Większość dań jest przyrządzanych z różnymi sosami. Jest to wręcz konieczność, gdyż nikt nie wyobraża sobie klopsików, placków ziemniaczanych czy gołąbków bez tradycyjnie przygotowanego dodatku. Zazwyczaj taki sos nadaje całości odpowiedniego aromatu.

Tradycyjne gołąbki

Gołąbki to jedno z polskich, tradycyjnych potraw. Są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu bądź kaszy z przyprawami. Taki farsz jest zawijany w ugotowane liście kapusty. Całość zapieka się w naczyniu żaroodpornym bądź dusi na niewielkim ogniu. To jedno z ulubionych dań Polaków. Jest dosyć pracochłonne, toteż gości na stole podczas wyjątkowych uroczystości.

Sos z pieczonych pomidorów

Nikt nie wyobraża sobie gołąbków solo, bez żadnego sosu. Można by rzec, iż byłby to karygodny błąd. To danie najczęściej podaje się z sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wiele gospodyń domowych przyrządza taki dodatek z koncentratu bądź passaty pomidorowej. Jednak sos będzie zdecydowanie lepszy z pieczonych pomidorów. Dzięki temu trikowi będzie on znacznie bardziej aromatyczny i lepiej podkreśli smak całego dania.

Przepis na sos do gołąbków z pieczonych pomidorów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyjcie i osuszcie je ręcznikiem papierowym. Pokrójcie je w ćwiartki.
  2. Cebulę obierzcie z łupinek oraz posiekajcie ją w plastry.
  3. Czerwoną paprykę umyjcie, wytrzyjcie ręcznikiem, a później wydrążcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją na mniejsze kawałki.
  4. Ząbki czosnku obierzcie.
  5. Wszystkie obrane i pokrojone warzywa ułóżcie na blaszce do pieczenia.
  6. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200 stopni z górną grzałką i pieczcie je przez 20 minut. Warzywa możecie również upiec na grillu. 
  7. Po pieczeniu warzywa pozostawcie do częściowego ostudzenia.
  8. Upieczone pomidory obierzcie ze skórki. Następnie przełóżcie je wraz z pozostałymi warzywami do większego garnka.
  9. Do pieczonych składników dodajcie kilka łyżek wody oraz mieloną słodką paprykę. Całość duście przez 15 minut.
  10. Pod koniec gotowania sos przyprawcie cukrem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie. 
  11. Warzywa zblendujcie na gładki, jednolity sos za pomocą blendera. 
  12. Sos pomidorowy zabielcie śmietanką. 
  13. Tak przygotowanym sosem z pieczonych pomidorów polejcie gotowe gołąbki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: