Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście
Adobe Stock
Newsy

Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście

Gołąbki nie mogą się obyć bez sosu pomidorowego. Przygotowany na bazie pieczonych pomidorów jest przepyszny w smaku. Bliscy z pewnością nie odmówią dokładki.

Większość dań jest przyrządzanych z różnymi sosami. Jest to wręcz konieczność, gdyż nikt nie wyobraża sobie klopsików, placków ziemniaczanych czy gołąbków bez tradycyjnie przygotowanego dodatku. Zazwyczaj taki sos nadaje całości odpowiedniego aromatu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjne gołąbki

Gołąbki to jedno z polskich, tradycyjnych potraw. Są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu bądź kaszy z przyprawami. Taki farsz jest zawijany w ugotowane liście kapusty. Całość zapieka się w naczyniu żaroodpornym bądź dusi na niewielkim ogniu. To jedno z ulubionych dań Polaków. Jest dosyć pracochłonne, toteż gości na stole podczas wyjątkowych uroczystości.

Zobacz także
Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla

Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków

Sos z pieczonych pomidorów

Nikt nie wyobraża sobie gołąbków solo, bez żadnego sosu. Można by rzec, iż byłby to karygodny błąd. To danie najczęściej podaje się z sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wiele gospodyń domowych przyrządza taki dodatek z koncentratu bądź passaty pomidorowej. Jednak sos będzie zdecydowanie lepszy z pieczonych pomidorów. Dzięki temu trikowi będzie on znacznie bardziej aromatyczny i lepiej podkreśli smak całego dania.

Przepis na sos do gołąbków z pieczonych pomidorów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyjcie i osuszcie je ręcznikiem papierowym. Pokrójcie je w ćwiartki.
  2. Cebulę obierzcie z łupinek oraz posiekajcie ją w plastry.
  3. Czerwoną paprykę umyjcie, wytrzyjcie ręcznikiem, a później wydrążcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją na mniejsze kawałki.
  4. Ząbki czosnku obierzcie.
  5. Wszystkie obrane i pokrojone warzywa ułóżcie na blaszce do pieczenia.
  6. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200 stopni z górną grzałką i pieczcie je przez 20 minut. Warzywa możecie również upiec na grillu. 
  7. Po pieczeniu warzywa pozostawcie do częściowego ostudzenia.
  8. Upieczone pomidory obierzcie ze skórki. Następnie przełóżcie je wraz z pozostałymi warzywami do większego garnka.
  9. Do pieczonych składników dodajcie kilka łyżek wody oraz mieloną słodką paprykę. Całość duście przez 15 minut.
  10. Pod koniec gotowania sos przyprawcie cukrem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie. 
  11. Warzywa zblendujcie na gładki, jednolity sos za pomocą blendera. 
  12. Sos pomidorowy zabielcie śmietanką. 
  13. Tak przygotowanym sosem z pieczonych pomidorów polejcie gotowe gołąbki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy przepis na gołąbki leniwe. Lepszych nie jedliście
Ten świetny przepis spodoba się wszystkim zabieganym smakoszom gołąbków. Jeśli nie macie cierpliwości, czasu lub ochoty, by bawić się w kuchni z kapustą, zróbcie gołąbki leniwe w tej pysznej odsłonie!

Gołąbki leniwe , które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania. Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.   Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację!  Przepis na gołąbki leniwe Składniki: 700 g mięsa mielonego  1/2 główki młodej kapusty 100 g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka sól mielony pieprz suszony majeranek mielona słodka papryka olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy: 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii mielony pieprz papryka słodka szczypta chili  szczypta cukru sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka. Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.  Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę. Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę. Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor.  Sposób przygotowania sosu: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin,...

 Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gotujmy.pl/MalaMi89
Newsy
Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gołąbki z kaszą jęczmienną zamiast ryżu, z dodatkiem papryki i buraka, to ciekawy pomysł na zrobienie gołąbków inaczej niż zwykle. Zarezerwujcie sobie trochę czasu i zróbcie nietypowe gołąbki z naszego przepisu. Z tymi dodatkami smakują naprawdę wybornie!

Co powiecie na totalnie zwariowaną wersję gołąbków, w której do farszu dodaje się kaszę, buraczki i paprykę? Podajcie je z sosem pomidorowym, a otrzymacie doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny!  Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. I nic w tym dziwnego, w końcu to nie tylko bardzo smaczna, ale też sycąca potrawa. W tradycyjnym przepisie na gołąbki znajdziemy mięso mielone, które należy połączyć z ryżem i podsmażoną cebulką. Taki farsz nakładamy do ugotowanych w osolonej wodzie liści białej kapusty, a następnie gotujemy w wywarze lub zapiekamy na rumiano w piekarniku. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem, to świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków, jakie już dobrze znacie. Przepis wymyśliła jedna z naszych czytelniczek, która wpadła na pomysł, by dodać do mięsnego farszu buraczki i czerwoną paprykę. Co sądzicie o takim połączeniu? MałaMi89 twierdzi, że smakuje naprawdę pysznie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka soli Sos: 3 pomidory 1 pieczona papryka (bez skórki) 1 mała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mąka ziemniaczana do zagęszczenia Przygotowanie: Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb...

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!
aczp/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!
Gołąbki wiosenne to odświeżona, znacznie lżejsza receptura tego klasycznego dania. Z pewnością zachwyci wszystkich członków waszej rodziny!

Gołąbki to absolutny klasyk polskiej kuchni. Ale czy jedliście kiedyś takie w wersji bezmięsnej? Są tak samo pyszne, jak te tradycyjne – obiecujemy! Kultowe gołąbki przyrządzane są dziś na setki sposobów inspirowanych kuchniami świata. W sieci robią furorę m.in. gołąbki meksykańskie , gołąbki na prażonym ryżu  czy gołąbki z młodej kapusty . Przepis na wegetariańskie gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza i już nawet najbardziej tradycyjne polskie dania doczekały się swoich wersji bezmięsnych. Poniżej proponujemy modyfikację klasycznego przepisu na gołąbki, gdzie mięso wieprzowe (uznawane za średnio zdrowy element diety) zastępują warzywa, kasze i soczewica. Składniki: 1 kapusta włoska 2 łyżki oleju 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1/2 papryki czerwonej 3/4 szklanki groszku z marchewką (mrożone) 1/2 szklanki fasolki szparagowej (mrożony) natka pietruszki natka selera 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy Beluga (czarna soczewica) sól pieprz czerwona papryka w proszku sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki 1 szklanka passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny cukier Przygotowanie: Z kapusty oderwijcie zewnętrzne, uszkodzone liście za pomocą cienkiego, ostrego noża.  Wykrawacie głąb. Kapustę wkładacie do foliowej torby (sklepowej jednorazówki), zawiązujecie, wkładacie do następnej foliowej torby, ponownie szczelnie zawiązujecie i umieszczacie w kuchence mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 6-7 minut. Liście kapusty można też przygotować metodą tradycyjną, gotując kapustę w garnku z wodą, jednak metoda w kuchence mikrofalowej jest...

Jaki sos podać do gołąbków? Nie pomidorowy ani pieczarkowy. Ten najlepiej podkreśli ich smak
Gotujmy.pl/darmiona
Newsy
Jaki sos podać do gołąbków? Nie pomidorowy ani pieczarkowy. Ten najlepiej podkreśli ich smak
Szukacie dobrego pomysłu na zaserwowanie gołąbków, ale znudził się wam zwykły sos pomidorowy i sos pieczarkowy? Pokochacie ten przepis. Zróbcie gołąbki z sosem z pieczonych papryk.

Gołąbki to tradycyjne danie, które prawie zawsze zachwyca. Jest trochę czasochłonne, chociaż pracę można ułatwić sobie wykorzystując na przykład ten niezawodny sposób na sparzenie kapusty lub proste sposoby na zawijanie gołąbków , które nie są wcale tak oczywiste. Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni na pewno zakochacie się w tym pomyśle. Ciekawy sos do gołąbków Gołąbki najczęściej podaje się z sosem pomidorowym , koperkowym lub pieczarkowym . Niektórzy lubią podawać je też z sosem z leśnych grzybów , szczególnie jesienią w sezonie na grzyby. Mamy dla was niebanalny sposób na zaserwowanie gołąbków. Podajcie je z sosem z pieczonej papryki, a zachwycicie wszystkich gości i domowników. Świetnie komponuje się on z tym daniem. Przepis na gołąbki z sosem z pieczonej papryki Ten przepis na gołąbki jest dość tradycyjny, ale ze względu na ciekawy sos smakują one zupełnie inaczej niż inne wersje gołąbków. Składniki na gołąbki w sosie z pieczonych papryk 2 małe główki kapusty włoskiej lub kapusty go gołąbków 500 g mięsa mielonego z łopatki 2 torebki ugotowanego ryżu 1 jajko pęczek koperku sól, papryka ostra, papryka słodka, olej Sos: 3 papryki czerwone 1/2 łyżeczki cukru sól, papryka ostra, papryka słodka śmietanka 30% Przygotowanie gołąbków z sosem paprykowym Umyjcie i osuszcie papryki. Zawińcie je szczelnie w folię aluminiową i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Natnijcie kapusty przy głąbie. Włóżcie najpierw jedną kapustę do gotującej się wody (głąbem w dół). Po kilku minutach odwróćcie kapustę i delikatnie odrywajcie liście przekładając je do sitka....