Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
AdobeStock
Newsy

Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów

Do szparagów najlepiej pasuje sos holenderski, który zrobicie z tego prostego przepisu. To połączenie jest zachwycające!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 26, 2021

Gdy zacznie się sezon na szparagi, podajcie je z pysznym sosem holenderskim. Wymaga minimalnej ilości składników i trochę cierpliwości – najlepszy sos holenderski robi się powoli! Potrzebne wam będzie prawdziwe masło (nie margaryna ani masło klarowane), żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sos holenderski

Do przygotowania klasycznego sosu holenderskiego (lub sosu benedyktyńskiego) potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Dwie szczypty soli
  • Szczypta pieprzu

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Włóżcie masło do garnka, postawcie na gazie i rozpuśćcie. Użyjcie prawdziwego masła, ponieważ wówczas sos wyjdzie najlepszy. Pamiętajcie, że masło ma się podgrzać, nie zagotować!
  2. Przelejcie roztopione masło przez sitko, by pozbyć się charakterystycznej pianki, które zbiera się na powierzchni.
  3. Oddzielcie żółtka od białek. Białka możecie później wykorzystać do zrobienia smacznego sernika z bezą.
  4. Następnie należy ubić żółtka uwaga… na parze! Brzmi skomplikowanie, ale ubicie żółtek w ten sposób jest bardzo proste. Należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¼ jego wysokości. Na garnku połóżcie sitko, a do sitka włóżcie miskę z żółtkami tak, by miska nie dotykała wrzącej wody.
  5. Włączcie gaz i ustawcie średni ogień – woda powinna lekko się gotować.
  6. Teraz wlejcie do żółtek trzy łyżki soku z cytryny i zacznijcie ubijać za pomocą trzepaczki.
  7. Gdy żółtka zaczną powoli zwiększać swoją objętość, wsypcie do nich dwie szczypty soli, szczyptę pieprzu i cały czas ubijajcie.
  8. Zacznijcie powoli wlewać do żółtek roztopione masło. Należy to robić bardzo powoli, by żółtka połączyły się z masłem. W tym czasie nie przestawajcie ubijać jajek.

I gotowe! Tak przygotowany sos holenderski idealnie nadaje się do szparagów. Jeśli ubijanie jajek na parze jest dla was zbyt skomplikowane, nie musicie tego robić – wystarczy je ubić po prostu w misce za pomocą trzepaczki lub elektrycznego miksera, choć żółtka ubijane na parze smakują najlepiej.

Czytaj także:

Komentarze