Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
AdobeStock
Newsy

Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów

Do szparagów najlepiej pasuje sos holenderski, który zrobicie z tego prostego przepisu. To połączenie jest zachwycające!

Gdy zacznie się sezon na szparagi, podajcie je z pysznym sosem holenderskim. Wymaga minimalnej ilości składników i trochę cierpliwości – najlepszy sos holenderski robi się powoli! Potrzebne wam będzie prawdziwe masło (nie margaryna ani masło klarowane), żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sos holenderski

Do przygotowania klasycznego sosu holenderskiego (lub sosu benedyktyńskiego) potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Dwie szczypty soli
  • Szczypta pieprzu
Zobacz także
Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci

Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla

Przygotowanie:

  1. Włóżcie masło do garnka, postawcie na gazie i rozpuśćcie. Użyjcie prawdziwego masła, ponieważ wówczas sos wyjdzie najlepszy. Pamiętajcie, że masło ma się podgrzać, nie zagotować!
  2. Przelejcie roztopione masło przez sitko, by pozbyć się charakterystycznej pianki, które zbiera się na powierzchni.
  3. Oddzielcie żółtka od białek. Białka możecie później wykorzystać do zrobienia smacznego sernika z bezą.
  4. Następnie należy ubić żółtka uwaga… na parze! Brzmi skomplikowanie, ale ubicie żółtek w ten sposób jest bardzo proste. Należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¼ jego wysokości. Na garnku połóżcie sitko, a do sitka włóżcie miskę z żółtkami tak, by miska nie dotykała wrzącej wody.
  5. Włączcie gaz i ustawcie średni ogień – woda powinna lekko się gotować.
  6. Teraz wlejcie do żółtek trzy łyżki soku z cytryny i zacznijcie ubijać za pomocą trzepaczki.
  7. Gdy żółtka zaczną powoli zwiększać swoją objętość, wsypcie do nich dwie szczypty soli, szczyptę pieprzu i cały czas ubijajcie.
  8. Zacznijcie powoli wlewać do żółtek roztopione masło. Należy to robić bardzo powoli, by żółtka połączyły się z masłem. W tym czasie nie przestawajcie ubijać jajek.

I gotowe! Tak przygotowany sos holenderski idealnie nadaje się do szparagów. Jeśli ubijanie jajek na parze jest dla was zbyt skomplikowane, nie musicie tego robić – wystarczy je ubić po prostu w misce za pomocą trzepaczki lub elektrycznego miksera, choć żółtka ubijane na parze smakują najlepiej.

Czytaj także:

Piana z białek
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Co zrobić, gdy białka jajek nie ubijają się? Ten kardynalny błąd popełnia większość osób
Bić pianę – tak określa się niekiedy robienie zamieszania bez potrzeby. Z ubijaniem piany z białek jest zupełnie inaczej – to bardzo ważna kuchenna czynność. Jak ubić pianę z białek w prawidłowy sposób?

Ubite białka są podstawą wielu ciast, deserów, bez nich nie ma mowy o upieczeniu chociażby bezy. Nie będziemy więc wnikać w to, skąd wzięło się znane powiedzenie o zbytecznym biciu piany. Warto od razu zaznaczyć, że w dzisiejszych czasach ubicie piany nie jest już tak mozolnym i żmudnym zadaniem, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Nasze babcie w takich momentach musiały chwytać za trzepaczki lub różnego rodzaju wymyślne rózgi. Dzisiaj to już tylko wspomnienie. Do ubicia wystarczy nam ręczny mikser, jeszcze inni użyją blendera lub innych maszyn i robotów kuchennych. Czym należy ubijać pianę? Mimo tego, ubijanie piany wciąż przysparza wielu gospodyniom domowym sporo problemów. Jakie błędy popełnia się najczęściej? Zacznijmy od samego początku, a więc od procesu oddzielenia białek od żółtek. Większość z nas wybiera tradycyjną metodę przelewania żółtka ze skorupki do skorupki. Czasem zdarza się jednak to, że niewielka ilość żółtka trafi do miski z białkami na ubicie. I klops gotowy. W taki sposób ubicie piany będzie niemożliwe. Jeszcze innym błędem jest zły wybór miski. Okazuje się, że najgorszą opcją do ubijania piany, ale także i śmietany jest plastikowe naczynie. W takim właśnie naczyniu pęcherzyki powietrza nie będą wspinały się po ściance i w ten sposób uniemożliwią utrzymanie się piany. Dlaczego białka nie mogą się ubić? Wybierzcie więc miski szklane lub metalowe, a także innego rodzaju garnki. W takim oto naczyniu powinniśmy ubijać jajka, które znajdują się w temperaturze pokojowej. Świeże jaja nadadzą się do ubicia piany oczywiście najlepiej, ale pamiętajcie także, że lodowate jajka mogą być problemem w przygotowaniu puszystej białkowej masy. Wielu z nas zapomina podczas bicia piany o jeszcze dwóch podstawowych...

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad
cris/Gotujmy.pl
Newsy
Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad
Sezon na szparagi nie potrwa długo. Wykorzystajcie go maksymalnie wypróbowując nowe przepisy z ich udziałem!

Zielone szparagi to warzywo, z którego można stworzyć dziesiątki, a nawet setki dań takich jak m.in. lasagne ze szparagami , szparagi zapiekane z parmezanem , risotto ze szparagami lub szparagi w cieście francuskim .  Warto regularnie po nie sięgać, kiedy tylko są dostępne. Ich prozdrowotne właściwości obejmują m.in. działanie oczyszczające, przeciwzapalne, a także odchudzające. Mają bardzo mało kalorii, a są bogate w witaminy i minerały. Jak je podać w oryginalny i elegancki sposób? Przepis na roladki schabowe z zielonymi szparagami Ten wyjątkowo pyszny i wyrafinowany przepis to doskonała propozycja na letnie przyjęcia, a nawet na grilla. Składniki (na 4 porcje): 4 plastry schabu bez kości 4 duże plasterki gotowanej szynki (polecamy włoską mortadelę) 4 grube zielone szparagi sok z cytryny 4 plastry żółtego sera 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia Przygotowanie: Szparagi obierzcie (jeśli tego wymagają) lub odłamcie zdrewniałe części i umyjcie. Podgotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny przez ok. 10 min. Możecie je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne.  Szparagi przelejcie zimną wodą i pozostawcie do odsączenia.  Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbijcie na cienkie płaty.  Każdy płat mięsa ułóżcie na plastrze szynki/mortadeli i oprószcie delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa. Na płatach mięsa połóżcie plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość - jeśli są duże, wystarczy po jednym.  Zwińcie całość w roladkę zamykając oba końce do środka.  Przygotowane roladki smażcie na rozgrzanym oleju z każdej...

Przepis na kruche ciasto do mazurka według Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła zaskakujący trik z jajkami na kruche ciasto na mazurka. Dzięki temu rozpływa się w ustach
Mazurek to przepyszne ciasto, które pojawia się na waszych stołach przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych. Znana restauratorka, Magda Gessler zdradziła, jak przyrządzić do niego kruchy spód.

W dawnej kuchni polskiej mazurki przygotowywało się na bazie wspaniałego ciasta makaronikowego i marcepanowego. Dzisiaj większość gospodyń decyduje się na kruchy spód, bez żadnych udziwnień. Szaleństwo zaczyna się dopiero w kremach, dodatkach i ozdobach. Zaskakujący trik na kruche ciasto według Magdy Gessler Zgodnie z tradycyjnymi przepisami kruche ciasto przyrządza się z mąki, jajek, cukru oraz masła. Magda Gessler sugeruje jednak, by zamiast świeżych żółtek umieścić w masie te wydrążone z ugotowanych na twardo jajek. Nie zapomnijcie, żeby przetrzeć je przez sitko o drobnych oczkach. Inaczej w cieście pojawią się wyczuwalne grudki. Przepis na kruche ciasto na mazurka według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów prawdziwego masła 100 gramów cukru drobnego do wypieków 4 jajek Szczypty soli Przygotowanie: Jajka umieśćcie w niewielkim rondelku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach). Gotowe jajka przelejcie zimną wodą, obierzcie ze skorupek, podzielcie na pół i wydrążcie z nich żółtka (tylko one są wam potrzebne, białka możecie zużyć na przykład do jakiejś sałatki). Tak przygotowane żółtka przetrzyjcie przez drobne sitko wprost do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich cukier, masło, mąkę, szczyptę soli o odrobinę zimnej wody. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta uformujcie kulkę, owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki, wyjmijcie z folii, przełóżcie na drewnianą stolnicę, a następnie rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, przełóżcie do formy i ponakłuwajcie widelcem w kilku miejscach. Piekarnik...

Przepis na gotowaną babkę wielkanocną
Adobe Stock
Newsy
Lekka i puszysta babka gotowana na Wielkanoc. Ten przepis nigdy nie zawodzi
Uwielbiana przez maluchów, szanowana przez dorosłych. Babka świąteczna, bo o niej mowa, od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów.

Mówi się, że uczeń bez jedynki to jak żołnierz bez karabinu. Podobne powiedzenie można by stworzyć z Wielkanocą i gotowaną babką – to ciasto po prostu musi pojawić się na świątecznym stole. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste. Zaufajcie nam, ten przepis nigdy nie zawodzi. Przepis na babkę gotowaną Odwzorowanie tej receptury nie sprawi wam większych trudności. Nie potrzebujecie do tego nawet piekarnika. Wystarczy zwykły garnek i trochę wody. Oczywiście nie może zabraknąć również miksera. Nawet jeśli jesteście początkującymi cukiernikami, ta babka wyjdzie wam rewelacyjnie. Będziecie potrzebować: 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanki cukru pudru 1 kostki margaryny 1 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżek soku z cytryny 5 jajek Przygotowanie: Margarynę umieśćcie w niewielkim rondelku i roztopcie na wolnym ogniu. Następnie dodajcie do niej cukier puder. Całość dokładnie wymieszajcie. Żółtka oddzielcie od białek. W dużej misce umieśćcie przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodajcie do nich cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, roztopione masło oraz żółtka – cały czas miksujcie masę. Do białek dodajcie szczyptę cukru i ubijcie je na sztywną pianę. Tak przygotowaną pianę przełóżcie do masy na bazie mąki. Całość dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszajcie przy pomocy szpatułki. Formę do babki wysmarujcie cienką warstwą masła lub oleju i oprószcie bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelejcie ciasto. W dużym garnku umieśćcie wodę i foremkę z ciastem. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia, podnieście pokrywkę, otwórzcie foremkę i odstawcie ciasto na ok....