Gdy zacznie się sezon na szparagi, podajcie je z pysznym sosem holenderskim. Wymaga minimalnej ilości składników i trochę cierpliwości – najlepszy sos holenderski robi się powoli! Potrzebne wam będzie prawdziwe masło (nie margaryna ani masło klarowane), żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Przepis na sos holenderski
Do przygotowania klasycznego sosu holenderskiego (lub sosu benedyktyńskiego) potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 150 g masła (3/4 kostki)
- 3 żółtka
- 3 łyżki soku z cytryny
- Dwie szczypty soli
- Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Włóżcie masło do garnka, postawcie na gazie i rozpuśćcie. Użyjcie prawdziwego masła, ponieważ wówczas sos wyjdzie najlepszy. Pamiętajcie, że masło ma się podgrzać, nie zagotować!
- Przelejcie roztopione masło przez sitko, by pozbyć się charakterystycznej pianki, które zbiera się na powierzchni.
- Oddzielcie żółtka od białek. Białka możecie później wykorzystać do zrobienia smacznego sernika z bezą.
- Następnie należy ubić żółtka uwaga… na parze! Brzmi skomplikowanie, ale ubicie żółtek w ten sposób jest bardzo proste. Należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¼ jego wysokości. Na garnku połóżcie sitko, a do sitka włóżcie miskę z żółtkami tak, by miska nie dotykała wrzącej wody.
- Włączcie gaz i ustawcie średni ogień – woda powinna lekko się gotować.
- Teraz wlejcie do żółtek trzy łyżki soku z cytryny i zacznijcie ubijać za pomocą trzepaczki.
- Gdy żółtka zaczną powoli zwiększać swoją objętość, wsypcie do nich dwie szczypty soli, szczyptę pieprzu i cały czas ubijajcie.
- Zacznijcie powoli wlewać do żółtek roztopione masło. Należy to robić bardzo powoli, by żółtka połączyły się z masłem. W tym czasie nie przestawajcie ubijać jajek.
I gotowe! Tak przygotowany sos holenderski idealnie nadaje się do szparagów. Jeśli ubijanie jajek na parze jest dla was zbyt skomplikowane, nie musicie tego robić – wystarczy je ubić po prostu w misce za pomocą trzepaczki lub elektrycznego miksera, choć żółtka ubijane na parze smakują najlepiej.
Czytaj także: