Jak ugotować ziemniaki, aby były miękkie? Liczy się nie tylko czas gotowania, ale też moment posolenia wody, w której gotują się ziemniaki. A wy solicie wodę na ziemniaki na początku czy pod koniec gotowania? Mało kto wie o tym, że jedna z tych metod mocno przyczynia się do tego, że ziemniaki wolniej się gotują.

Kiedy posolić wodę na ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków może nie wydawać się trudne, ale wymaga podjęcia pewnych kroków, dzięki którym nasze ziemniaki będą miały idealny smak i konsystencję.

Czy ziemniaki należy gotować w zimnej czy we wrzącej wodzie? Lepiej je pokroić na mniejsze części czy zostawić w większych kawałkach? Przykrywać je czy lepiej nie? Wreszcie – kiedy posolić wodę na ziemniaki? Na początku, czy pod koniec gotowania? Wyjaśniamy.

  • Ziemniaki ugotują się szybciej, jeśli pokroicie je na kawałki przed ugotowaniem. Nie muszą być bardzo małe, ale wiedzcie, że im drobniej pokroicie ziemniaki, tym szybciej się one ugotują. Starajcie się również, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie.
  • Niektóre osoby wkładają ziemniaki do zimnej wody i zagotowują je, a inni zalewają je wrzątkiem. Który z tych sposobów jest lepszy? Wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się one o wiele szybciej. Poza tym,  będą one miały więcej wartości odżywczych. Zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, Wówczas ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. To dlatego lepiej jest wrzucić ziemniaki do wrzącej wody.
  • Pamiętajcie też, żeby woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. Jeśli o tym zapomnicie, ziemniaki, które będą wystawać, będą po prostu niedogotowane.
  • Zastanawiacie się czy gotować ziemniaki pod przykryciem czy nie? Obie metody są poprawne, ale gotowanie ziemniaków bez przykrywki, będzie trochę dłużej trwało.

Kiedy powinno się posolić wodę na ziemniaki? 

Większość z was na pewno soli wodę na ziemniaki od razu po włożeniu pokrojonych ziemniaków do garnka i zalaniu ich wodą. To błąd! Sól najlepiej jest dodać dopiero pod koniec gotowania, ponieważ utwardza ona ziemniaki, przez co tylko spowalnia ona proces gotowania.

Zobacz także:

Lepiej gotować ziemniaki ze skórką czy bez?

Eksperci z Idaho Potato Commission zalecają gotowanie ziemniaków ze skórką. Metoda ta utrzymuje składniki odżywcze w ziemniaku podczas procesu gotowania i dodaje im ciekawego smaku. 

Źródło: msn.com.pl