Sok z winogron zrobicie bez sokownika ani innych cudów. Wystarczą tylko owoce, nie trzeba nawet cukru
Getty Images
Newsy

Sok z winogron zrobicie bez sokownika ani innych cudów. Wystarczą tylko owoce, nie trzeba nawet cukru

Marzy wam się domowy sok z winogron, ale nie macie w domu sokownika? Nic straconego. Zastosujcie ten prosty sposób, a pyszny i gęsty napój wyjdzie wam lepiej niż ten z babcinej spiżarni. Zobaczcie, jakie to proste.

Domowy sok z winogron to najlepszy sposób na pyszny napój do zrobienia w kilka chwil. Wystarczy wymieszać go z wodą, a powstanie smaczny zamiennik kompotu ze świeżych owoców. Zanim jednak weźmiecie się za przygotowania tego słodkiego płynu, musicie poznać ten trik. W ten sposób sokownik nie będzie wam potrzebny.

Dlaczego warto pić sok z winogron?

Sok z winogron to nie tylko pełnia smaku, ale i prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nim witaminy C, A oraz te z grupy B, a do tego potas, cynk, żelazo, fosfor i wapń. Co więcej, sok z winogron jest bogaty w przeciwutleniacze, czyli cenny składnik, który pomaga spowolnić procesy starzenia się organizmu. Ze względu na jego właściwości obniżające ciśnienie tętnicze, szczególnie poleca się go nadciśnieniowcom.

Jak najprościej zrobić sok z winogron?

Oczywiście zamiast kupować gotowe buteleczki w sklepie, najlepiej zrobić domowy sok z winogron. Zwykle używamy do tego sokownika lub sokowirówki, jednak i przy braku takiego sprzętu można sobie poradzić.

W takiej sytuacji po prostu gotujemy winogrona z cukrem, aż puszczą sok, a następnie przecedzamy pozostałe skórki na sicie, zlewając czysty płyn.

Jak zrobić sok z winogron na zimę bez cukru?

Niektórym zależy jednak na tym, aby przygotowywać przetwory bez cukru. Jak w takim wypadku zrobić sok z winogron bez sokownika? Spokojnie, mamy metodę i na to.

Wystarczy, że rozbijecie surowe owoce tłuczkiem i podgrzejecie w garnku w niewielkiej temperaturze (około 60 stopni), a potem odcedzicie całość. Tak przygotowany sok z winogron odstawiamy do wystudzenia, a potem ponownie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.

Właśnie dzięki obróbce w temperaturze maksymalnie do 90 stopni, domowy sok z winogron będzie idealny i zachowa swoje właściwości prozdrowotne. Zobaczcie, jak zrobić to krok po kroku.

Zobacz także
Najprostszy sok malinowy na świecie bez gotowania. Dzięki metodzie „na zimno” wyjdzie lepiej niż zwykły

Najprostszy sok malinowy na świecie bez gotowania. Dzięki metodzie „na zimno” wyjdzie lepiej niż zwykły

Zapomnijcie o cierpkim soku z aronii. Dodajcie 1 extra składnik, a wyjdzie idealny

Zapomnijcie o cierpkim soku z aronii. Dodajcie jeszcze 1 składnik, a wyjdzie idealny

Przepis na domowy sok z winogron

Składniki:

  • 3 kg ciemnych winogron

Przygotowanie:

  1. Surowe winogrona dokładnie płuczemy, a następnie przekładamy do garnka. Wszystkie owoce mocno ugniatamy przez kilka minut tłuczkiem do ziemniaków lub drewnianą łyżką, aż staną się papką i puszczą sporo soku.
  2. Tak przygotowane owoce lekko podgrzewamy w temperaturze maks. 60 stopni przez kilka minut, a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy.
  3. Następnie przecedzamy winogrona przez sito o drobnych oczkach i przecieramy resztki miąższu ze skórką. Gotowy domowy sok z winogron odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej kilka godzin.
  4. Po tym czasie ponownie podgrzewamy płyn przez około 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Teraz możemy przelać płyn do słoików, mocno zakręcić wieczka i odstawić naczynia do góry dnem na 24 h.