
Domowy sok z winogron to najlepszy sposób na pyszny napój do zrobienia w kilka chwil. Wystarczy wymieszać go z wodą, a powstanie smaczny zamiennik kompotu ze świeżych owoców. Zanim jednak weźmiecie się za przygotowania tego słodkiego płynu, musicie poznać ten trik. W ten sposób sokownik nie będzie wam potrzebny.
Dlaczego warto pić sok z winogron?
Sok z winogron to nie tylko pełnia smaku, ale i prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nim witaminy C, A oraz te z grupy B, a do tego potas, cynk, żelazo, fosfor i wapń. Co więcej, sok z winogron jest bogaty w przeciwutleniacze, czyli cenny składnik, który pomaga spowolnić procesy starzenia się organizmu. Ze względu na jego właściwości obniżające ciśnienie tętnicze, szczególnie poleca się go nadciśnieniowcom.
Jak najprościej zrobić sok z winogron?
Oczywiście zamiast kupować gotowe buteleczki w sklepie, najlepiej zrobić domowy sok z winogron. Zwykle używamy do tego sokownika lub sokowirówki, jednak i przy braku takiego sprzętu można sobie poradzić.
W takiej sytuacji po prostu gotujemy winogrona z cukrem, aż puszczą sok, a następnie przecedzamy pozostałe skórki na sicie, zlewając czysty płyn.
Jak zrobić sok z winogron na zimę bez cukru?
Niektórym zależy jednak na tym, aby przygotowywać przetwory bez cukru. Jak w takim wypadku zrobić sok z winogron bez sokownika? Spokojnie, mamy metodę i na to.
Wystarczy, że rozbijecie surowe owoce tłuczkiem i podgrzejecie w garnku w niewielkiej temperaturze (około 60 stopni), a potem odcedzicie całość. Tak przygotowany sok z winogron odstawiamy do wystudzenia, a potem ponownie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
Właśnie dzięki obróbce w temperaturze maksymalnie do 90 stopni, domowy sok z winogron będzie idealny i zachowa swoje właściwości prozdrowotne. Zobaczcie, jak zrobić to krok po kroku.
Przepis na domowy sok z winogron
Składniki:
- 3 kg ciemnych winogron
Przygotowanie:
- Surowe winogrona dokładnie płuczemy, a następnie przekładamy do garnka. Wszystkie owoce mocno ugniatamy przez kilka minut tłuczkiem do ziemniaków lub drewnianą łyżką, aż staną się papką i puszczą sporo soku.
- Tak przygotowane owoce lekko podgrzewamy w temperaturze maks. 60 stopni przez kilka minut, a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy.
- Następnie przecedzamy winogrona przez sito o drobnych oczkach i przecieramy resztki miąższu ze skórką. Gotowy domowy sok z winogron odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej kilka godzin.
- Po tym czasie ponownie podgrzewamy płyn przez około 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Teraz możemy przelać płyn do słoików, mocno zakręcić wieczka i odstawić naczynia do góry dnem na 24 h.