sok z kapusty
Adobe Stock
Newsy

Sok z tego uwielbianego przez wszystkich warzywa doskonale odchudza i oczyszcza wątrobę. Wypróbuj, a nie pożałujesz

Jesień i zima to sezon na kiszonki. Jemy wtedy głównie kiszone ogórki i kapustę. A może by tak zacząć pić kiszone soki? Efekty będą powalające.
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

Jedni je uwielbiają, innym na sam ich widok kwaśnieją miny. Mowa oczywiście o kiszonkach. Kiszone ogórki i kiszona kapusta to świetny pomysł, by „przemycić” do naszej jesienno-zimowej diety nieco witamin.

Na pewno znacie osoby, które lubią czasem „pociągnąć” kilka łyków ze słoika z ogórkami. Nieco rzadziej widuje się ludzi pijących sok z kiszonej kapusty. A szkoda, bo ten napój ma niesamowite właściwości zdrowotne!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Dla pań i dla panów

Na co wpływa picie soku z kiszonej kapusty? Spójrzcie na tę listę.

  • Sok z kiszonej kapusty, podobnie jak i sama kiszona kapusta zawiera mnóstwo witaminy C i E. Układ odpornościowy i pokarmowy człowieka jest wspierany także przez działalność kapuścianych żywych kultur bakterii.
  • Siarka, zawarta w soku z kapusty, korzystnie wpływa na stan naszych włosów, paznokci i cery
  • Pomaga w walce z grzybicą
  • Reguluje trawienie i wpływa na szybszy metabolizm, wspiera osoby walczące ze zbędnymi kilogramami.
  • Ma właściwości alkalizujące, przez co pomaga w odkwaszaniu organizmu – i to pomimo tego, że sam w sobie jest bardzo kwaśny!

Jakby tego było mało, picie soku z kiszonej kapusty ma jeszcze dwie zaskakujące zalety.

  • Pomaga w walce zatruciem alkoholowym. Ze względu na zawartość wielu witamin, kwasów i kultur bakterii, taki sok będzie dobrym lekarstwem na tak zwanego kaca!
  • A teraz coś specjalnie dla panów. Regularne picie soku z kiszonej kapusty pomoże mężczyznom cierpiącym na dolegliwości związane z potencją. Ten sok to naturalny afrodyzjak!

Zgaga? Nic straconego

Co tu dużo mówić. Jak widać, picie soku z kiszonej kapusty daje cały szereg pozytywnych efektów. Nie pozostaje nic innego jak zaczerpnąć nieco z beczki albo ze słoika.

Zalecamy ostrożność jedynie osobom z problemami żołądkowymi. Wypicie tak kwaśnego soku może skończyć się dla nich dolegliwym bólem. Jeżeli więc nie możecie pić soku z kiszonej kapusty, warto spróbować przynajmniej ten z surowej. 

Taki napój też będzie bardzo korzystny dla naszych organizmów: reguluje trawienie, wspiera układ moczowy, a także przyspiesza metabolizm.

Komentarze
Kapusta na męskie problemy
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe właściwości kiszonej kapusty. Może pomóc na wstydliwy problem 2 mln mężczyzn
To może być panaceum na łóżkowe problemy ogromnej części dorosłej populacji mężczyzn w Polsce. Kapusta kiszona ma niesamowite właściwości!
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Kłopoty z erekcją to niestety chleb powszedni dla wielu Polaków. Dobrze wiedzą o tym firmy farmaceutyczne, które prześcigają się w wypuszczaniu na rynek coraz to nowych specyfików. Zamiast jednak truć swój organizm sztucznymi specyfikami, warto wrócić do korzeni. Alternatywną metodą walki z tą męską przypadłością jest spożywanie naturalnych afrodyzjaków. Pozostaje pytanie gdzie mężczyźni powinni szukać źródła „sił witalnych”? Są to między innymi: Arbuz – sezon na te owoce niestety właśnie minął, więc pozostaje polować panom na niego w przyszłym roku. Żeń-szeń – naturalny lek na męskie dolegliwości z Dalekiego Wschodu. Jeżeli nie mamy dostępu do korzenia żeń-szenia, szukajmy naturalnych preparatów na jego bazie. Sok z granatu – napój z tej egzotycznej rośliny nie mają bezpośredniego wpływu na potencję, jednak pozytywnie wpływają na układ krążenia. Ma to przełożenie na późniejszy brak problemów z erekcją. Zdrowy styl życia i joga – co prawda niektórym panom nie w głowach przeróżne gimnastyczne „wygibasy” na tapczanie, warto zacząć prowadzić nieco bardziej aktywny tryb życia – można zacząć choćby od porannej gimnastyki. Wszystkie te metody na pewno pomogą panom z dysfunkcjami w życiu łóżkowym. Jednak najsilniejszym naturalnym afrodyzjakiem okazała się poczciwa kapusta kiszona! Tak wynika z badań prestiżowej brytyjskiej uczelni King’s College. Okazuje się, że kiszonka ogranicza działanie tzw. damskiego hormonu - progesteronu w męskim organizmie. W Polsce problemy z erekcją ma podobno ponad 2,5 mln mężczyzn! Dlatego, panowie, zamiast do apteki, udajcie się do beczki z kapustą

Przeczytaj
Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na kiszonki. To także moment, w którym potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! W chłodne, jesienne dni nasz organizm domaga się ciepłych posiłków. Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: - witaminę C  - wapń i fosfor - witamy E - naturalne przeciwutleniacze, - bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy - fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa. A do tego jak rozgrzewa!  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula...

Przeczytaj
Kapusta kiszona z grzybami
Adobe Stock
Przepisy Kapusta kiszona jeszcze nigdy nie była tak dobra. Jeden składnik decyduje o wszystkim!
Kapusta kiszona już sama w sobie jest nieziemsko apetyczna. Wystarczy jednak kilka drobnych dodatków, by zakochać się w niej na nowo!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze jak kapusta kiszona przyrządzona z… suszonymi grzybami oczywiście! Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się spróbować tego przysmaku koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Pamiętaj jednak, że tego typu danie najlepiej przygotować nawet dwa dni przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zdążą się dokładnie przeniknąć, a sama potrawa nabierze iście grzybowego smaku. Całość nie powinna zająć ci dłużej niż 2 godziny. Będziesz potrzebować 1 kilogram kapusty kiszonej 60 gramów ulubionych suszonych grzybów 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka wody Przyprawy: pieprz, sól, kminek rzymski. Przygotowanie Ulubione suszone grzyby opłucz, a następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 1 godzinę. Kiszoną kapustę odciśnij z soku, nie wylewaj go jednak do zlewu, a pozostaw w misce. Może się jeszcze przydać. Kapustę włóż do garnka, dolej szklankę wody, a następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz (najlepiej w ziarnach) i kminek. Całość gotuj do pełnej miękkości, ok. 40 minut. Namoczone wcześniej grzyby pokrój na kawałki, dodaj do kapusty i wymieszaj. Całość gotuj przez ok. 15 minut (w razie potrzeby możesz delikatnie podlać kapustę wodą, w której moczyły się grzyby). Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj do niego pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj jeszcze jedną łyżkę masła, a następnie mąkę i stwórz zasmażkę. Zasmażkę dodaj do garnka z kapustą i energicznie wymieszaj. Ważne jest, aby nie doprowadzić do powstania nieestetycznych grudek. Na koniec dopraw kapustę solą do smaku i gotuj jeszcze przez ok. 5...

Przeczytaj