Schab wieprzowy otrzymuje się z odcinka grzbietowego i lędźwiowego świni. W porównaniu do innych części wieprzowiny, schab jest znacznie bardziej suchy. Dlatego też najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania cienko rozbijanych kotletów schabowych.
Popularne są także pieczenie z mięsa schabowego. Karkówka i szynka są jednak łatwiejsze do uzyskania miękkiej i soczystej pieczeni. Ze schabem zwykle bywa nieco trudniej.
Rozwiązaniem na schab jest najczęściej przygotowanie gęstego, zawiesistego sosu. Gdy polejemy nim naszą pieczeń, danie automatycznie stanie się nieco przyjemniejsze w smaku.
Problem pojawi się, kiedy zechcemy przygotować schab na kanapki.
Jak więc sprawić, by nabrał nieco więcej blasku? Efektownym sposobem może być przyrządzenie pieczonego schabu w galarecie z farszem w środku. Mięso zyska efektowną oprawę, a przede wszystkim wilgotną powłokę. Kawałek takiej pieczeni będzie o wiele bardziej aksamitny i soczysty.
Zobacz także:
Przepis na soczysty schab po warszawsku w galarecie:
Składniki:
- Duży kawałek schabu, ok. 1,5 kg.
- Łyżeczka majeranku
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka papryki ostrej
- Sól i pieprz
- Olej
- 4 jaja gotowane na twardo
- 4 łyżeczki chrzanu
- Litr bulionu
- Pół opakowania żelatyny
- Ogórek i pomidor
- Sałata
- Oliwki czarne
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Schab myjemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w pozostałych przyprawach. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
- Pieczemy schab w rękawie piekarniczym przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. C.
- Pod koniec pieczenia otwieramy na chwilę rękaw.
- Ostudzamy schab, następnie kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm.
- Nacinamy plastry, by w środku powstało nieco miejsca na farsz.
- Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z chrzanem, małą ilością oleju (lub masła), doprawiamy do smaku.
- Plastry umieszczamy na półmisku, wypełniamy je jajecznym farszem.
- Schab obtaczamy z zewnątrz krojoną natką pietruszki.
- Zalewamy galaretą przygotowaną z bulionu i żelatyny i chłodzimy do stężenia.
- Dekorujemy schab ogórkiem, pomidorem, oliwkami i sałatą.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl