Schab w galarecie
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Soczysty schab po warszawsku w galarecie. Lepszego nigdy nie jedliście

Schab to mięso bardzo smaczne, ale jednocześnie dość suche. Jak więc przyrządzić go tak, by gościom na waszej domowej imprezie opadła szczęka? Co powiecie na galaretę?
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Schab wieprzowy otrzymuje się z odcinka grzbietowego i lędźwiowego świni. W porównaniu do innych części wieprzowiny, schab jest znacznie bardziej suchy. Dlatego też najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania cienko rozbijanych kotletów schabowych.

Popularne są także pieczenie z mięsa schabowego. Karkówka i szynka są jednak łatwiejsze do uzyskania miękkiej i soczystej pieczeni. Ze schabem zwykle bywa nieco trudniej.

Rozwiązaniem na schab jest najczęściej przygotowanie gęstego, zawiesistego sosu. Gdy polejemy nim naszą pieczeń, danie automatycznie stanie się nieco przyjemniejsze w smaku.
Problem pojawi się, kiedy zechcemy przygotować schab na kanapki.

Jak więc sprawić, by nabrał nieco więcej blasku? Efektownym sposobem może być przyrządzenie pieczonego schabu w galarecie z farszem w środku. Mięso zyska efektowną oprawę, a przede wszystkim wilgotną powłokę. Kawałek takiej pieczeni będzie o wiele bardziej aksamitny i soczysty.

Przepis na soczysty schab po warszawsku w galarecie:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Duży kawałek schabu, ok. 1,5 kg.
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka papryki ostrej
  • Sól i pieprz
  • Olej
  • 4 jaja gotowane na twardo
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • Litr bulionu
  • Pół opakowania żelatyny
  • Ogórek i pomidor
  • Sałata
  • Oliwki czarne
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Schab myjemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w pozostałych przyprawach. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
  • Pieczemy schab w rękawie piekarniczym przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. C.
  • Pod koniec pieczenia otwieramy na chwilę rękaw.
  • Ostudzamy schab, następnie kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Nacinamy plastry, by w środku powstało nieco miejsca na farsz.
  • Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z chrzanem, małą ilością oleju (lub masła), doprawiamy do smaku.
  • Plastry umieszczamy na półmisku, wypełniamy je jajecznym farszem.
  • Schab obtaczamy z zewnątrz krojoną natką pietruszki.
  • Zalewamy galaretą przygotowaną z bulionu i żelatyny i chłodzimy do stężenia.
  • Dekorujemy schab ogórkiem, pomidorem, oliwkami i sałatą.
  • Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Schab ze śliwką
patunia87/gotujmy.pl
Newsy Soczysty schab ze śliwką na świąteczny stół. Rewelacyjny na zimno i na ciepło
Święta to nie jest dobry moment na eksperymenty z szynkami ze sklepu. Na bożonarodzeniową ucztę wybierzmy klasyczny schab ze śliwką!
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich. Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku. Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty! Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny. Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń. Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku. Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze! Przepis na soczysty schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego 25 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy  w nie nasze śliwki. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu. Odkładamy mięso do...

Przeczytaj
Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...

Przeczytaj
schab po warszawsku przepis
Gotujmy.pl/ewaeu
Newsy Efektowna przekąska na świąteczny stół. Schab po warszawsku w galarecie z wyjątkowym składnikiem
Jeśli wciąż zastanawiasz się, co zaserwować rodzinie podczas świątecznego obiadu, podpowiadamy. Schab po warszawsku w galarecie z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Oryginalności doda mu farsz jajeczny z chrzanem!
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Choć połączenie tradycyjnej pasty jajecznej z chrzanem jest rzadko spotykane, w tym przypadku z pewnością zda egzamin. Faszerowany nią pieczony schab rozpłynie się w ustach twoich najbliższych, którzy będą błagać o dokładkę.  Przepis na schab po warszawsku w galarecie Będziesz potrzebować 1 kilogram schabu bez kości w kawałku ¼ szklanki bulionu lub wody 6 jajek 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu Szczypiorek Żelatyna  Olej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, majeranek Przygotowanie Schab umyj. W miseczce umieść 4 łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła prowansalskie, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.  Tak powstałą miksturą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki na całą noc. Następnego dnia schłodzone mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.  Po kilku minutach smażenia schab zdejmij z patelni i umieść w rękawie przeznaczonym do pieczenia, wraz z 2 łyżkami oleju i ¼ szklanki bulionu lub wody.  Piekarnik nagrzej do 200 st. C, a następnie umieść w nim mięso i piecz przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu mięso odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm. W każdym kawałku zrób kieszonkę – natnij schab w połowie grubości, tak aby powstało wgłębienie do farszu. Uważaj, żeby nie rozciąć plastra na dwa oddzielne. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kosteczkę. Umieść je w miseczce, dodaj chrzan, majonez, szczypiorek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach ze schabu. Brzegi udekoruj dodatkowo szczypiorkiem i ułóż na dużym talerzu. Żelatynę przygotuj według przepisu...

Przeczytaj
Schab na kanapki
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy Przepis na mięciutki i przepyszny schab na kanapki. Będą prosić o dokładkę
Macie dość pozbawionych smaku szynek ze sklepu? Upieczcie z nami ten schab – z pewnością nie pożałujecie!
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Są takie dni, kiedy nie możemy już patrzeć na wędliny ze sklepu . Mało aromatu, za to mnóstwo wody – w ten sposób prezentuje się zdecydowana większość wyrobów z marketów, a nawet ze sklepów mięsnych. W takich momentach przypominają nam się tradycyjne, domowe wyroby wędliniarskie. Większość z nas nie ma jednak czasu, by przygotować w środku tygodnia szynkę od A do Z. Co wtedy robić? Rozwiązaniem jest upieczenie kawałka dobrego mięsa w piekarniku na własnych zasadach! Domowa pieczeń na kanapki Tego typu pieczeń świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju kanapkach. Można także podać schab z naszego przepisu do obiadu z ziemniakami albo ryżem. Kiedy podajemy schab na gorąco, warto pomyśleć o jakimś ciemnym sosie – tak podany zrobi prawdziwą furorę! Pieczenie schabu to prościzna. Najważniejszym punktem przygotowania tej potrawy będzie za to wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Postarajmy się o schab jak najlepszej jakości. Idealnym wyborem byłoby mięso ze świni tuczonej w wiejskiej zagrodzie – z tym może być jednak dość trudno. Wobec tego udajmy się po ładny kawałek mięsa do dobrego rzeźnika. Nie żałujmy kilku złotówek więcej w stosunku do ceny z marketu – różnicę na pewno odczujemy w smaku. A jak sprawić, by nasze mięso było idealnie miękkie i delikatne – tutaj wykorzystajmy sztuczkę z pieczeniem mięs w mleku – efekty będą zaskakujące. Przepis na przepyszny schab na kanapki Składniki: Spory kawałek surowego schabu wieprzowego (ok. 1,5 kg) Olej Czosnek – kilka ząbków Majeranek Rozmaryn 1 l mleka Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso czyścimy i przygotowujemy do marynowania. W miseczce mieszamy przyprawy wraz z olejem. Do środka dodajemy także...

Przeczytaj