Schab wieprzowy otrzymuje się z odcinka grzbietowego i lędźwiowego świni. W porównaniu do innych części wieprzowiny, schab jest znacznie bardziej suchy. Dlatego też najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania cienko rozbijanych kotletów schabowych.

Popularne są także pieczenie z mięsa schabowego. Karkówka i szynka są jednak łatwiejsze do uzyskania miękkiej i soczystej pieczeni. Ze schabem zwykle bywa nieco trudniej.

Rozwiązaniem na schab jest najczęściej przygotowanie gęstego, zawiesistego sosu. Gdy polejemy nim naszą pieczeń, danie automatycznie stanie się nieco przyjemniejsze w smaku.
Problem pojawi się, kiedy zechcemy przygotować schab na kanapki.

Jak więc sprawić, by nabrał nieco więcej blasku? Efektownym sposobem może być przyrządzenie pieczonego schabu w galarecie z farszem w środku. Mięso zyska efektowną oprawę, a przede wszystkim wilgotną powłokę. Kawałek takiej pieczeni będzie o wiele bardziej aksamitny i soczysty.

Zobacz także:

Przepis na soczysty schab po warszawsku w galarecie:

Składniki:

  • Duży kawałek schabu, ok. 1,5 kg.
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka papryki ostrej
  • Sól i pieprz
  • Olej
  • 4 jaja gotowane na twardo
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • Litr bulionu
  • Pół opakowania żelatyny
  • Ogórek i pomidor
  • Sałata
  • Oliwki czarne
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Schab myjemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w pozostałych przyprawach. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
  • Pieczemy schab w rękawie piekarniczym przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. C.
  • Pod koniec pieczenia otwieramy na chwilę rękaw.
  • Ostudzamy schab, następnie kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Nacinamy plastry, by w środku powstało nieco miejsca na farsz.
  • Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z chrzanem, małą ilością oleju (lub masła), doprawiamy do smaku.
  • Plastry umieszczamy na półmisku, wypełniamy je jajecznym farszem.
  • Schab obtaczamy z zewnątrz krojoną natką pietruszki.
  • Zalewamy galaretą przygotowaną z bulionu i żelatyny i chłodzimy do stężenia.
  • Dekorujemy schab ogórkiem, pomidorem, oliwkami i sałatą.
  • Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl