Wybierzcie kurczaka dobrej jakości – dobre mięso to podstawa tego dania i tylko takie zagwarantuje nieziemski smak. Najlepszym wyborem będzie kurczak zagrodowy lub kukurydziany. Jeśli upieczecie go według poniższych wskazówek, gwarantujemy, że w środku będzie idealnie soczysty, a z zewnątrz przyjemnie chrupiący. Skórka zyska pyszny smak dzięki specjalnej marynacie z dodatkiem majeranku.

Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z prostymi dodatkami takimi, jak gotowane ziemniaki, mizeria ze śmietanką i koperkiem albo sałatą z sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym. Dobrze współgrają również podsmażone lub upieczone ziemniaki, ich chrupkość współgra z chrupiącą skórką kurczaka. Tak podana potrawa sprawdzi się nie tylko podczas weekendowego rodzinnego obiadu. Tak upieczone mięso możecie podać również gościom – z pewnością zrobi na nich wrażenie. Jeśli zadbacie o bardziej wyszukane dodatki jak np. puree czy pieczone warzywa to gwarantujemy, że będzie wyglądało jak z restauracji.

Majeranek nie tylko dobrze pachnie i smakuje, ale jest także niezwykle zdrowy. Działa regulująco na układ trawienny, leczy wzdęcia, kolki i biegunki, jest niezastąpiony w infekcjach górnych dróg oddechowych – łagodzi katar i objawy zapalenia zatok. Jeśli często cierpicie na któreś z tych dolegliwości, koniecznie wprowadźcie to zioło do swojej diety. Z łatwością kupicie je w każdym większym, jak i mniejszym sklepie.

Pieczony w całości kurczak z majerankiem – przepis

Składniki

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5- 2 kg
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy np. chrzanowej
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Majeranek

Przygotowanie

  1. Kurczaka opłuczcie i osuszcie dokładnie papierowym ręcznikiem.
  2. W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki i stwórzcie marynatę.
  3. Dokładnie natrzyjcie kurczaka, tak żeby pokryć każdy kawałek marynatą.
  4. Przełóżcie go do miski lub brytfanny, przykryjcie folią i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby przeszedł smakiem marynaty.
  5. Kurczaka pieczcie w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez około 1,5-2 godziny.
  6. Podczas pieczenia polewajcie kurczaka sosem, który się utworzy na dnie formy.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl