Znudziły się wam klasyczne kotlety mielone z ziemniakami, mizerią albo buraczkami na ciepło? Wypróbujcie tych usmażonych w pysznym sosie z marchewką i brukselką. Robią się szybko i smakują rewelacyjnie. Koniecznie podawajcie je z ziemniakami gotowanymi lub w formie aksamitnego puree! Nie musicie martwić się o żadne dodatki w postaci surówki, bo pyszne i miękkie warzywa znajdują się w sosie.

To pyszne danie robi się niemal samo, a do tego wszystko przyrządzicie na jednej patelni. A to oznacza ogromną oszczędność czasu nie tylko podczas gotowania, ale również później podczas sprzątania i zmywania naczyń. Na pewno docenicie ten przepis i zagości on na stałe w waszej kuchni.

Z pewnością zasmakują całej rodzinie podczas wspólnych obiadów, sprawdzą się również jako danie na bardziej uroczyste okazje, gdy podejmujecie wielu gości.

Przepis na kotlety mielone z marchewką i brukselką

Składniki na kotlety mielone

  • 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 płaskie łyżki przyprawy gyros
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól do smaku
  • Składniki na sos
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie mrożonych marchewek mini
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 3 łyżki ketchupu (może być pikantny)
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól do smaku
  • Szczypta chili

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie z łupiny i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. W dużej misce wymieszajcie mielone mięso z cebulą, jajkiem i bułką tartą.
  3. Dodajcie przyprawy i dokładnie wyróbcie mięso.
  4. Mięso podzielcie na porcje i smażcie kotlety na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Drugą cebulę pokrójcie drobno.
  6. W głębokiej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę, smażcie aż się zezłoci. 
  7. Dodajcie marchewkę i brukselkę z odrobiną wody, posólcie do smaku i ugotujcie do miękkości.
  8. Na koniec dodajcie przecier pomidorowy, keczup oraz chili, jeśli lubicie pikantne potrawy. Sos zagęśćcie mąką.
  9. Na patelnie dodajcie kotlety i smażcie przez kilka minut.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: