kotlety mielone z marchewką
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Soczyste mielone w pysznym sosie z marchewką. To połączenie zasmakuje każdemu

Tak podane kotlety zasmakują nawet największemu niejadkowi. To łatwy sposób na przemycenie warzyw w daniu. Zanim się spostrzeżecie, wszystko zniknie z talerzy.

Znudziły się wam klasyczne kotlety mielone z ziemniakami, mizerią albo buraczkami na ciepło? Wypróbujcie tych usmażonych w pysznym sosie z marchewką i brukselką. Robią się szybko i smakują rewelacyjnie. Koniecznie podawajcie je z ziemniakami gotowanymi lub w formie aksamitnego puree! Nie musicie martwić się o żadne dodatki w postaci surówki, bo pyszne i miękkie warzywa znajdują się w sosie.

To pyszne danie robi się niemal samo, a do tego wszystko przyrządzicie na jednej patelni. A to oznacza ogromną oszczędność czasu nie tylko podczas gotowania, ale również później podczas sprzątania i zmywania naczyń. Na pewno docenicie ten przepis i zagości on na stałe w waszej kuchni.

Z pewnością zasmakują całej rodzinie podczas wspólnych obiadów, sprawdzą się również jako danie na bardziej uroczyste okazje, gdy podejmujecie wielu gości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z marchewką i brukselką

Składniki na kotlety mielone

  • 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 płaskie łyżki przyprawy gyros
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól do smaku
  • Składniki na sos
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie mrożonych marchewek mini
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 3 łyżki ketchupu (może być pikantny)
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól do smaku
  • Szczypta chili

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie z łupiny i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. W dużej misce wymieszajcie mielone mięso z cebulą, jajkiem i bułką tartą.
  3. Dodajcie przyprawy i dokładnie wyróbcie mięso.
  4. Mięso podzielcie na porcje i smażcie kotlety na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Drugą cebulę pokrójcie drobno.
  6. W głębokiej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę, smażcie aż się zezłoci. 
  7. Dodajcie marchewkę i brukselkę z odrobiną wody, posólcie do smaku i ugotujcie do miękkości.
  8. Na koniec dodajcie przecier pomidorowy, keczup oraz chili, jeśli lubicie pikantne potrawy. Sos zagęśćcie mąką.
  9. Na patelnie dodajcie kotlety i smażcie przez kilka minut.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Mielone w sosie pieczarkowym
Gotujmy.pl/madzik323
Newsy
Ten cudowny przepis na mielone w sosie podbija sieć. Dodajcie ten składnik, a będą tak pyszne, że jeden garnek nie wystarczy
Szukacie pomysłu na obiad, który zniknie ze stołu w kilka sekund? To danie, któremu nikt nie może się oprzeć!

Wy lub wasi domownicy, jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi kotletami mielonymi? Koniecznie musicie poznać ten przepis. To niezwykłe danie zawiera jeden składnik, który podkręca smak do granic możliwości. Możecie od razu zrobić podwójną porcję, zapewniamy, że jedna was nie nasyci. Będziecie chcieli więcej! Mielone w sosie Tradycyjne kotlety mielone oczywiście też są bardzo smaczne, ale nie dorównują smakiem temu przepisowi. Sos bazujący na smażonych pieczarkach niesamowicie podkręca smak mięsa i bardzo do niego pasuje. Dodatek takiego sosu do kotletów to też kulinarna gra teksturami: soczyste, ale chrupiące z wierzchu mięso łączy się z kremowym, jedwabistym sosem pieczarkowym o głębokim smaku bulionu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu świeżości, dodatkowego zapachu i pięknie przełamuje szary kolor dania. To danie podane na przykład z kaszą gryczaną i surówką z buraków, na pewno zrobi w waszych domach furorę. Składniki na mięso 1,2 kg łopatki wieprzowej do zmielenia lub mielonej Cebula 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek Składniki na sos: ok. 3 łyżki oleju Cebula 300 g pieczarek 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% Przyprawy do smaku Pęczek pietruszki Pół litra bulionu Przygotowanie mielonych w sosie Mięso i cebulę umyjcie i zmielcie w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajcie jajka, przyprawy i wyrabiajcie je przez jakiś czas do połączenia składników w jedną masę. Cebulę pokrójcie w kostkę, pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki.  Na patelni rozgrzejcie olej, zeszklijcie na nim cebulę. Dodajcie pieczarki i smażcie chwilę.  Przyprawcie zawartość patelni.  Do pieczarek i cebuli dodajcie bulion, zagęśćcie go mąką z wodą. Dos śmietany dodajcie...

kotlety mielone w sosie
gotujmy.pl/babcia gramolka
Newsy
Nie ma prostszego przepisu na obiad. Kotlety mielone w sosie „łapanym” zawojują wasze podniebienie
Ten obiad zasmakuje każdemu. A sos zrobicie z tego, co macie w lodówce!

Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych. Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce!  Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym” Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy. Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów.  Składniki na kotlety mielone: 12 dag mięsa mielonego  1 jajko 1 mała cebula bułka tarta połówka średniej bułki pieprz świeżo zmielony   sól  natka pietruszki olej  Składniki na sos „łapany”: 3 plasterki polędwicy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ogórek konserwowy 1 łyżka masła 2 łyżki oleju  Pół szklanki grzybów suszonych Kilka paseczków papryki konserwowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta cukru Sposób przygotowania kotletów: Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie. Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju. Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.  Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i...

Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować
Kotlety mielone z dodatkiem zielonych liści pokrzywy to ciekawy patent na smaczny, typowo wiosenny obiad. Podajcie je z młodymi ziemniakami, sałatą i kompotem z rabarbaru!

Kotlety mielone to danie smaczne i nie bez powodu uwielbiane przez całą rzeszę Polaków. Każda gospodyni domowa robi w dość podobny sposób. Wiosna to jednak czas, by nieco złamać tradycyjne przepisy. Na przykład poprzez dodanie do mięsa liści pokrzywy! Zbieranie liści pokrzywy w celach spożywczych powinno ograniczyć się do czasu, zanim ta roślina zakwitnie. Mówimy więc w tym przypadku o krótkim okresie kwietnia i maja. Teraz macie więc ostatnią szansę, by ostrożnie zerwać świeżą pokrzywę i przyrządzić z niej takie cuda, jak kotlety mielone z tym zielonym dodatkiem! Przepis na kotlety mielone z pokrzywą Składniki: 25 dag łopatki wieprzowej Ok. 2 garście pokrzywy 1 jajko 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Mała łyżeczka soli Ćwierć łyżeczki pieprzu Łyżeczka tymianku Kilka łyżek wody Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone zmielcie na maszynce do mięsa. Pokrzywę umyjcie, sparzcie we wrzątku, odstawcie na kilka minut. Po tym czasie ostrożnie odciśnijcie dokładnie pokrzywę na cedzaku z nadmiaru wody. Pokrójcie odciśniętą pokrzywę drobno. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie najdrobniej jak się da. Włóżcie do naczynia mięso, dodajcie pokrzywę, jajko, cebulę i czosnek. Wsypcie do środka także przyprawy. Wyrabiajcie ręką mięso na kotlety. Formujcie kotlety mielone. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor. Usmażone kotlety możecie przełożyć na ręcznik papierowy, by nieco ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawajcie z np. z ziemniakami i mizerią i z rabarbarowym kompotem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Nie tak dawno pisaliśmy o jeszcze innym, ciekawym i wiosennym sposobie na odczarowanie klasycznych kotletów mielonych. Mówimy...

bitki wieprzowe w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Mięciutkie bitki w doskonałym sosie, który zniknie z talerzy do ostatniej kropli
Soczyste i aromatyczne bitki wieprzowe w delikatnym sosie myśliwskim to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie jest tak pyszne, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Dodanie jednego składnika sprawia, że całość jest jeszcze bardziej smaczna. Sprawdźcie ten przepis!

Niedzielny obiad wiąże się z pewnego rodzaju wyniosłością, kiedy wypada podać bardziej wystawny obiad niż na co dzień. Gdy znudzą się wam kotlety schabowe lub mielone, to świetnym pomysłem są bitki wieprzowe w delikatnym, aromatycznym sosie myśliwskim. Bliscy będą zachwyceni tym daniem, które szybko zniknie z talerzy. Jaki sos do bitek? Takie mięso najlepiej łączy się z sosem grzybowym. To dla wielu może być nie lada wyzwanie, jednak dodanie do niego serka topionego sprawi, że będzie idealnie kremowy i delikatny. Sekretem udanego dania jest odpowiedni czas przygotowania. Im dłużej mięso dusi się w sosie, tym bardziej jest aromatyczne oraz soczyste. Taka potrawa doskonale się sprawdzi podczas niedzielnego obiadu w gronie najbliższych bądź w trakcie różnych uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przepis na bitki wieprzowe  w sosie myśliwskim Składniki: 1 kg chudego karczku  ½ litra bulionu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g leśnych grzybów mrożonych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego musztarda mąka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Karczek dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka. Mięso oprószcie mąką. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i ułóżcie na nim plastry karczku. Obsmażcie je z obu stron, a później zdejmijcie je z patelni. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na pozostałym tłuszczu na patelni, podsmażcie ją do zeszklenia. Bitki posmarujcie musztardą, a następnie ułóżcie je w garnku lub innym naczyniu, w...