Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju.
Co powiecie na to, żeby dodać do surowej masy te 2 warzywa? Sprawdziliśmy – to świetny sposób na to, żeby kotlety były o wiele bardziej soczyste i jeszcze lepsze w smaku!
Kotleciki mielone z cukinią i porem
Każdy z was przynajmniej raz w swoim życiu zrobił mielone kotlety. Zwykle do masy dodaje się cebulkę, ale do mięsa można też dodać kilka innych warzyw.
Niektóre gospodynie domu dodają do surowej masy starkowaną marchewkę. A co powiecie na to, by wzbogacić ją o pora i cukinię?
Zobacz także:
Właściwości zdrowotne pora i cukinii
Por i cukinia to warzywa o licznych walorach zdrowotnych. Por nie tylko jest niskokaloryczny, ale też bogaty w niezwykle ważny dla zdrowia błonnik. Znajdziemy w nim również witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.
Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, które zawiera potas, żelazo, witaminę C, witaminę K, witaminę B1 oraz magnez. Lekarze i dietetycy zalecają ją nawet małym dzieciom.
Kotleciki mielone z warzywami to świetny pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso. Z cukinią i porem będą smakowały wprost wyśmienicie. Przygotujcie swoim domownikom to danie, a gwarantujemy, że poproszą was o dokładkę!
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 mała cukinia
- 1 mały por
- 2 łyżki cebuli smażonej
- 1 łyżka majonezu light
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 bułki kajzerki
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię razem ze skórką, zetrzeć na grubej tarce.
- Oprószyć solą i dobrze odcisnąć.
- Pora pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i ostudzić.
- Mielone mięso połączyć z porem i cukinią.
- Dodać majonez, podsmażoną cebulę i mąkę ziemniaczaną
- Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z mięsem.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszać mięso z warzywami i przyprawami.
- Formować kotleciki i panierować w bułce tartej.
- Usmażyć na patelni na złoty kolor.
- Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku i podawać.
Smacznego!