Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju.

Co powiecie na to, żeby dodać do surowej masy te 2 warzywa? Sprawdziliśmy – to świetny sposób na to, żeby kotlety były o wiele bardziej soczyste i jeszcze lepsze w smaku!

Kotleciki mielone z cukinią i porem

Każdy z was przynajmniej raz w swoim życiu zrobił mielone kotlety. Zwykle do masy dodaje się cebulkę, ale do mięsa można też dodać kilka innych warzyw.

Niektóre gospodynie domu dodają do surowej masy starkowaną marchewkę. A co powiecie na to, by wzbogacić ją o pora i cukinię?

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne pora i cukinii

Por i cukinia to warzywa o licznych walorach zdrowotnych. Por nie tylko jest niskokaloryczny, ale też bogaty w niezwykle ważny dla zdrowia błonnik. Znajdziemy w nim również witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.

Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, które zawiera potas, żelazo, witaminę C, witaminę K, witaminę B1 oraz magnez. Lekarze i dietetycy zalecają ją nawet małym dzieciom.

Kotleciki mielone z warzywami to świetny pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso. Z cukinią i porem będą smakowały wprost wyśmienicie. Przygotujcie swoim domownikom to danie, a gwarantujemy, że poproszą was o dokładkę!

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały por
  • 2 łyżki cebuli smażonej
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 bułki kajzerki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię razem ze skórką, zetrzeć na grubej tarce.
  2. Oprószyć solą i dobrze odcisnąć.
  3. Pora pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i ostudzić.
  4. Mielone mięso połączyć z porem i cukinią.
  5. Dodać majonez, podsmażoną cebulę i mąkę ziemniaczaną
  6. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z mięsem.
  7. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Dokładnie wymieszać mięso z warzywami i przyprawami.
  9. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej.
  10. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
  11. Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku i podawać.

Smacznego!