kotlety mielone z cukinią i porem
Gotujmy.pl
Newsy

Soczyste kotlety mielone z cukinią i porem. Pomysł na prosty i pyszny obiad

Przygotujcie kotlety mielone inaczej niż zwykle – co powiecie, by dodać do nich te 2 nietypowe warzywa? Sprawdziliśmy. W takim wydaniu smakują po prostu genialnie.

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju.

Co powiecie na to, żeby dodać do surowej masy te 2 warzywa? Sprawdziliśmy – to świetny sposób na to, żeby kotlety były o wiele bardziej soczyste i jeszcze lepsze w smaku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotleciki mielone z cukinią i porem

Każdy z was przynajmniej raz w swoim życiu zrobił mielone kotlety. Zwykle do masy dodaje się cebulkę, ale do mięsa można też dodać kilka innych warzyw.

Niektóre gospodynie domu dodają do surowej masy starkowaną marchewkę. A co powiecie na to, by wzbogacić ją o pora i cukinię?

Właściwości zdrowotne pora i cukinii

Por i cukinia to warzywa o licznych walorach zdrowotnych. Por nie tylko jest niskokaloryczny, ale też bogaty w niezwykle ważny dla zdrowia błonnik. Znajdziemy w nim również witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.

Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, które zawiera potas, żelazo, witaminę C, witaminę K, witaminę B1 oraz magnez. Lekarze i dietetycy zalecają ją nawet małym dzieciom.

Kotleciki mielone z warzywami to świetny pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso. Z cukinią i porem będą smakowały wprost wyśmienicie. Przygotujcie swoim domownikom to danie, a gwarantujemy, że poproszą was o dokładkę!

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały por
  • 2 łyżki cebuli smażonej
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 bułki kajzerki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię razem ze skórką, zetrzeć na grubej tarce.
  2. Oprószyć solą i dobrze odcisnąć.
  3. Pora pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i ostudzić.
  4. Mielone mięso połączyć z porem i cukinią.
  5. Dodać majonez, podsmażoną cebulę i mąkę ziemniaczaną
  6. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z mięsem.
  7. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Dokładnie wymieszać mięso z warzywami i przyprawami.
  9. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej.
  10. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
  11. Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku i podawać.

Smacznego!

Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl/Jaga85
Newsy
Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad? Przygotujcie kotleciki z cukinią. Z dodatkiem tego warzywa smakują wprost obłędnie!

Kotleciki z cukinią to doskonała propozycja na prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest niskokaloryczne, bardzo zdrowe i powstaje w mig. Na pewno przypadnie do gustu waszym bliskim. Jak przygotować tę potrawę? Kotleciki z cukinią Przygotowanie kotlecików z cukinią jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to 1 młoda cukinia, 2 cebule, 2 jajka, zioła, przyprawy oraz 1,5 szklanki ciecierzycy, która dodatkowo wzbogaca walory smakowe tego dania. Kotleciki z cukinii robią się błyskawicznie. Usmażcie je na rozgrzanym oleju i podajcie ze świeżymi ziołami i pomidorkami. To danie zasmakuje każdemu bez wyjątku! Składniki:  1,5 szklanki ciecierzycy, 1 młoda cukinia, 1 cebula, 2 jajka, Mały pęczek natki pietruszki, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka mąki pszennej, Sól do smaku, Pieprz do smaku, Olej do smażenia, Przygotowanie kotlecików z cukinii:  Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i studzimy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy. Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku....

kotlety mielone z cukinią
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią . Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Im bardziej tłuste tym lepsze kotlety. Zazwyczaj dodaje się również cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od mięsa i dodatków. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować patent kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię . Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone, a do niego dodajcie...

Krokiety warzywne - przepis na krokiety z cukinią
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy
Krokiety warzywne - przepis na krokiety z cukinią i kiełbaską
Klasyczne krokiety babci najczęściej podawane są w wersji mięsnej. Wersja warzywna, w której mięso mielone zastępuje cukinia, jest lżejsza, a tak samo pyszna! Miłośnicy mięsa ucieszą się jednak z obecności kiełbasy w krokietach.

Krokiety warzywne to świetna opcja dla osób, które chciałyby stworzyć bardziej lekkostrawne danie na obiad. Cukinia to świetne źródło witamin i minerałów. W większości składa się wody (tak samo jej krewne - ogórki), dlatego jest wyjątkowo niskokaloryczna i polecana wszystkim osobom na diecie. Można ją gotować, dusić, smażyć na patelni i grillu, piec w piekarniku (np. cukinia nadziewana mięsem ). Przepis na krokiety z cukinią Ten oryginalny przepis na lekkie, wiosenne krokiety na pewno posmakuje waszym gościom i domownikom. W porównaniu z tradycyjnymi mięsnymi krokietami - pozwoli wam też zaoszczędzić sporo czasu! Składniki: 7 naleśników 1 średnia cukinia 30 g cienkiej kiełbaski 1 cebula 2 jajka liść laurowy sól i pieprz koncentrat pomidorowy bułka tarta cukier olej Przygotowanie:  Kiełbasę pokrójcie w kostkę, a cebulę w piórka. Cukinię obierzcie i pokrójcie w większą kostkę. Na patelni albo w rondlu rozgrzejcie olej i wrzućcie kiełbasę i cebulę. Podsmażcie razem i dodajcie cukinię.  Podlejcie troszkę wodą (cukinia musi być dość gęsta) i dodajcie przyprawy. Duście, aż cukinia zacznie mięknąć. Doprawcie koncentratem, solą, cukrem i pieprzem. Razem krótko duście i odstawcie do przestygnięcia. Naleśniki smażcie wg ulubionego, sprawdzonego przepisu. Na każdy naleśnik nałóżcie przygotowaną cukinię i zwińcie krokiety . Panierujcie w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych Kotleciki z cukinią. Przepis na...

Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Tani i prosty obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak
Kotleciki mielone z koperkiem na ostro, to świetny sposób na szybki i bardzo smaczny obiad. Przygotujcie je, a zakochacie się w ich oryginalnym smaku!

Ile gospodyń domowych, tyle pomysłów na kotlety mielone. W tradycyjnej wersji kotlety mielone to nic innego jak kotleciki uformowane z mielonego mięsa (najczęściej wieprzowego, ale może też być drobiowe, indycze oraz wołowe), podsmażonej na maśle cebuli, bułki zamoczonej w mleku i przypraw. Kotlety te obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Najlepiej komponują się z tłuczonymi ziemniakami i różnego rodzaju surówkami, ale są też tacy, którzy lubią jeść je na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa. Jeśli lubicie oryginalne smaki, możecie przygotować kotlety mielone z liśćmi szpinaku , z cukinią , z kiszoną kapustą , a nawet z suszonymi pomidorami dodanymi do masy mięsnej. Możecie też przygotować je w wersji na ostro. Jak to zrobić? Podpowiadamy! Kotlety mielone na ostro z koperkiem Kotlety mielone na ostro z koperkiem to doskonała propozycja na smaczny, tani i sycący obiad. Co nadaje naszym kotletom ostrości? Jest to ząbek czosnku oraz specjalna kompozycja przypraw – ziołowego pieprzu i niezwykle zdrowego pieprzu Cayenne. Czy wiecie, że pieprz Cayenne (lub in. pieprz kajeński) ma mnóstwo właściwości zdrowotnych? Przyspiesza metabolizm, pomaga w uśmierzaniu bólu, zawiera cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, witaminę C i karotenoidy, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz pomaga zapobiegać sklejaniu się komórek i tworzeniu się skrzepów krwi. Przygotujcie mielone z pieprzem kajeńskim jeszcze dziś i zaskoczcie nimi swoich bliskich. Te kotleciki są naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone wieprzowe 250 g jajko 1 szt koperek pieprz Cayenne do smaku pieprz ziołowy do smaku sól ziołowa młynek do smaku ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie mielonych na ostro: Do miseczki przekładamy...