kotlety mielone z cukinią i porem
Gotujmy.pl
Newsy

Soczyste kotlety mielone z cukinią i porem. Pomysł na prosty i pyszny obiad

Przygotujcie kotlety mielone inaczej niż zwykle – co powiecie, by dodać do nich te 2 nietypowe warzywa? Sprawdziliśmy. W takim wydaniu smakują po prostu genialnie.

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju.

Co powiecie na to, żeby dodać do surowej masy te 2 warzywa? Sprawdziliśmy – to świetny sposób na to, żeby kotlety były o wiele bardziej soczyste i jeszcze lepsze w smaku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotleciki mielone z cukinią i porem

Każdy z was przynajmniej raz w swoim życiu zrobił mielone kotlety. Zwykle do masy dodaje się cebulkę, ale do mięsa można też dodać kilka innych warzyw.

Niektóre gospodynie domu dodają do surowej masy starkowaną marchewkę. A co powiecie na to, by wzbogacić ją o pora i cukinię?

Właściwości zdrowotne pora i cukinii

Por i cukinia to warzywa o licznych walorach zdrowotnych. Por nie tylko jest niskokaloryczny, ale też bogaty w niezwykle ważny dla zdrowia błonnik. Znajdziemy w nim również witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.

Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, które zawiera potas, żelazo, witaminę C, witaminę K, witaminę B1 oraz magnez. Lekarze i dietetycy zalecają ją nawet małym dzieciom.

Kotleciki mielone z warzywami to świetny pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso. Z cukinią i porem będą smakowały wprost wyśmienicie. Przygotujcie swoim domownikom to danie, a gwarantujemy, że poproszą was o dokładkę!

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały por
  • 2 łyżki cebuli smażonej
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 bułki kajzerki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię razem ze skórką, zetrzeć na grubej tarce.
  2. Oprószyć solą i dobrze odcisnąć.
  3. Pora pokroić, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i ostudzić.
  4. Mielone mięso połączyć z porem i cukinią.
  5. Dodać majonez, podsmażoną cebulę i mąkę ziemniaczaną
  6. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z mięsem.
  7. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Dokładnie wymieszać mięso z warzywami i przyprawami.
  9. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej.
  10. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
  11. Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku i podawać.

Smacznego!

pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...

Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy
Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Mielone popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Przepis na kotlety mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku...

mielone z czosnkiem niedźwiedzim przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Dodatek tej jednej przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie wniebowzięci
Choć czosnek niedźwiedzi nie należy do grona popularnych przypraw, jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dzięki niemu przyrządzicie niesamowite kotlety mielone. Ten smak z pewnością długo pozostanie w waszej pamięci.

Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych liści. Z racji, że jego dzika odmiana jest pod ochroną warto go zasiać we własnym ogródku. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, nic straconego. Znajdziecie go również w popularnych dużych marketach i w sieci. Z jego dodatkiem kotlety mielone będą przepyszne! Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie świeżą bułkę, a następnie zalejcie ją ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieśćcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaskim talerzu umieśćcie bułkę tartą. Z przygotowanej masy mięsnej zacznijcie formować kotleciki. Tak przygotowane obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...