Słyszeliście kiedyś o mielonych kotletach rybnych? Być może część z was wzdrygnie się na samą myśl o marnotrawstwie cennego, rybiego mięsa.

Mielenie ryby w maszynce do mięsa wcale nie musi oznaczać jednak straty cennego składnika i surowca.

Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler mogą być prawdziwą ucztą dla koneserów dobrego jedzenia.

Ciekawym pomysłem znanej restauratorki jest wymieszanie mięsa rybiego z mięsem wieprzowym, czyli z podgardlem.

Zobacz także:

Z czym podawać kotlety mielone z dorsza?

Wierzcie nam – taki miks zapewni niesamowite doznania smakowe. Dość tłuste podgardle zapewni kotlecikom rybnym naprawdę ciekawe smakowe tło.

Z czym podawać kotleciki, które Magda Gessler wprowadzała w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”?

Mielone z dorsza i podgardla świetnie będą smakowały podlane białym, gęstym sosem tatarskim i na przykład z frytkami.

Przepis na mielone kotlety rybne z dorsza Magdy Gessler

Składniki:

  • 50 dag filetów z dorsza lub z innej białej, świeżej ryby
  • 1 jajo
  • Sucha bułka
  • Szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka curry
  • Sól,
  • Pieprz
  • Koperek świeży
  • Łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • 10 dag mielonego podgardla
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności namoczcie suchą bułkę w mleku.
  2. Zmielcie mięso z ryby i podgardle w maszynce do mięsa.
  3. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na patelni na złoty kolor, po czym dodajcie ją do mięsa.
  4. Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajko, majonez i czosnek.
  5. Doprawcie farsz solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą curry.
  6. Wymieszajcie dokładnie farsz. Będzie gotowy, gdy łatwo zacznie odklejać się od ręki.
  7. Wyrabiajcie kotlety, mocząc ręce w wodzie przed uformowaniem kolejnej kulki.
  8. Kotlety można zapanierować w bułce tartej.
  9. Rozgrzejcie dobrze olej na patelni.
  10. Smażcie kotleciki z każdej strony przez kilka minut.
  11. Podawajcie z dowolnym dodatkiem – mogą to być frytki, ziemniaki, ryż czy też makaron albo kasza.
  12. Smak kotlecików dobrze podkreśli biały sos tatarski na bazie majonezu i chrzanu.
  13. Smacznego!