Kotlety to chyba najbardziej popularny sposób podawania mięsa w polskich domach. Najczęściej przygotowujecie pewnie schabowe w panierce i podajecie je z ziemniakami i surówką. Mamy dziś dla was inny pomysł na tradycyjny obiad. Te kotlety z karkówki to prawdziwy hit! Przygotujcie je swoim domownikom zamiast schabowych. Na pewno docenią waszą kreatywność.
Kotlety z karczku
Te kotlety są kruche i mięsiste. Wykorzystana panierka jest bardzo aromatyczna dzięki użytym przyprawom.
Składniki na kotlety z karczku
- 6 plastrów wieprzowego karczku
- 5 jajek
- Szczypta czarnego pieprzu
- Szczypta pieprzu ziołowego
- Łyżeczka bazylii
- Pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- Sól
- 2 garście płatków kukurydzianych
- 2 garście bułki tartej
- Pół szklanki oleju (do smażenia kotletów)
Przygotowanie kotletów z karczku
- Rozbijcie dokładnie płaty karczku z dwóch stron.
- Do miseczki wbijcie jajka, dodajcie pieprz, pieprz ziołowy, bazylię, słodką paprykę i sól do smaku.
- Ubijcie jajka trzepaczką lub mikserem, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Płaty karczku wstawcie do ubitych jajek i odstawcie na około godzinę do lodówki, by smaki się połączyły.
- Rozkruszcie płatki kukurydziane. Możecie zrobić to za pomocą rąk albo wsypać je do małej miseczki i rozkruszyć je specjalnym wałkiem lub łyżką.
- Wymieszajcie płatki kukurydziane z bułką tartą.
- Kotlety wyjmijcie z jajek. Obtoczcie je w przygotowanej panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych.
- Na patelni rozgrzejcie olej.
- Wyłóżcie kotlety na patelnię. Smażcie z jednej strony, a następnie przełóżcie je na drugą stronę.
- Kotlety powinny mieć złoty kolor z obydwu stron.
Kotlety z karkówki z tego przepisu są inne niż schabowe szczególnie przez użytą panierkę. Panierka z płatków kukurydzianych i bułki tartej smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna panierka do schabowych. Płatki kukurydziane nadają jej wyjątkową chrupkość. Dzięki pozostawieniu mięsa w mieszance ubitych jajek z przyprawami kotlety zyskują głębszy smak. Ubicie jajek zmienia ich strukturę i dodaje potrawie lekkości.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także: