Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe
Gotujmy.pl/basia4ab
Newsy

Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe

Musicie poznać ten przepis! Kotlety przygotowane w ten sposób są przepyszne!

Kotlety to chyba najbardziej popularny sposób podawania mięsa w polskich domach. Najczęściej przygotowujecie pewnie schabowe w panierce i podajecie je z ziemniakami i surówką. Mamy dziś dla was inny pomysł na tradycyjny obiad. Te kotlety z karkówki to prawdziwy hit! Przygotujcie je swoim domownikom zamiast schabowych. Na pewno docenią waszą kreatywność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety z karczku

Te kotlety są kruche i mięsiste. Wykorzystana panierka jest bardzo aromatyczna dzięki użytym przyprawom. 

Składniki na kotlety z karczku

  • 6 plastrów wieprzowego karczku
  • 5 jajek
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Łyżeczka bazylii
  • Pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • Sól
  • 2 garście płatków kukurydzianych
  • 2 garście bułki tartej
  • Pół szklanki oleju (do smażenia kotletów)
Zobacz także
cytryna właściwości

Posypcie solą plasterki cytryny i zostawcie w kuchni na 30 minut. To co się stanie totalnie was zaskoczy

Jak odróżnić prawdziwy ryż od tego z plastikiem?

Jak odróżnić prawdziwy ryż od chińskiego, z domieszką plastiku? Potrzebna wam będzie łyżka i zapalniczka

Przygotowanie kotletów z karczku

  1. Rozbijcie dokładnie płaty karczku z dwóch stron.
  2. Do miseczki wbijcie jajka, dodajcie pieprz, pieprz ziołowy, bazylię, słodką paprykę i sól do smaku.
  3. Ubijcie jajka trzepaczką lub mikserem, aby składniki dokładnie się połączyły.
  4. Płaty karczku wstawcie do ubitych jajek i odstawcie na około godzinę do lodówki, by smaki się połączyły.
  5. Rozkruszcie płatki kukurydziane. Możecie zrobić to za pomocą rąk albo wsypać je do małej miseczki i rozkruszyć je specjalnym wałkiem lub łyżką.
  6. Wymieszajcie płatki kukurydziane z bułką tartą.
  7. Kotlety wyjmijcie z jajek. Obtoczcie je w przygotowanej panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej.
  9. Wyłóżcie kotlety na patelnię. Smażcie z jednej strony, a następnie przełóżcie je na drugą stronę.
  10. Kotlety powinny mieć złoty kolor z obydwu stron.

Kotlety z karkówki z tego przepisu są inne niż schabowe szczególnie przez użytą panierkę. Panierka z płatków kukurydzianych i bułki tartej smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna panierka do schabowych. Płatki kukurydziane nadają jej wyjątkową chrupkość. Dzięki pozostawieniu mięsa w mieszance ubitych jajek z przyprawami kotlety zyskują głębszy smak. Ubicie jajek zmienia ich strukturę i dodaje potrawie lekkości.

Źródło: Gotujmy.pl

 

Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
AdobeStock
Newsy
Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie. Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Dowiedzcie się, czego można użyć do panierowania schabowych. Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych . Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść. Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu! Panierka z płatków owsianych do schabowych Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze. Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta. Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć bardzo drobno...

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
renatka1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
Dbacie o linię lub po prostu nie przepadacie za zapachem smażonych kotletów? Zróbcie je w piekarniku!

W wielu domach kotlet schabowy musi się pojawić na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jeśli należycie do grona miłośników kotletów schabowych , na pewno spodoba wam się poniższy przepis na schabowe inaczej , czyli… z piekarnika! Nie trzeba ich w ogóle smażyć na tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Kotlety wystarczy przygotować tak, jak zwykle, ale zamiast smażyć schabowe , upieczcie je po prostu w piekarniku. Wypróbujcie prosty przepis na to danie autorstwa renatka1, użytkowniczki portalu gotujmy.pl. Przepis na kotlety schabowe z piekarnika Do przygotowania takich kotletów schabowych nie potrzeba w ogóle tłuszczu! Kotlety schabowe z piekarnika zrobicie ze składników z poniższej listy: Składniki: 4 plastry schabu na kotlety 1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych 100 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy miodowej Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Pieprz czarny Sól Przygotowanie: Wymieszajcie w misce kefir ze słodką papryką, musztardą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą i jajkiem. Następnie umyjcie kotlety, rozbijcie tłuczkiem i zanurzcie w marynacie. Odstawcie do lodówki na około 20 minut. Płatki kukurydziane zmielcie w blenderze na drobno tak, by powstała panierka. Zamarynowane kotlety obtoczcie w panierce z płatków. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie kotlety z każdej strony po 15 minut. Od razu po upieczeniu wyłóżcie kotlety na talerze. Podawajcie z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego! Jak zrobić soczyste schabowe z piekarnika? Może się zdarzyć, że wasze schabowe po upieczeniu w piekarniku będą nieco...

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić? Jaką wybrać zdrową panierkę? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie. Panierka z chleba pełnoziarnistego Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa! Panierka z orzechów Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo. Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze. Panierka z płatków owsianych Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Z czego...