Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe
Gotujmy.pl/basia4ab
Newsy

Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe

Musicie poznać ten przepis! Kotlety przygotowane w ten sposób są przepyszne!
Anna Urbańska
marzec 27, 2021

Kotlety to chyba najbardziej popularny sposób podawania mięsa w polskich domach. Najczęściej przygotowujecie pewnie schabowe w panierce i podajecie je z ziemniakami i surówką. Mamy dziś dla was inny pomysł na tradycyjny obiad. Te kotlety z karkówki to prawdziwy hit! Przygotujcie je swoim domownikom zamiast schabowych. Na pewno docenią waszą kreatywność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety z karczku

Te kotlety są kruche i mięsiste. Wykorzystana panierka jest bardzo aromatyczna dzięki użytym przyprawom. 

Składniki na kotlety z karczku

  • 6 plastrów wieprzowego karczku
  • 5 jajek
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Łyżeczka bazylii
  • Pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • Sól
  • 2 garście płatków kukurydzianych
  • 2 garście bułki tartej
  • Pół szklanki oleju (do smażenia kotletów)

Zobacz także

Przygotowanie kotletów z karczku

  1. Rozbijcie dokładnie płaty karczku z dwóch stron.
  2. Do miseczki wbijcie jajka, dodajcie pieprz, pieprz ziołowy, bazylię, słodką paprykę i sól do smaku.
  3. Ubijcie jajka trzepaczką lub mikserem, aby składniki dokładnie się połączyły.
  4. Płaty karczku wstawcie do ubitych jajek i odstawcie na około godzinę do lodówki, by smaki się połączyły.
  5. Rozkruszcie płatki kukurydziane. Możecie zrobić to za pomocą rąk albo wsypać je do małej miseczki i rozkruszyć je specjalnym wałkiem lub łyżką.
  6. Wymieszajcie płatki kukurydziane z bułką tartą.
  7. Kotlety wyjmijcie z jajek. Obtoczcie je w przygotowanej panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej.
  9. Wyłóżcie kotlety na patelnię. Smażcie z jednej strony, a następnie przełóżcie je na drugą stronę.
  10. Kotlety powinny mieć złoty kolor z obydwu stron.

Kotlety z karkówki z tego przepisu są inne niż schabowe szczególnie przez użytą panierkę. Panierka z płatków kukurydzianych i bułki tartej smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna panierka do schabowych. Płatki kukurydziane nadają jej wyjątkową chrupkość. Dzięki pozostawieniu mięsa w mieszance ubitych jajek z przyprawami kotlety zyskują głębszy smak. Ubicie jajek zmienia ich strukturę i dodaje potrawie lekkości.

Źródło: Gotujmy.pl

 

Komentarze
jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...

Przeczytaj
Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy Dodaj to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochasz się w swoich kotletach schabowych!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca nowoczesnym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób! Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka. Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki . Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki Będziesz potrzebować 600 g schabu bez kości 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie Schab dokładnie umyj, a następnie pokrój na ok. 5 równych kawałków. Mięso połóż na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube). W plastikowej misce umieść maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą. Do niewielkiego naczynia nasyp mąki pszennej. Panierowanie mięsa zacznij od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurz kotleta w masie maślankowej i pozostaw na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtocz mięso w mące pszennej. Tak przygotowane schabowe powoli wyłóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na dużym ogniu...

Przeczytaj
kaski z kurczaka
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy Chrupiące kąski z kurczaka to przysmak dużych i małych. Znamy doskonały przepis na pyszną panierkę
Idealne na obiad, ale i jako przekąska. Tak dobre, że będziesz je często robić.
Magda Borucińska
grudzień 06, 2020

Kawałki pieczonego kurczaka w panierce to popularne danie znane z pewnej sieci fast-foodów. Dzięki temu, że zrobisz je samodzielnie w domu będą zdrowsze, a dodatek ulubionych przypraw sprawi, że będą smakować dokładnie tak jak lubisz. Można podawać je jako danie (świetnie komponują się z frytkami i surówką z białej kapusty i marchewki) albo solo z dodatkiem sosów np. czosnkowego lub keczupu. To również doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas imprezy. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak odchudzić kawałki kurczaka? Jeśli dbasz o linię i chcesz, by kąski miały mniej kalorii po prostu upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Pamiętaj, żeby wykładając je na papier do pieczenia zostawić między każdym trochę miejsca – dzięki temu panierka zezłoci się z każdej strony. Podczas smażenia panierka wchłania sporo oleju, ale i na to mamy sposób. Po usmażeniu przełóż mięso na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jakie przyprawy do kurczaka? Takie jak lubisz! My proponujemy mieloną czerwoną paprykę - może być słodka albo ostra, w zależności od tego czy lubisz ostre dania. Dobrym dodatkiem będzie również klasyczna przyprawa do kurczaka albo do gyrosa. Nadadzą mięsu wyjątkowy posmak. Chrupiące kąski z kurczaka w panierce Składniki 400 g piersi z kurczaka Składniki na ciasto naleśnikowe 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna (taka ilość, by osiągnąć konsystencję ciasta jak na naleśniki) Składniki na panierkę 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz, czerwona papryka czerwona (słodka lub ostra) Przygotowanie W dużej misce wymieszaj całe jajko z mlekiem. Dosyp mąkę tak, żeby ciasto osiągnęło konsystencję ciasta naleśnikowego....

Przeczytaj
Schabowe w ciescie ziemniaczanym
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy Odczaruj schabowe. Dzięki tej panierce wyjdą wyjątkowo pyszne
Znudziły ci się tradycyjne schabowe? Gwarantujemy, że takiej smakowitej i oryginalnej panierki jeszcze nie jadłaś.
Magda Borucińska
grudzień 01, 2020

Schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego często pojawiają się one na naszych talerzach. Każda pani domu ma swój własny, sprawdzony przepis na to danie oraz sposób w jaki je przyrządza. Jednak klasyczna panierka z jajka i bułki tartej czasem zaczyna się nudzić. Jak ją zastąpić? Na przykład wyjątkową panierką ziemniaczaną. Tak, dobrze czytasz - ziemniaczaną! Założymy się, że takiego połączenia jeszcze nie miałaś okazji spróbować. Sekretny smak zawdzięcza dodatkowi mieszanki przypraw oraz natce pietruszki. Jaki jest idealny kotlet schabowy? Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i soczysty. I właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu. Palce lizać! Jeśli twoja panierka nie zawsze wychodzi odpowiednio chrupka, sprawdź czy dobrze rozgrzewasz tłuszcz przed smażeniem. To właśnie ten element sprawia, że staje się ona chrupiąca i ma piękny, złocisty kolor. Schabowe w ziemniaczanej panierce Składniki 70 dag schabu 1 łyżeczka przyprawy do mięsa - wybierz swoją ulubioną 5 ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka przyprawy do ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie kotletów Jeśli masz mięso w jednym kawałku to pokrój je w kotlety o jednakowej grubości, dzięki temu usmażą się w tym samym czasie. Aby ułatwić sobie zadanie możesz poprosić w mięsnym o pokrojenie mięsa albo kup od razu pokrojone. Co za oszczędność czasu. Rozbij kotlety delikatnie tłuczkiem i posyp ulubioną przyprawą. Odstaw na boki, żeby mięso przeszło smakiem. Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Odstaw je na chwilę i odciśnij nadmiar wody. Do masy dodaj jajko, mąkę i przyprawę do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyjmij...

Przeczytaj