Kotlety to chyba najbardziej popularny sposób podawania mięsa w polskich domach. Najczęściej przygotowujecie pewnie schabowe w panierce i podajecie je z ziemniakami i surówką. Mamy dziś dla was inny pomysł na tradycyjny obiad. Te kotlety z karkówki to prawdziwy hit! Przygotujcie je swoim domownikom zamiast schabowych. Na pewno docenią waszą kreatywność.

Kotlety z karczku

Te kotlety są kruche i mięsiste. Wykorzystana panierka jest bardzo aromatyczna dzięki użytym przyprawom. 

Składniki na kotlety z karczku

  • 6 plastrów wieprzowego karczku
  • 5 jajek
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Łyżeczka bazylii
  • Pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • Sól
  • 2 garście płatków kukurydzianych
  • 2 garście bułki tartej
  • Pół szklanki oleju (do smażenia kotletów)

Przygotowanie kotletów z karczku

  1. Rozbijcie dokładnie płaty karczku z dwóch stron.
  2. Do miseczki wbijcie jajka, dodajcie pieprz, pieprz ziołowy, bazylię, słodką paprykę i sól do smaku.
  3. Ubijcie jajka trzepaczką lub mikserem, aby składniki dokładnie się połączyły.
  4. Płaty karczku wstawcie do ubitych jajek i odstawcie na około godzinę do lodówki, by smaki się połączyły.
  5. Rozkruszcie płatki kukurydziane. Możecie zrobić to za pomocą rąk albo wsypać je do małej miseczki i rozkruszyć je specjalnym wałkiem lub łyżką.
  6. Wymieszajcie płatki kukurydziane z bułką tartą.
  7. Kotlety wyjmijcie z jajek. Obtoczcie je w przygotowanej panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej.
  9. Wyłóżcie kotlety na patelnię. Smażcie z jednej strony, a następnie przełóżcie je na drugą stronę.
  10. Kotlety powinny mieć złoty kolor z obydwu stron.

Kotlety z karkówki z tego przepisu są inne niż schabowe szczególnie przez użytą panierkę. Panierka z płatków kukurydzianych i bułki tartej smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna panierka do schabowych. Płatki kukurydziane nadają jej wyjątkową chrupkość. Dzięki pozostawieniu mięsa w mieszance ubitych jajek z przyprawami kotlety zyskują głębszy smak. Ubicie jajek zmienia ich strukturę i dodaje potrawie lekkości.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także: