Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli trochę znudziła się wam tradycyjna wersja kotletów mielonych, przygotujcie je tym razem w trochę inny sposób. Dzięki użytym przyprawom, przede wszystkim dzięki papryce, mają naprawdę niesamowity smak!
Kotlety mielone po węgiersku
Kuchnia węgierska kojarzy się wam pewnie z dużą ilością papryki. Słusznie, to podstawa także tego przepisu. Papryka jest smaczna i zdrowa zarówno w sałatkach, zupach, pieczeniach, ale też może być nietypowym składnikiem w tradycyjnych daniach.
Dodatek papryki do tych mielonych czyni je bardziej soczystymi, mają też one ciekawszy kolor. Przemycanie papryki w kotletach mielonych, to idealny sposób na dodanie większej ilości warzyw do diety waszych domowników, którzy może niechętnie zjedliby ją w surówce. Drobno pokrojona papryka nie będzie wyczuwalna nawet przez największego niejadka.
Składniki na kotlety mielone po węgiersku
- 500 g mielonej wieprzowiny
- Duża czerwona papryka
- Marchewka
- Cebula
- Czerstwa bułka i mleko do jej namoczenia
- Jajko
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka słodkiej papryki mielonej
- Łyżeczka ostrej papryki
- Szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
- Szczypta mielonych ziaren kolendry
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
- Bułka tarta do panierowania kotletów
Przygotowanie kotletów mielonych po węgiersku
- Umyjcie i obierzcie warzywa.
- Marchewkę zetrzyjcie na tarce, cebulę i paprykę pokrójcie w drobną kostkę.
- Bułkę namoczcie w mleku.
- Do miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego marchewkę, cebule i paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wbijcie do masy jajko i wszystkie przyprawy.
- Bułkę odciśnijcie z mleka i też dodajcie do masy mięsnej.
- Wyrabiajcie mięso, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Doprawcie solą i pieprzem.
- Uformujcie kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej.
- Rozgrzejcie olej na patelni. Każdy kotlet smażcie kilka minut na patelni aż do uzyskania brązowego koloru.
- Odłóżcie kotlety odcieknięcia z tłuszczu.
- Podawajcie na ciepło z dodatkami: na przykład ziemniakami i surówką.
Smacznego!