Kotlety mielone przepis
Newsy

Soczyste i aromatyczne kotlety mielone po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Lepiej zapiszcie sobie ten przepis

Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę, jeśli przygotujecie je na obiad.

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli trochę znudziła się wam tradycyjna wersja kotletów mielonych, przygotujcie je tym razem w trochę inny sposób. Dzięki użytym przyprawom, przede wszystkim dzięki papryce, mają naprawdę niesamowity smak! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone po węgiersku

Kuchnia węgierska kojarzy się wam pewnie z dużą ilością papryki. Słusznie, to podstawa także tego przepisu. Papryka jest smaczna i zdrowa zarówno w sałatkach, zupach, pieczeniach, ale też może być nietypowym składnikiem w tradycyjnych daniach.

Dodatek papryki do tych mielonych czyni je bardziej soczystymi, mają też one ciekawszy kolor. Przemycanie papryki w kotletach mielonych, to idealny sposób na dodanie większej ilości warzyw do diety waszych domowników, którzy może niechętnie zjedliby ją w surówce. Drobno pokrojona papryka nie będzie wyczuwalna nawet przez największego niejadka.

Składniki na kotlety mielone po węgiersku

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • Duża czerwona papryka
  • Marchewka
  • Cebula
  • Czerstwa bułka i mleko do jej namoczenia
  • Jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka słodkiej papryki mielonej
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
  • Szczypta mielonych ziaren kolendry
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania kotletów

Przygotowanie kotletów mielonych po węgiersku

  1. Umyjcie i obierzcie warzywa. 
  2. Marchewkę zetrzyjcie na tarce, cebulę i paprykę pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Bułkę namoczcie w mleku.
  4. Do miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego marchewkę, cebule i paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  5. Wbijcie do masy jajko i wszystkie przyprawy. 
  6. Bułkę odciśnijcie z mleka i też dodajcie do masy mięsnej. 
  7. Wyrabiajcie mięso, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  8. Doprawcie solą i pieprzem.
  9. Uformujcie kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej.
  10. Rozgrzejcie olej na patelni. Każdy kotlet smażcie kilka minut na patelni aż do uzyskania brązowego koloru.
  11. Odłóżcie kotlety odcieknięcia z tłuszczu.
  12. Podawajcie na ciepło z dodatkami: na przykład ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Kotlety mielone po meksykańsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
Gotujmy.pl/czekoladka_m
Newsy
Kotlety mielone po meksykańsku to niebo w gębie. Takiego dania jeszcze nie próbowaliście
Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jeden składnik zupełnie go odmienia.

Mielone to bardzo popularne danie. Wystarczy dobre mięso, jajko, dodatki i szybki obiad jest gotowy. Najczęściej jecie pewnie mielone na obiad z ziemniakami i surówką. Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty , mamy dla was super ciekawy przepis na meksykańskie mielone. Dzięki zawartości tego składnika są jeszcze smaczniejsze. Wasi bliscy je pokochają i poproszą o dokładkę. Kotlety mielone po meksykańsku Żeby zrobić kotlety mielone po meksykańsku, potrzebujecie trochę więcej składników niż do tradycyjnych mielonych. Używa się też do nich innych przypraw, tradycyjny dodatek soli, pieprzu i cebuli dobrze podkreśla smak mięsa, ale zupełnie inny poziom osiągniecie dodając do mielonych paprykę chili i słodką paprykę. Sprawdźcie sami. Składniki na mielone po meksykańsku Pół kg mielonego mięsa Czerstwa bułka 3 cebule Jajko Pół szklanki śmietany Olej 2 czerwone papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki Natka pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie mielonych po meksykańsku Połączcie mięso z namoczoną bułką i dwiema drobno pokrojonymi cebulami. Część mięsa odstawcie i nie łączcie z bułką. Wymieszajcie jajka z mięsem i siekaną natką pietruszki. Doprawcie masę mięsną solą i pieprzem. Dodajcie obydwie papryki: słodką paprykę w proszku i paprykę ostrą lub chili. Jeśli uwielbiacie ostre potrawy, dodajcie jeszcze na przykład płatki chili. Uformujcie kilka kotletów używając mokrych rąk, żeby mięso nie przyklejało się wam do rąk. Rozgrzejcie patelnię. Usmażcie kotlety . Papryki i pozostałą cebulę pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju. Dodajcie przecier pomidorowy. Dodajcie odłożone wcześniej mielone mięso i duście cały sos przez kilka minut. Kotleciki i mięso...

Pyszne kotlety mielone z serowym farszem. Takich jeszcze nie jedliście
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszne kotlety mielone z serowym farszem. Takich jeszcze nie jedliście
Jeśli macie ochotę na coś dobrego, zróbcie mielone kotleciki z niespodzianką. Ich smak was oczaruje!

Kotlety mielone są tak pyszne, że mają wielu fanów. Kto mógłby oprzeć się im z dodatkiem ziemniaczków i dobrze doprawionej mizerii z ogórków? Jeśli kochacie je jeść w różnych odsłonach, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kotlety mielone z niespodzianką na pewno wam posmakują! Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebować dodatkowego składnika. Jest nim serek topiony. Wymieszany z mięsem i podsmażony na patelni stworzy niesamowity smak. Jeśli od samego czytania zrobiliście się już głodni, nie ma co tracić czasu tylko zabrać się do przyrządzenia tych wspaniałych kotletów z serowym farszem. Do dzieła!  Przepis na kotlety mielone z serowym farszem Do zrobienia kotletów z serowym farszem będziecie potrzebować:  400 g mięsa mielonego serek topiony (smak kremowy lub ze szczypiorkiem) 5 pieczarek średniej wielkości 1 bułka 2 jajka Bułka tarta 250 ml mleka Sól  Pieprz Olej Sposób przygotowania: Mleko wlejcie do miseczki i włóżcie do niej bułkę aby się namoczyła.  Mięso mielone przełóżcie do miski, dodajcie namoczoną w mleku bułkę, wbijcie 1 jajko oraz przyprawcie solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie.  Następnie obierzcie 5 pieczarek, umyjcie je dokładnie, bardzo cieniutko pokrójcie i podsmażcie na patelni. Serek topiony oraz mięso mielone podzielcie na około 5 równych części.  Umieśćcie na brzegach mięsa serek topiony oraz pieczarki. Następnie zwińcie mięso oraz uformujcie kotlety. W jednej miseczce rozkłóćcie jajko a do drugiej wsypcie trochę bułki tartej.   Uformowane kotlety zamaczajcie w rozkłóconym jajku, bułce tartej a następnie smażcie na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor....

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
Mielone wyjdą naprawdę chrupiące, jeśli dodacie do mięsa trochę kiszonej kapusty. A do tego jak smakują!

Co powiecie na mielone z kapustą ? Ale nie w formie dodatku do kotletów na talerzu, tylko dodanej do masy mięsnej! Tak zrobione mielone smakują naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą Do przygotowania chrupiących mielonych z dodatkiem kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 250 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki Garść kapusty kiszonej 1 cebula Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej Pół łyżeczki mielonego pieprzu Pół łyżeczki soli czosnkowej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Mąka Olej do smażenia Przygotowanie: Przepłuczcie kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Odciśnijcie na sitku i przełóżcie na deskę do krojenia. Poszatkujcie bardzo drobno. Na patelnię wlejcie łyżkę oleju i rozgrzejcie. Kiedy będzie już gorący, wsypcie poszatkowaną kapustę. Podsmażcie. Kiedy kapusta się nieco usmaży, wlejcie na patelnię pół szklanki wody i duście, aż całkiem odparuje. Przed wlaniem wody przykryjcie patelnię pokrywką, uchylcie i wtedy wlejcie wodę – dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał na boki. Po odparowaniu wody zdejmijcie patelnię z kuchenki i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie cebulę i bardzo drobno pokrójcie. Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie pokrojoną cebulę i ostudzoną kiszoną kapustę. Doprawcie mielonym pieprzem, papryką i solą czosnkową. Dokładnie wymieszajcie. Rozbijcie jedno jajko i dodajcie do mięsa. Wlejcie dwie łyżki wody i cały czas wyrabiając wsypujcie bułkę tartą (łącznie 4 łyżki). Masa nie powinna się rozpadać, ale nie może też być zbyt zbita. Dokładnie wyróbcie i odstawcie do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmijcie mięso i formujcie z niego kotlety. Każdy...