Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli trochę znudziła się wam tradycyjna wersja kotletów mielonych, przygotujcie je tym razem w trochę inny sposób. Dzięki użytym przyprawom, przede wszystkim dzięki papryce, mają naprawdę niesamowity smak! 

Kotlety mielone po węgiersku

Kuchnia węgierska kojarzy się wam pewnie z dużą ilością papryki. Słusznie, to podstawa także tego przepisu. Papryka jest smaczna i zdrowa zarówno w sałatkach, zupach, pieczeniach, ale też może być nietypowym składnikiem w tradycyjnych daniach.

Dodatek papryki do tych mielonych czyni je bardziej soczystymi, mają też one ciekawszy kolor. Przemycanie papryki w kotletach mielonych, to idealny sposób na dodanie większej ilości warzyw do diety waszych domowników, którzy może niechętnie zjedliby ją w surówce. Drobno pokrojona papryka nie będzie wyczuwalna nawet przez największego niejadka.

Składniki na kotlety mielone po węgiersku

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • Duża czerwona papryka
  • Marchewka
  • Cebula
  • Czerstwa bułka i mleko do jej namoczenia
  • Jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka słodkiej papryki mielonej
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
  • Szczypta mielonych ziaren kolendry
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania kotletów

Przygotowanie kotletów mielonych po węgiersku

  1. Umyjcie i obierzcie warzywa. 
  2. Marchewkę zetrzyjcie na tarce, cebulę i paprykę pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Bułkę namoczcie w mleku.
  4. Do miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego marchewkę, cebule i paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  5. Wbijcie do masy jajko i wszystkie przyprawy. 
  6. Bułkę odciśnijcie z mleka i też dodajcie do masy mięsnej. 
  7. Wyrabiajcie mięso, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  8. Doprawcie solą i pieprzem.
  9. Uformujcie kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej.
  10. Rozgrzejcie olej na patelni. Każdy kotlet smażcie kilka minut na patelni aż do uzyskania brązowego koloru.
  11. Odłóżcie kotlety odcieknięcia z tłuszczu.
  12. Podawajcie na ciepło z dodatkami: na przykład ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Zobacz także: