Drób to jeden z najczęściej kupowanych rodzajów mięsa w Polsce. Nic dziwnego, bo oprócz ceny kusi również smakiem i mnogością potraw, które można z niego przyrządzić. Do wielu apetycznych propozycji zalicza się między innymi roladę z indyka z pastą jajeczną i boczkiem. Sekret jej niesamowitego smaku tkwi w… chrzanie!

Przepis na roladę z indyka

Składniki:

  • 1 kilogram filetów z indyka
  • 200 gramów boczku w plastrach
  • 10 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki chrzanu 
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie wodę, a następnie ostrożnie umieśćcie w niej wszystkie jajka. Od momentu w którym woda zacznie bulgotać gotujcie jajka na twardo, przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od ich wielkości). 
  2. Ugotowane jajka polejcie zimną wodą i poczekajcie kilka minut aż ostygną. Po upływie tego czasu obierzcie je ze skorupek, pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. 
  3. Do jajek dodajcie majonez, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Całość wymieszajcie i odstawcie.
  4. Mięso dokładnie umyjcie, a następnie rozetnijcie wzdłuż, tak aby powstał duży płat.
  5. Tak przygotowanego indyka natrzyjcie solą i pieprzem.
  6. Na mięsie rozprowadźcie połowę przygotowanej wcześniej pasty jajecznej. Na jajkach umieść kilka plastrów boczku, a następnie ponownie posmarujcie pastą.
  7. Tak przygotowane mięso zwińcie ciasno w rulon (żeby całość się trzymała możecie spiąć je wykałaczkami).
  8. Roladę posmarujcie z wierzchu chrzanem śmietanowym i owiń pozostałymi plastrami boczku.
  9. Dowolne naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, a następnie umieśćcie w nim roladę.
  10. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Mięso pieczcie pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmijcie pokrywkę i pozostaw w piekarniku jeszcze na ok. 15 minut.
  11. Smacznego!