
Soczysta rolada z indyka z boczkiem doskonale smakuje na zimno i na ciepło. Sekretny składnik nadaje jej wyjątkowy smak
Drób to jeden z najczęściej kupowanych rodzajów mięsa w Polsce. Nic dziwnego, bo oprócz ceny kusi również smakiem i mnogością potraw, które można z niego przyrządzić. Do wielu apetycznych propozycji zalicza się między innymi roladę z indyka z pastą jajeczną i boczkiem. Sekret jej niesamowitego smaku tkwi w… chrzanie śmietanowym!
Przepis na roladę z indyka
Będziesz potrzebować
- 1 kilogram filetów z indyka
- 200 gramów boczku w plastrach
- 10 jajek
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki chrzanu śmietanowego
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- Do garnka wlej wodę, a następnie ostrożnie umieść w niej wszystkie jajka. Od momentu w którym woda zacznie bulgotać gotuj jajka na twardo, przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od ich wielkości).
- Ugotowane jajka polej zimną wodą i poczekaj kilka minut aż ostygną. Po upływie tego czasu obierz je ze skorupek, pokrój w drobną kosteczkę i umieść w średniej wielkości misce.
- Do jajek dodaj majonez, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw.
- Mięso dokładnie umyj, a następnie rozetnij wzdłuż, tak aby powstał duży płat.
- Tak przygotowanego indyka natrzyj solą i pieprzem.
- Na mięsie rozprowadź połowę przygotowanej wcześniej pasty jajecznej. Na jajkach umieść kilka plastrów boczku, a następnie ponownie posmaruj pastą.
- Tak przygotowane mięso zwiń ciasno w rulon (żeby całość się trzymała możesz spiąć je wykałaczkami).
- Roladę posmaruj z wierzchu chrzanem śmietanowym i owiń pozostałymi plastrami boczku.
- Dowolne naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie umieść w nim roladę.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Mięso piecz pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i pozostaw w piekarniku jeszcze na ok. 15 minut.
Gotowe!