rolada z indyka przepis
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy

Soczysta rolada z indyka z boczkiem. Sekretny składnik nada jej wyjątkowego smaku

Rolada z indyka idealnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe. Można ją również podawać na zimno, obok deski z serami i wędlinami. Do jej przygotowania koniecznie użyjcie chrzanu! Ten składnik niesamowicie wpłynie na smak mięsa!

Drób to jeden z najczęściej kupowanych rodzajów mięsa w Polsce. Nic dziwnego, bo oprócz ceny kusi również smakiem i mnogością potraw, które można z niego przyrządzić. Do wielu apetycznych propozycji zalicza się między innymi roladę z indyka z pastą jajeczną i boczkiem. Sekret jej niesamowitego smaku tkwi w… chrzanie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na roladę z indyka

Składniki:

  • 1 kilogram filetów z indyka
  • 200 gramów boczku w plastrach
  • 10 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki chrzanu 
  • Przyprawy: sól, pieprz
Zobacz także
Wątróbki  z indyka Jaśka Kuronia. "Nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości"

Wątróbki z indyka Jaśka Kuronia. Przygotujecie je w 40 min i „zamruczycie pod nosem z radości”

Pulpety ugotowane na parze.

Jak zrobić miękkie i puszyste pulpety z indyka? Zdradzamy 1 prosty i przydatny trik

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie wodę, a następnie ostrożnie umieśćcie w niej wszystkie jajka. Od momentu w którym woda zacznie bulgotać gotujcie jajka na twardo, przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od ich wielkości). 
  2. Ugotowane jajka polejcie zimną wodą i poczekajcie kilka minut aż ostygną. Po upływie tego czasu obierzcie je ze skorupek, pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. 
  3. Do jajek dodajcie majonez, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Całość wymieszajcie i odstawcie.
  4. Mięso dokładnie umyjcie, a następnie rozetnijcie wzdłuż, tak aby powstał duży płat.
  5. Tak przygotowanego indyka natrzyjcie solą i pieprzem.
  6. Na mięsie rozprowadźcie połowę przygotowanej wcześniej pasty jajecznej. Na jajkach umieść kilka plastrów boczku, a następnie ponownie posmarujcie pastą.
  7. Tak przygotowane mięso zwińcie ciasno w rulon (żeby całość się trzymała możecie spiąć je wykałaczkami).
  8. Roladę posmarujcie z wierzchu chrzanem śmietanowym i owiń pozostałymi plastrami boczku.
  9. Dowolne naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, a następnie umieśćcie w nim roladę.
  10. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Mięso pieczcie pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmijcie pokrywkę i pozostaw w piekarniku jeszcze na ok. 15 minut.
  11. Smacznego!
Przepis na zalewajkę według Ewy Wachowicz
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza wielkanocna zalewajka z kiełbaską od Ewy Wachowicz. Każdy poprosi o dolewkę
Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, wielkanocnej zalewajki. Ta z przepisu Ewy Wachowicz, z chrzanem i kurkami, zachwyci waszych bliskich.

Zalewajka to tradycyjna, chłopska potrawa wywodząca się z centralnej Polski. Choć wielu myli ją z żurkiem lub białym barszczem, w rzeczywistości to trzy inne zupy. W końcu zalewajka, jak sama nazwa wskazuje, powstaje poprzez zalanie wywaru zakwasem na żur.  Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, postanowiła podzielić się przepisem na najlepszą w świecie zalewajkę. Koniecznie dodajcie do niej kurki oraz chrzan. Niesamowicie podbiją smak. Przepis na zalewajkę według Ewy Wachowicz Będziecie potrzebować: 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów mrożonych kurek 200 gramów gęstej śmietany 250 ml zakwasu na żur 1 litra wywaru na wędzonce 2 łyżek chrzanu tartego 10 jajek (najlepiej przepiórczych) 1 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 cebuli Przypraw: soli, pieprzu, majeranku Przygotowanie: Grzyby wyjmijcie z zamrażalnika i poczekajcie, aż osiągną temperaturę pokojową, a następnie odcedźcie je z nadmiaru wody. W garnku umieśćcie wywar z wędzonki i go podgrzejcie. Kiełbasę pokrójcie w cienkie plasterki i podsmażcie na rozgrzanym maśle klarowanym, aż do ładnego zarumienienia.  Cebulkę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i dodajcie do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszajcie i poczekajcie, aż cebula się ładnie zeszkli. Dopiero wówczas dodajcie do niej rozmrożone wcześniej grzyby i smażcie jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane składniki przełóżcie do średniej wielkości garnka i zalejcie gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawcie majerankiem, zamieszajcie i gotujcie przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zupę wzbogaćcie o zakwas i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Na koniec dodajcie chrzan, doprawcie solą oraz pieprzem i zdejmijcie z ognia. Jajka...

jednogarnkowe danie z mielonym indykiem przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni
Jednogarnkowe dania to coś, co panie domu kochają najbardziej. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a na dodatek minimalizuje liczbę naczyń, które trzeba później umyć!

Do przyrządzenia tej aromatycznej i smakowitej potrawy z mielonego indyka wystarczy jedna patelnia! To idealny pomysł na obiad nie tylko dla tych, którzy jeszcze nie dorobili się zbyt wielu naczyń, ale również dla tych, którzy ponad wszystko cenią swój czas. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut!  Przepis na jednogarnkowe danie z mielonym indykiem Będziesz potrzebować 400 gramów mięsa mielonego z indyka 200 gramów ryżu 200 gramów mrożonej mieszanki warzyw chińskich 500 ml passaty pomidorowej 150 gramów startej mozzarelli Olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, suszona pietruszka Przygotowanie Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso mielone z indyka. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Smaż mięso przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj mrożoną mieszkankę warzyw chińskich. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób duś przez ok. 10 minut, aż do miękkości warzyw.  Po upływie tego czasu do mięsa dodaj passatę pomidorową. Ponownie dopraw solą, pieprzem, papryką, a także suszoną pietruszką i dokładnie wymieszaj.  W niewielkim garnku umieść wodę i postaw go na kuchence. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj sól, a następnie ryż. Gotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Jeśli jednak chcesz, żeby danie rzeczywiście było jednogarnkowe pomiń ten etap.  Ugotowany (lub surowy) ryż zmieszaj z mięsem i warzywami. Całość duś pod pokrywką jeszcze przez ok. 10 minut lub do miękkości ryżu. Na sam koniec gotowania do dania dodaj startą mozzarellę. Smacznego!

Przepis na domowy sos tatarski
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Nie ma Wielkanocy bez domowego sosu tatarskiego. Ten 1 błąd zrujnuje cały smak
Domowy sos tatarski powstaje na bazie majonezu i pikantnej musztardy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Sos tatarki to pyszny dodatek, który wzbogaci smak każdej wędliny, a nawet jajek na twardo. Zaserwujcie go podczas wielkanocnego śniadania. Z pewnością przypadnie do gustu waszych gości. Przepis na domowy sos tatarski Składniki: 200 ml majonezu (najlepiej domowego, ale może być też sklepowy) 2 łyżeczek pikantnej musztardy (na przykład angielskiej) 4 ogórków konserwowych 50 gramów marynowanych grzybów 1 łyżki kaparów w zalewie 3 jajek Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę (najlepiej szklaną). Umieśćcie w niej majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszajcie. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Po upływie tego czasu odcedźcie jajka, a następnie wystudźcie, obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekajcie i dodajcie do majonezu. Ogórki konserwowe również zetrzyjcie na tarce, jednak tym razem na średnich oczkach. Grzybki oraz kapary odcedźcie z zalew (ale ich nie wylewajcie), a następnie bardzo drobniutko posiekajcie. Tak przygotowane składniki także umieśćcie w misce. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, wzbogaćcie o dwie łyżki zalewy z grzybów oraz kaparów i bardzo dokładnie wymieszajcie. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie na koniec dodatkowo zblendować wasz sos. Dzięki temu będzie o wiele bardziej aksamitny i bez żadnych grudek (niektórzy ich nie lubią). Gotowy sos tatarski wstawcie do lodówki. Schłodzony smakuje o wiele lepiej. Serwujcie go w towarzystwie wielkanocnych wędlin, pieczystego czy jajek na twardo. Największy błąd przy robieniu sosu tatarskiego Choć odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, musicie uważać, by nie popełnić...

Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym
Adobe Stock
Newsy
Pyszne i proste w wykonaniu kotlety mielone w sosie musztardowym. Dokładka murowana
Kotlety mielone to klasyk, który z pewnością przygotowujecie dla swojej rodziny co najmniej raz w tygodniu. Ale czy kiedykolwiek zaserwowaliście je w towarzystwie sosu musztardowego? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie musztardy powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 300 ml bulionu 200 ml mleka 2 łyżek śmietany 30 proc. 3 łyżek musztardy 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 czerstwej kajzerki 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Czerstwą bułkę podzielcie na mniejsze części, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie). Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek, a także sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. W średniej...