rolada z indyka przepis
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy

Soczysta rolada z indyka z boczkiem doskonale smakuje na zimno i na ciepło. Sekretny składnik nadaje jej wyjątkowy smak

Rolada z indyka idealnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe. Można ją również podawać na zimno, obok deski z serami i wędlinami. Do jej przygotowania koniecznie użyj chrzanu! Ten składnik niesamowicie wpłynie na smak mięsa!

Drób to jeden z najczęściej kupowanych rodzajów mięsa w Polsce. Nic dziwnego, bo oprócz ceny kusi również smakiem i mnogością potraw, które można z niego przyrządzić. Do wielu apetycznych propozycji zalicza się między innymi roladę z indyka z pastą jajeczną i boczkiem. Sekret jej niesamowitego smaku tkwi w… chrzanie śmietanowym!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na roladę z indyka

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram filetów z indyka
  • 200 gramów boczku w plastrach
  • 10 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki chrzanu śmietanowego
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej wodę, a następnie ostrożnie umieść w niej wszystkie jajka. Od momentu w którym woda zacznie bulgotać gotuj jajka na twardo, przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od ich wielkości). 
  2. Ugotowane jajka polej zimną wodą i poczekaj kilka minut aż ostygną. Po upływie tego czasu obierz je ze skorupek, pokrój w drobną kosteczkę i umieść w średniej wielkości misce. 
  3. Do jajek dodaj majonez, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw.
  4. Mięso dokładnie umyj, a następnie rozetnij wzdłuż, tak aby powstał duży płat.
  5. Tak przygotowanego indyka natrzyj solą i pieprzem.
  6. Na mięsie rozprowadź połowę przygotowanej wcześniej pasty jajecznej. Na jajkach umieść kilka plastrów boczku, a następnie ponownie posmaruj pastą.
  7. Tak przygotowane mięso zwiń ciasno w rulon (żeby całość się trzymała możesz spiąć je wykałaczkami).
  8. Roladę posmaruj z wierzchu chrzanem śmietanowym i owiń pozostałymi plastrami boczku.
  9. Dowolne naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie umieść w nim roladę.
  10. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Mięso piecz pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i pozostaw w piekarniku jeszcze na ok. 15 minut.

Gotowe!

jednogarnkowe danie z mielonym indykiem przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni
Jednogarnkowe dania to coś, co panie domu kochają najbardziej. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a na dodatek minimalizuje liczbę naczyń, które trzeba później umyć!

Do przyrządzenia tej aromatycznej i smakowitej potrawy z mielonego indyka wystarczy jedna patelnia! To idealny pomysł na obiad nie tylko dla tych, którzy jeszcze nie dorobili się zbyt wielu naczyń, ale również dla tych, którzy ponad wszystko cenią swój czas. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut!  Przepis na jednogarnkowe danie z mielonym indykiem Będziesz potrzebować 400 gramów mięsa mielonego z indyka 200 gramów ryżu 200 gramów mrożonej mieszanki warzyw chińskich 500 ml passaty pomidorowej 150 gramów startej mozzarelli Olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, suszona pietruszka Przygotowanie Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso mielone z indyka. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Smaż mięso przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj mrożoną mieszkankę warzyw chińskich. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób duś przez ok. 10 minut, aż do miękkości warzyw.  Po upływie tego czasu do mięsa dodaj passatę pomidorową. Ponownie dopraw solą, pieprzem, papryką, a także suszoną pietruszką i dokładnie wymieszaj.  W niewielkim garnku umieść wodę i postaw go na kuchence. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj sól, a następnie ryż. Gotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Jeśli jednak chcesz, żeby danie rzeczywiście było jednogarnkowe pomiń ten etap.  Ugotowany (lub surowy) ryż zmieszaj z mięsem i warzywami. Całość duś pod pokrywką jeszcze przez ok. 10 minut lub do miękkości ryżu. Na sam koniec gotowania do dania dodaj startą mozzarellę. Smacznego!

przepis na bitki wieprzowe
Gotujmy.pl/reanja
Przepisy
Staropolskie bitki, jak marzenie. Zapomniany przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Staropolskie bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przyrządzisz nawet z bardzo ograniczonym asortymentem kuchennym. Nie musisz mieć w domu dziesiątek garnków, ani nawet piekarnika. One i tak będą rozpływać się w ustach!

Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać. Przepis na staropolskie bitki wieprzowe Będziesz potrzebować 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone) 400 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 gramów serka topionego 4 łyżki musztardy Mąka Olej Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem , zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj  na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut.  Gotowe!

pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo
Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć. Przepis na babkę piernikową Będziesz potrzebować 200 gramów masła 4 średnie jajka 370 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 200 gramów cukru do wypieków 30 gramów orzechów włoskich 2 łyżki miodu 20 gramów przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę.  Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując.  Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.  Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia.  Gotowe!