Drób to jeden z najczęściej kupowanych rodzajów mięsa w Polsce. Nic dziwnego, bo oprócz ceny kusi również smakiem i mnogością potraw, które można z niego przyrządzić. Do wielu apetycznych propozycji zalicza się między innymi roladę z indyka z pastą jajeczną i boczkiem. Sekret jej niesamowitego smaku tkwi w… chrzanie!
Przepis na roladę z indyka
Składniki:
- 1 kilogram filetów z indyka
- 200 gramów boczku w plastrach
- 10 jajek
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki chrzanu
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka wlejcie wodę, a następnie ostrożnie umieśćcie w niej wszystkie jajka. Od momentu w którym woda zacznie bulgotać gotujcie jajka na twardo, przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od ich wielkości).
- Ugotowane jajka polejcie zimną wodą i poczekajcie kilka minut aż ostygną. Po upływie tego czasu obierzcie je ze skorupek, pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w średniej wielkości misce.
- Do jajek dodajcie majonez, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Całość wymieszajcie i odstawcie.
- Mięso dokładnie umyjcie, a następnie rozetnijcie wzdłuż, tak aby powstał duży płat.
- Tak przygotowanego indyka natrzyjcie solą i pieprzem.
- Na mięsie rozprowadźcie połowę przygotowanej wcześniej pasty jajecznej. Na jajkach umieść kilka plastrów boczku, a następnie ponownie posmarujcie pastą.
- Tak przygotowane mięso zwińcie ciasno w rulon (żeby całość się trzymała możecie spiąć je wykałaczkami).
- Roladę posmarujcie z wierzchu chrzanem śmietanowym i owiń pozostałymi plastrami boczku.
- Dowolne naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, a następnie umieśćcie w nim roladę.
- Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Mięso pieczcie pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmijcie pokrywkę i pozostaw w piekarniku jeszcze na ok. 15 minut.
- Smacznego!