Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Soczysta, domowa wędlina z… butelki. Wpadlibyście na to, żeby ją tak zrobić?

Macie dość sklepowych wędlin, które po jednym dni tracą świeżość? W takim razie pora przygotować własną.

Pyszna, wilgotna wędlina z galaretką, a do tego bez konserwantów i polepszaczy smaku – tak dobrej nie kupicie nigdzie, dlatego warto zrobić ją samodzielnie. Jest bardzo niedroga w przygotowaniu, a do tego tak smaczna, że będziecie chcieli ciągle ją przygotowywać.

Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Do środka możecie dodać swoje ulubione dodatki, takie jak papryka, ogórki kiszone, ziarenka zielonego pieprzu, suszone pomidory. Możliwości jest bez liku. Nasz przepis jest bardzo podstawowy, ale nic nie stoi na przeszkodzi, aby go modyfikować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem – przepis na wędlinę

Składniki:

  • 800 g mięsa z ćwiartek z kurczaka bez kości (około 3 duże ćwiartki)
  • 1 puszka marchewki z groszkiem
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Opcjonalnie: jeśli nie macie przypraw możecie użyć 1 łyżki Vegety lub Jarzynki bez dodatku konserwantów i glutaminianu sodu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 250ml wody
  • 2 słoiki półlitrowe lub 2 butelki plastikowe o pojemności 1,5litra
  • 2 woreczki foliowe
Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Aneta Zając dieta

Co jadła Aneta Zając, że zrzuciła aż 10 kilogramów? Jej dieta jest tania i bardzo prosta

Przygotowanie:

  1. Kości usuńcie, a mięso pokrójcie w drobną kostkę i przełóżcie do miski.
  2. Dodajcie przyprawy, marchewkę, groszek, żelatynę w proszku oraz wodę. Dokładnie wszystko wymieszajcie.
  3. Butelki utnijcie na górze, mniej więcej na wysokości 3/4. Możecie również użyć szklanych słoików.
  4. W każdą butelkę włóżcie woreczek i napełnijcie farszem. Zawiążcie na supeł, zostawiając 10 centymetrów od góry.
  5. Wstawcie butelki do dużego garnka do gotującej się wody.
  6. Gotujcie na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  7. Po upływie czasu wyjmijcie butelki i odstawcie, aby wszystko ostygło.
  8. Wstawcie do lodówki, aby galaretka zastygła.
  9. Gdy całość będzie gotowa, przetnijcie butelki i wyjmijcie gotową wędlinę.

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Gotujmy.pl/Di bloguje

Krójcie w grube plastry i podawajcie ze świeżym chlebem. Smacznego!
Uwaga! Sprawdźcie najpierw, czy butelki, które posiadacie, nadają się do żywności. Plastik powinien mieć specjalne oznaczenie: 2 (HDPE) lub 5 (PP).

Źródło: gotujmy.pl

Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy
Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...

schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy
Nie ma nic lepszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Czasem warto sięgnąć po bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu, doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!

Jeśli próbujecie się odżywiać zdrowo, to z pewnością wiecie, jak trudno jest kupić dobra wędlinę, bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką uda się znaleźć, jest bardzo droga. Rozwiązaniem może być przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu macie pewność, że są wolne od konserwantów i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub tych, powodujących alergię. Dokładnie wiecie co w nich jest. Przygotowanie ich samodzielnie, nie jest trudne. Sprawdźcie, jak zrobić własny, domowy schab, na kanapki i do sałatek. Domowa szynka z piekarnika Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. To był kiedyś częsty widok w domach, który dziś znamy jedynie ze zdjęć i opowieści. Dziś wiszące wędliny możemy zobaczyć najwyżej w sklepie. Proponujemy wam powrót do starych zwyczajów i własnoręczne przygotowanie w domu suszonego schabu. Potrzebny będzie piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji. Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały na temat smacznej szynki, móc powiedzieć, że to własna i domowa. Suszony schab doskonale smakuje na kanapkach. Można go też podawać jako wykwintna przekąska, dodawać do pizzy czy do sałatek. Danie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako przysmak na większe uroczystości. Przepis na schab suszony w piekarniku Składniki 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Częścią nacieramy schab, a pozostałą część wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec...

Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Przepisy
Dodaj jeden składnik ze słoika do panierki schabowych, a zyskają niepowtarzalny smak
Schabowy to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by wersję znaną nam wszystkim podać w nowej, nieco urozmaiconej odsłonie.

Kotlet schabowy ma wiernych sympatyków. To także porządne danie obiadowe, które nasyci i napełni wasze brzucha na długo. Najlepszy to taki super soczysty z chrupiącą panierką. Jeśli macie podobny obraz przed oczami, nic dziwnego. Schabowy jest po prostu pyszny. A może czas na schabowego inaczej? Niezwykły kotlet Przygotowanie schabowego nie należy do najtrudniejszych. Wykonuje się go ze schabu, z kością lub bez. Przypomina sznycel wiedeński i jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Smakuje doskonale z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem oraz mizerią.  Mimo prostoty wykonania danie zbiera same pochlebne komentarze. Podaje się go jako codzienny obiad, jak również jako główny posiłek podczas imprez okolicznościowych takich jak wesele. To danie na wskroś swojskie i pyszne. Schabowy jest uwielbiamy także przez dzieci! Mięso w marynacie Nasz propozycja zawiera pewne udoskonalenie. Danie przygotujecie w 5 minut, jednak czas marynowania wynosi około 4 godzin. Uzbrójcie się w cierpliwość i zaczynamy. Składniki na 4 kotlety: 400 g schabu  1 średnie jajko 1 łyżka majonezu po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 4 łyżki bułki tartej olej roślinny do smażenia Z podanej ilości składników wysmażycie cztery bardzo duże kolety. Czas smażenia kotletów jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od tego na ile partii będziecie smażyć swoje schabowe inaczej. Do tych kotletów pasują ziemniaki z wody lub kopytka oraz dowolna, ulubiona surówka.  Na początek potrzebujemy 400 gramów dobrej jakości schabu bez kości. Proponujemy wybranie schabu środkowego, ale schab bliżej karkówki też będzie świetny. Kawałek schabu...

pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy
Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie - ta domowa wędlina bije na głowę wszystkie inne
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej...