Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Soczysta, domowa wędlina z… butelki. Wpadlibyście na to, żeby ją tak zrobić?

Macie dość sklepowych wędlin, które po jednym dni tracą świeżość? W takim razie pora przygotować własną.

Pyszna, wilgotna wędlina z galaretką, a do tego bez konserwantów i polepszaczy smaku – tak dobrej nie kupicie nigdzie, dlatego warto zrobić ją samodzielnie. Jest bardzo niedroga w przygotowaniu, a do tego tak smaczna, że będziecie chcieli ciągle ją przygotowywać.

Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Do środka możecie dodać swoje ulubione dodatki, takie jak papryka, ogórki kiszone, ziarenka zielonego pieprzu, suszone pomidory. Możliwości jest bez liku. Nasz przepis jest bardzo podstawowy, ale nic nie stoi na przeszkodzi, aby go modyfikować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem – przepis na wędlinę

Składniki:

  • 800 g mięsa z ćwiartek z kurczaka bez kości (około 3 duże ćwiartki)
  • 1 puszka marchewki z groszkiem
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Opcjonalnie: jeśli nie macie przypraw możecie użyć 1 łyżki Vegety lub Jarzynki bez dodatku konserwantów i glutaminianu sodu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 250ml wody
  • 2 słoiki półlitrowe lub 2 butelki plastikowe o pojemności 1,5litra
  • 2 woreczki foliowe
Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Aneta Zając dieta

Co jadła Aneta Zając, że zrzuciła aż 10 kilogramów? Jej dieta jest tania i bardzo prosta

Przygotowanie:

  1. Kości usuńcie, a mięso pokrójcie w drobną kostkę i przełóżcie do miski.
  2. Dodajcie przyprawy, marchewkę, groszek, żelatynę w proszku oraz wodę. Dokładnie wszystko wymieszajcie.
  3. Butelki utnijcie na górze, mniej więcej na wysokości 3/4. Możecie również użyć szklanych słoików.
  4. W każdą butelkę włóżcie woreczek i napełnijcie farszem. Zawiążcie na supeł, zostawiając 10 centymetrów od góry.
  5. Wstawcie butelki do dużego garnka do gotującej się wody.
  6. Gotujcie na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  7. Po upływie czasu wyjmijcie butelki i odstawcie, aby wszystko ostygło.
  8. Wstawcie do lodówki, aby galaretka zastygła.
  9. Gdy całość będzie gotowa, przetnijcie butelki i wyjmijcie gotową wędlinę.

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Gotujmy.pl/Di bloguje

Krójcie w grube plastry i podawajcie ze świeżym chlebem. Smacznego!
Uwaga! Sprawdźcie najpierw, czy butelki, które posiadacie, nadają się do żywności. Plastik powinien mieć specjalne oznaczenie: 2 (HDPE) lub 5 (PP).

Źródło: gotujmy.pl

Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Pyszny, pełen smaku pieczony boczek na cebuli, który możecie podawać na 2 sposoby. Jest tak dobry, że nikt mu się nie oprze. Boczek z tego przepisu wychodzi bardzo miękki i soczysty, a do tego niezwykle aromatyczny dzięki użytym przyprawom i cebuli

Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami. Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania. Przepis na boczek pieczony na cebuli Składniki 3,5kg surowego boczku 4 średnie cebule 10 łyżek ostrej musztardy 10 łyżek oleju rzepakowego 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki majeranku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka pieprzu ziołowego Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Przetnijcie go na pół w poprzek. W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka. Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty. Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń. Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej...

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...

szarpana wołowina przepis
AdobeStock
Newsy
Macie ochotę na coś pysznego? Zróbcie szarpaną wołowinę rozpływającą się w ustach
Choć szarpana wołowina jest czasochłonnym daniem, to jej smak wynagradza długie przygotowanie. Coś pysznego!

Mamy tutaj mięsożerców? Jeżeli lubicie mięso wołowe, to danie z poniższego przepisu po prostu powali was na kolana. Tak przygotowana szarpana wołowina pachnie nieziemsko i smakuje jeszcze lepiej! Czas przygotowania jest dość długi, ale uwierzcie – warto! Gotowe mięso doskonale nadaje się do kanapek i ciepłych bułeczek w stylu burgerów z dodatkiem świeżych warzyw i sosu majonezowego. Przepis na szarpaną wołowinę Składniki: 1,2 kg mięsa wołowego bez kości 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego Pół szklanki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki papryczki chili suszonej (lub ostrej papryki mielonej) Przygotowanie: Do miski wlejcie pół szklanki octu jabłkowego i dwie duże łyżki miodu. Wsypcie 2 łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki chili i dokładnie zamieszajcie. Jeżeli przyrządzacie wołowinę z myślą o dzieciach, to możecie nie dodawać ostrej papryki – mięso nadal będzie smaczne! Następnie umyjcie wołowinę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso solą i pieprzem ze wszystkich stron. Rozgrzejcie duży rondel i bez użycia tłuszczu podsmażcie szybko wołowinę z każdej strony i wyjmijcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie w talarki i podsmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu tak, by zmiękła. Następnie do tego samego rondla wlejcie przygotowaną w misce mieszankę octu z miodem i przyprawami. Podgrzejcie i gdy całość zacznie wrzeć zmniejszcie ogień i gotujcie, aż część wody wyparuje. Do powstałego sosu włóżcie wołowinę. Wlejcie dwie szklanki warzywnego bulionu i zagotujcie. Kiedy całość się zagotuje, przykryjcie rondel pokrywką, zmniejszcie ogień i duście mięso przez 6-8 godzin. Po ugotowaniu powinno być bardzo miękkie...

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....