Pyszna, wilgotna wędlina z galaretką, a do tego bez konserwantów i polepszaczy smaku – tak dobrej nie kupicie nigdzie, dlatego warto zrobić ją samodzielnie. Jest bardzo niedroga w przygotowaniu, a do tego tak smaczna, że będziecie chcieli ciągle ją przygotowywać.

Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Do środka możecie dodać swoje ulubione dodatki, takie jak papryka, ogórki kiszone, ziarenka zielonego pieprzu, suszone pomidory. Możliwości jest bez liku. Nasz przepis jest bardzo podstawowy, ale nic nie stoi na przeszkodzi, aby go modyfikować.

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem – przepis na wędlinę

Składniki:

  • 800 g mięsa z ćwiartek z kurczaka bez kości (około 3 duże ćwiartki)
  • 1 puszka marchewki z groszkiem
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Opcjonalnie: jeśli nie macie przypraw możecie użyć 1 łyżki Vegety lub Jarzynki bez dodatku konserwantów i glutaminianu sodu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 250ml wody
  • 2 słoiki półlitrowe lub 2 butelki plastikowe o pojemności 1,5litra
  • 2 woreczki foliowe

Przygotowanie:

  1. Kości usuńcie, a mięso pokrójcie w drobną kostkę i przełóżcie do miski.
  2. Dodajcie przyprawy, marchewkę, groszek, żelatynę w proszku oraz wodę. Dokładnie wszystko wymieszajcie.
  3. Butelki utnijcie na górze, mniej więcej na wysokości 3/4. Możecie również użyć szklanych słoików.
  4. W każdą butelkę włóżcie woreczek i napełnijcie farszem. Zawiążcie na supeł, zostawiając 10 centymetrów od góry.
  5. Wstawcie butelki do dużego garnka do gotującej się wody.
  6. Gotujcie na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  7. Po upływie czasu wyjmijcie butelki i odstawcie, aby wszystko ostygło.
  8. Wstawcie do lodówki, aby galaretka zastygła.
  9. Gdy całość będzie gotowa, przetnijcie butelki i wyjmijcie gotową wędlinę.

Krójcie w grube plastry i podawajcie ze świeżym chlebem. Smacznego!
Uwaga! Sprawdźcie najpierw, czy butelki, które posiadacie, nadają się do żywności. Plastik powinien mieć specjalne oznaczenie: 2 (HDPE) lub 5 (PP).

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl