Znudził ci się tradycyjny, świąteczny sernik? Wypróbuj przepis, z którego zrobisz to pyszne ciasto, ale będzie jeszcze bardziej kremowe i soczyste niż zwykle! Wszystko dzięki brzoskwiniom. Zimą przypomną smak lata i wszystkim będą smakować. To puszyste, miękkie ciasto zawsze wychodzi i jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Może w tym roku przygotujesz taki sernik na święta?
Przełam tradycje
Na święta zwykle przygotowujemy makowca, sernik i pierniki. Większość osób czeka na Wigilię, by móc bez wyrzutów sumienia najeść się tymi ciastami. W końcu są święta! Zwykle zachęcamy do wypróbowania mniej konwencjonalnych przepisów, żeby zadziwić i oczarować nimi gości, jednak święta to szczególny czas, gdy nowe rozwiązania nie zawsze mogą być ciepło przyjęte. Część osób przykłada dużą wagę do tradycji i oczekują, że na wigilijnym stole będzie barszcz, karp, pierogi i śledzie, a na deser sernik i makowiec. Ale nie musisz sztywno się trzymać starych zwyczajów! Warto nieco poeksperymentować i zrobić tradycyjne ciasto, ale nieco inaczej.
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Do przygotowania tego sernika potrzebujesz:
- Kilogram twarogu
- 7-10 herbatników (tyle, by można było pokryć nimi dno blachy)
- 100g jogurtu greckiego
- Szklankę cukru
- 5 białek
- Likier brzoskwiniowy
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki
- 4 brzoskwinie
Przygotowanie
- W misce za pomocą miksera wymieszaj białka, cukier i roztopione masło.
- Następnie dodaj jogurt grecki, 3 łyżki likieru brzoskwiniowego oraz mąkę i wymieszaj.
- Dodaj do miski twaróg i na niskich obrotach mieszaj bardzo dokładnie. Uważaj, żeby nie napowietrzyć masy!
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nim herbatniki. Następnie wlej masę twarogową i wyrównaj szpatułką.
- Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Udekoruj wierzch ciasta.
- Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstaw blachę z ciastem i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz moc piekarnika do 130 stopni i piecz jeszcze przez godzinę. Po tym czasie ostudź ciasto i wstaw do lodówki na całą noc.