sernik przepis
AdobeStock
Newsy

Śnieżnobiały sernik z brzoskwiniami. Jest tak kremowy, że pokochacie go od pierwszego kęsa

Święta się zbliżają, a ty już przygotowujesz się do pieczenia tradycyjnych ciast. Spróbuj w tym roku upiec sernik z tego przepisu - wychodzi przepyszny!

Znudził ci się tradycyjny, świąteczny sernik? Wypróbuj przepis, z którego zrobisz to pyszne ciasto, ale będzie jeszcze bardziej kremowe i soczyste niż zwykle! Wszystko dzięki brzoskwiniom. Zimą przypomną smak lata i wszystkim będą smakować. To puszyste, miękkie ciasto zawsze wychodzi i jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Może w tym roku przygotujesz taki sernik na święta?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przełam tradycje

Na święta zwykle przygotowujemy makowca, sernik i pierniki. Większość osób czeka na Wigilię, by móc bez wyrzutów sumienia najeść się tymi ciastami. W końcu są święta! Zwykle zachęcamy do wypróbowania mniej konwencjonalnych przepisów, żeby zadziwić i oczarować nimi gości, jednak święta to szczególny czas, gdy nowe rozwiązania nie zawsze mogą być ciepło przyjęte. Część osób przykłada dużą wagę do tradycji i oczekują, że na wigilijnym stole będzie barszcz, karp, pierogi i śledzie, a na deser sernik i makowiec. Ale nie musisz sztywno się trzymać starych zwyczajów! Warto nieco poeksperymentować i zrobić tradycyjne ciasto, ale nieco inaczej.

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Do przygotowania tego sernika potrzebujesz:

  • Kilogram twarogu
  • 7-10 herbatników (tyle, by można było pokryć nimi dno blachy)
  • 100g jogurtu greckiego
  • Szklankę cukru
  • 5 białek
  • Likier brzoskwiniowy
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 brzoskwinie

Przygotowanie

  1. W misce za pomocą miksera wymieszaj białka, cukier i roztopione masło.
  2. Następnie dodaj jogurt grecki, 3 łyżki likieru brzoskwiniowego oraz mąkę i wymieszaj.
  3. Dodaj do miski twaróg i na niskich obrotach mieszaj bardzo dokładnie. Uważaj, żeby nie napowietrzyć masy!
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nim herbatniki. Następnie wlej masę twarogową i wyrównaj szpatułką.
  5. Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Udekoruj wierzch ciasta.
  6. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstaw blachę z ciastem i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz moc piekarnika do 130 stopni i piecz jeszcze przez godzinę. Po tym czasie ostudź ciasto i wstaw do lodówki na całą noc.
pączki z piekarnika
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Bez tłuszczu i smażenia. Ten przepis na pączki z piekarnika to jakiś kosmos
Uwielbiacie pączki, ale odmawiacie ich sobie, ponieważ boicie się przytyć? Wypróbujcie ten przepis na "odchudzone" pączki z piekarnika!

Wszyscy uwielbiamy pączki! Jednak kto dba o swoją figurę, ten je te przysmaki tylko od święta. Choć są przepyszne, pączki to prawdziwa bomba kaloryczna. Jednak jest sposób na „odchudzenie” ich – sprawdźcie jaki! Pączki zawdzięczają wysoką kaloryczność sposobowi przyrządzania – ciasto smaży się w głębokim tłuszczu. Właśnie dlatego pączki są takie smaczne, ponieważ tłuszcz niesie smak! Jednak jeżeli jesteście łasuchami i nie umiecie sobie ich odmówić, to nic straconego. Mamy dla was przepis na obłędne pączki z piekarnika i bez tłuszczu! Pączki z piekarnika – przepis Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki świeżych drożdży 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 jajo 4 żółtka 1 szklanka mleka cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wymieszaj z drożdżami. Nie gotuj! Do miseczki wbij jajka, wsyp mąkę, cukier i dodaj masło. Wymieszaj. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj do nich mleko z drożdżami. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkuj je na blacie i za pomocą foremki lub zwykłej szklanki albo kubka wycinaj okrągłe pączki. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wstaw blachę z uformowanymi pączkami i piecz przez 25 minut. Gdy pączki się upieką, poczekaj aż nieco ostygną i posyp cukrem pudrem. Gotowe!

sernik z rosa
Gotujmy.pl/Justi2401
Newsy
Oto przepis na oszukany sernik z rosą. W jego składzie nie znajdziecie ani grama sera
Jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach! Mało kto zorientuje się, że w tym serniku nie ma… sera!

Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy! Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę. Przepis na sernik z rosą bez sera Składniki na kruchy spód 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 150 g miękkiego masła Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu) 3 śmietany 18% (330g każda) 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Składniki na bezę 6 białek 150 g cukru Przygotowanie Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy. Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach. Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając. Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła. Przełóż masę na podpieczony...

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
migotka28
Przepisy
Goście „prawie w drzwiach” a ty nieprzygotowana? To przepyszne ciasto powstaje w mig!
Czy da się zrobić pyszne i naturalne ciasto w godzinę? Sprawdź nasz przepis i sama się przekonaj!

Leniwe sobotnie popołudnie – relaksujecie się w kapciach, gdy nagle dzwoni do ciebie teściowa i mówi, że za dwie godziny wpadnie z wizytą. Co robić? Dom wysprzątany, ale nie masz żadnego poczęstunku, a cukiernia już zamknięta! Spokojnie – mamy przepis, z którego w mgnieniu oka powstaje pyszne i pachnące ciasto! Szybkie i naturalne ciasto? Pewnie myślisz sobie „Jak mam szybko zrobić ciasto z naturalnych składników? To niemożliwe!”. Oczywiście, że możliwe! Nie tylko ciasta z paczki są ekspresowe. Ciasto jogurtowe to pyszny domowy wypiek, który przygotowuje się bardzo szybko. I do tego jak smakuje! Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 1 duży jogurt naturalny lub owocowy (wtedy ciasto będzie słodsze) 2 szklanki mąki Jedną saszetkę cukru wanilinowego Pół szklanki cukru 3 jaja Łyżeczkę proszku do pieczenia Pół szklanki oleju Pół łyżeczki sody do pieczenia Odsączone brzoskwinie z puszki Cukier puder Oraz średniej wielkości tortownicę Przygotowanie: Wyjmij dwie głębokie miski. Do jednej przełóż jogurt i odstaw, żeby nabrał temperatury pokojowej. Do drugiej wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły, mąkę i sodę i wymieszaj. Następnie dodaj olej, jogurt i jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki. Ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, jednak możesz miksować ciasto na najniższych obrotach. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.   Gotowe ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką. Na równej powierzchni ciasta wyłóż brzoskwinie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez...

pieczeń rzymska przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Znakomita pieczeń rzymska z zaskakującym sosem. Jest lepsza niż kotlety mielone i schabowe
Idą święta, a to znakomity czas na przygotowywanie popisowych dań! Podaj swoim gościom tę pieczeń rzymską, a oniemieją z wrażenia!

Pieczeń rzymska to świetny pomysł na rodzinny obiad. Twoi goście będą zachwyceni i wyjdą od ciebie najedzeni jak nigdy – pieczeń jest niezwykle sycąca. Pieczeń rzymska, zwana też „klopsem”, to zapiekane w piekarniku mięso mielone z dodatkiem warzyw i przypraw. Czasami dodaje się też do środka ugotowane jajka. Jest bardzo smaczna i sycąca, dlatego to doskonałe danie na święta i inne rodzinne spotkania. Przepis na pieczeń rzymską w czerwonym winie Składniki: 1 kg mielonej jagnięciny Pół kg mielonej wieprzowiny Pół kg mielonej cielęciny Bułka tarta 2 kromki białego chleba bez skórek Pół szklanki mleka 1 duże jajo 1 żółtko 1 cebula 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku 1 pomidor Szklanka czerwonego wina 100 g cukru Pietruszka Szałwia Tymianek Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Pieprz cayenne Ser Parmigiano-Reggiano Zmielone ziele angielskie Przygotowanie Do miski wlej mleko, dodaj kawałki chleba i rozgnieć. Dodaj żółtko, jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do gotowej masy dodaj ser Parmigiano-Reggiano oraz bułkę tartą i zamieszaj. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Dodaj pokrojony czosnek, a gdy ostygnie przełóż do miski. Do miski z cebulą i czosnkiem dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Posmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej mięso. Uformuj z niego równy bochenek. Blachę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Mięso powinno się piec tak długo, aż będzie dość twarde, ale nie do końca upieczone! W tym czasie do garnka wlej szklankę czerwonego wina, dodaj cukier, pokrojonego w kostkę pomidora, ziele angielskie i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj przez...