Śniadanie Ewy Chodakowskiej. Co daje jej energię na cały dzień treningów?
ONS.pl
Newsy

Śniadanie Ewy Chodakowskiej: lubi je na słodko. Sprawdźcie tę owsiankę!

Ewa Chodakowska prowadzi bardzo aktywny styl życia. Jaki wygląda jej śniadanie, które pozwala utrzymać najwyższe obroty przez cały dzień?

Ewa Chodakowska to jedna z najpopularniejszych polskich trenerek. Przedsiębiorcza gwiazda prowadzi obecnie firmę z cateringiem dietetycznym, jest autorką wielu książek i płyt z treningami, a także wprowadziła na rynek przekąski (batony i inne słodycze), a nawet naturalne kosmetyki markowane swoim nazwiskiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śniadanie Ewy Chodakowskiej

Tak samo jak inne popularne trenerki, Ewa Chodakowska podkreśla, jak ważne jest jedzenie śniadań. Sama lubi sięgać po poranne dania na słodko, takie jak owsianki, płatki, granole czy musli. Na przekąski trenerka proponowała również czekoladowe ciasteczka, które zrobiły furorę w sieci.

Granole czy owsianki, jeśli nie są dosładzane cukrem, a także nie posiadają dodatków w postaci czekolady czy karmelu, zawierają bardzo dużo błonnika i węglowodanów, które wolno uwalniają energię przez wiele godzin.

„Taki superposiłek możesz przygotować w nawet najbardziej zabieganym dniu i zjeść go praktycznie w KAŻDYCH warunkach. Mając go pod ręką unikniesz napadów wilczego głodu i gwałtownego spadku energii, które funduje Ci przetworzone jedzenie” – napisała trenerka na swoim profilu.

Przepis na owsiankę śniadaniową Ewy Chodakowskiej

Śniadania na słodko często pojawiają się na profilu Chodakowskiej. Jakiś czas temu podzieliła się nawet dokładnym przepisem na najlepszą owsiankę.

Składniki:

  • Płatki owsiane
  • Płatki jaglane
  • Mleko migdałowe
  • 2 łyżki baobabu
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • porzeczki
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100 g borówek
  • 200 g malin
  • liście mięty
  • miód
  • 100 g borówek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
Zobacz także
Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis

Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotujcie, dodajcie płatki owsiane i jaglane.
  2. Gotujcie około 15 min na mały ogniu.
  3. Orzechy podprażcie i posiekajcie.
  4. Gotową owsiankę wymieszajcie z baobabem i przełóżcie do miseczek. Dodajcie orzechy, chia, owoce, a całość polejcie miodem.

Wypróbujecie?

Źródło: Instagram

Czytaj też:

Ewa Chodakowska zmieniła dietę i przybyło jej centymetrów. Fanki od razu je zauważyły
ONS.pl
Newsy
Ewa Chodakowska zmieniła dietę i przybyło jej centymetrów. Fanki od razu je zauważyły
Ewa Chodakowska od lat zachwyca świetną sylwetką i motywuje do zmiany innych. Fani zauważyli iż w ostatnim czasie, ciało trenerki nieco się zaokrągliło. Jak się okazuje wszystko jest sprawą diety.

Zdrowe, świadome odżywianie i regularna aktywność fizyczna to działania pozwalające na uzyskanie pięknej sylwetki, ale również zachowanie dobrego zdrowia na lata. Jednak wiele osób, aby rozpocząć swoją drogę potrzebuje motywatora. Taką osobą jest Ewa Chodakowska, która od lat przeprowadza fantastyczne metamorfozy Polaków. Kariera Ewy Chodakowskiej Ewa Chodakowska jest wszechstronną osobą. Po ukończeniu liceum w rodzinnym Sanoku udała się do Aten, by tam zdobyć uprawnienia trenera personalnego na Pilates Academy Athens oraz IAFA College Athens. To właśnie w Grecji rozpoczęła swoją wielką przygodę z fitnessem, gdzie zaczęła trenować innych oraz układać liczne programy treningowe.  Fitnessowa rewolucja w Polsce Trenerka po dłuższym pobycie w Atenach, postanowiła wrócić do kraju i właśnie tu zaprezentować nabyte umiejętności oraz doświadczenia. Początkowo nagrywała treningi, a później publikowała je w Internecie i występowała w programach śniadaniowych, jako ekspert fitness. Z czasem grono jej odbiorców rosło, a takie działania nie były wystarczające. Ewa Chodakowska postanowiła rozpowszechniać swoje autorskie programy treningowe na płytach DVD. Dzięki swojej działalności, do aktywności fizycznej przekonała miliony Polaków i większość z nich straciła zbędne kilogramy, odzyskała zdrowie oraz dobre samopoczucie. Projekty trenerki Ewa Chodakowska nie spoczywa na laurach. Po sukcesie w telewizyjnych programach, a także płytach z treningami, postanowiła pójść o krok dalej. Założyła własną platformę z dostępem do wszystkich programów treningowych, dietą oraz psychologicznym wsparciem ekspertów. Organizuje treningi grupowe w całej Polsce czy ma swój własny catering dietetyczny dostępny w całym kraju. Ewa Chodakowska jest dziś jedną z ikon świata fitnessu i...

batony raw jak zrobić
AdobeStock
Przepisy
KULTOWE batony Chodakowskiej w PÓŁ GODZINY! Wystarczą jedynie DWA składniki!
Uwielbiasz fit batony Ewy Chodakowskiej? Teraz możesz sama je przygotować w domu! Są banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne!

Znana trenerka Ewa Chodakowska słynie nie tylko z nienagannej i wysportowanej sylwetki! Poza tym, że publikuje zestawy treningów i organizuje eventy sportowe w całej Polsce, dzieli się też ze swoimi fanami osobistymi przepisami na zdrowe i pożywne przekąski. Sprawdźcie, jak zrobić słynne batoniki Ewy Chodakowskiej! Daktylowe batoniki Ewy Chodakowskiej są bardzo smaczne, choć nie należą do najtańszych. Na szczęście to nie problem, ponieważ z łatwością można je przygotować samodzielnie w domu! Do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników: Pół kilograma suszonych daktyli 280 g masła orzechowego Batony Chodakowskiej – przygotowanie Składniki umieść w robocie kuchennym i wymieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, żeby ułatwić maszynie miksowanie. Mieszaj aż do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia (najlepiej taką, jak do keksu lub chleba) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę z daktyli i masła orzechowego. Wyrównaj powierzchnię masy. Foremkę przełóż do lodówki i odstaw na pół godziny, żeby stężała. Po pół godzinie wyjmij formę z lodówki i pokrój masę na równe batoniki. I gotowe! Jeżeli masz ochotę, to możesz modyfikować przepis i wzbogacić go o swoje ulubione dodatki, na przykład kakao lub inne rodzaje masła orzechowego. Najpopularniejsze są pasty z orzeszków arachidowych, ale w sklepach ze zdrową żywnością można kupić masło z migdałów, orzechów laskowych i innych orzeszków!   Źródło: o2.pl Źródło zdjęcia: AdobeStock

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 100g dziennie
Flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Ewa Szabatin je to na śniadanie i wygląda jak baletnica. Samo zdrowie i mało kalorii
ONS.pl
Newsy
Ewa Szabatin je to na śniadanie i wygląda jak baletnica. Samo zdrowie i mało kalorii
Zobaczcie, co najczęściej ląduje rano na talerzu znanej tancerki Ewy Szabatin. Skusicie się na takie pyszności?

Tancerka Ewa Szabatin od wielu lat zachwyca idealną figurą i idealnie wyrzeźbionym ciałem. W tańcu kondycja jest ogromnie ważna, dlatego nic dziwnego, że Ewa przykłada dużą wagę do tego, co znajduje się na jej talerzu. Posiłki tancerki muszą być pożywne, ale nie przesadnie obfite, by dawały dużo energii do treningów, nie obciążając przy tym żołądka.  W jednym z ostatnich postów na Instagramie Ewa podzieliła się ze swoimi obserwującymi tym, co najchętniej jada na śniadanie. Zobaczcie, co znajduje się na tej liście - może Ewa was zainspiruje? Ulubione śniadania Ewy Szabatin  Dla Ewy bardzo istotne jest, by jej posiłki były zbilansowane, zdrowe, a przy tym nie były nudne, czyli zachęcały swoim wyglądem do zjedzenia. Takie też są przepisy, którymi podzieliła się w dwóch wydanych przez nią e-bookach: – Mimo że w dużej części, w 90 proc. są to potrawy wegetariańskie albo wegańskie, to są bardzo smaczne, kolorowe, bardzo zdrowe, pełne witamin i superfoodsów, więc na pewno odżywią organizm – mówi Ewa Szabatin w rozmowie z agencją Newseria.  Takie też są śniadania, którymi pochwaliła się na swoim profilu na Instagramie. Ewa opublikowała krótki filmik, na którym pokazuje swoich pięć ulubionych śniadań. Są to głównie słodkie, choć bardzo zdrowe posiłki. Znajdziecie tam na przykład bezglutenowe placuszki z domowymi powidłami śliwkowymi, owsiankę na mleku roślinnym czy koktajl warzywny. Jest też miejsce na klasykę, czyli jajka sadzone. Zobaczcie sami:         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ewa Szabatin | FitFashionFreak (@ewaszabatin)...