Śniadanie Ewy Chodakowskiej. Co daje jej energię na cały dzień treningów?
ONS.pl
Newsy

Śniadanie Ewy Chodakowskiej. Co daje jej energię na cały dzień treningów?

Ewa Chodakowska prowadzi bardzo aktywny styl życia. Jaki wygląda jej śniadanie, które pozwala utrzymać najwyższe obroty przez cały dzień?
Aleksandra Zaborowska
czerwiec 09, 2021

Ewa Chodakowska to jedna z najpopularniejszych polskich trenerek. Przedsiębiorcza gwiazda prowadzi obecnie firmę z cateringiem dietetycznym, jest autorką wielu książek i płyt z treningami, a także wprowadziła na rynek przekąski (batony i inne słodycze), a nawet naturalne kosmetyki markowane swoim nazwiskiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śniadanie Ewy Chodakowskiej

Tak samo jak inne popularne trenerki, Ewa Chodakowska podkreśla, jak ważne jest jedzenie śniadań. Sama lubi sięgać po poranne dania na słodko, takie jak owsianki, płatki, granole czy musli. Na przekąski trenerka proponowała również czekoladowe ciasteczka, które zrobiły furorę w sieci.

Granole czy owsianki, jeśli nie są dosładzane cukrem, a także nie posiadają dodatków w postaci czekolady czy karmelu, zawierają bardzo dużo błonnika i węglowodanów, które wolno uwalniają energię przez wiele godzin.

„Taki superposiłek możesz przygotować w nawet najbardziej zabieganym dniu i zjeść go praktycznie w KAŻDYCH warunkach. Mając go pod ręką unikniesz napadów wilczego głodu i gwałtownego spadku energii, które funduje Ci przetworzone jedzenie” – napisała trenerka na swoim profilu.

Przepis na owsiankę śniadaniową Ewy Chodakowskiej

Śniadania na słodko często pojawiają się na profilu Chodakowskiej. Jakiś czas temu podzieliła się nawet dokładnym przepisem na najlepszą owsiankę.

Składniki:

  • Płatki owsiane
  • Płatki jaglane
  • Mleko migdałowe
  • 2 łyżki baobabu
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • porzeczki
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100 g borówek
  • 200 g malin
  • liście mięty
  • miód
  • 100 g borówek
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotujcie, dodajcie płatki owsiane i jaglane.
  2. Gotujcie około 15 min na mały ogniu.
  3. Orzechy podprażcie i posiekajcie.
  4. Gotową owsiankę wymieszajcie z baobabem i przełóżcie do miseczek. Dodajcie orzechy, chia, owoce, a całość polejcie miodem.

Wypróbujecie?

Źródło: Instagram

Czytaj też:

Komentarze
batony raw jak zrobić
AdobeStock
Przepisy KULTOWE batony Chodakowskiej w PÓŁ GODZINY! Wystarczą jedynie DWA składniki!
Uwielbiasz fit batony Ewy Chodakowskiej? Teraz możesz sama je przygotować w domu! Są banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Znana trenerka Ewa Chodakowska słynie nie tylko z nienagannej i wysportowanej sylwetki! Poza tym, że publikuje zestawy treningów i organizuje eventy sportowe w całej Polsce, dzieli się też ze swoimi fanami osobistymi przepisami na zdrowe i pożywne przekąski. Sprawdźcie, jak zrobić słynne batoniki Ewy Chodakowskiej! Daktylowe batoniki Ewy Chodakowskiej są bardzo smaczne, choć nie należą do najtańszych. Na szczęście to nie problem, ponieważ z łatwością można je przygotować samodzielnie w domu! Do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników: Pół kilograma suszonych daktyli 280 g masła orzechowego Batony Chodakowskiej – przygotowanie Składniki umieść w robocie kuchennym i wymieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, żeby ułatwić maszynie miksowanie. Mieszaj aż do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia (najlepiej taką, jak do keksu lub chleba) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę z daktyli i masła orzechowego. Wyrównaj powierzchnię masy. Foremkę przełóż do lodówki i odstaw na pół godziny, żeby stężała. Po pół godzinie wyjmij formę z lodówki i pokrój masę na równe batoniki. I gotowe! Jeżeli masz ochotę, to możesz modyfikować przepis i wzbogacić go o swoje ulubione dodatki, na przykład kakao lub inne rodzaje masła orzechowego. Najpopularniejsze są pasty z orzeszków arachidowych, ale w sklepach ze zdrową żywnością można kupić masło z migdałów, orzechów laskowych i innych orzeszków!   Źródło: o2.pl Źródło zdjęcia: AdobeStock

Przeczytaj
Ewa Chodakowska
ons/Adobe Stock
Gwiazdy Tyle trzeba zapłacić za słodycze w sklepie Chodakowskiej! Ceny jak z kosmosu!
Zdrowe i smaczne słodycze od Ewy Chodakowskiej to produkty, po które z chęcią sięgnęłaby niejedna Polka. Ich ceny mogą jednak przyprawić o zawrót głowy…
Weronika Kępa
listopad 17, 2020

Znana trenerka fitness, Ewa Chodakowska, na co dzień wspiera Polaków w drodze po zdrowie i lepszy wygląd. Oprócz wymagających planów treningowych kobieta rozpisuje również diety, a także prowadzi sklep internetowy „BeBio”. Zakupy u Chodakowskiej Oferta sklepu jest bardzo rozbudowana. Możesz w nim kupić między innymi kosmetyki ze starannie wyselekcjonowanych i naturalnych składników, sprzęt do ćwiczeń, a nawet ubrania sportowe . W ofercie sklepu nie mogło również zabraknąć zdrowych przysmaków. Oprócz tak zwanych superfoods, na które składają się między innymi suplementy diety, musli, zioła oraz napoje wspierające odporność i oczyszczanie, Chodakowska wypuściła linię słodyczy pod nazwą BeRaw . „Be raw” to w dosłownym tłumaczeniu „być surowym”. Nazwa odnosi się przede wszystkim do faktu, że produkty tej linii są tworzone z naturalnych składników i w żaden sposób nieprzetwarzane. W ofercie można znaleźć między innymi masła orzechowe i soki. Jednak największą uwagę przyciągają batoniki proteinowe oraz zdrowe ciasteczka. Batoniki i ciasteczka W sklepie internetowym BeBio znajdziemy masę batoników proteinowych o przeróżnych smakach – kokosowe, malinowe, orzechowe, czekoladowe, a nawet piernikowe. Masa każdego z nich wynosi 40 gramów . Ciasteczka od Chodakowskiej również kuszą swoimi smakami. Wśród nich znajdziemy między innymi borówkę, kawę, brownie, malinę, kokos i piernik. Masa jednego wynosi 20 gramów. Wielu zastanawia się pewnie, jak to możliwe, że te słodkości mogą pomóc nam w schudnięciu. Wytłumaczenie jest proste. Słodycze od Chodakowskiej nie zawierają cukru dodanego, a jedynie naturalną słodycz zaczerpniętą na przykład z daktyli. Już jeden taki batonik lub ciasteczko potrafi...

Przeczytaj
Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie
Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia. Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości. Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś. Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach. Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa. Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce. Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu...

Przeczytaj
czipsy
Pixabay
Zdrowie 8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.
Anna Borkowska
listopad 16, 2020

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Przeczytaj