Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały
monim/Gotujmy.pl
Newsy

Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały

Owocowe koktajle to świetny pomysł na orzeźwienie, kiedy temperatura zaczyna przekraczać 25 stopni. Najlepiej wykorzystać do nich pełne witamin owoce sezonowe.

Truskawki i rabarbar to częste składniki letnich deserów takich jak smoothies (koktajle), ciasta czy dżemy. To doskonałe zestawienie – słodycz truskawek i lekka, orzeźwiająca kwaskowość rabarbaru tworzą wyjątkowo świeże połączenie smaków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Truskawki i rabarbar – właściwości

Zarówno truskawki, jak i rabarbar, są bogate w witaminy z grup A, B, C, E i K. Mają właściwości detoksykujące, odkwaszające i oczyszczające organizm. Obniżają ciśnienie krwi, łagodzą stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. I truskawki i rabarbar są wyjątkowo niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się w dietetycznych daniach i napojach. W 100 g truskawek znajduje się ok. 30 kcal, a w 100 g rabarbaru – zaledwie 21 kcal.

Przepis na smoothie z truskawek, rabarbaru i porzeczek

Ten zdrowy koktajl to niskokaloryczna propozycja na przekąskę lub deser – zwłaszcza dla osób, które chcą zachować szczupłą figurę. Jeśli dodatkowo zastąpicie cukier erytrytolem, napój będzie zawierał same korzystne dla zdrowia składniki!

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru (można zastąpić erytrytolem)
  • 300 ml wody
  • 50 ml mleka
Zobacz także
Pomysł na deser z rabarbarem. Zróbcie galaretkę rabarbarową

Pomysł na deser z rabarbarem. Zróbcie galaretkę rabarbarową

Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy

Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy

Przygotowanie:

  1. Rabarbar razem z porzeczką wrzućcie do garnka i zasypcie cukrem, odstawcie na godzinę. 
  2. Po godzinie zalejcie wodą rabarbar z porzeczką i gotujcie pod przykryciem przez około 30 minut.
  3. Całość przelejcie przez sitko i odstawcie powstały kompot do wystygnięcia.
  4. Zmiksujcie truskawki i dodajcie do nich kompot i mleko, a całość wymieszajcie i rozlejcie do szklanek. Smacznego!

Czytaj także:

Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Chia z owocami sezonowymi to deser bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Można sobie pozwolić na niego nawet na diecie!

Chia z rabarbarem i truskawkami to idealny przepis na koniec wiosny i lato. Nasiona chia to tzw. „superjedzenie”, które zawiera ogromne ilości zdrowych składników odżywczych i witamin. Połączone z sezonowymi owocami stworzy deser, który zaspokoi waszą ochotę na słodycze, a jednocześnie nie narazi na dodatkowe kilogramy. Przepis na deser chia z rabarbarem i truskawkami Zarówno rabarbar, jak i truskawki to słodkości o wyjątkowo niskiej zawartości kalorii. Rabarbar ma ich w 100 g zaledwie 21 kcal, a truskawki – ok. 30. Obydwa są jednak bogate w minerały oraz witaminy A, B czy C. Nasiona chia to z kolei świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nawet łosoś nie zawiera ich tyle, co te pyszne nasiona! Wypróbujcie przepis na ten pyszny, a jednocześnie bogaty w same dobre kalorie deser. Składniki: 4 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu lub ekstraktu waniliowego Mus rabarbarowy: 2 łodygi rabarbaru ¼ szklanki wody ¼ szklanki cukru Masa truskawkowa: 250 g truskawek 1-2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Masa truskawkowa: truskawki umyjcie, pozbawcie szypułek i pokrójcie na ćwiartki – przełóżcie do miseczki. Truskawki zmieszajcie z sokiem z cytryny, posypcie cukrem i odstawcie do lodówki na noc. Chia: mleko podgrzejcie delikatnie w rondelku (nie zagotowujcie). Do podgrzanego mleka dodajcie syrop z kwiatów bzu (lub wanilię ) i miód, a następnie zmieszajcie. Do miseczki wsypcie nasiona chia, zalejcie je mlekiem i odstawcie na noc do lodówki. Mus rabarbarowy: rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Przełóżcie je do rondelka, wsypcie cukier, wlejcie wodę i gotujcie pod przykryciem przez około 15 minut....

Pomysł na deser z rabarbarem. Zróbcie galaretkę rabarbarową
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Pomysł na deser z rabarbarem. Zróbcie galaretkę rabarbarową
Zróbcie ten wiosenny deser, gdy uda się wam dostać rabarbar. Wszyscy domownicy będą zachwyceni.

Rabarbar to niepozorna roślina, która po odpowiednim przygotowaniu może być naprawdę przepyszna. Rabarbar rośnie w wielu miejscach świata, również w Polsce. Na pewno znacie tę roślinę. Ogromne liście rabarbaru  i cenne łodygi, które wykorzystuje się w kuchni. Może rabarbar rośnie na waszej działce, a może uda wam się kupić go na lokalnym ryneczku. Jeśli dorwiecie świeży rabarbar, zróbcie z niego deser. Na przykład ciasto z rabarbaru  lub tę pyszną galaretkę. Przepis na galaretkę z rabarbaru Zróbcie naturalną galaretkę z rabarbaru, włóżcie ją do pucharków i ozdóbcie. Zaserwujcie taki deser domownikom lub gościom. Wszyscy miłośnicy rabarbaru będą zachwyceni. Składniki na galaretkę z rabarbarem Pół kilograma rabarbaru Ok. 8 łyżek cukru lub ksylitolu , jeśli chcecie żeby deser był fit Kilka goździków 4 łyżki żelatyny 400 g truskawek 250 ml śmietany kremówki Fix do śmietany (można pominąć) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie galaretki z rabarbarem Umyjcie rabarbar i pokrójcie go na kawałki o długości ok. 1 cm. Zalejcie rabarbar wodą. Będziecie potrzebować ok. 2,5 litra wody. Dodajcie do rabarbaru cukier lub ksylitol, goździki i gotujcie, aż rabarbar zacznie się lekko rozpadać. Kawałki rabarbaru powinny być całkiem rozdzielone na pojedyncze włókna przed kolejnym krokiem. Wyłówcie z ugotowanego rabarbaru goździki. Dodajcie żelatynę do gorącego rabarbaru. Dodawajcie ją małymi porcjami i dokładnie mieszajcie przez długi czas, by w pełni się rozpuściła. Odłóżcie galaretkę do lekkiego przestudzenia. Usuńcie szypułki z truskawek. Pokrójcie truskawki na cząstki. Włóżcie je do pucharków lub dużych szklanek. Część truskawek zostawcie do zewnętrznej...

Zupa truskawkowa z makaronem i z miętą. Znacie ten swojski przysmak?
paulina57/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa truskawkowa z makaronem i z miętą. Znacie ten swojski przysmak?
Zupa z truskawek to świetny pomysł na orzeźwiający letni obiad. Może być zarówno lekkim obiadem, jak i deserem!

Zupy owocowe to jedno z ulubionych letnich dań Polaków. W domach (zwłaszcza tych babcinych) często goszczą zupy na bazie wiśni, truskawek, rabarbaru czy śliwek. Sezon na truskawki trwa akurat dosyć krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni i wypróbować jak najwięcej przepisów na bazie tego owocu! Przepis na zupę truskawkowa z makaronem i miętą Zupa truskawkowa z miętą to świetna propozycja na wyjątkowo gorące dni. Orzeźwi, ochłodzi i pozwoli odpocząć od zbyt ciężkich, sycących zup na gorąco. Składniki:  truskawki - 1 kg woda - 1,5 litra kisiel truskawkowy - 1 łyżka czubata makaron - 150 g śmietana - 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie: Truskawki obierzcie z szypułek i opłuczcie, przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i ugotujcie jak na kompot. Podczas gotowania do smaku dodajcie suszoną miętę. Kisiel truskawkowy rozmieszajcie z odrobiną zimnej wody i wlejcie do gotujących się truskawek, energicznie mieszając. Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Zupę częściowo zmiksujcie blenderem, aby była jednolita i nieco gęstsza. Na koniec dodajcie śmietanę i wymieszajcie. Podawajcie z ugotowanym makaronem. Truskawki – właściwości i składniki odżywcze Truskawki to owoce, które można spozywać praktycznie bez ograniczeń. Są bardzo niskokaloryczne (zaledwie 32 kcal w 100 g), zawierają za to duże ilości witamin C, A, E i K, a także potasu, wapnia, fosforu czy magnezu. Nie są również bogate w cukier, dzięki czemu bez obaw mogą je jeść diabetycy oraz osoby na diecie. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem. Cena? Lepiej nie pytajcie! Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów Przepis na truskawki z...

Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy
Flickr
Newsy
Jak przechowywać rabarbar, aby jak najdłużej zachował świeżość?
Rabarbar nie należy do warzyw, które długo zachowują świeżość. Czasem więc trzeba mu nieco pomóc poprzez odpowiednie przechowywanie.

Sezon na rabarbar trwa przez wiosnę i lato, dlatego warto z niego skorzystać, tworząc różne dania, np. ciasto ucierane z rabarbarem  czy  rabarbarowo-truskawkowe smoothie . Warzywo to sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach. Rabarbar jest także pełen składników odżywczych i powinni po niego sięgać wszyscy, niezależnie od wieku czy problemów zdrowotnych. Jeśli jednak nie zamierzacie go od razu po zakupie wykorzystać w waszych ulubionych potrawach, sprawdźcie, jak najlepiej przechowywać rabarbar, by dłużej był świeży. Jak przedłużyć świeżość rabarbaru? Rabarbar może szybko więdnąć, tracić jędrność, a także smak, dlatego warto zastosować kilka trików, które przedłużą jego żywotność.  z truskawek i rabarbaru , rabarbar pod kruszonką  czy duszoną wątróbkę z rabarbarem Pamiętajcie o tym, aby zaraz po powrocie do domu włożyć rabarbar do lodówki. Zanim to zrobicie, zawińcie go w zwilżone ręczniki papierowe albo delikatnie wilgotną ściereczkę. To przedłuży świeżość warzywa nawet do 3 dni – zachowa ono swoją strukturę i smak. Rabarbar absolutnie nie powinien być przechowywany „luzem”: na blacie, w misce ani w szafce, zwłaszcza w bezpośrednio nasłonecznionym miejscu. Nie powinien też być wkładany do wazonu z wodą, jak sądzą niektórzy. Może być jednak zamrożony i wykorzystany nawet kilka miesięcy po sezonie. Najpierw jednak trzeba go odpowiednio przygotować, sprawdźcie więc,  jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar . Wartości odżywcze rabarbaru Rabarbar bogaty jest w: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Potas Kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę) Sód Żelazo Wapń Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny (zaledwie 21 kcal w 100 g),...