Truskawki i rabarbar to częste składniki letnich deserów takich jak smoothies (koktajle), ciasta czy dżemy. To doskonałe zestawienie – słodycz truskawek i lekka, orzeźwiająca kwaskowość rabarbaru tworzą wyjątkowo świeże połączenie smaków.
Truskawki i rabarbar – właściwości
Zarówno truskawki, jak i rabarbar, są bogate w witaminy z grup A, B, C, E i K. Mają właściwości detoksykujące, odkwaszające i oczyszczające organizm. Obniżają ciśnienie krwi, łagodzą stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. I truskawki i rabarbar są wyjątkowo niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się w dietetycznych daniach i napojach. W 100 g truskawek znajduje się ok. 30 kcal, a w 100 g rabarbaru – zaledwie 21 kcal.
Przepis na smoothie z truskawek, rabarbaru i porzeczek
Ten zdrowy koktajl to niskokaloryczna propozycja na przekąskę lub deser – zwłaszcza dla osób, które chcą zachować szczupłą figurę. Jeśli dodatkowo zastąpicie cukier erytrytolem, napój będzie zawierał same korzystne dla zdrowia składniki!
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 4 łodygi rabarbaru
- 250 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru (można zastąpić erytrytolem)
- 300 ml wody
- 50 ml mleka
Przygotowanie:
- Rabarbar razem z porzeczką wrzućcie do garnka i zasypcie cukrem, odstawcie na godzinę.
- Po godzinie zalejcie wodą rabarbar z porzeczką i gotujcie pod przykryciem przez około 30 minut.
- Całość przelejcie przez sitko i odstawcie powstały kompot do wystygnięcia.
- Zmiksujcie truskawki i dodajcie do nich kompot i mleko, a całość wymieszajcie i rozlejcie do szklanek. Smacznego!
Czytaj także: