Śmietanowiec nie chce wam stężeć w lodówce? Na pewno przez ten 1 błąd
Flickr
Newsy

Śmietanowiec nie chce wam stężeć w lodówce? Wszystko przez ten 1 błąd

Śmietanowiec z galaretkami to ukochany deser wszystkich dzieci i dużej części dorosłych. Kolorowy jak tęcza, przyjemnie słodki i o zmiennej konsystencji. Niestety czasami właśnie konsystencja bywa problemem podczas jego przygotowywania.

To ciasto wygląda wprost spektakularnie i jest wspaniałą wariacją na temat sernika na zimno i galaretki z bitą śmietaną. Niektórym gospodyniom jednak się po prostu nie udaje. Błąd może pojawić się już na samym początku. 

Jak przygotować galaretki do śmietanowca? 

Galaretkę do tego deseru warto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Już na tym etapie niektórzy popełniają błędy, choć samo jej przygotowanie wydaje się proste... jeżeli trzymacie się instrukcji na opakowaniu.  

Pamiętajcie także, aby galaretkę przeznaczoną do krojenia schłodzić w lodówce. Jeżeli pozostawicie ją na blacie, może mieć problem z zastygnięciem.  

Wszyscy ignorujący wytyczne dotyczące ilości wody, muszą liczyć się z tym, że galaretka nie stężeje. To samo dotyczy wsypania zawartości opakowania do wrzącej wody. Temperatura gotowania jest zbyt wysoka dla żelatyny. Tak rozpuszczona galaretka nie zda egzaminu podczas łączenia jej z ubitą śmietaną.

Galaretka powinna być przestudzona, lecz wciąż płynna. Nie wlewajcie jeszcze ciepłej galaretki, bo nie spodoba wam się to, co wówczas powstanie.  

Jak ubić śmietanę, by była sztywna? 

Odpowiednia temperatura jest również kluczowa w przypadku ubijania śmietany. Znani kucharze uczulają na to, by porządnie schłodzić śmietanę przed ubijaniem. To samo dotyczy wszystkich naczyń i urządzeń, które będą miały z nią styczność. Jeżeli tego nie zrobicie, zapomnijcie o sztywnej bitej śmietanie.  

Źle ubita, a może raczej przebita śmietana to kolejny problem występujący przy tworzeniu śmietanowca. Zbyt gorliwe miksowanie może doprowadzić do warzenia się śmietanki i pojawiania się w niej grudek. Gdy zauważycie, że wyraźnie podwaja ona swoją objętość i zachowuje kształt, wówczas wyłączcie mikser. 

Zobacz także
Chcecie zrobić bitą śmietanę bez śmietany? Sięgnijcie do lodówki po ten produkt

Bita śmietana bez śmietany? To możliwe. Sięgnijcie do lodówki po ten produkt

ciasto z galaretkami przepis

Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych

Przepis na śmietanowca z galaretkami 

Składniki: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.  

  • 5 opakowań różnych galaretek 

  • 5 szklanek gorącej wody 

  • biszkopty 

Sposób przygotowania: 

  1. Trzy galaretki przygotujcie dzień wcześniej i wystudźcie w lodówce. Przed przygotowaniem ciasta pokrójcie je w kostkę. 

  1. Spód formy na ciasto wyłóżcie papierem do pieczenia i połóżcie na nim biszkopty. Jeden obok drugiego. 

  1. Rozpuśćcie we wrzątku pozostałe dwie galaretki (najlepiej w jasnych kolorach) i pozostawcie do przestygnięcia. Muszą wystygnąć, lecz wciąż być płynne. 

  1. Ubijcie śmietankę, aż będzie sztywna i dodajcie ją porcjami do przestudzonej, płynnej galaretki. Połączcie je ze sobą i szybko wsypcie pokrojone, kolorowe galaretki.  

  1. Wszystko razem delikatnie wymieszajcie i przelejcie do formy.  

  1. Wstawcie do lodówki na 4 godziny. Gotowe. 

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Kolorowy galaretkowiec, w którego środku kryją się... ciepłe lody - totalna rozpusta. Każdy będzie pod jego wrażeniem
Wygląda nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje!

Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół. Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji. Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Składniki na spód 24 okrągłe biszkopty Niebieska galaretka 250 ml wody Składniki na środek ciasta 24 ciepłe lody oblane czekoladą Szafirowa galaretka Rubinowa  galaretka Ametystowa galaretka 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę) 600 ml śmietany 30% Składniki na wierzch 2 galaretki o tym samym smaku 700 ml wody Dekoracja 200 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru-pudru Przygotowanie Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego. Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów. Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty. Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne. Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie. Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż...

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...

delicje przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz nic pod ręką? Te delicje robią się same, a smakują lepiej niż te ze sklepu
Zjadłabyś coś słodkiego, a w domu skończyły się wszystkie łakocie? Przedstawiamy przepis na delicje domowej roboty - jest banalnie prosty i pozwala wykazać się kreatywnością!

Wzięła cię ogromna chęć na słodycze, a w domu nic nie ma? A może masz ochotę na słodycze domowej roboty, które są o wiele zdrowsze od tych ze sklepu? Spróbuj naszego przepisu na delicje, które możesz zrobić sama w domu – ich wykonanie jest bardzo proste! Słodkie wspomnienia Historia znanych wszystkim delicji sięga lat 70. XX wieku. Wtedy produkowała je firma Wedel i przez blisko dwadzieścia lat były sprzedawane pod nazwą „Delicje Szampańskie”. Co ciekawe, od 1991 właściciele marki kilkukrotnie się zmieniali, jednak obowiązywało cały czas prawo, które zmuszało ich do umieszczania logo Wedla na opakowaniach. Logo zniknęło w końcu w 2011 roku. Mimo wielu zmian, biszkopty z galaretką polane czekoladą do dziś są nazywane przez wszystkich Polaków delicjami. Nazwa ta weszła do języka potocznego tak samo jak „ptasie mleczko”. Przepis na delicje Przygotowanie domowych delicji jest bardzo proste i wymaga minimalnej ilości składników. Warto spróbować zrobić je samodzielnie – smak takich własnoręcznie robionych delicji będzie naprawdę wyjątkowy! Możemy wybrać galaretki o dowolnym smaku, biszkopty tradycyjne lub kakaowe oraz zdecydować jakim rodzajem czekolady polejemy ciastka. Gorzka, mleczna? A może biała? Możliwości są nieograniczone! Do przygotowania domowych ciasteczek delicje potrzeba: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Galaretkę o dowolnym smaku (polecamy wiśniowy!) 1 opakowanie polewy czekoladowej Przygotowanie Przyrządź galaretkę zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie wylej ją do dużej, płytkiej formy – np. na talerze obiadowe. Wstaw do lodówki. W tym czasie ułóż biszkopty spodem do góry. Gdy galaretka stężeje, wyjmij ją z lodówki i najlepiej za pomocą kieliszków wycinaj okrągłe...

ciasto jajko sadzone
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Ciasto jajko sadzone zachwyci gości swoim wyglądem i smakiem. Szybki przepis na Wielkanoc
To ciasto jest tak efektowne, że spodoba się wszystkim gościom. A do tego jest niezwykle proste do zrobienia.

Jajka ozdobione dużą ilością majonezu, żurek z kiełbasą, sałatka jarzynowa, domowe wędliny. Serniki ciężkie od bakalii, drożdżowe baby polane grubą warstwą lukru, mazurki ze słodkim kajmakiem… Wielkanocne stoły uginają się od przysmaków, które zazwyczaj z lekkostrawnymi niewiele mają wspólnego. A gdyby tak przygotować lekki i delikatny deser na bazie maślanki? Taki, który dodatkowo wizualnie prezentuje się niezwykle efektownie, bo przypomina… jajko sadzone. To wszystko  za sprawą białego ciasta, na którym znajduje się połówka brzoskwini. Tak podana słodkość z pewnością zachwyci gości. Każdy będzie chciał spróbować choć jeden kawałek. A żołądek z pewnością będzie wdzięczny za coś mniej ciężkiego. Pamiętajcie o tym, żeby ciasto pokroić w kwadraty – na każdym kwadracie powinna się znaleźć cała połówka brzoskwini. Jeśli chcecie to wierzch możecie ozdobić drobno posiekanymi pistacjami. Będą imitować szczypiorek na waszych sadzonych jajkach. Ciasto sadzone jajko z brzoskwiniami - przepis Składniki 500ml maślanki  lub jogurtu naturalnego 3 przezroczyste galaretki 300ml + 500ml wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 galaretka przezroczysta Okrągłe biszkopty Przygotowanie Dwie przezroczyste galaretki rozpuśćcie w 300ml wrzątku, dokładnie wymieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie do wystudzenia. Zmiksujcie maślankę z galaretką. Wstawcie do lodówki, aby się schłodziła i lekko stężała. Prostokątną formę wyłóżcie folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dnie równomiernie rozłóżcie biszkopty.  Wlejcie zastygającą masę. Na wierzchu w równych odstępach rozłóżcie połówki brzoskwiń wypukłą stroną do góry. Delikatnie dociśnijcie....