To ciasto wygląda wprost spektakularnie i jest wspaniałą wariacją na temat sernika na zimno i galaretki z bitą śmietaną. Niektórym gospodyniom jednak się po prostu nie udaje. Błąd może pojawić się już na samym początku. 

Jak przygotować galaretki do śmietanowca? 

Galaretkę do tego deseru warto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Już na tym etapie niektórzy popełniają błędy, choć samo jej przygotowanie wydaje się proste... jeżeli trzymacie się instrukcji na opakowaniu.  

Pamiętajcie także, aby galaretkę przeznaczoną do krojenia schłodzić w lodówce. Jeżeli pozostawicie ją na blacie, może mieć problem z zastygnięciem.  

Zobacz także:

Wszyscy ignorujący wytyczne dotyczące ilości wody, muszą liczyć się z tym, że galaretka nie stężeje. To samo dotyczy wsypania zawartości opakowania do wrzącej wody. Temperatura gotowania jest zbyt wysoka dla żelatyny. Tak rozpuszczona galaretka nie zda egzaminu podczas łączenia jej z ubitą śmietaną.

Galaretka powinna być przestudzona, lecz wciąż płynna. Nie wlewajcie jeszcze ciepłej galaretki, bo nie spodoba wam się to, co wówczas powstanie.  

Jak ubić śmietanę, by była sztywna? 

Odpowiednia temperatura jest również kluczowa w przypadku ubijania śmietany. Znani kucharze uczulają na to, by porządnie schłodzić śmietanę przed ubijaniem. To samo dotyczy wszystkich naczyń i urządzeń, które będą miały z nią styczność. Jeżeli tego nie zrobicie, zapomnijcie o sztywnej bitej śmietanie.  

Źle ubita, a może raczej przebita śmietana to kolejny problem występujący przy tworzeniu śmietanowca. Zbyt gorliwe miksowanie może doprowadzić do warzenia się śmietanki i pojawiania się w niej grudek. Gdy zauważycie, że wyraźnie podwaja ona swoją objętość i zachowuje kształt, wówczas wyłączcie mikser. 

Przepis na śmietanowca z galaretkami 

Składniki: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.  

  • 5 opakowań różnych galaretek 

  • 5 szklanek gorącej wody 

  • biszkopty 

Sposób przygotowania: 

  1. Trzy galaretki przygotujcie dzień wcześniej i wystudźcie w lodówce. Przed przygotowaniem ciasta pokrójcie je w kostkę. 

  1. Spód formy na ciasto wyłóżcie papierem do pieczenia i połóżcie na nim biszkopty. Jeden obok drugiego. 

  1. Rozpuśćcie we wrzątku pozostałe dwie galaretki (najlepiej w jasnych kolorach) i pozostawcie do przestygnięcia. Muszą wystygnąć, lecz wciąż być płynne. 

  1. Ubijcie śmietankę, aż będzie sztywna i dodajcie ją porcjami do przestudzonej, płynnej galaretki. Połączcie je ze sobą i szybko wsypcie pokrojone, kolorowe galaretki.  

  1. Wszystko razem delikatnie wymieszajcie i przelejcie do formy.  

  1. Wstawcie do lodówki na 4 godziny. Gotowe. 

Źródło: aniagotuje.pl