
W swojej książce „Moje sekrety kulinarne” Bożena Dykiel podzieliła się przepisem na wyjątkowy śmietanowiec. Ciasto jest lekkie i słodkie, z nieco kwaśną nutą. To zasługa pewnego owocu, który zaskakująco dobrze pasuje do tego ciasta. Wypróbujcie przepis Bożeny i zróbcie go sami.
Śmietanowiec bez pieczenia, w sam raz na deser
Śmietankowe ciasto z galaretkami to prosty deser, którego w ogóle nie trzeba piec. Sprawdza się szczególnie przy ciepłej pogodzie - takie schłodzone w lodówce ciasto przynosi orzeźwienie w nawet najcieplejszy dzień. Bożena Dykiel poza galaretkami wzbogaciła je o jeszcze jeden składnik - sok z puszki ananasów, który odpowiada za lekko kwaśny smak tego biszkopta do tego śmietanowca.
Śmietanowiec z przepisu Bożeny Dykiel
Składniki:
-
pół litra śmietanki kremówki
-
4 łyżki mleka
-
2 kopiaste łyżki żelatyny
-
1 łyżka cukru pudru
-
2 opakowania cukru waniliowego
-
3 galaretki w różnych kolorach
-
1 puszka ananasów
-
1 paczka biszkoptów
Opcjonalnie: bakalie.
Przygotowanie:
-
Najpierw trzeba namoczyć żelatynę w mleku, czyli po prostu wsypać ją do szklaneczki z mlekiem, wymieszać i odstawić.
-
W międzyczasie zróbcie galaretki. Dwie z nich znajdą się w środku śmietanowca, a trzecia posłuży do stworzenia kolorowej warstwy z wierzchu na końcu. Wybrane, dwie galaretki, rozpuśćcie wobec tego w niewielkiej ilości wody (oczywiście osobno) i odstawcie do stężenia. Gdy będą już gotowe, pokrójcie je w kostkę.
-
Odlejcie zalewę z ananasów i namoczcie w niej biszkopty. Same owoce wykorzystajcie później np. do zrobienia sałatki owocowej lub innych deserów.
-
Tak przygotowanymi ciasteczkami należy wyłożyć dno tortownicy, zabezpieczonej wcześniej papierem do pieczenia.
-
Do miski wlejcie śmietankę, dodajcie cukier puder oraz cukier waniliowy. Ubijajcie mikserem kilka minut.
-
Gdy śmietanka już się ubije, wrzućcie do niej pokrojone galaretki i delikatnie wymieszajcie.
-
Podgrzejcie mleko z żelatyną. Gdy się rozpuści, wlejcie do śmietany i wymieszajcie jeszcze raz.
-
Tak przygotowane ciasto wylejcie na spód z biszkoptów. Wyrównajcie wierzch i zalejcie trzecią galaretką. Odstawcie do lodówki do stężenia. Smacznego!