W swojej książce „Moje sekrety kulinarne” Bożena Dykiel podzieliła się przepisem na wyjątkowy śmietanowiec. Ciasto jest lekkie i słodkie, z nieco kwaśną nutą. To zasługa pewnego owocu, który zaskakująco dobrze pasuje do tego ciasta. Wypróbujcie przepis Bożeny i zróbcie go sami.

Śmietanowiec bez pieczenia, w sam raz na deser

Śmietankowe ciasto z galaretkami to prosty deser, którego w ogóle nie trzeba piec. Sprawdza się szczególnie przy ciepłej pogodzie - takie schłodzone w lodówce ciasto przynosi orzeźwienie w nawet najcieplejszy dzień. Bożena Dykiel poza galaretkami wzbogaciła je o jeszcze jeden składnik - sok z puszki ananasów, który odpowiada za lekko kwaśny smak tego biszkopta do tego śmietanowca. 

Śmietanowiec z przepisu Bożeny Dykiel

Składniki:

  • pół litra śmietanki kremówki

  • 4 łyżki mleka

  • 2 kopiaste łyżki żelatyny

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • 3 galaretki w różnych kolorach

  • 1 puszka ananasów

  • 1 paczka biszkoptów

Opcjonalnie: bakalie. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Najpierw trzeba namoczyć żelatynę w mleku, czyli po prostu wsypać ją do szklaneczki z mlekiem, wymieszać i odstawić.

  2. W międzyczasie zróbcie galaretki. Dwie z nich znajdą się w środku śmietanowca, a trzecia posłuży do stworzenia kolorowej warstwy z wierzchu na końcu. Wybrane, dwie galaretki, rozpuśćcie wobec tego w niewielkiej ilości wody (oczywiście osobno) i odstawcie do stężenia. Gdy będą już gotowe, pokrójcie je w kostkę.

  3. Odlejcie zalewę z ananasów i namoczcie w niej biszkopty. Same owoce wykorzystajcie później np. do zrobienia sałatki owocowej lub innych deserów.

  4. Tak przygotowanymi ciasteczkami należy wyłożyć dno tortownicy, zabezpieczonej wcześniej papierem do pieczenia.

  5. Do miski wlejcie śmietankę, dodajcie cukier puder oraz cukier waniliowy. Ubijajcie mikserem kilka minut.

  6. Gdy śmietanka już się ubije, wrzućcie do niej pokrojone galaretki i delikatnie wymieszajcie. 

  7. Podgrzejcie mleko z żelatyną. Gdy się rozpuści, wlejcie do śmietany i wymieszajcie jeszcze raz.

  8. Tak przygotowane ciasto wylejcie na spód z biszkoptów. Wyrównajcie wierzch i zalejcie trzecią galaretką. Odstawcie do lodówki do stężenia. Smacznego!