Śmietanowiec na takim spodzie jest nie do pobicia. Genialny przepis Bożeny Dykiel
Di bloguje/Gotujmy.pl, AKPA
Newsy

Śmietanowiec na takim spodzie jest nie do pobicia. Genialny przepis Bożeny Dykiel

Przy rosnących kosztach energii, niektórzy - z oszczędności - znacznie rzadziej włączają piekarnik. Kiedy jednak zaczyna brakować czegoś słodkiego na deser albo ciasta do kawy, czas wykorzystać przepisy bez pieczenia. Jak na przykład śmietanowiec. Zróbcie go tak, jak Bożena Dykiel - z pewnym smacznym dodatkiem.

W swojej książce „Moje sekrety kulinarne” Bożena Dykiel podzieliła się przepisem na wyjątkowy śmietanowiec. Ciasto jest lekkie i słodkie, z nieco kwaśną nutą. To zasługa pewnego owocu, który zaskakująco dobrze pasuje do tego ciasta. Wypróbujcie przepis Bożeny i zróbcie go sami.

Śmietanowiec bez pieczenia, w sam raz na deser

Śmietankowe ciasto z galaretkami to prosty deser, którego w ogóle nie trzeba piec. Sprawdza się szczególnie przy ciepłej pogodzie - takie schłodzone w lodówce ciasto przynosi orzeźwienie w nawet najcieplejszy dzień. Bożena Dykiel poza galaretkami wzbogaciła je o jeszcze jeden składnik - sok z puszki ananasów, który odpowiada za lekko kwaśny smak tego biszkopta do tego śmietanowca. 

Zobacz także
Mistrzowski sernik z przepisu Bożeny Dykiel. Będzie pyszny z tym 1 dodatkiem

Mistrzowski sernik z przepisu Bożeny Dykiel. Będzie pyszny z tym 1 dodatkiem

Bożena Dykiel zdradziła jak dba o zdrowie i urodę. Tę ziołową miksturę może zrobić każdy

Bożena Dykiel zdradziła, jak dba o zdrowie i urodę. Tę ziołową miksturę może zrobić każdy

Śmietanowiec z przepisu Bożeny Dykiel

Składniki:

  • pół litra śmietanki kremówki

  • 4 łyżki mleka

  • 2 kopiaste łyżki żelatyny

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • 3 galaretki w różnych kolorach

  • 1 puszka ananasów

  • 1 paczka biszkoptów

Opcjonalnie: bakalie. 

Przygotowanie:

  1. Najpierw trzeba namoczyć żelatynę w mleku, czyli po prostu wsypać ją do szklaneczki z mlekiem, wymieszać i odstawić.

  2. W międzyczasie zróbcie galaretki. Dwie z nich znajdą się w środku śmietanowca, a trzecia posłuży do stworzenia kolorowej warstwy z wierzchu na końcu. Wybrane, dwie galaretki, rozpuśćcie wobec tego w niewielkiej ilości wody (oczywiście osobno) i odstawcie do stężenia. Gdy będą już gotowe, pokrójcie je w kostkę.

  3. Odlejcie zalewę z ananasów i namoczcie w niej biszkopty. Same owoce wykorzystajcie później np. do zrobienia sałatki owocowej lub innych deserów.

  4. Tak przygotowanymi ciasteczkami należy wyłożyć dno tortownicy, zabezpieczonej wcześniej papierem do pieczenia.

  5. Do miski wlejcie śmietankę, dodajcie cukier puder oraz cukier waniliowy. Ubijajcie mikserem kilka minut.

  6. Gdy śmietanka już się ubije, wrzućcie do niej pokrojone galaretki i delikatnie wymieszajcie. 

  7. Podgrzejcie mleko z żelatyną. Gdy się rozpuści, wlejcie do śmietany i wymieszajcie jeszcze raz.

  8. Tak przygotowane ciasto wylejcie na spód z biszkoptów. Wyrównajcie wierzch i zalejcie trzecią galaretką. Odstawcie do lodówki do stężenia. Smacznego!

Kotlety mielone

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz
ewawachowicz/Instagram
Newsy
Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz
Co powiecie na pyszne ciasto, które w ogóle nie wymaga pieczenia? Smaczne, owocowe i cudownie orzeźwiające - takie właśnie są „kryształki na sucharach" Ewy Wachowicz.

Gdy zaczynają doskwierać  pierwsze duże upały, najlepiej sprawdzają się desery na zimno - na przykład lody albo ciasta bez pieczenia, wyjęte prosto z lodówki. Zróbcie pyszne ciasto z galaretkami z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na ciasto kryształki z owocami Ewy Wachowicz Do przygotowania tego pysznego i prostego ciasta potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 całe opakowanie sucharków ok. 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów 2 łyżki masła 3 galaretki o różnych barwach  Na krem: 1 szklanka śmietanki 36% 1 szklanka mleka 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego ok. 5 łyżeczek żelatyny Na wierzch: 2 czerwone galaretki (najlepiej o smaku borówek) świeże borówki Przygotowanie: Wyciągnijcie 3 głębokie talerze. Do każdego wsypcie po galaretce i zalejcie szklanką wrzątku. Poczekajcie, aż galaretki wystygną i wstawcie je do lodówki, by stężały.  Kiedy galaretki już stężeją, pokrójcie je w kostkę. Odmierzcie pół szklanki zimnego mleka i wsypcie żelatynę. Mieszajcie do rozpuszczenia. Kolejne pół szklanki mleka wlejcie do garnka i podgrzejcie. Gdy będzie już gorące, wlejcie zimne mleko z żelatyną i rozpuśćcie. Wyłączcie ogień, żeby mleko już się nie gotowało. Do dużej miski lub innego naczynia wsypcie całe opakowanie sucharków i rozgniećcie je np. tłuczkiem. Dobrze jest włożyć sucharki do foliowej torebki, żeby podczas rozgniatania kawałki nie rozsypały się po całej kuchni. Do sucharków dodajcie zwykłe masło oraz masło orzechowe....

Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
Jeżeli uwielbiacie truskawki, to na pewno posmakuje wam to pyszne ciasto z musem truskawkowym.

Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na szybki placek z truskawkami Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietany 30% 400 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania śmietany fix 3 łyżki cukru Oraz 200 g truskawek do dekoracji. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie. Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie. Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół. Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały. W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule ) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy. Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową...

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

śmietanowiec przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Śmietanowiec z kolorowymi galaretkami i twoimi ulubionymi owocami! Przepis, który zrobi nawet dziecko!
Masz ochotę na proste ciasto z minimalną ilością składników i niewymagające pieczenia? Mamy coś dla ciebie!

Jeżeli jesteś poczatkującym adeptem sztuki pieczenia, to śmietanowiec jest ciastem dla ciebie! Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser to świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się przygotowywać wypieki lub chcą nauczyć tego swoje dzieci. Śmietanowiec jest banalnie prosty do zrobienia i nawet maluchy mogą go zrobić – oczywiście z pomocą dorosłego! Ciasto bez pieczenia Zwłaszcza osoby stawiające pierwsze kroki w gotowaniu i wypiekaniu ciast często się martwią, że ciasto im nie wyjdzie i z tego powodu nawet nie próbują. To prawda, że pieczenie ciast nie jest aż takie proste, jak to się wydaje. Wiele zależy od struktury samego ciasta, piekarnika oraz różnych bliżej nieokreślonych czynników, które sprawiają, że raz wypieki z tej samej receptury wychodzą idealnie, a innym razem nadają się tylko do wyrzucenia. Świetną alternatywą są ciasta, które nie wymagają pieczenia! Nie musimy się wtedy martwić piekarnikiem czy czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Przepis na śmietanowiec z truskawkami Jeśli masz ochotę na śmietanowiec, przygotuj te składniki: 1 litr śmietany 18% 3 opakowania galaretki, każda w innym kolorze 2 opakowania galaretki truskawkowej 300-400 g truskawek (tyle, aby wystarczyło na ułożenie z wierzchu ciasta) Szklanka cukru pudru Żelatyna Przygotowanie Trzy różnokolorowe galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej do płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokrój je w kostkę. Trzy łyżki żelatyny rozpuść w mleku. Do dużej miski wlej śmietanę i ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj cukier puder, a na koniec wlej ostudzoną żelatynę, cały czas ubijając. Pokrojone galaretki dodaj do ubitej masy i wymieszaj. Do średniej wielkości tortownicy przełóż masę z galaretkami. Szpatułką wygładź powierzchnię...