Śmierdzi jak siedem nieszczęść, a to smakołyk, że klękajcie narody. Nie każdy odważy się tego spróbować
Getty/iStock
Newsy

Śmierdzi jak 7 nieszczęść, a to smakołyk, że klękajcie narody. Nie każdy odważy się tego spróbować

Na temat tego przysmaku krążą już legendy. Niektórzy twierdzą, że wydziela jeden z najgorszych zapachów na świecie, a innym to nie przeszkadza i zajadają się nim bez pamięci. Sprawdźcie, o co tu chodzi i w jaki sposób to jeść.

Kuchnia skandynawska nieco różni się od polskiej, ale z pewnością każdy Polak znalazłby w niej coś dla siebie. W końcu Szwecja słynie na przykład z Köttbullar, czyli klopsików z mięsa wieprzowego znanych z pewnego sklepu... meblowego, czy pysznych bułeczek cynamonowych.

Jada się tam też bardzo dużo ryb w każdej formie - popularna jest zupa rybna, ryby wędzone czy marynowane. Jednak istnieje jeden szwedzki specjał, który większości osób spoza Szwecji nawet nie przejdzie przez gardło. Czy rzeczywiście jest się czego bać? 

Co to jest surströmming?

Mowa tutaj o kiszonym śledziu (czyli po szwedzku „surströmming”). Nazwa dokładnie oddaje to, czym jest ten przysmak. To śledzie bałtyckie, które po obróbce zalewa się wodą z solą i odstawia na nawet 2 miesiące.

Na tym proces kiszenia się nie kończy i jest kontynuowany również po przełożeniu ryb do puszek. Tam śledzie „leżakują” przez pół roku i fermentują tak, że powstające przy tym gazy zmieniają wręcz kształt puszki, która się nierzadko wyraźnie wybrzusza. Uważa się, że im dłużej śledź był kiszony, tym jest smaczniejszy. 

Jak jeść kiszone śledzie?

Jeżeli sam opis powstawania surströmming już nieco ostudził wasz entuzjazm, to zaczekajcie na najlepsze. Przysmak ten ma niezwykle intensywny zapach - do tego stopnia, że przez niektórych jest uznawany za jeden z najgorszych na świecie. Nawet sami miłośnicy kiszonego śledzia ostrzegają, że puszki z tym specjałem należy otwierać na świeżym powietrzu - nigdy w pomieszczeniu.

Najlepiej też założyć wcześniej rękawiczki, a puszkę umieścić w misce z wodą i dopiero tam ją otworzyć, by chociaż trochę ograniczyć smród śledzia. Taka ostrożność jest konieczna i nie chodzi tutaj tylko o zapach. Fermentujący śledź wydziela gazy, przez które puszka podczas otwierania może dosłownie wybuchnąć nam w twarz - a przecież nikt nie chce mieć na sobie jej zawartości. 

Zobacz także
Wygląda jak truskawka, a smakuje jak ananas. Jest w Biedronce, ale klienci jeszcze jej nie zauważyli

Wygląda jak truskawka, a smakuje jak ananas. Jest w Biedronce, ale klienci jeszcze jej nie zauważyli

Mieszkańcy znaleźli coś okropnego w lesie. Smród niesie się na całą okolicę, kto mógł wyrzucić tyle jedzenia?

Mieszkańcy znaleźli coś okropnego w lesie. Smród niesie się na całą okolicę, kto mógł wyrzucić tyle jedzenia?

Jak jeść kiszone śledzie?

Mocny zapach kiszonego śledzia nie zniechęca Szwedów, którzy się tym zajadają. Mają jednak swój sposób:

  1. Najpierw smarują masłem cienki chleb „tunnbröd", który bardzo przypomina znaną nam macę.

  2. Następnie kładą na nim kawałki ugotowanych ziemniaków lub pastę ziemniaczaną, a na to kiszonego śledzia.

  3. Całość posypuje się pokrojoną drobno cebulą.

  4. Na koniec należy położyć na kanapkę jeszcze porcję kwaśnej śmietany i gotowe. Chleb można też zawinąć jak naleśnik i się zajadać. 

Tak przyrządzonego śledzia Szwedzi często popijają mocnym trunkiem albo nawet i… mlekiem. 

Kotlety mielone

Robert Makłowicz spróbował kiszonych śledzi. Jego reakcja zaskakuje
Robert Makłowicz/YouTube.com
Newsy
Robert Makłowicz spróbował kiszonych śledzi. Jego reakcja zaskakuje
Surströmming, czyli kiszony śledź to kontrowersyjny przysmak szwedzkiej kuchni. Robert Makłowicz odważył się spróbować słynnych śledzi!

Choć Robert Makłowicz nie występuje już w telewizji, jego sława wcale nie przemija. Wszystko dzięki temu, że prezenter zaczął prowadzić własny kanał podróżniczo-kulinarny w internecie! Regularnie udostępnia na nim filmy utrzymane w konwencji dawnych „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza”, gdzie odwiedza różne regiony Polski oraz obce kraje w poszukiwaniu ciekawych smaków, którymi może podzielić się z widzami. Kanał Makłowicza jest bardzo popularny – obserwuje go ponad 320 tysięcy osób, a najpopularniejsze filmy zostały obejrzane nawet 700 tysięcy razy! Chętnie dzieli się na nim ciekawymi, poznanymi podczas podróży przepisami. W najnowszym filmie Makłowicz próbuje kontrowersyjnego dania „surströmming”, czyli szwedzkich kiszonych śledzi. Sprawdźcie sami! Kiszone śledzie surströmming Surströmming, czyli kiszony śledź to jedna z typowych szwedzkich potraw, przyrządzanych tylko w tym kraju. Ryby zalewa się wodą z dużą ilością soli i kisi przez co najmniej 6 miesięcy, dzięki czemu śledź się nie psuje. Po ukiszeniu ma bardzo mocny, niezbyt przyjemny zapach i lekko kwaśny smak. Zapach kiszonych śledzi podobno jest jedną z najsilniejszych i najgorszych woni na świecie. Można kupić puszki tych śledzi w internecie, jednak sprzedający radzą, by lepiej nie otwierać ich w domu, ponieważ zapach jest nie do zniesienia! Jak więc Szwedzi są w stanie to jeść? Makłowicz próbuje kiszonych śledzi Postanowił się o tym przekonać Robert Makłowicz, który uwielbia próbować nowych rzeczy i niestraszne mu nawet takie frykasy jak kiszony śledź. Wybrał się do Szwecji, by spróbować tej potrawy, a wszystko uwiecznił na filmie o wdzięcznym tytule „W królestwie kiszonego śledzia”. Makłowicz spróbował surströmming w...

sposób na małe ości w śledziach
Adobe Stock
Newsy
Genialna metoda na pozbycie się malutkich ości ze śledzi. Polejcie je tym i wstawcie na noc do lodówki. Znikną w mig
Śledzie to świetne rozwiązanie na smaczny posiłek w postaci na przykład sałatki nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Jak radzicie sobie ze śledziowymi ośćmi?

Warto podążyć śladem naszych przodków i tak jak dawni Polacy, częściej jeść śledzie choćby w czasie Wielkiego Postu. Dlaczego? Śledzie to nie tylko fantastyczny smak, ale także cenne źródło wielu witamin i składników odżywczych. Dlaczego warto jeść śledzie? By przekonać się o ich prozdrowotnym działaniu, wystarczy tylko rzucić okiem na tę listę z zaletami jedzenia śledzi. Właściwości zdrowotne śledzi: Są dobrze przyswajalnym źródłem pełnowartościowego białka Zawierają kwasy omega-3 i innych, cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych Wspomagają odporność Zapobiegają chorobom serca Regulują ciśnienie tętnicze krwi Obniżają poziom złego cholesterolu Są źródłem witaminy A, D, E, B6 i innych Mimo stosunkowo dużej ilości tłuszczów, nie są bardzo kaloryczne. 10 dag śledzi zawiera zwykle ok. 160 kcal. Śledzie to jeden z głównych celów połowów światowego rybołówstwa. Wyróżnić można dwa główne gatunki śledzia – śledź pacyficzny i śledź atlantycki. Na naszym Morzu Bałtyckim występuję podgatunek śledzia atlantyckiego, czyli tak zwany śledź bałtycki. Czym jest matias? Niestety, oznakowanie śledzi obecnie będących w sprzedaży pozostawia wiele do życzenia. Krótko mówiąc – często zdarza się, że klienci są wprowadzani w błąd. Wszystko przez nazewnictwo sprzedawanych ryb. Nagminnie dostrzec można na półkach sklepowych słoiki z produktem o nazwie „a'la matias”. Nierzadko także i inne śledzie mylnie bywają nazywane matiasami. Tymczasem, mało kto w ogóle ma świadomość, czym są matiasy. Matiasy to nic innego jak śledzie złowione przez rybaków, jeszcze przed swoim pierwszym tarłem. Znacznie różnią się one w smaku od zwykłych,...

śledzie w słoiku
gotujmy.pl/renia_kawa
Newsy
Najlepszy przepis na śledzie w słoiku. Arcydzieło w smaku. Prawdziwy rarytas dzięki 1 składnikowi
Śledzie to pyszna i zdrowa przekąska. Zdradzamy przepis na prosty do zrobienia słoik pełen niesamowitych smaków.

Nie od dziś wiadomo, że śledzie są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby te są bogate również w białka, cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B a także A, E oraz D3. Ponadto, śledź jest najmniej zanieczyszczony metalami ciężkimi wśród ryb. Osoby borykające się z chorobami układu krążenia powinny jeść je regularnie, ponieważ działają przeciwmiażdżycowo. Tłuszcze tej ryby obniżają także ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do włączenia smacznego śledzia do swojej diety. Najlepsza potrawa na wigilijny stół  Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć delikatnego mięsa śledzia. Jest masa przepisów na jego przyrządzenie. Dlatego dziś przypominamy jeden z nich. Prawdziwy rarytas, czyli aromatyczny, pełen smaku śledź w słoiku. Polecamy zrobienie większej ilości. Są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. W tej recepturze, dzięki marynowanym gąskom, całość będzie smakować po prostu wyśmienicie.  Składniki na śledzie w słoiku w oleju z ogórkami i grzybkami 3 płaty śledzia solonego 5 ogórków konserwowych 4 cebule Kilka sztuk marynowanych gąsek Szczypta soli Szczypta majeranku 40-50 ml oleju roślinnego Słoik 700 ml Sposób przygotowania: Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w kostkę i posypujemy szczyptą soli, aby zmiękła. Następnie kroimy w kostkę ogórki i gąski marynowane. Gdy cebula po kilku chwilach wypuści soki, wyciskamy ją i przekładamy do miski. Dodajemy tam pokrojone ogórki i gąski. Wlewamy 40-50 ml oleju roślinnego i posypujemy szczyptą majeranku. Następnie dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.   Po chwili wszystko przekładamy do słoika. Na wierzch wlewamy trochę oleju i odstawiamy do...

śledź w oleju przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialny śledź w oleju na Wigilię. Zdrowy dla organizmu. Niezapomniany smak
Wszyscy uwielbiają śledzie na święta - wypróbujcie ten przepis na filety śledziowe w oleju. Pycha!

Śledź to druga (zaraz po karpiu) najważniejsza ryba na wigilijnym stole! Nie może jej tam zabraknąć, a śledzie chętnie jedzą wszyscy. W śmietanie, oleju czy musztardzie są przepyszne. Jeżeli i wy jesteście wielkimi miłośnikami tych ryb, to wypróbujcie ten przepis na śledzia w oleju – smakuje jak u babci i będzie niezapomnianym daniem podczas tegorocznej Wigilii. Tradycyjne ryby Choć dziś królem wigilijnej wieczerzy jest karp, to nie zawsze tak było. Dawniej, przed wojną w Polsce tradycyjnie w Wigilię jadło się wiele różnych ryb, a karp był kojarzony głównie z kuchnią żydowską. W Święta przygotowywano wówczas szczupaki, sandacze, leszcza i stynki. Natomiast w nieco zamożniejszych domach, na wigilijnym stole można było znaleźć węgorza, sardynki, łososia i śledzie. Zwyczaj przetrwał do dziś i wiele rodzin na Gwiazdkę przyrządza dania z różnych ryb. Przepis na śledzia w oleju Jednym z pysznych, wigilijnych sposobów na przygotowanie śledzia jest przyrządzenie go w oleju. Najlepsze będą do tego duże, mięsiste filety z matiasów. Potrzebne wam będą poniższe składniki: 6 dużych śledzi matias 2 cebule Ocet winny Olej Cukier Pieprz Przygotowanie Śledzie włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie wylej wodę, dokładnie wypłucz filety. Powtórz czynność jeszcze dwa razy i na koniec osusz śledzie papierowym ręcznikiem. Posiekaj drobno cebulę, a filety pokrój w paski. Do dużego, litrowego słoika wkładaj śledzie na przemian z cebulą, dodaj pieprz, ocet winny i odrobinę cukru. Na koniec całość zalej olejem. Zakręcony słoik odstaw do lodówki na około dwie doby. Smacznego! Śledzie najlepiej podawać z dodatkiem świeżo posiekanej cebuli posypanej solą i okraszonej sokiem z cytryny.