Smażenie pączków
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy

Smażycie pączki parę minut, a tłuszcz już się przypala? Wrzućcie to podczas smażenia. Genialny trik naszych babć

Karnawał trwa. Czas więc na słodkie, przepyszne i cóż – nie do końca dietetyczne desery. Na dietę przyjdzie czas w wielkim poście!
Hubert Rój
styczeń 17, 2021

Do tłustego czwartku zostało jeszcze kilka tygodni. Pora więc na przetestowanie jakiegoś przepisu na karnawałowe smakołyki.

Prawdziwym klasykiem tego okresu są oczywiście ukochane przez wszystkich pączki z obowiązkowym nadzieniem.

Różane, wiśniowe, truskawkowe – jakie powidła i dżemy wybierzecie do swoich pączków? A może warto zaryzykować coś bardziej nowoczesnego?

Nadzienie krówkowe, czekoladowe albo nawet chałwowe na pewno przypadnie do gustu najmłodszym smakoszom.

Pozostaje jeszcze smażenie. Jeżeli macie kłopot z palącym się tłuszczem, nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta spirytusu.

Możecie także wypróbować babciny patent z wkładaniem do rozgrzanego tłuszczu obranego ziemniaka. Brzmi nietypowo, ale podobno działa.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pączki

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • ¼ kostki drożdży (ok. 25 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 i pół szklanki mąki
  • Łyżeczka soli
  • Jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • Lukier
  • Nadzienie do pączków dowolnego rodzaju (najlepsze będą gęste dżemy)

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie mleko, dodajcie drożdże a także po łyżce mąki i cukru. Wymieszajcie dokładnie i odstawcie na 15 min do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Jajko i żółtka utrzyjcie z resztą cukru, dodajcie do przesianej mąki z solą. Wlejcie rozrobione drożdże.
  3. Wyrabiajcie gładkie, miękkie ciasto. W trakcie wyrabiania dodajcie spirytus i rozpuszczone masło.
  4. Wyrobione ciasto odstawcie do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Na stolnicy wysypcie nieco mąki i rozwałkujcie wyrośnięte ciasto. Wykrajajcie z ciasta o grubości ok. 1 cm. okrągłe placuszki, do których włożycie nadzienie.
  6. Smażcie pączki w szerokim naczyniu w głębokim tłuszczu.
  7. Podawajcie pączki przybrane lukrem.

 

Komentarze