Do tłustego czwartku zostało jeszcze kilka tygodni. Pora więc na przetestowanie jakiegoś przepisu na karnawałowe smakołyki.

Prawdziwym klasykiem tego okresu są oczywiście ukochane przez wszystkich pączki z obowiązkowym nadzieniem.

Różane, wiśniowe, truskawkowe – jakie powidła i dżemy wybierzecie do swoich pączków? A może warto zaryzykować coś bardziej nowoczesnego?

Nadzienie krówkowe, czekoladowe albo nawet chałwowe na pewno przypadnie do gustu najmłodszym smakoszom.

Zobacz także:

Pozostaje jeszcze smażenie. Jeżeli macie kłopot z palącym się tłuszczem, nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta spirytusu.

Możecie także wypróbować babciny patent z wkładaniem do rozgrzanego tłuszczu obranego ziemniaka. Brzmi nietypowo, ale podobno działa.

Przepis na pączki

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • ¼ kostki drożdży (ok. 25 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 i pół szklanki mąki
  • Łyżeczka soli
  • Jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • Lukier
  • Nadzienie do pączków dowolnego rodzaju (najlepsze będą gęste dżemy)

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie mleko, dodajcie drożdże a także po łyżce mąki i cukru. Wymieszajcie dokładnie i odstawcie na 15 min do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Jajko i żółtka utrzyjcie z resztą cukru, dodajcie do przesianej mąki z solą. Wlejcie rozrobione drożdże.
  3. Wyrabiajcie gładkie, miękkie ciasto. W trakcie wyrabiania dodajcie spirytus i rozpuszczone masło.
  4. Wyrobione ciasto odstawcie do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Na stolnicy wysypcie nieco mąki i rozwałkujcie wyrośnięte ciasto. Wykrajajcie z ciasta o grubości ok. 1 cm. okrągłe placuszki, do których włożycie nadzienie.
  6. Smażcie pączki w szerokim naczyniu w głębokim tłuszczu.
  7. Podawajcie pączki przybrane lukrem.