Do tłustego czwartku zostało jeszcze kilka tygodni. Pora więc na przetestowanie jakiegoś przepisu na karnawałowe smakołyki.
Prawdziwym klasykiem tego okresu są oczywiście ukochane przez wszystkich pączki z obowiązkowym nadzieniem.
Różane, wiśniowe, truskawkowe – jakie powidła i dżemy wybierzecie do swoich pączków? A może warto zaryzykować coś bardziej nowoczesnego?
Nadzienie krówkowe, czekoladowe albo nawet chałwowe na pewno przypadnie do gustu najmłodszym smakoszom.
Zobacz także:
Pozostaje jeszcze smażenie. Jeżeli macie kłopot z palącym się tłuszczem, nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta spirytusu.
Możecie także wypróbować babciny patent z wkładaniem do rozgrzanego tłuszczu obranego ziemniaka. Brzmi nietypowo, ale podobno działa.
Przepis na pączki
Składniki:
- 250 ml mleka
- ¼ kostki drożdży (ok. 25 g)
- 3 łyżki cukru
- 3 i pół szklanki mąki
- Łyżeczka soli
- Jajko
- 4 żółtka
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki spirytusu
- Lukier
- Nadzienie do pączków dowolnego rodzaju (najlepsze będą gęste dżemy)
Przygotowanie:
- Do miski wlejcie mleko, dodajcie drożdże a także po łyżce mąki i cukru. Wymieszajcie dokładnie i odstawcie na 15 min do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
- Jajko i żółtka utrzyjcie z resztą cukru, dodajcie do przesianej mąki z solą. Wlejcie rozrobione drożdże.
- Wyrabiajcie gładkie, miękkie ciasto. W trakcie wyrabiania dodajcie spirytus i rozpuszczone masło.
- Wyrobione ciasto odstawcie do wyrośnięcia na godzinę.
- Na stolnicy wysypcie nieco mąki i rozwałkujcie wyrośnięte ciasto. Wykrajajcie z ciasta o grubości ok. 1 cm. okrągłe placuszki, do których włożycie nadzienie.
- Smażcie pączki w szerokim naczyniu w głębokim tłuszczu.
- Podawajcie pączki przybrane lukrem.