czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Newsy

Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki. Popełniacie ten tragiczny błąd?

Używacie tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki dla waszego zdrowia.

Czy potraficie wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracacie uwagę na to, jakiego tłuszczu używacie do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiednim oleju są bardzo poważne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Olej olejowi nierówny

W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić:

  • olej słonecznikowy
  • olej z pestek winogron
  • olej lniany
  • olej kokosowy
  • oliwę z oliwek

Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny.

Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka.

Z kolei oliwa ze względu na charakterystyczny zapach, używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają?

Zobacz także
Jaki olej do jakiego dania? Ma ogromny wpływ na smak posiłku!

Jaki olej do jakiego dania? Ten dodatek ma ogromny wpływ na smak posiłku

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Czy wy też popełniacie ten błąd?

Oliwa coraz częściej gości w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda. Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy. Dlaczego?

Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych tłuszczów, które w temperaturze 180 stopni zaczynają się palić i wytwarzać bardzo dużo związków rakotwórczych. Oznaką tego jest śmierdzący dym. A nasze ulubione polskie kotlety schabowe i placki ziemniaczane, smaży się w oleju osiągającym temperaturę około 200 stopni. To oznacza, że oliwa nie nadaje się do smażenia takich potraw. Używając jej w ten sposób, serwujecie sobie raka na talerzu.

Źródło: fakt.pl

jak zrobić placki ziemniaczane
Flickr
Newsy
Na jakim oleju najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Róbcie je tylko na takim. Dzięki niemu będą genialne w smaku
Założymy się, że na tym oleju placków ziemniaczanych jeszcze nie smażyliście. Wypróbujcie, a już nie wrócicie do rzepakowego.

Placki ziemniaczane to słabość większości Polaków. Nasączone tłuszczem do granic możliwości, kaloryczne, ale jakże smaczne… Nie ma na to rady. Raz na jakiś czas po prostu trzeba sobie na nie pozwolić, ale oczywiście zachowując umiar podczas jedzenia. Jeśli  chcecie, by wasze placki wyszły wam na tip-top, koniecznie przeczytajcie nasz rozpisany „na nuty” przepis. Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane? A w nim znajdziecie jeden dość nietypowy składnik, mianowicie olej z pestek winogron. Nie wykorzystywaliście go nigdy do smażenia placków? Jeśli raz tylko spróbujecie, nie pożegnacie się z nim na długo. Co prawda olej z pestek winogron nie jest stworzony do długiego smażenia w wysokich temperaturach, ale tutaj sprawa wygląda nieco inaczej. Wszystko za sprawą szybkiego pochłaniania tłuszczu przez kolejne placki. W ten sposób olej z pestek winogron nie zdąży nawet nabrać bardzo wysokiej temperatury, a jedynie da się wyczuć w plackach ze swoim wspaniałym aromatem. Przepis na placki ziemniaczane: Składniki: 1 kg ziemiaków 1 cebula 1 jajko Ok. 3-4 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Olej do smażenia (dzisiaj polecamy olej z pestek winogron) Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce o małych lub średnich oczkach – jeśli przygotowujecie dużą porcję placków, wybierzcie średnie oczka na tarce. W ten sposób skrócicie sobie pracę bez wpływu na smak i jakość dania. Masę ziemniaczaną możecie odsączyć z nadmiaru wody. Ten krok nie jest jednak konieczny. Placki udadzą się także, gdy dodacie do nich odrobinę więcej mąki pszennej – balans między ziemniakami, a mąką musi być jednak zachowany, by nie uzyskać zbyt mączystej tekstury placka. Do masy dodajcie startą na tarce...

Jaki olej do jakiego dania? Ma ogromny wpływ na smak posiłku!
Adobe Stock
Newsy
Jaki olej do jakiego dania? Ten dodatek ma ogromny wpływ na smak posiłku
Obecnie polskie panie domu najczęściej smażą na oleju rzepakowym lub na maśle. Warto jednak posiadać kilka różnych olejów, które podkreślą smak przygotowywanego akurat dania.

W polskich kuchniach nadal najczęściej smaży się na maśle czy na oleju . W niektórych domach używa się także smalcu, oliwy z oliwek, masła klarowanego czy oleju kokosowego. Wybór najzdrowszego oleju do smażenia  to jedno. Warto jednak także wiedzieć, który w jaki sposób podkreśli smak danej potrawy. Który olej do jakiej potrawy? Olej rzepakowy to najbardziej uniwersalny tłuszcz, który może być wykorzystany zarówno do smażenia, jak i do sosów sałatkowych, Olej lniany ma bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak i nie powinien być serwowany na ciepło, Nierafinowany olej słonecznikowy również powinien być stosowany wyłącznie na zimno, dlatego poleca się go do sałatek: nie smażcie ryb na tym oleju , Olej kokosowy ma konsystencję masła i delikatny aromat oraz smak – jest dość wielofunkcyjny, jednak należy zwrócić uwagę na to, aby był tłoczony… Olej sezamowy ma intensywny aromat i smak, który poleca się zwłaszcza do dań azjatyckich, Oliwa z oliwek sprawdzi się zarówno do stosowania na zimno, jak i do smażenia, jednak na patelnię bardziej nada się oliwa tłoczona na ciepło.  Które oleje są zdrowe? Najzdrowsze tłuszcze to te tłoczone na zimno. Zawierają one najwięcej kwasów omega-3, która obniżają poziom „złego” cholesterolu i chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi.  Wiele olejów poddawanych bardzo wysokiej temperaturze traci swoje cenne składniki odżywcze, a w zamian zaczyna wydzielać te szkodliwe. Warto więc pamiętać, że od rodzaju oleju ważniejszy jest fakt, czy jest on rafinowany, czyli oczyszczony. Tego typu tłuszcze nadają się do smażenia bez ryzyka dla zdrowia. Czytaj także: Przelewacie użyty olej do słoika i smażycie na nim jeszcze raz? Ten błąd może mieć...

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Okazuje się, że olej uznawany powszechnie za niezwykle zdrowy, tak naprawdę może być bardzo szkodliwy…

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zbadało tłuszcze, na których najczęściej smaży się potrawy. Wyniki okazały się być zaskakujące! Olej kokosowy szkodliwy dla zdrowia Olej kokosowy swego czasu święcił triumfy wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Uważany był za tzw. superfood, na którym doradzano smażenie wszystkich potraw. Badania wykazały jednak, że „stare” metody smażenia, są bardziej korzystne dla zdrowia. Według ekspertów, olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL). Jeśli LDL gromadzi się w zbyt dużych ilościach, tłuszcz odkłada się w ścianach tętnic i prowadzi do poważnych chorób sercowo-naczyniowych.  Okazuje się, że olej kokosowy ma taką samą ilość tłuszczów nasyconych, co olej palmowy – znany ze swojego bardzo szkodliwego działania na zdrowie. Dla porównania:  masło posiada 63 proc. tłuszczów nasyconych łój wołowy 50 procent smalec zaledwie 39 procent. Z „ciekłych” olejów zbadano, że oliwa z oliwek zawiera 14 proc. tłuszczów nasyconych, olej słonecznikowy 10 proc., a najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy – zaledwie 7 procent! Który olej jest najlepszy do smażenia? Niezmiennie jednak naukowcy podtrzymują, że najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest klasyczny olej rzepakowy (np. Kujawski). Chociaż często słyszy się o zamienianiu oleju na oliwę z oliwek czy właśnie olej kokosowy, ich lepsze właściwości dla zdrowia są mitem!  Faktycznie, choć oliwa z oliwek zawiera duże ilości tłuszczów omega-3 i doskonale wpływa na kondycję cery, włosów czy paznokci, nie powinna być stosowana do smażenia. Tak samo olej słonecznikowy polecany jest do stosowania na zimno – np. do...

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości
Adobe Stock
Newsy
Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości
Złote pola widoczne wiosną z okien pociągu czy samochodu to znak, że właśnie rośnie nam jeden z najzdrowszych roślinnych tłuszczy. Na jesień szykuje się sporo więc smażenia, pieczenia i gotowania. Będzie na czym.

Olej rzepakowy uznawany jest za szczególny, ze względu na swoje właściwości. Jako jeden z niewielu tłuszczy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowo mało tych nasyconych. Dzięki temu jest bezpieczny do stosowaniu w wysokich temperaturach oraz zdrowy, gdy używamy go na zimno. Sprawdźmy w czym nam pomaga i jak go stosować. Czy olej rzepakowy może zastąpić dzienną porcję suplementów? Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 jest znacznie większa niż w nazywanej „śródziemnomorskim złotem” oliwie z oliwek. Zawartość omega-3 jest aż 10 razy większa niż w zdrowej oliwie. Nic więc dziwnego, że entuzjaści tego tłuszczu zaczęli o nim mówić „oliwa północy”. Już spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3. A dwie łyżki to dokładne tyle, ile potrzebujemy do przygotowania sosu winegret do średniej wielkości miski sałatki. Olej rzepakowy nie tylko jest skarbnicą witamin takich jak A i K, ale także transportuje do organizmu i pomaga we przyswajaniu tych witamin pobieranych z pożywienia, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Chodzi o witaminy A, D, E i K. Używanie oleju rzepakowego do przyrządzenia dań bogatych w te witaminy, jak ryby, jajka, grzyby i większość warzyw powoduje, że pochodzące z żywności witaminy są lepiej wchłaniane. Smażmy więc ryby na oleju rzepakowym, używajmy go do smażenia jajecznicy i grzybów nawet jeśli wolimy te na maśle, a przygotowując sosy sałatkowe spokojnie sięgajmy po rodzimy olej zamiast śródziemnomorskiej oliwy. Zastosowania kuchenne oleju rzepakowego Wyjątkowość oleju rzepakowego polega też na tym, że szczególnie dobrze znosi wysoką temperaturę. Smażenie na nim jest bezpieczne,...