czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Newsy

Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki. Popełniacie ten tragiczny błąd?

Używasz tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki!

Czy potrafisz wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracasz uwagę na to, jakiego tłuszczu używasz do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiednim oleju są bardzo poważne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Olej olejowi nierówny

W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić:

  • olej słonecznikowy
  • olej z pestek winogron
  • olej lniany
  • olej kokosowy
  • oliwę z oliwek

Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa ze względu na charakterystyczny zapach używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają?

Czy ty też popełniasz ten błąd?

Oliwa coraz częściej gości w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda. Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy. Dlaczego?

Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych tłuszczów, które w temperaturze 180 stopni zaczynają się palić i wytwarzać bardzo dużo związków rakotwórczych. Oznaką tego jest śmierdzący dym. A nasze ulubione polskie kotlety schabowe i placki ziemniaczane smaży się w oleju osiągającym temperaturę około 200 stopni. A to oznacza, że oliwa nie nadaje się do smażenia takich potraw. Używając jej w ten sposób, serwujemy sobie raka na talerzu.

Źródło: fakt.pl

Smażenie na patelni, pryskający tłuszcz
Pixabay/ivabalk
Newsy
Macie dość pryskającego oleju z patelni i sprzątania całej kuchni? Wystarczy, że podczas smażenia dosypiecie łyżeczkę...
Czegokolwiek byście nie smażyli, proces ogrzewania potrawy na tłuszczu bywa problematyczny. Znamy sposób, dzięki któremu unikniecie dodatkowego sprzątania.

Jeżeli jesteście fanami smażenia beztłuszczowego, nie znacie tego zagadnienia. Większość z was do smażenia używa jednak patelni i tłuszczu. Jak się okazuje, to wcale nie takie proste zadanie. Temperatura smażenia Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturze znacznie wyższej od 100 stopni. Temperatura smażenia może dochodzić nawet do 200 stopni. Potrawa podczas tego typu obróbki termicznej zmienia kolor, smak, a nawet zapach. Wszystko to wzmaga apetyt, a z chemicznego puntu widzenia dochodzi do połączenia cukrów i białek. Powyższy duet nadaje daniom złocistego koloru. Skórka, która powstaje podczas smażenia sprawia, że potrawy zatrzymują część wody, nie tracąc odpowiedniej soczystości.  Negatywne skutki smażenia  Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz ma właśnie wysoka temperatura. Pod jej wpływem zachodzi cały szereg niekorzystnych pod względem żywieniowym reakcji. Związki powstające w czasie smażenia wpływają w bezpośredni sposób na zmniejszenie wartości odżywczej potrawy. Jakie oleje nadają się do smażenia? Jeśli decydujecie się na obiad podawany z patelni, wybierzcie oleje o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Unikniecie tym samym wylewania resztek płynu po smażeniu. Kwasy jednonienasycone mają bowiem wyższą temperaturę dymienia.  Najlepsze to olej palmowy czy oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Nie należy jedynie smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno. Sprawdzą się w daniach serwowanych jako przekąski, np. w sałatkach. Tłuszcz to ważny element smażenia To właśnie dzięki niemu potrawa jest chrupiąca i złocista. Niestety smażenie na nim nie jest zawsze bezpieczne. Tryskające w powietrze krople mogą was poparzyć albo zdewastować domową kuchnię. Pewien prosty trik pomoże wam zniwelować nadmierny efekt...

ryba po grecku
CC Search
Newsy
Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik
Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały. Najlepsza na święta Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki! Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne. Składniki: 1 kg polędwicy z dorsza 4 pieczone bakłażany 2 cukinie 4 pieczone czerwone papryki 6 pieczonych pomidorów 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki Mąka pszenna Olej rzepakowy Oliwa z oliwek 2 pęczki pietruszki Koncentrat pomidorowy Sok z 12 cytryn Sól Pieprz Przygotowanie Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z...

Placki z dyni
Gotujmy.pl
Przepisy
OBŁĘDNE placki z popularnego warzywa! Gotowe w kilkanaście minut!
Na sklepowych półkach uśmiechają się do nas sezonowe warzywa, a wśród nich dynia. I choć na pierwszy rzut oka wygląda ona na skomplikowaną do przyrządzenia, w praktyce jest zdrowa i smaczna. My udowodnimy również, że nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zrobić z niej genialne placki!

Jak się okazuje wariacjom dyniowym w kuchni nie ma końca. To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić między innymi aromatyczną zupę i ciasto, ale również genialne przetwory, a nawet placki! Te ostatnie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. W zależności od sosu z jakim je podasz mogą być na słodko, ale również na słono! Przygotuj kartkę i długopis, bo z tego przepisu z pewnością skorzystasz nie raz!  Będziesz potrzebować ok. 350g miąższu z surowej dyni (może być piżmowa) 2 jajka (można zrobić bez jajek, wtedy zwiększ ilość skrobi albo dodaj 2 łyżki mąki z ciecierzycy) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 1/2 surowej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminku, 1/3 łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju roślinnego lub innego tłuszczu do smażenia Przygotowanie Surową dynię oczyść z pestek i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane). Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Dodaj jajka, skrobię, kminek, majeranek, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj do połączenia składników przy pomocy rózgi kuchennej. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość dowolnego tłuszczu (może to być np. masło klarowane lub olej), a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ciasto. Placki nie mogą być za grube. Należy je smażyć krótko, do zarumienienia. Po kilku minutach danie jest gotowe!  Sos ma znaczenie Placki z dyni wyśmienicie łączą się z wieloma sosami. Z każdym smakują tak samo...

Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy
Dodajcie to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochacie się w swoich kotletach schabowych!

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa ta bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca  nowocześniejszym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób! Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka . Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki . Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki Składniki: 600 g schabu bez kości 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na ok. 5 równych kawałków. Mięso połóżcie na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbijcie tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube). W plastikowej misce umieśćcie maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą. Do niewielkiego naczynia nasypcie mąki pszennej. Panierowanie mięsa zacznijcie od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurzcie kotleta w masie maślankowej i pozostawcie na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtoczcie mięso w mące pszennej. Tak przygotowane schabowe powoli...