Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten produkt zapycha tętnice i prowadzi do zawału serca
AdobeStock
Newsy

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten tłuszcz może zapychać tętnice i przyczynić się do zawału

Na sklepowych półkach obok masła można znaleźć różne jego zamienniki. Czy na pewno są zdrowe? Sprawdźcie.

Mało kto wyobraża sobie jedzenie kanapek bez masła lub innego smarowidła. Tłuszcz sprawia, że wszystko smakuje o wiele lepiej i dlatego tak chętnie się go używa! W końcu mówi się, że to tłuszcz niesie smak i coś w tym musi być – porównajcie sobie potrawy bez dodatku oliwy albo masła z tymi, do których dodaje się te składniki. Różnica w smaku jest naprawdę duża! Poza tym kanapka bez masła to po prostu nie to samo.

A czy zwracacie uwagę na to, czego używacie do smarowania pieczywa? Poza masłem w sklepach można kupić jego różne zamienniki, zarówno tańsze, jak i droższe. Czy wszystkie są zdrowe? Sprawdźcie, co kryją w sobie smarowidła z supermarketu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego margaryna może być niebezpieczna dla zdrowia?

To jeden z najczęściej używanych zamienników masła. I takie od początku było jej przeznaczenie! Margarynę wynaleziono w 1869 roku, gdy Napoleon III ogłosił… konkurs na wymyślenie czegoś, co zastąpiłoby drogie wówczas masło. Przez jakiś czas reklamowano margarynę jako o wiele zdrowszą alternatywę dla masła, jednak z czasem zorientowano się, że jest wręcz przeciwnie!

Przy produkcji margaryny powstawały tłuszcze trans, bardzo niekorzystne dla organizmu. Doprowadzają one do podniesienia poziomu cholesterolu, miażdżycy, a także zwiększają ryzyko zawału serca. Dziś proces produkcji margaryny wygląda nieco inaczej zwłaszcza w wypadku droższych produktów. W jego trakcie powstaje znacznie mniej niezdrowych tłuszczów.

Jeśli lubicie jej smak, to wybierajcie droższą margarynę, by mieć pewność, że nie znajdują się w niej szkodliwe barwniki i konserwanty. Margaryna dobrej jakości zalecana jest w przypadku osób, które cierpią na cukrzycę i choroby układu krążenia.

Zobacz także
Czy kawa w kapsułkach jest w pełni bezpieczna dla zdrowia? Eksperci nie mają wątpliwości

Czy kawa w kapsułkach jest w pełni bezpieczna dla zdrowia? Eksperci nie mają wątpliwości

Polacy tyją w zastraszającym tempie. To może być przyczyną

Polacy tyją w zastraszającym tempie. To może być przyczyną

Czy miksy tłuszczowe są zdrowe?

Kolejny produkt kupowany często zamiast masła. Co więcej, ich producenci próbując oszukać klientów używają często opakowań bardzo przypominających masło i nazw, które przywodzą je na myśl – na przykład „ekstra”. W rzeczywistości miksy tłuszczowe składają się z olejów roślinnych i zwierzęcych. Podobnie jak w przypadku margaryny, im tańszy produkt, tym mniej jest on zdrowy.

Miksy wbrew pozorom nie są aż tak szkodliwe, jak się wydaje. Zawierają mniej tłuszczów nasyconych niż masło i są mniej kaloryczne, a do tego nie mają charakterystycznego posmaku margaryny, który nie wszystkim odpowiada. Nadają się zarówno do smarowania chleba, jak i smażenia różnych potraw.

Jeśli zdecydujecie się kupić miks tłuszczowy, warto wydać więcej pieniędzy i kupić porządny produkt – wówczas możecie mieć pewność, że jego jakość będzie odpowiednia. Zwróćcie uwagę na to, by w miksie znajdowało się masło i olej rzepakowy. Jeśli na liście składników znajdziecie margarynę i olej palmowy, to lepiej odłóżcie taki miks na półkę!

Cena masła napawa was przerażeniem? Oto czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy
Kostka masła masła kosztuje obecnie nawet 8 zł. Oto czym możecie je zastąpić
Chrzan, hummus, pasty, smarowidła… Sprawdźcie, czym z powodzeniem możecie zastąpić masło.

Szalejąca inflacja w drastyczny sposób odbiła się na cenach podstawowych produktów spożywczych. Czy wiecie, że od początku 2021 roku masło podrożało o prawie 70 procent? Jak donosi „Rzeczpospolita", kostka masła kosztuje obecnie ok. 7-8 zł. Skąd się wzięła tak wysoka cena tego produktu? - Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny - pisze „Rzeczpospolita". Czym zastąpić masło? Wiele osób stara się czymś zastąpić masło niezależnie od jego ceny. Dlaczego? Powodów może być wiele. Jedni muszą kontrolować poziom cholesterolu, drudzy są na diecie eliminacyjnej (np. bezlaktozowej), kolejni po prostu nie lubią jego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić masło, podpowiemy wam, czym możecie to zrobić. Zamienniki masła w pieczeniu Masło sprawia, że wypieki mają wilgotną konsystencję oraz bogatszy, głębszy smak. Bez masła wypieki mogą wyjść suche i bez charakterystycznego smaku. Na szczęście, istnieje kilka alternatyw dla masła, które możecie wykorzystać w pieczeniu. Jakie? Olej kokosowy. Olej kokosowy może zastąpić masło w pieczeniu w proporcji 1:1, choć może nieznacznie zmienić smak, przy czym niektóre rodzaje oleju kokosowego wpływają na smak bardziej niż inne. Wybierzcie nierafinowany olej kokosowy, ponieważ smakuje on bardziej jak kokos niż odmiany rafinowane. Oliwa z oliwek. W większości przepisów oliwa z...

czy margaryna jest zrowa
AdobeStock
Newsy
Nie ma gorszego dodatku do śniadania niż ten. Niemal każdy Polak lubi go z chlebem
Tania żywność pełna jest substancji niebezpiecznych dla zdrowia. Sprawdźcie, czego unikać.

Szukając sposobu na zaoszczędzenie pieniędzy, przyglądacie się pewnie od razu swoim wydatkom i zauważacie, że większość wydajecie na jedzenie. Naturalnym odruchem jest więc kupowanie tańszego jedzenia, by oszczędzić pieniądze. Ale czy takie postępowanie jest słuszne? Tańsze zamienniki swoją cenę zawdzięczają stosowaniu składników kiepskiej jakości, które mogą się odbić na waszym zdrowiu. Jednym z najczęściej kupowanych produktów, który jest tańszy od swojego popularnego odpowiednika, jest margaryna. Dowiedzcie się, co się do niej dodaje! Historia margaryny Margaryna powstała oczywiście z oszczędności. W czasach napoleońskich brakowało masła, a żołnierze musieli coś jeść. Wobec tego w 1869 opatentowano pierwszą margarynę, w której skład wchodził głównie… tłuszcz wołowy i mleko . Nie brzmi zbyt zachęcająco! Ponad 30 lat później wymyślono sposób na produkcję margaryny bez użycia tłuszczu wołowego, który zastąpiono tłuszczami roślinnymi. Pod koniec lat 60. XX wieku margaryna była już bardzo popularna, czemu sprzyjały kampanie zdrowotne w tamtym czasie. Przekonywano, że jest o wiele zdrowsza od masła, ponieważ nie powoduje miażdżycy, problemów z układem krążenia i innych chorób, które miały wywoływać tłuszcze zwierzęce znajdujące się w maśle. Czy margaryna jest zdrowa? Jednak czy ówcześni specjaliści mieli rację i margaryna rzeczywiście jest taka zdrowa? Gdy zaczęto lepiej badać żywność, stwierdzono, że w margarynie znajduje się sporo tłuszczy trans, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Dziś, dzięki lepszej technologii produkcji margaryny, można kupić jej zdrowsze wersje, które nawet poleca się osobom z chorobami serca. Taka margaryna jest jednak droższa , dlatego lepiej po prostu kupować masło. Najgorsze dla...

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
AdobeStock
Newsy
Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
Zdrowa margaryna – czy to możliwe? Dietetyczka twierdzi, że owszem i tłumaczy, co powinno się w takiej margarynie znaleźć.

Margaryna to gorący temat, który regularnie powraca. Gdy zaczęto ją produkować, była reklamowana jako tańsza i zdrowsza alternatywa dla masła . Później jednak, gdy zbadano skład margaryny, ogłoszono, że jest bardzo niezdrowa i nie powinno się jej spożywać. Po latach kolejne badania wykazały, że margaryna może być zdrowa pod kilkoma warunkami. Dziś to masło jest najbardziej popularne, ale przez coraz częściej rozpoznawane alergie i nietolerancje pokarmowe wiele osób nie może jeść masła i zastanawiają się, czy margaryna jest dobrym wyborem. I czy da się w ogóle wyprodukować zdrową margarynę? Co znajduje się w margarynie? Skład większości margaryn sprzedawanych w sklepach niestety nie powala. Znajdują się w nich takie składniki, jak: Sorbinian potasu E202 (konserwant) Polirycynooleinianian poliglicerolu E476 (stabilizator i emulgator) Kwas sorbowy E200 (konserwant) Sól wapniowo disodowa EDTA E385 (przeciwutleniacz) Sztuczne aromaty Wymienione powyżej substancje nie są dobre dla zdrowia i odradza się spożywanie margaryn, w których się one znajdują. W dodatku w margarynie można znaleźć tłuszcze trans , czyli tzw. złe tłuszcze. Dla kogo margaryna? Nie wszyscy mogą ją jeść Niezbyt zdrowy skład margaryny to nie jedyny powód, który zniechęca część osób do jej spożywania. Kolejny problem polega na tym, że do margaryny dodaje się często mleko w proszku i inne dodatki zawierające laktozę – to sprawia, że osoby z nietolerancją laktozy nie mogą znaleźć nic dla siebie, ponieważ nie wolno im jeść ani masła, ani margaryny z takimi dodatkami. Z kolei olej palmowy dodawany do wielu margaryn, zniechęca wegan i osoby, którym na sercu leży dobro środowiska naturalnego. Produkcja oleju palmowego jest bowiem tragiczna dla środowiska. Czy da się wyprodukować zdrową...

masło
Adobe Stock
Newsy
Masło czy margaryna? Który tłuszcz najlepiej sprawdzi się do pieczenia ciast?
Wybór najlepszego tłuszcz do wypieków to odwieczna zagwozdka gospodyń domowych. Sprawdźcie, który najlepiej sprawdza się do pieczenia ciast!

Do pieczenia słodkich wyrobów konieczny jest dodatek tłuszczu. Najczęściej wybieraną opcją jest masło bądź margaryna. Domowe gospodynie dzielą się w tej kwestii na dwie grupy, jednak nie wszystkie produkty są zdrowe.  Właściwości masła Zwolennicy tego rodzaju tłuszczu uważają, że masło smakuje zdecydowanie lepiej niż margaryna, gdyż jest produktem naturalnym.  Ponadto dzięki zawartości łatwo przyswajalnych witamin, takich jak A, E czy D, podczas produkcji do środka nie dodaje się żadnych związków chemicznych. Jednak w swoim składzie zawiera cholesterol, który nie jest zalecany dla osób borykających się z problemami kardiologicznymi. Jest wykonany z produktów odzwierzęcych, głównie z mleka bądź śmietany. Rodzaje margaryny Margaryna miękka występuje w plastikowych opakowaniach. Podczas ich produkcji ograniczono wydzielanie się niebezpiecznych tłuszczów do minimum, a nawet zera. Natomiast zawierają one sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w pozytywny sposób wpływają na organizm. Ten typ margaryn idealnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Drugim rodzajem popularnego tego produktu jest margaryna twarda, która z kolei występuje w postaci kostki w papierowych opakowaniach. Są one przeznaczone w głównej mierze do wypieków.  Fani margaryny Wielbiciele drugiego rodzaju tłuszczu przyznają, że margaryna wcale nie jest gorsza w smaku niż masło. Dodatkowo dostarcza organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedną z ważniejszych zalet tego produktu jest to, iż łatwiej można ją rozsmarować na kawałku pieczywa. Jest wyprodukowana z tłuszczów roślinnych, przez co poleca się ją osobom niespożywającym produktów odzwierzęcych. Na rynku w sprzedaży można się spotkać z dwoma rodzajami tego produktu, a mianowicie z wersją miękką...