Mało kto wyobraża sobie jedzenie kanapek bez masła lub innego smarowidła. Tłuszcz sprawia, że wszystko smakuje o wiele lepiej i dlatego tak chętnie się go używa! W końcu mówi się, że to tłuszcz niesie smak i coś w tym musi być – porównajcie sobie potrawy bez dodatku oliwy albo masła z tymi, do których dodaje się te składniki. Różnica w smaku jest naprawdę duża! Poza tym kanapka bez masła to po prostu nie to samo.

A czy zwracacie uwagę na to, czego używacie do smarowania pieczywa? Poza masłem w sklepach można kupić jego różne zamienniki, zarówno tańsze, jak i droższe. Czy wszystkie są zdrowe? Sprawdźcie, co kryją w sobie smarowidła z supermarketu!

Dlaczego margaryna może być niebezpieczna dla zdrowia?

To jeden z najczęściej używanych zamienników masła. I takie od początku było jej przeznaczenie! Margarynę wynaleziono w 1869 roku, gdy Napoleon III ogłosił… konkurs na wymyślenie czegoś, co zastąpiłoby drogie wówczas masło. Przez jakiś czas reklamowano margarynę jako o wiele zdrowszą alternatywę dla masła, jednak z czasem zorientowano się, że jest wręcz przeciwnie!

Przy produkcji margaryny powstawały tłuszcze trans, bardzo niekorzystne dla organizmu. Doprowadzają one do podniesienia poziomu cholesterolu, miażdżycy, a także zwiększają ryzyko zawału serca. Dziś proces produkcji margaryny wygląda nieco inaczej zwłaszcza w wypadku droższych produktów. W jego trakcie powstaje znacznie mniej niezdrowych tłuszczów.

Zobacz także:

Jeśli lubicie jej smak, to wybierajcie droższą margarynę, by mieć pewność, że nie znajdują się w niej szkodliwe barwniki i konserwanty. Margaryna dobrej jakości zalecana jest w przypadku osób, które cierpią na cukrzycę i choroby układu krążenia.

Czy miksy tłuszczowe są zdrowe?

Kolejny produkt kupowany często zamiast masła. Co więcej, ich producenci próbując oszukać klientów używają często opakowań bardzo przypominających masło i nazw, które przywodzą je na myśl – na przykład „ekstra”. W rzeczywistości miksy tłuszczowe składają się z olejów roślinnych i zwierzęcych. Podobnie jak w przypadku margaryny, im tańszy produkt, tym mniej jest on zdrowy.

Miksy wbrew pozorom nie są aż tak szkodliwe, jak się wydaje. Zawierają mniej tłuszczów nasyconych niż masło i są mniej kaloryczne, a do tego nie mają charakterystycznego posmaku margaryny, który nie wszystkim odpowiada. Nadają się zarówno do smarowania chleba, jak i smażenia różnych potraw.

Jeśli zdecydujecie się kupić miks tłuszczowy, warto wydać więcej pieniędzy i kupić porządny produkt – wówczas możecie mieć pewność, że jego jakość będzie odpowiednia. Zwróćcie uwagę na to, by w miksie znajdowało się masło i olej rzepakowy. Jeśli na liście składników znajdziecie margarynę i olej palmowy, to lepiej odłóżcie taki miks na półkę!