Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten produkt zapycha tętnice i prowadzi do zawału serca
AdobeStock
Newsy

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten produkt zapycha tętnice i prowadzi do zawału serca

Na sklepowych półkach obok masła można znaleźć różne jego zamienniki. Czy na pewno są zdrowe? Sprawdźcie.
Katarzyna Wyborska
marzec 29, 2021

Mało kto wyobraża sobie jedzenie kanapek bez masła lub innego smarowidła. Tłuszcz sprawia, że wszystko smakuje o wiele lepiej i dlatego tak chętnie się go używa! W końcu mówi się, że to tłuszcz niesie smak i coś w tym musi być – porównajcie sobie potrawy bez dodatku oliwy albo masła z tymi, do których dodaje się te składniki. Różnica w smaku jest naprawdę duża! Poza tym kanapka bez masła to po prostu nie to samo.

A czy zwracacie uwagę na to, czego używacie do smarowania pieczywa? Poza masłem w sklepach można kupić jego różne zamienniki, zarówno tańsze, jak i droższe. Czy wszystkie są zdrowe? Sprawdźcie, co kryją w sobie smarowidła z supermarketu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Margaryna

To jeden z najczęściej używanych zamienników masła. I takie od początku było jej przeznaczenie! Margarynę wynaleziono w 1869 roku, gdy Napoleon ogłosił… konkurs na wymyślenie czegoś, co zastąpiłoby drogie wówczas masło. Przez jakiś czas reklamowano margarynę jako o wiele zdrowszą alternatywę dla masła, jednak z czasem zorientowano się, że jest wręcz przeciwnie!

Przy produkcji margaryny powstawały tłuszcze trans, bardzo niekorzystne dla organizmu. Doprowadzają one do podniesienia poziomu cholesterolu, miażdżycy, a także zwiększają ryzyko zawału serca. Dziś proces produkcji margaryny wygląda nieco inaczej i powstaje przy tym mniej niezdrowych tłuszczów.

Jeśli lubicie jej smak, to wybierajcie droższą margarynę by mieć pewność, że nie znajdują się w niej szkodliwe barwniki i konserwanty. Margaryna dobrej jakości zalecana jest w przypadku osób, które cierpią na cukrzycę i choroby układu krążenia.

Zobacz także

Miksy tłuszczowe

Kolejny produkt kupowany często zamiast masła. Co więcej, ich producenci próbując oszukać klientów używają często opakowań bardzo przypominających masło i nazw, które przywodzą je na myśl – na przykład „ekstra”. W rzeczywistości miksy tłuszczowe składają się z olejów roślinnych i zwierzęcych. Podobnie jak w przypadku margaryny, im tańszy produkt, tym mniej jest on zdrowy.

Miksy wbrew pozorom nie są aż tak szkodliwe, jak się wydaje. Zawierają mniej tłuszczów nasyconych niż masło i są mniej kaloryczne, a do tego nie mają charakterystycznego posmaku margaryny, który nie wszystkim odpowiada. Nadają się zarówno do smarowania chleba, jak i smażenia różnych potraw.

Jeśli zdecydujecie się kupić miks tłuszczowy, warto wydać więcej pieniędzy i kupić porządny produkt – wówczas możecie mieć pewność, że jego jakość będzie odpowiednia. Zwróćcie uwagę na to, by w miksie znajdowało się masło i olej rzepakowy. Jeśli na liście składników znajdziecie margarynę i olej palmowy, to lepiej odłóżcie taki miks na półkę!

Czytaj także:

Komentarze
Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...

Przeczytaj
domowe masło przepis
Adobe Stock
Newsy Macie dosyć sklepowego masła? Zróbcie je sami. Przepis jest banalnie prosty
Na sklepowych półkach roi się od różnego typu smarowideł. Wśród nich można znaleźć m.in. masła. Niestety, większość tego typu produktów nie może się pochwalić dobrym składem i wysoką zawartością zdrowego tłuszczu. To duży problem dla osób, które nie wyobrażają sobie bez nich posiłków.
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Eksperci twierdzą, że dobre masło powinno zawierać nie mniej niż 85 proc. tłuszczu mlecznego. Tymczasem wiele sklepowych produktów mało tego, że nie przekracza wspomnianego progu to jeszcze zawiera szkodliwy tłuszcz roślinny.  Nie brakuje w nich również barwników, zagęstników, wody oraz emulgatorów. Takie smarowidła lepiej omijać szerokim łukiem. Bowiem mogą bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Najlepiej będzie, jeśli przyrządzicie je samodzielnie! Przepis na domowe masło Będziecie potrzebować 1 litr śmietany 30 proc. Sól Przygotowanie Kupioną śmietanę umieśćcie w lodówce na całą noc. Aby powstało z niej masło powinna być naprawdę bardzo dobrze schłodzona. Następnego dnia zimną śmietanę umieśćcie w misie miksera i ubijajcie na wysokich obrotach tak długo aż się zważy, a na powierzchni zacznie być widoczne masło. Tak przygotowany produkt umieśćcie w sitku i przelejcie bieżącą zimną wodą. To pomoże wypłukać maślankę.  Następnie pozostawcie sitko nad zlewem, tak aby pozostała z płukania woda mogła całkowicie oddzielić się od masła. Dobrym sposobem będzie również  dodatkowe odciśnięcie go przy pomocy cienkiej gazy. Po kilkunastu minutach doprawcie masło solą i uformujcie z niego kostkę. Tak przygotowane od razu nadaje się do jedzenia. Smacznego! Pamiętajcie, że ów przepis możecie dowolnie modyfikować, wzbogacając go na przykład o czosnek. W ten sposób przygotujecie domowe masło czosnkowe. Jeśli jednak nie przepadacie za tego typu smakami, możecie również przyrządzić masło ziołowe. To już zależy od waszych preferencji. Źródło: gotujmy

Przeczytaj
schab pieczony przepis
AdobeStock
Przepisy Niesamowicie pyszny schab pieczony w maśle. Ten jeden dodatek nada mu prawdziwie obłędny smak!
Masz ochotę na domowe wędliny? Zrób soczysty schab pieczony w maśle według tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Nie ma nic lepszego niż domowe wędliny! Wypróbuj ten przepis na przepyszny, soczysty, maślany schab. Jest tak dobry, że domownicy będą prosić o dokładkę! Zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin Mięso ze schabu jest świetną alternatywą dla wędlin kupowanych w sklepie. Szczególnie alergicy muszą bardzo uważać, ponieważ szynki sprzedawane w sklepie pełne są konserwantów i innych substancji, które są dla nas szkodliwe i mogą powodować alergie. Dlatego najlepiej zrobić wędliny samodzielnie w domu! Mamy wtedy pewność, że są wolne od konserwantów, zdrowe i po prostu dużo smaczniejsze. I oczywiście możemy dodać do nich co tylko chcemy, żeby jak najlepiej nam smakowały! Mięso warto kupić od sprawdzonego rzeźnika, aby mieć pewność, że jest pozbawione różnych podejrzanych substancji. Schab pieczony w maśle – przepis Aby upiec ten pyszny schab, przygotujcie: Schab wieprzowy bez kości – ok. 1-1,5 kg Masło Majeranek Czosnek Pieprz ziołowy Sól Przygotowanie Schab umyj i dokładnie osusz. Natrzyj solą i pieprzem, dodaj majeranek i czosnek. Mięso zawiń w folię i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i podsmaż na nim schab z każdej strony. Podsmażone mięso przełóż na blachę, z wierzchu posyp wiórkami masła i wlej szklankę wody. Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem, który się wytworzył. Dzięki temu schab nie wyschnie! Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw, aż ostygnie. Smacznego!  

Przeczytaj
panierka karp
Adobe Stock
Newsy Ta metoda sprawia, że karp szybciej nasiąka tłuszczem. Też popełniacie ten błąd?
Smażony karp to przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Niestety zdarza się, że zaserwowana na kolację ryba jest tak przesiąknięta tłuszczem, że nie sposób jej zjeść. Nawet nie macie pojęcia, że przyczyną tej sytuacji jest... panierka.
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Karp smażony w całości lub pokrojony w dzwonki to istny rarytas. Jego smak uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Wielu czeka na tę potrawę przez okrągły rok i niestety nieraz się zawodzi. Bowiem przyrządzenie ów ryby, wbrew pozorom, nie jest proste…  Jak sprawić, żeby karp nie nasiąkał tłuszczem? Okazuje się, że wśród wielu problemów z wigilijną kolacją, panie domu oraz goście najczęściej narzekają na nasiąknięte tłuszczem ryby. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Sekret tkwi w sposobie panierowania. Panierka ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak i wygląd ryby , ale również na przesiąkanie tłuszczem. Aby je zminimalizować wystarczy… obtoczyć karpia tylko i wyłącznie w mące.  W tym przypadku do panierowania nie używajcie ani jajka, ani bułki tartej. Te składniki bardzo zaszkodzą waszej rybie. Pamiętajcie, że karp już sam w sobie jest niezwykle tłusty. Kilka rad dotyczących smażenia Ważną rolę odgrywa również produkt, na którym ryba jest smażona. Pod żadnym pozorem nie wybierajcie do tego margaryny! Ta szkodzi waszemu zdrowiu. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się olej lub masło klarowane. Karpia powinniście smażyć nie dłużej niż 5-6 minut z każdej strony. Kiedy ryba ładnie się zarumieni, możecie ściągnąć ją z patelni. Najlepiej odsączyć z niej nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Róbcie to bardzo delikatnie, tak aby ryba się nie rozleciała. Aromatyczna marynata wzbogaci smak ryby Pamiętajcie, że karpia należy podawać na świeżo. Warto go jednak zamarynować na dobę przed smażeniem . Aby smakował idealnie wystarczy, że natrzecie go solą, pieprzem i polejecie sokiem z cytryny. Możecie również spróbować dodać do niego pokrojoną cebulę, startą marchewkę i...

Przeczytaj