domowe smarowidło
Adobe Stock
Newsy

Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować

Swojski smalec ze skwarkami przy rilettes wręcz się chowa. Smarowidło do chleba przygotowane z dodatkiem wina wręcz rozpływa się w ustach. To idealny pomysł na przekąskę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.

Swojskie stoły podczas wielu imprez nie mogą się obyć bez swojskich wędlin, własnoręcznie przygotowanych nalewek, pysznych kiszonych ogórków i oczywiście bez smalcu ze skwarkami. To stanowisko jest najbardziej oblegane podczas wesel. Domowe smarowidło to idealny dodatek do pieczywa nie tylko na ważne święta, ale i na co dzień. Rilettes zdecydowanie wygrywa starcie ze smalcem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe rilettes

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane smarowidło. Oprócz wyjątkowego smaku, macie również pewność iż nie zawiera zbędnych dodatków i konserwantów. Rilettes to przepyszny dodatek do świeżego pieczywa oraz kiszonych ogórków. Przyrządzone z mięsa wieprzowego z białym wytrawnym winem wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.

Przepis na domowe smarowidło

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej bądź karkówki
  • 500 g surowego boczku
  • 200 g smalcu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Mięso oraz boczek dokładnie umyjcie, oszuście i pokrójcie w 3-4 cm kawałki. Przełóżcie je do większego garnka z grubym dnem bądź do naczynia żaroodpornego.
  2. Do tak przygotowanego mięsa dodajcie smalec, nieobraną cebulę, całe ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Całość zalejcie wodą, aby wszystkie produkty znalazły się pod jej powierzchnią.
  3. Składniki rillettes zagotujcie i zbierzcie szumowinę. Naczynie przykryjcie i całość gotujcie na minimalnym ogniu przez dwie godziny.
  4. Z garnka usuńcie wszystkie przyrpawy, cebulę oraz czosnek.
  5. Do mięsa dolejcie wino i ocet jabłkowy. Całość gotujcie przez kolejne dwie godziny pod przykryciem, aż mięso będzie dało się bez problemu rozdzielać.
  6. Na koniec powinno zostać tylko mięso oraz tłuszcz. Jeśli w garnku będzie nadal woda to wygotujcie ją bez przykrycia.
  7. Mięso dobrze rozdrobnijcie za pomocą widelca. Przełóżcie je do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików. Później zalejcie je pozostałym tłuszczem. Pojemniki zakręćcie dokładnie nakrętkami i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  8. Tak przygotowane smarowidło przechowujcie w lodówce. Podawajcie je wraz ze świeżym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem. Smacznego!
rosół
Gtoujmy.pl/Pyza
Newsy
Jak ugotować dobry rosół? Zróbcie go na bazie tych 2 mięs, a jego smak was po prostu zachwyci
Rosół dzięki swojemu wspaniałemu smakowi oraz wielu cennym właściwościom jest częstym gościem na stole. Przyrządzenie wywaru na bazie dwóch rodzajów mięs sprawi, że będzie on jeszcze bardziej aromatyczny. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Rosół na polskim stole gości zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest uwielbiany przez Polaków, przez co wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Wywar warzywno-drobiowy jest niezwykle aromatyczny, a także ma wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Wywar z dodatkiem wołowiny Tradycyjny rosół jest gotowany na podstawie sporej ilości warzyw oraz dodatku mięsa drobiowego. Sekretem bardziej aromatycznego wywaru jest dodanie do niego kawałka mięsa wołowego. Takie połączenie sprawi, że bulion będzie jeszcze smaczniejszy oraz będzie miał więcej cennych wartości. Bliscy z pewnością nie odmówią dokładki takiej zupy! Przepis na rosół na bazie dwóch rodzajów mięs Składniki: kawałek wołowego gryfu z kością 2 golonki z indyka 6 marchewek kawałek selera 1 korzeń pietruszki ½ pora 1 cebula 2 suszone podgrzybki 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 4-6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru ½ pieprzu czarnego mielonego Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie, a następnie przełóżcie do dużego garnka. Marchewki, korzeń pietruszki, por oraz seler obierzcie. Przełóżcie je do mięsa wraz suszonymi podgrzybkami. Całość zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody.  Garnek postawcie na średnim ogniu i gotujcie do wrzenia bez przykrycia. W międzyczasie z wierzchu, łyżką cedzakową zbierajcie pojawiający się szum. Kiedy zawartość się zagotujcie, to do środka dodajcie ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu i liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką, ogień zmniejszcie na minimum. Rosół gotujcie przez około 1 ½ godziny. Gdy...

Smalec do kanapek - przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
To cudowne smarowidło będzie idealne na kanapki. Oprószcie je solą a na długo zapamiętacie ten smak
Chcecie zjeść kanapki z czymś naprawdę pysznym? Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Jeśli macie ochotę na naprawdę przepyszny dodatek do kanapek, który rozpieści wasze podniebienia, wypróbujcie ten sposób. Nie jest on dietetyczny, ale nie po to je się to smarowidło do kanapek. Smalczyk ze skwarkami Też jadło się tak u was w domach? Smalczyk ze skwarkami to rarytas, który wiele osób wspomina z dzieciństwa. Wytopiona słonina będąca nośnikiem smaku, cebula, która podkręca smak każdego dania i pyszne chrupiące skwarki. To smarowidło zachwyca smakiem i różnorodnością tekstur.  Składniki na smalczyk ze skwarkami 3 kg świeżej słoniny 300 g wędzonej słoniny 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka majeranku Sól 2 kostki smalcu Przepis na pyszne smarowidło Zmielcie lub pokrójcie w kostkę słoninę świeżą i wędzoną.  Włóżcie słoninę do garnka i smażcie na małym gazie.  Wytapiajcie słoninę do pojawienia się lekko brązowych skwarek. Uważajcie, żeby ich nie przypalić! Obierzcie i pokrójcie czosnek i cebulę. Dodajcie do garnka ze słoniną smalec i odczekajcie do rozpuszczenia.  Przyprawcie smarowidło solą, majerankiem, czosnkiem i cebulą.  Wymieszajcie, odstawcie do ostygnięcia i odłóżcie do słoiczka.  To smarowidło jest pyszne! Smarowidło najlepiej smakuje na kromce świeżego, wiejskiego chleba, lekko oprószone z wierzchu solą. Świetnym dodatkiem do takiej kanapki są też kiszone ogórki. Niektórzy lubią doprawić jeszcze taką kanapkę mielonym pieprzem. Nie jedzcie tego za często… Choć smalczyk jest z pewnością pyszny, nie jedzcie go za często, jeśli chcecie utrzymać sylwetkę i zdrowie. To jeden z bardziej tuczących dodatków do pieczywa, jakie możemy sobie wyobrazić.  Tłuszcze zwierzęce to w większości tłuszcze...

Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać
Zrazy to nieco zapomniane danie. Ten przepis przypomni wam, jakie są smaczne. Karkówka kryjąca w sobie farsz z mięsa mielonego i warzyw zaskoczy każdego łasucha.

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać! Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym Będziecie potrzebować 1 kilograma karkówki 500 gramów mięsa mielonego 1 słoiczka marynowanych pieczarek 1 czerstwej kajzerki 3 łyżek mąki pszennej 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Musztardy Oleju do smażenia Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso obsmażcie na...

Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
ONS, AdobeStock
Newsy
Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
Rozpływający się w ustach domowy pasztet z 3 mięs to propozycja Magdy Gessler na Wielkanoc. Wypróbujcie jej przepis!

Macie ochotę na tradycyjny, wielkanocny pasztet? Spróbujcie go zrobić z przepisu Magdy Gessler – w końcu kto, jak nie ona wie najlepiej jak przyrządzić świąteczne potrawy w starym stylu! Przepis na pasztet wielkanocny od Magdy Gessler Do przygotowania pysznego, domowego pasztetu według receptury Magdy Gessler, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma pręgi wołowej 300 g mięsa wieprzowego z podgardla 300 g wątróbki wieprzowej 100 g grzybów suszonych 100 g smalcu 5 jaj 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 2 bułki Bułka tarta 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pieprz ziarnisty Ziarna jałowca Gałka muszkatołowa Sól Przygotowanie: Namoczcie wcześniej suszone grzyby, żeby zmiękły. Mięso umyjcie i osuszcie. Obierzcie i umyjcie warzywa. Rozgrzejcie na dużej patelni nieco tłuszczu i podsmażcie na dużym ogniu wszystkie kawałki mięsa poza wątróbką. Podsmażone mięso włóżcie do garnka. Dodajcie marchewki, pietruszkę i selera oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec, a także grzyby. Zalejcie składniki zimną wodą tak, by wszystkie były ledwo przykryte. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso całkiem zmięknie i będzie się rozpadać. Po tym czasie dodajcie do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotujcie przez 15 minut. Obraną cebulę usmażcie na patelni na złoty kolor. Dwie bułki zalejcie mlekiem i odstawcie na chwilę. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę. W maszynce do mięsa trzy razy zmielcie mięso, namoczone bułki, wątróbkę, grzyby, warzywa i usmażoną cebulę. Do zmielonej masy wlejcie żółtka i bardzo...