domowe smarowidło
Adobe Stock
Newsy

Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować

Swojski smalec ze skwarkami przy rilettes wręcz się chowa. Smarowidło do chleba przygotowane z dodatkiem wina wręcz rozpływa się w ustach. To idealny pomysł na przekąskę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.

Swojskie stoły podczas wielu imprez nie mogą się obyć bez swojskich wędlin, własnoręcznie przygotowanych nalewek, pysznych kiszonych ogórków i oczywiście bez smalcu ze skwarkami. To stanowisko jest najbardziej oblegane podczas wesel. Domowe smarowidło to idealny dodatek do pieczywa nie tylko na ważne święta, ale i na co dzień. Rilettes zdecydowanie wygrywa starcie ze smalcem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe rilettes

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane smarowidło. Oprócz wyjątkowego smaku, macie również pewność iż nie zawiera zbędnych dodatków i konserwantów. Rilettes to przepyszny dodatek do świeżego pieczywa oraz kiszonych ogórków. Przyrządzone z mięsa wieprzowego z białym wytrawnym winem wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.

Przepis na domowe smarowidło

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej bądź karkówki
  • 500 g surowego boczku
  • 200 g smalcu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Mięso oraz boczek dokładnie umyjcie, oszuście i pokrójcie w 3-4 cm kawałki. Przełóżcie je do większego garnka z grubym dnem bądź do naczynia żaroodpornego.
  2. Do tak przygotowanego mięsa dodajcie smalec, nieobraną cebulę, całe ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Całość zalejcie wodą, aby wszystkie produkty znalazły się pod jej powierzchnią.
  3. Składniki rillettes zagotujcie i zbierzcie szumowinę. Naczynie przykryjcie i całość gotujcie na minimalnym ogniu przez dwie godziny.
  4. Z garnka usuńcie wszystkie przyrpawy, cebulę oraz czosnek.
  5. Do mięsa dolejcie wino i ocet jabłkowy. Całość gotujcie przez kolejne dwie godziny pod przykryciem, aż mięso będzie dało się bez problemu rozdzielać.
  6. Na koniec powinno zostać tylko mięso oraz tłuszcz. Jeśli w garnku będzie nadal woda to wygotujcie ją bez przykrycia.
  7. Mięso dobrze rozdrobnijcie za pomocą widelca. Przełóżcie je do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików. Później zalejcie je pozostałym tłuszczem. Pojemniki zakręćcie dokładnie nakrętkami i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  8. Tak przygotowane smarowidło przechowujcie w lodówce. Podawajcie je wraz ze świeżym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem. Smacznego!
mięso w słoiku przepis
AdobeStock
Przepisy
Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Jeśli macie ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne! Tajemnica dobrego mięsa? Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu. Mięso w słoikach – przepis Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym: 700 g karkówki 500 g boczku 700 g mięsa z łopatki 600 g podgardla Oraz: 7-8 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych Główkę czosnku Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki. Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody (4-5 łyżek). Gotowe słoiki...

solianka przepis
IwonaF/gotujmy.pl
Przepisy
Soljanka mięsna, którą pokochasz! Obłędnie pyszny i prosty przepis od Magdy Gessler!
Jeżeli lubicie przepisy od Magdy Gessler, to koniecznie wypróbujcie ten na wyjątkową soljankę! Danie proste w przygotowaniu - a do tego jakie pyszne!

Wiemy, że uwielbiacie przepisy Magdy Gessler, dlatego dziś mamy coś specjalnego! Gdy raz spróbujecie tej soljanki mięsnej, to już nie będziecie chcieli jeść nic innego! Sprawdźcie, jak ją przygotować. Soljanka – wschodni przysmak Grzybowa, rybna lub mięsna – soljanka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej i białoruskiej, popularne także we wschodnich częściach naszego kraju. Przygotowuje się ją na bazie wybranego mięsa, ryb lub grzybów, a obowiązkowym dodatkiem jest cytryna lub woda z kiszonych ogórków. Solianka musi być kwaśna! Soljanka mięsna z przepisu Magdy Gessler Aby przygotować to tradycyjne danie wschodniej kuchni w wersji mięsnej, będziecie potrzebowali: 300 g wołowiny 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 100 g kiełbasy 100 g mięsa wędzonego 2 duże marchewki 1 cebulę 3-4 ząbki czosnku Kilka średniej wielkości pieczarek 1 pietruszkę Pół selera 1 por Kilka kiszonych ogórków Szklankę wody z kiszonych ogórków Dwie duże łyżki masła 1 cały mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki kaparów Kilka liści laurowych 3 ziela angielskie 1 cytryna Natka koperku Śmietana Pieprz Sól Przygotowanie Mięso włóż do dużego garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso i zagotuj. Gdy wywar zacznie się gotować, to zmniejsz ogień i gotuj przez około 3 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości! Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z garnka, oddziel od kości i pokrój w paski. Pokrojone kawałki wrzuć z powrotem do wywaru i gotuj na małym ogniu. W tym czasie posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj koncetrat pomidorowy i...

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Zrazy wołowe przepis
Gotujmy.pl/haniakson
Przepisy
Wyśmienite zrazy wołowe z przepisu babci. Kruche dzięki jednej sztuczce. Kochamy je
Niesamowicie pyszne i rozpływające się w ustach – takie właśnie są zrazy wołowe rodem z przepisu babci. Do ich przyrządzenia koniecznie użyj rosołu! Dzięki niemu mięso stanie się niebiańsko kruche!

Zrazy wołowe to idealny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zawinięte w rulon mięso możesz serwować, na przykład z gorącymi buraczkami i kaszą, ale również ziemniakami i ulubioną surówką. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 25 minut, a samo pieczenie potrwa 2 godziny. Przepis na zrazy wołowe Będziesz potrzebować 8 plastrów wołowiny (starczy na ok. 4 porcje) 8 plastrów wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 1 duża papryka lub dwie mniejsze 2 łyżki musztardy 3 szklanki rosołu Olej Wykałaczki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano Przygotowanie Plastry wołowiny umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie rozbij tłuczkiem.  W miseczce umieść musztardę, sól, pieprz, paprykę mieloną oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj mięso. Ogórki kiszone oraz paprykę pokrój w słupki. Na każdym kawałku wołowiny ułóż cienki plaster wędzonego boczku, trzy słupki papryki i ogórka. Całość zwiń bardzo dokładnie, tak by powstała roladka i zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i umieść na niej zrazy wołowe. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż mięso do niewielkiego żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na tej samej patelni, na której smażyłaś zrazy. Przyrumienioną cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa. W garnku zagotuj rosół . Tak przygotowanym wywarem zalej wołowinę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz zrazy przez ok. 2 godziny.   Gotowe! Jeśli nie masz w domu piekarnika zrazy wołowe możesz przygotować również na zwykłej kuchence . W takim przypadku należy je...