domowe smarowidło
Adobe Stock
Newsy

Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować

Swojski smalec ze skwarkami przy rilettes wręcz się chowa. Smarowidło do chleba przygotowane z dodatkiem wina wręcz rozpływa się w ustach. To idealny pomysł na przekąskę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.

Swojskie stoły podczas wielu imprez nie mogą się obyć bez swojskich wędlin, własnoręcznie przygotowanych nalewek, pysznych kiszonych ogórków i oczywiście bez smalcu ze skwarkami. To stanowisko jest najbardziej oblegane podczas wesel. Domowe smarowidło to idealny dodatek do pieczywa nie tylko na ważne święta, ale i na co dzień. Rilettes zdecydowanie wygrywa starcie ze smalcem.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Domowe rilettes

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane smarowidło. Oprócz wyjątkowego smaku, macie również pewność iż nie zawiera zbędnych dodatków i konserwantów. Rilettes to przepyszny dodatek do świeżego pieczywa oraz kiszonych ogórków. Przyrządzone z mięsa wieprzowego z białym wytrawnym winem wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.

Przepis na domowe smarowidło

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej bądź karkówki
  • 500 g surowego boczku
  • 200 g smalcu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Mięso oraz boczek dokładnie umyjcie, oszuście i pokrójcie w 3-4 cm kawałki. Przełóżcie je do większego garnka z grubym dnem bądź do naczynia żaroodpornego.
  2. Do tak przygotowanego mięsa dodajcie smalec, nieobraną cebulę, całe ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Całość zalejcie wodą, aby wszystkie produkty znalazły się pod jej powierzchnią.
  3. Składniki rillettes zagotujcie i zbierzcie szumowinę. Naczynie przykryjcie i całość gotujcie na minimalnym ogniu przez dwie godziny.
  4. Z garnka usuńcie wszystkie przyrpawy, cebulę oraz czosnek.
  5. Do mięsa dolejcie wino i ocet jabłkowy. Całość gotujcie przez kolejne dwie godziny pod przykryciem, aż mięso będzie dało się bez problemu rozdzielać.
  6. Na koniec powinno zostać tylko mięso oraz tłuszcz. Jeśli w garnku będzie nadal woda to wygotujcie ją bez przykrycia.
  7. Mięso dobrze rozdrobnijcie za pomocą widelca. Przełóżcie je do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików. Później zalejcie je pozostałym tłuszczem. Pojemniki zakręćcie dokładnie nakrętkami i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  8. Tak przygotowane smarowidło przechowujcie w lodówce. Podawajcie je wraz ze świeżym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem. Smacznego!
Komentarze