
Mimo że bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, tradycyjny smalec jest niestety też bardzo niezdrowy. Zawiera dużo tłuszczu, jest tuczący i często podajecie go pewnie ze sporą ilością soli, której nadmiar zdecydowanie szkodzi waszemu zdrowiu. Na szczęście mamy równie pyszną alternatywę.
Smalec z fasoli - przepis
To kanapkowe smarowidło jest naprawdę przepyszne! Zachwyci nawet największych tradycjonalistów w kuchni. Smalec z białej fasoli nie ustępuje smakiem tradycyjnemu smalczykowi, a do tego jest wegański i bardzo tani.
Składniki na pastę z fasoli:
- 2 puszki białej fasoli
- 2 cebule
- Szczypta majeranku
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Przygotowanie smalcu z fasoli
- Odsączcie fasolę z zalewy na sicie.
- Cebulę pokrójcie w drobne kostki.
- Na patelni rozgrzejcie olej lub oliwę i przyrumieńcie na niej cebulę.
- Fasolę przełóżcie do blendera i miksujcie, dodając oleju lub oliwy, aż do momentu, w którym uzyskacie pożądaną konsystencję.
- Pastę przyprawcie solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Zmiksujcie jeszcze raz do połączenia składników.
- Dodajcie zarumienioną cebulkę i dobrze wymieszajcie. Smacznego!
Jak przechowywać smalec?
Tak przygotowane smarowidło możecie włożyć do słoika i odstawić do lodówki. Będzie świeże przez kilka dni. Jeśli chcecie utrzymać jego świeżość na dłużej, polejcie powierzchnię olejem. Odetnie on dostęp do powietrza i nie powoli na rozwój pleśni. Przedłużycie dzięki temu trwałość smalcu.
Zdrowa pasta z fasoli
Dlaczego takie smarowidło to lepszy wybór?
- Tradycyjny smalec jest bardzo bogaty w tłuszcze nasycone, które niekorzystnie działają na zdrowie serca i całego układu krwionośnego. Tłuszcz używany do pasty z fasoli (olej rzepakowy lub oliwa z oliwek) jest znacznie zdrowszy, a dodatkowo jest go po prostu mniej.
- W smarowidle regulujecie samemu ilość dodanej soli, a tradycyjny smalec zawiera jej po prostu naturalnie więcej.
- Fasola jest zdrowa, zawiera wiele witamin, potasu i sporą ilość białka. Tego niestety nie można powiedzieć o słoninie, głównym składniku smalcu.