Smalczyk z takim dodatkiem to prawdziwa poezja smaku. Zdziwicie się, co można do niego dodać. Będzie pyszny
Flickr
Newsy

Smalczyk z takim dodatkiem to poezja smaku. Zdziwicie się, co można do niego dodać. Będzie pyszny

Marzą się wam kanapki jak za dawnych lat z nutą ziołowych przypraw? Smalczyk to nie tylko tradycja, ale i wciąż perfekcyjny smak.

Chleb ze smalcem z dodatkiem ogórka kiszonego to w ostatnich latach stały element różnorakich festynów, zlotów, pikników pod chmurką w całej Polsce. Polacy raczą się pajdami razowca tak ochoczo, że aż trzęsą im się od tego uszy.

Obecnie mało kto z młodszych obywateli naszego kraju pamięta jeszcze czasy jak takie kanapki były normalnością i codziennością w domach. Jak powstawał smalczyk, którym potem smarowało się chleb? Wszystko zaczynało się od świniobicia. Poznajcie historię tego zajęcia, a potem przystąpcie do lektury naszego przepisu na smalczyk z przyprawami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyglądało dawniej świniobicie?

Dawniej wiejscy gospodarze przeprowadzali świniobicie zwykle raz do roku. Bogatsi mogli sobie pozwolić na to maksymalnie dwa razy. Grudniowe lub sierpniowe bicie świni miało swoją specjalną oprawę. Cała procedura była zaplanowana od A do Z. Włącznie z kolejnością spożywania kolejnych części wieprzowiny przez cały rok.

Na pierwszy ogień szła potrawka złożona ze świńskiego mózgu i jajka, zwana gdzieniegdzie móżdżkiem po polsku. Kiedy mięso dopiero zaczynało „odparowywać” po ubiciu, chłopi przygotowywali pierwszą ucztę – złożoną z wysmażonej w słoninie świeżonki.

Więcej o tym daniu przeczytacie w tym miejscu: Jak zrobić smakowitą świeżonkę z cebulką? Zastosujcie ten trik a wyjdzie tak pyszna, że będziecie maczać w niej chleb Pozostałą część świni zwykle obficie solono i odstawiano na późniejszy czas.

Z czego można wytopić smalczyk na kanapki?

Do świniobicia wybierano zazwyczaj potężne, tłuste sztuki. A to miało swoje przełożenie na ilość słoniny i sadła wieprzowego, które potem ze smakiem przetapiano na smalec lub jak w przypadku sadła, również zasalano.

Dzisiejsza hodowla świń nastawiona jest na większą ilość mięsa niż tłuszczu. Stąd wynika mniejsza podaż na rynku wieprzowej słoniny wysokiej jakości. Szkoda, bo ci, co kiedyś byli na wsi, dobrze wiedzą, czym jest dobrze przyrządzony smalczyk na kanapki ze świeżej słoniny.

Wytopiony z dobrej jakości tłuszczu, z dodatkiem cebuli i czosnku, a także naszej tajnej broni – mieszanki ziół, a więc tymianku i majeranku. Poezja smaku!

Zaopatrzcie się w kawałek wiejskiej słoniny i jak najszybciej przystępujcie do realizacji tego przepisu. Na pewno nie pożałujecie!

Zobacz także
Smalec

Przepis na najlepszy smalczyk pod słońcem. Do tego pajda chleba i ogórek kiszony. Szynka się chowa

25 zł za pajdę chleba ze smalcem? Ceny na jarmarku we Wrocławiu wołają o pomstę do nieba

25 zł za pajdę chleba ze smalcem. Ceny na jarmarku we Wrocławiu wołają o pomstę do nieba

Przepis na domowy smalczyk z ziołami

Składniki:

  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 1-2 łyżki mleka - opcjonalnie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 niewielkie cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Słoninę skrójcie na niewielką kostkę.
  2. Wytapiajcie słoninę w rondlu lub w głębokiej patelni.
  3. Opcjonalnie możecie dodać do wytapiającego się mleka odrobinę mleka.
  4. Smażcie słoninę do momentu, aż skwarki zabarwią się na brązowy kolor.
  5. Dodajcie do smalcu posiekaną cebulę i czosnek, zeszklijcie warzywa.
  6. Pod koniec smażenia doprawcie smalczyk ziołami i solą.
  7. Przelejcie smalec do naczynia i odstawcie do ostygnięcia.
Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Domowy smalec to przysmak, który tygrysy lubią najbardziej. Zamiast czekać na zjedzenie okazałej pajdy na letnim jarmarku, przyrządźcie go w swoim domu!

To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki. Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku. Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko? To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej. To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka. Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi. Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka Składniki: 1 kg słoniny 50 dag boczku 2 łyżki mleka 2 małe cebulki 3 ząbki czosnku 1 jabłko Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Łyżeczka majeranku dla smaku Przygotowanie: Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek. Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie. Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu. Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy. Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej. Obierzcie ze skórki cebulę. Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego. Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie....

Smalec do kanapek - przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
To cudowne smarowidło będzie idealne na kanapki. Oprószcie je solą a na długo zapamiętacie ten smak
Chcecie zjeść kanapki z czymś naprawdę pysznym? Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Jeśli macie ochotę na naprawdę przepyszny dodatek do kanapek, który rozpieści wasze podniebienia, wypróbujcie ten sposób. Nie jest on dietetyczny, ale nie po to je się to smarowidło do kanapek. Smalczyk ze skwarkami Też jadło się tak u was w domach? Smalczyk ze skwarkami to rarytas, który wiele osób wspomina z dzieciństwa. Wytopiona słonina będąca nośnikiem smaku, cebula, która podkręca smak każdego dania i pyszne chrupiące skwarki. To smarowidło zachwyca smakiem i różnorodnością tekstur.  Składniki na smalczyk ze skwarkami 3 kg świeżej słoniny 300 g wędzonej słoniny 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka majeranku Sól 2 kostki smalcu Przepis na pyszne smarowidło Zmielcie lub pokrójcie w kostkę słoninę świeżą i wędzoną.  Włóżcie słoninę do garnka i smażcie na małym gazie.  Wytapiajcie słoninę do pojawienia się lekko brązowych skwarek. Uważajcie, żeby ich nie przypalić! Obierzcie i pokrójcie czosnek i cebulę. Dodajcie do garnka ze słoniną smalec i odczekajcie do rozpuszczenia.  Przyprawcie smarowidło solą, majerankiem, czosnkiem i cebulą.  Wymieszajcie, odstawcie do ostygnięcia i odłóżcie do słoiczka.  To smarowidło jest pyszne! Smarowidło najlepiej smakuje na kromce świeżego, wiejskiego chleba, lekko oprószone z wierzchu solą. Świetnym dodatkiem do takiej kanapki są też kiszone ogórki. Niektórzy lubią doprawić jeszcze taką kanapkę mielonym pieprzem. Nie jedzcie tego za często… Choć smalczyk jest z pewnością pyszny, nie jedzcie go za często, jeśli chcecie utrzymać sylwetkę i zdrowie. To jeden z bardziej tuczących dodatków do pieczywa, jakie możemy sobie wyobrazić.  Tłuszcze zwierzęce to w większości tłuszcze...

Smalec
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Przepis na najlepszy smalczyk pod słońcem. Do tego pajda chleba i ogórek kiszony. Szynka się chowa
Kanapki ze smalcem to dla wielu wspomnienie pięknego dzieciństwa. Pora przypomnieć sobie ten wspaniały smak!

Smarowanie pieczywa swojskim smalcem dawno wyszło już z mody. A szkoda, bo to nadal prawdziwa gratka dla największych smakoszy. Obecnie pajdę chleba z roztopioną słoniną i plasterek ogórka kiszonego dostać można na różnego rodzaju jarmarkach i festynach. Kiedyś tego typu kanapka stanowiła ważną część jadłospisu zwłaszcza na wsiach. Dawniej do smalczyku nie dodawano jednak pewnego dodatku. Jak poprawić smak domowego smalczyku? By nieco urozmaicić swój domowy, kanapkowy smalec, warto dodać do wytapianej słoniny trochę wędzonego boczku. Boczek ożywi nieco wasz smalczyk, który świetnie będzie komponował się ze świeżym pieczywem. Dodanie odrobiny boczku należy rozważyć zwłaszcza wtedy, gdy wasz kawałek słoniny jest bardzo tłusty i pozbawiony fragmentów mięsa. Słowem – taki, z którego będzie mało skwarków. Dobry smalec będzie świetną alternatywą dla przeróżnych, nafaszerowanych chemią sklepowych pasztetów. Wystarczy, że zaopatrzycie się w ładny kawałek słoniny, a z pewnością nie będziecie chcieli wrócić do czegokolwiek innego! Przepis na smalczyk do chleba Składniki: Ok. 60 dag świeżej słoniny Ok. 20 dag boczku wędzonego lub wędzonej słoniny Sól i pieprz Cebula Czosnek – kilka ząbków Przygotowanie: Zacznijcie od obrania i posiekania drobno cebuli i czosnku. Podsmażcie na patelni cebulę, a następnie dodajcie do niej czosnek. Słoninę oczyśćcie i pokrójcie drobno. Wytapiajcie słoninę w dużym naczyniu. Boczek pokrójcie na drobne kawałki i dodajcie do wytapiającej się słoniny, wtedy kiedy skwarki będą już złociste. Pod koniec wytapiania dodajcie do garnka także podsmażoną cebulę i czosnek. Gdy smalec nieco przestygnie, doprawcie go solą i pieprzem. Odstawcie naczynie ze smalczykiem do stężenia. Smalcem smarujcie kanapki i podawajcie je z plastrem...

swiezonka
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić świeżynkę z cebulką? Zastosujcie ten trik a wyjdzie tak pyszna, że będziecie maczać w niej chleb
Nie ma to jak świeża smażona wieprzowina. Jeżeli macie do niej dostęp, nie zawahajcie przypomnieć sobie smaku tradycyjnej świeżynki.

Świeżonka, świeżyzna, a może świeżynka – różnie nazywa się w różnych częściach naszego kraju, mięsną potrawę ze świeżo ubitej świni. Jak zwał, tak zwał. Istotne jest to, że smak tej potrawy niemal zawsze jest perfekcyjny. To zasługa nie tylko mięsa, ale i dodatków. Doświadczeni rzeźnicy i wiejscy gospodarze dobrze wiedzą, że świeża wieprzowina musi „wystygnąć” i odparować. „Stygnięcie”, czyli nic innego jak po prostu ochładzanie świeżo ubitej świni jest konieczne, by zatrzymać procesy życiowe w komórkach mięsa, a także uniknąć psucia się mięsa. Tradycja świniobicia przewiduje jednak przygotowywanie posiłku ze świeżej wieprzowiny. Dawniej był nim choćby smażony z jajkiem móżdżek świni. Jakie mięso wybrać do smażenia świeżonki? Obecnie w nie wszystkich gospodarstwach szykuje się jeszcze takie rarytasy. Przetrwała za to tradycja smażenia świeżonki. To nic innego jak kilka gatunków mięs – podgardle, karkówka, łopatka, boczek – a wszystko to solidnie wysmażone na kawałku słoniny. Kluczem jest właśnie odpowiedni wybór rodzajów mięs do tak zwanej chłopskiej smażenicy. Ten smak jest po prostu obłędny. Koniecznie dodajcie do mięsa również pokrojoną cebulę i czosnek, a potem poduście chwilę całość pod przykryciem. Świeżonka – przepis Składniki: Kawałek łopatki – ok. 50 dag Kawałek karkówki, podgardla – ok. 50 dag Kawałek boczku – ok. 30-40 dag Niewielki kawałek słoniny do smażenia 2 cebule 1-2 ząbki czosnku Majeranek Pieprz ziołowy Pieprz Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, wysuszcie, pokrójcie na niewielkie kawałki. Doprawcie łopatkę, karkówkę i boczek pieprzem, solą i majerankiem. Na patelni rozpuście świeżą słoninę i smażcie na niej kawałki mięsa na złoty...