Smalec z ziołami
Gotujmy.pl
Newsy

Smalczyk z takim dodatkiem to prawdziwa poezja smaku. Zdziwicie się, co można do niego dodać. Będzie pyszny

Marzą się wam kanapki jak za dawnych lat z nutą ziołowych przypraw? Smalczyk to nie tylko tradycja, ale i wciąż perfekcyjny smak.
Hubert Rój
luty 10, 2021

Dawniej wiejscy gospodarze przeprowadzali świniobicie zwykle raz do roku. Bogatsi mogli sobie pozwolić na to maksymalnie dwa razy.

Grudniowe lub sierpniowe bicie świni miało swoją specjalną oprawę. Cała procedura była zaplanowana od A do Z. Włącznie z kolejnością spożywania kolejnych części wieprzowiny przez cały rok.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Dawne świniobicia

Na pierwszy ogień szła potrawka złożona ze świńskiego mózgu i jajka, zwana gdzieniegdzie móżdżkiem po polsku.

Kiedy mięso dopiero zaczynało „odparowywać” po ubiciu, chłopi przygotowywali pierwszą ucztę – złożoną z wysmażonej w słoninie świeżonki.

Więcej o tym daniu przeczytacie w tym miejscu: Jak zrobić smakowitą świeżonkę z cebulką? Zastosujcie ten trik a wyjdzie tak pyszna, że będziecie maczać w niej chleb

Pozostałą część świni zwykle obficie solono i odstawiano na późniejszy czas.

Zapomniany przysmak

Do świniobicia wybierano zazwyczaj potężne, tłuste sztuki.
A to miało swoje przełożenie na ilość słoniny i sadła wieprzowego, które potem ze smakiem przetapiano na smalec lub jak w przypadku sadła, również zasalano.

Dzisiejsza hodowla świń nastawiona jest na większą ilość mięsa niż tłuszczu. Stąd wynika mniejsza podaż na rynku wieprzowej słoniny wysokiej jakości.

Szkoda, bo ci, co kiedyś byli na wsi, dobrze wiedzą, czym jest dobrze przyrządzony smalczyk na kanapki ze świeżej słoniny.

Wytopiony z dobrej jakości tłuszczu, z dodatkiem cebuli i czosnku, a także naszej tajnej broni – mieszanki ziół, a więc tymianku i majeranku. Poezja smaku!

Zaopatrzcie się w kawałek wiejskiej słoniny i jak najszybciej przystępujcie do realizacji tego przepisu. Na pewno nie pożałujecie!

Przepis na domowy smalczyk z ziołami

Składniki:

  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 1-2 łyżki mleka - opcjonalnie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 niewielkie cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Słoninę skrójcie na niewielką kostkę.
  2. Wytapiajcie słoninę w rondlu lub w głębokiej patelni.
  3. Opcjonalnie możecie dodać do wytapiającego się mleka odrobinę mleka.
  4. Smażcie słoninę do momentu, aż skwarki zabarwią się na brązowy kolor.
  5. Dodajcie do smalcu posiekaną cebulę i czosnek, zeszklijcie warzywa.
  6. Pod koniec smażenia doprawcie smalczyk ziołami i solą.
  7. Przelejcie smalec do naczynia i odstawcie do ostygnięcia.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Domowy smalec
gotujmy.pl/migotka28
Newsy Pyszny smalec domowej roboty z dodatkiem cebulki. Idealny na sylwestrowy stół
Szukacie inspiracji na sylwestrowe przekąski? Przygotujcie smaczne kanapki z pysznym, domowej roboty smalcem!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Czy istnieje coś, co pasuje do imprezowych trunków lepiej niż świeży, chrupiący chleb z domowym smalcem i cebulką? Jesteśmy gotowi się założyć, że nie! Smalec, zwłaszcza domowej roboty, pasuje idealnie do klusek czy pierogów oraz oczywiście do kanapek. Są przepyszne, sycące i nikt nie może się im oprzeć! Jeżeli przygotowujecie w tym roku imprezę sylwestrową (nawet bardzo skromną), to warto przyrządzić takie przekąski. Będą wszystkim smakowały!   Jeszcze kilka lat temu smalec był swego rodzaju tabu. Zrobiło się głośno o złym wpływie tłuszczów zwierzęcych na zdrowie, a do tego doszły jeszcze kwestie etyczne. Wegetarianizm i weganizm stał się bardzo modny, więc już i tak otoczony złą sławą smalec stracił na popularności. Niektórzy wręcz wstydzą się przyznać, że go lubią! Teraz jednak wraca do łask – szczególnie po tym jak odkryto, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są aż tak niezdrowe jak wcześniej sądzono. Dlatego jeśli lubicie smalec, to nie musicie się przejmować i śmiało dodawajcie go do ulubionych potraw lub zróbcie z nim pyszne kanapki!  Przepis na domowy smalec z cebulą Do przygotowania swojskiego smalcu będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg słoniny 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku Majeranek Pieprz Sól Przygotowanie Odetnijcie ze słoniny skórę. Pokrójcie słoninę bardzo drobno lub, jeśli macie maszynkę do mięsa, to zmielcie na dużych oczkach. Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzućcie do garnka i powoli wytapiajcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wytapianie powinno trwać od 1 do 3 godzin. Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę. Kiedy kawałki słoniny będą już pływać w wytopionym tłuszczu, dorzućcie do garnka cebulę, majeranek, sól i...

Przeczytaj
Domowy smalec
Flickr/Jason Lam
Newsy Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy smalec - a z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy
Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Wiemy, jak odtworzyć ten smak!
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bajecznie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania. Ale to nie wszystko! Domowe smaki Domowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań. Wielką fanką domowego smalcu jest najsłynniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. Smalec doskonale sprawdza się na domowych prywatkach, weselach, przy każdym biesiadowaniu z wysokoprocentowymi napojami wyskokowymi. Na co dzień raczej po niego nie sięgamy. Na spotkaniach towarzyskich jest bezkonkurencyjny. Tłusty przysmak Smalec wytapiamy najczęściej ze słoniny wieprzowej. Każda pani domu zna oczywiście inny przepis. Jednak jego podstawowy skład jest bardzo prosty i nawet amatorki kuchennych rewolucji są w stanie go wykonać. Możecie go wzbogacić o kawałki rozdrobnionej kiełbasy, uprażoną cebulę lub skwarki. Głównym składnikiem smalcu są tłuszcze, wśród których prym wiodą te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz śladowe ilości soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich, takich jak skóra czy mięśnie. Smalec znalazł nietypowe zastosowanie w farmacji i służy jak surowiec farmaceutyczny. Jest stosowany jako podłoże do wytwarzania maści leczniczych. To stosunkowo tani, oleisty i skuteczny składnik. Może służyć nie tylko do konsumpcji, choć najczęściej korzystamy z niego właśnie w celach spożywczych. Pyszny i domowy Jeśli cieknie wam ślinka na samo wspomnienia smalcu, podrzucamy łatwy do wykonania przepis. To jeden z tych smaków, które przypomną wam dzieciństwo. Jak wiadomo, to jeden w najprzyjemniejszych...

Przeczytaj
Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden magiczny składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzasz domowej roboty smalec koniecznie dodaj do niego majeranek!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziesz potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyj, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieść na zimnej patelni. Ustaw średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszaj mięso i zmniejsz moc palnika. Odstaw na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodaj do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększ moc palnika. Całość smaż jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszać, a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelej do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóż do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych. Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Źródło: gotujmy

Przeczytaj
policzki wołowe
gotujmy.pl/agabi22
Newsy Rarytas wśród świątecznych, obiadowych dań. Policzki wołowe dla wielbicieli rozpływającego się w ustach mięsa
W dzień Bożego Narodzenia nie ma miejsca na półśrodki. Na stole powinny się pojawić wykwintne dania, takie jak na przykład delikatne policzki wołowe.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Jak głosi popularne powiedzenie: nie zawsze jest niedziela. Boże Narodzenie wypada jeszcze rzadziej, bo przecież tylko raz w roku. Nie warto więc w tym dniu oszczędzać na świątecznym obiedzie. Uczcijmy ten wesoły, szczęśliwy dzień odświętnym obiadem – wykorzystajmy do tego szlachetne mięso wołowe. A takim są oczywiście policzki wołowe. By przyrządzić je w należyty sposób, musimy dysponować naprawdę dobrym mięsem, zakupionym w dobrym źródle. Najlepiej u znajomego rzeźnika. Drugie danie na rodzinne spotkanie podczas I dnia świąt to zwykle niełatwe zadanie. Oczekiwania wobec gospodyni są bardzo wysokie. Powodem jest oczywiście wigilijna uczta poprzedniego dnia, podczas której wszyscy do syta zajadają się wszelkimi rarytasami. Możecie być jednak spokojni. Gdy użyjecie szlachetnego wołowego mięsa, dodacie do sosu wino i pozwolicie wołowinie na spokojne duszenie przez kilka godzin – efekt „wow” wśród biesiadników macie jak w banku. Przepis na delikatne policzki wołowe Składniki: 50 dag mięsa z policzków wołowych 2 łyżki oleju bądź łyżka klarowanego masła Sól i pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 marchewki Szklanka czerwonego wina Pomarańcza 4 ząbki czosnku Ziarenka jałowca i pieprzu Łyżeczka miodu Opcjonalnie – gałązki tymianku Przygotowanie: Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na noc w marynacie złożonej z wina, soku z pomarańczy, startego na tarce czosnku, miodu, z dodatkiem ziarenek jałowca i pieprzu. Obsmażamy mięso na rozgrzanym tłuszczu w celu uzyskania ładnej skórki. Zdejmujemy mięso z ognia, a wlewamy na patelnię resztki marynaty. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i zagotowujemy sos. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu,...

Przeczytaj