Smakowity staropolski żurek. To danie kosztuje mniej niż 10 zł i powstaje w mig
Adobe Stock
Newsy

Przepis na szybki i klasyczny żurek. Zróbcie koniecznie tę rzecz z czosnkiem, a wyjdzie jeszcze lepszy

Pyszny, polski żurek to uwielbiana przez wiele osób bardzo sycąca zupa. Zrobiona z tego przepisu smakuje niesamowicie!

Lubicie tradycyjny polski żurek? To danie o bardzo charakterystycznym smaku jest niezwykle aromatyczne i sycące – gwarantujemy, że żurek z tego przepisu smakuje każdemu i do tego jest bardzo tani!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia żurku? 

Danie to bywa nazywane żurkiem staropolskim, ponieważ jest to jedna z bardzo tradycyjnych polskich potraw. Nie bez powodu przygotowuje się ją na Wielkanoc – dawniej przed świętami chłopi wyjadali kończące się zimowe zapasy i nierzadko cierpieli głód, a żurek był bardzo tanią zupą.

Paradoksalnie w przeszłości nikt na Wielkanoc żurku jeść nie chciał i nic dziwnego – kto miałby ochotę kolejny dzień jeść zupę, którą gotował codziennie od kilku miesięcy? Dziś jednak na pamiątkę żurek jest nieodłączną częścią wiosennego świętowania.

Zobacz także
Jasiek Kuroń podaje prosty przepis na domowy zakwas na żur. Zróbcie go jeszcze dziś, będzie gotowy do świąt

Jasiek Kuroń podał prosty przepis na domowy zakwas na żur. Nie trzeba go nawet mieszać łyżką

żurek

3 proste wskazówki, by ugotować najlepszy żurek. Gdy je poznacie, wasza zupa będzie zachwycać smakiem

Przepis na żurek

W tym przepisie wykorzystamy gotowy zakwas do żurku. Potrzebujecie poniższych składników:

  • 1 butelka zakwasu na żurek bądź ok. 300 ml gotowego zakwasu żytniego na żur
  • 4 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Śmietana 30%
  • Biała kiełbasa (ok. 60 dag)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Postępujcie zgodnie z instrukcją podaną na butelce gotowego zakwasu. Przelejcie odpowiednią ilość do garnka z wodą.
  2. Kiełbasę potnijcie w plastry i podsmażcie na patelni. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Całość dodajcie do garnka z wodą i zakwasem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i zagotujcie.
  3. Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub pokrójcie bardzo drobno i wymieszajcie z solą. Dodajcie do zupy. Jeżeli chcecie, możecie też wrzucić 1 kostkę rosołową. Dorzuć siekaną cebulę i dużo majeranku. Całość gotujcie przez około 10 minut.
  4. Na koniec dodaj śmietany wedle uznania i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Smacznego!
Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

żurek
Adobe Stock
Newsy
Chcecie zrobić żurek, ale nie macie zakwasu? Zastosujcie sztuczkę mistrzów kuchni i dodajcie ten składnik z lodówki
Do świąt wielkanocnych coraz bliżej, a co za tym idzie, może być trudność w dostaniu zakwasu do żurku. Sprawdźcie ten patent kucharzy, a zupa wyjdzie wam idealna!

Żurek to polska, tradycyjna potrawa. Najczęściej jest podawana podczas świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami. Idealnie komponuje się z jajem ugotowanym na twardo i świeżym pieczywem.  Tajemniczy składnik żurku Jest to jedna z popularniejszych zup. Dzięki sporej zawartości warzyw oraz mięsa, jest dość syta i może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Żurek przygotowuje się na wywarze, ale najważniejszym składnikiem w tej potrawie jest zakwas. To on nadaje całemu daniu odpowiedniego smaku oraz kwasowości, która charakteryzuje tą zupę. Dzięki niemu jest to niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju danie. Co zrobić, kiedy nie macie tego składnika w domu? To bardzo proste. Skorzystajcie z patentu kucharzy i zamiast zakwasu, do wywaru dodajcie kwaśne mleko. Idealnie skomponuje się z całością.  Składniki: 1 kość wędzona mięsna 1-2 cebule 10 dag wędzonego boczku 1 kiełbasa 8 ziemniaków 1 litr kwaśnego mleka bądź kefiru 2-3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia sól kminek pieprz majeranek przyprawa uniwersalna Wykonanie: W 4-5 litrach wody ugotujcie kość wędzoną mięsną pod przykryciem do miękkości. Następnie wyjmijcie je oraz odstawcie do ostudzenia. Później kość obierzcie z mięsa i wrzućcie je z powrotem do wywaru. Do garnka dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Całość gotujcie dalej na niewielkim ogniu. Cebulę, wędzony boczek oraz kiełbasę pokrójcie na średnie kawałki. Na patelni rozgrzejcie olej i wszystko razem podsmażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wszystko dodajcie do wywaru. Ziemniaki obierzcie, umyjcie oraz pokrójcie w niewielką kostkę. Później wrzućcie je do garnka, gotujcie do miękkości. Kwaśne mleko dokładnie roztrzepcie...

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...