Lubicie tradycyjny polski żurek? To danie o bardzo charakterystycznym smaku jest niezwykle aromatyczne i sycące – gwarantujemy, że żurek z tego przepisu smakuje każdemu i do tego jest bardzo tani!

Historia żurku? 

Danie to bywa nazywane żurkiem staropolskim, ponieważ jest to jedna z bardzo tradycyjnych polskich potraw. Nie bez powodu przygotowuje się ją głównie na Wielkanoc – dawniej przed świętami chłopi wyjadali kończące się zimowe zapasy i nierzadko cierpieli głód, a żurek był bardzo tanią zupą.

Paradoksalnie w przeszłości nikt na Wielkanoc żurku jeść nie chciał i nic dziwnego – kto miałby ochotę kolejny dzień jeść zupę, którą gotował codziennie od kilku miesięcy? Dziś jednak na pamiątkę tamtych czasów żurek jest nieodłączną częścią wiosennego świętowania.

Przepis na żurek

W tym przepisie wykorzystamy gotowy zakwas do żurku. Potrzebujecie poniższych składników:

Zobacz także:

  • 1 butelka zakwasu na żurek bądź ok. 300 ml gotowego zakwasu żytniego na żur
  • 4 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Śmietana 30%
  • Biała kiełbasa (ok. 60 dag)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Postępujcie zgodnie z instrukcją podaną na butelce gotowego zakwasu. Przelejcie odpowiednią ilość do garnka z wodą.
  2. Kiełbasę potnijcie w plastry i podsmażcie na patelni. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Całość dodajcie do garnka z wodą i zakwasem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i zagotujcie.
  3. Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub pokrójcie bardzo drobno i wymieszajcie z solą. Dodajcie do zupy. Jeżeli chcecie, możecie też wrzucić 1 kostkę rosołową. Dorzuć siekaną cebulę i dużo majeranku. Całość gotujcie przez około 10 minut.
  4. Na koniec dodaj śmietany wedle uznania i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Smacznego!