
Lubicie tradycyjny polski żurek? To danie o bardzo charakterystycznym smaku jest niezwykle aromatyczne i sycące – gwarantujemy, że żurek z tego przepisu smakuje każdemu i do tego jest bardzo tani!
Historia żurku?
Danie to bywa nazywane żurkiem staropolskim, ponieważ jest to jedna z bardzo tradycyjnych polskich potraw. Nie bez powodu przygotowuje się ją na Wielkanoc – dawniej przed świętami chłopi wyjadali kończące się zimowe zapasy i nierzadko cierpieli głód, a żurek był bardzo tanią zupą.
Paradoksalnie w przeszłości nikt na Wielkanoc żurku jeść nie chciał i nic dziwnego – kto miałby ochotę kolejny dzień jeść zupę, którą gotował codziennie od kilku miesięcy? Dziś jednak na pamiątkę żurek jest nieodłączną częścią wiosennego świętowania.
Przepis na żurek
W tym przepisie wykorzystamy gotowy zakwas do żurku. Potrzebujecie poniższych składników:
- 1 butelka zakwasu na żurek bądź ok. 300 ml gotowego zakwasu żytniego na żur
- 4 ziemniaki (opcjonalnie)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- Majeranek
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Śmietana 30%
- Biała kiełbasa (ok. 60 dag)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Postępujcie zgodnie z instrukcją podaną na butelce gotowego zakwasu. Przelejcie odpowiednią ilość do garnka z wodą.
- Kiełbasę potnijcie w plastry i podsmażcie na patelni. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Całość dodajcie do garnka z wodą i zakwasem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i zagotujcie.
- Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub pokrójcie bardzo drobno i wymieszajcie z solą. Dodajcie do zupy. Jeżeli chcecie, możecie też wrzucić 1 kostkę rosołową. Dorzuć siekaną cebulę i dużo majeranku. Całość gotujcie przez około 10 minut.
- Na koniec dodaj śmietany wedle uznania i dopraw solą oraz pieprzem.
- Smacznego!