Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma długą tradycję. Wywodzi się z tradycji pasterskich. Czasem przypominały gulasze, czasem zupy lub inną potrawkę.

Na ogół przygotowywano je niegdyś nad palącym się ogniskiem w zawieszonym nad ogniem kociołku. Danie musiało być pożywne i sycące – bywało, że stanowiło jedyny posiłek dla strudzonych pasterzy.

Co ciekawe, wiele kulinarnych rozwiązań narodziło się właśnie podczas takiego gotowania pod gołym niebem. Pasterze doprawiali swoje gulasze dzikimi ziołami rosnącymi na halach, łąkach i polanach.

W ten sposób do kuchni dostały się takie zioła jak cząber, czy lebiodka, dzisiaj znana również pod nazwą oregano.

Zobacz także:

Dania jednogarnkowe współcześnie

Dzisiaj, w dobie pełnych lodówek i świetnie zaopatrzonych sklepów, nie ma już obaw o to, czy złapie nas nagle głód.

Mimo wszystko dania jednogarnkowe, a także „jednonaczyniowe” wciąż są popularne. Ich zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania .

My proponujemy, by przygotować taki „kociołek” nie nad ogniskiem, a po prostu w piekarniku. Wystarczy kawałek dobrego mięsa, trochę ziemniaków i innych warzyw oraz ser i voila!

Składniki:

  • 1 kg karkówki lub innego dość tłustego mięsa wieprzowego
  • Ok. 1,5-2 kg ziemniaków
  • Łyżka oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Papryka czerwona
  • Ok. 10 dag sera żółtego
  • Oregano
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kawałki podobnej wielkości jak pokrojone ziemniaki.
  3. Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  4. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy na nie paprykę i cebulę. Polewamy całość olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na wierzch naczynia dodajemy mięso.
  6. Pieczemy do miękkości, ok. 40 min w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C), najlepiej pod przykryciem.
  7. Gdy wszystko będzie już miękkie i gotowe, wyłączmy piekarnik i posypujemy nasze danie startym serem żółtym. Wstawiamy danie do rozgrzanego piekarnika, by ser się rozpuścił.