danie 1 garnkowe
gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy

Smakowity obiad z 1 naczynia. Pyszna karkówka, ziemniaki, gorący piekarnik i gotowe

Przepyszne, kruche i rozpływające się mięso w towarzystwie ziemniaków, warzyw i ciągnącego się sera. Czego chcieć więcej? Oto idealne danie z jednej brytfanny.
Hubert Rój
styczeń 04, 2021

Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma długą tradycję. Wywodzi się z tradycji pasterskich. Czasem przypominały gulasze, czasem zupy lub inną potrawkę.

Na ogół przygotowywano je niegdyś nad palącym się ogniskiem w zawieszonym nad ogniem kociołku. Danie musiało być pożywne i sycące – bywało, że stanowiło jedyny posiłek dla strudzonych pasterzy.

Co ciekawe, wiele kulinarnych rozwiązań narodziło się właśnie podczas takiego gotowania pod gołym niebem. Pasterze doprawiali swoje gulasze dzikimi ziołami rosnącymi na halach, łąkach i polanach.

W ten sposób do kuchni dostały się takie zioła jak cząber, czy lebiodka, dzisiaj znana również pod nazwą oregano.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Dania jednogarnkowe współcześnie

Dzisiaj, w dobie pełnych lodówek i świetnie zaopatrzonych sklepów, nie ma już obaw o to, czy złapie nas nagle głód.

Mimo wszystko dania jednogarnkowe, a także „jednonaczyniowe” wciąż są popularne. Ich zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania .

My proponujemy, by przygotować taki „kociołek” nie nad ogniskiem, a po prostu w piekarniku. Wystarczy kawałek dobrego mięsa, trochę ziemniaków i innych warzyw oraz ser i voila!

Składniki:

  • 1 kg karkówki lub innego dość tłustego mięsa wieprzowego
  • Ok. 1,5-2 kg ziemniaków
  • Łyżka oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Papryka czerwona
  • Ok. 10 dag sera żółtego
  • Oregano
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kawałki podobnej wielkości jak pokrojone ziemniaki.
  3. Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  4. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy na nie paprykę i cebulę. Polewamy całość olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na wierzch naczynia dodajemy mięso.
  6. Pieczemy do miękkości, ok. 40 min w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C), najlepiej pod przykryciem.
  7. Gdy wszystko będzie już miękkie i gotowe, wyłączmy piekarnik i posypujemy nasze danie startym serem żółtym. Wstawiamy danie do rozgrzanego piekarnika, by ser się rozpuścił.
Komentarze
karkówka pieczona w winie przepis
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować idealną karkówkę w winie? Jeden trik i będzie się rozpływać w ustach
Przygotowując karkówkę w winie koniecznie pamiętajcie o zrobieniu nacięć w mięsie. Dzięki temu danie niesamowicie przeniknie zarówno smakiem przypraw, jak i samego wina.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Tej potrawy nie muszą się obawiać nawet abstynenci. Bowiem pod wpływem temperatury cały alkohol wyparuje, a w mięsie pozostanie tylko niesamowity smak. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i kilku przypraw. Przepis jest dziecinnie prosty, sami się przekonajcie! Przepis na karkówkę w winie Będziecie potrzebować 1,5 kilograma karkówki 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku 50 ml oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka Przygotowanie Karkówkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zróbcie w niej kilkanaście nacięć. W małej miseczce umieść olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili oraz słodką paprykę w proporcjach odpowiadających waszym kupkom smakowym. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie dokładnie ponacinane mięso. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wino i umieśćcie w nim karkówkę. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Mięso pieczcie pod pokrywką, przez ok. 2 godziny, pamiętając by co kilkanaście minut podlać karkówkę sosem winnym ze spodu. Gotowe! Tak przygotowana karkówka idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniaczkami lub puree, a także w towarzystwie smakowitej surówki, na przykład Coleslaw. 

Przeczytaj
karkówka z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie!
Lubisz karkówkę z grilla? Z pewnością pokochasz jej wersję smażoną na patelni! Jest tak samo soczysta dzięki użyciu specjalnej marynaty.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Tęsknicie już za wiosną? My też! Zima jeszcze się nie zaczęła, a my już myślami jesteśmy na majówkowym grillu. Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka – aż ślinka cieknie! Jeżeli też nie możecie się doczekać dań z grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni! Sposób na soczyste mięso Pewnie nie raz zastanawiałaś się jak twoja przyjaciółka to robi, że jej mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas przecież zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniesz szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznaj się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało! Przepis na marynowaną karkówkę z patelni Sekret soczystego mięsa tkwi w… marynacie! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić! Przygotuj te składniki: 1 kilogram karkówki Olej rzepakowy Łyżka keczupu 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka soli Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki Łyżeczka majeranku Przygotowanie Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze...

Przeczytaj