danie 1 garnkowe
gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy

Smakowity obiad z 1 naczynia. Pyszna karkówka, ziemniaki, gorący piekarnik i gotowe

Przepyszne, kruche i rozpływające się mięso w towarzystwie ziemniaków, warzyw i ciągnącego się sera. Czego chcieć więcej? Oto idealne danie z jednej brytfanny.

Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma długą tradycję. Wywodzi się z tradycji pasterskich. Czasem przypominały gulasze, czasem zupy lub inną potrawkę.

Na ogół przygotowywano je niegdyś nad palącym się ogniskiem w zawieszonym nad ogniem kociołku. Danie musiało być pożywne i sycące – bywało, że stanowiło jedyny posiłek dla strudzonych pasterzy.

Co ciekawe, wiele kulinarnych rozwiązań narodziło się właśnie podczas takiego gotowania pod gołym niebem. Pasterze doprawiali swoje gulasze dzikimi ziołami rosnącymi na halach, łąkach i polanach.

W ten sposób do kuchni dostały się takie zioła jak cząber, czy lebiodka, dzisiaj znana również pod nazwą oregano.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dania jednogarnkowe współcześnie

Dzisiaj, w dobie pełnych lodówek i świetnie zaopatrzonych sklepów, nie ma już obaw o to, czy złapie nas nagle głód.

Mimo wszystko dania jednogarnkowe, a także „jednonaczyniowe” wciąż są popularne. Ich zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania .

My proponujemy, by przygotować taki „kociołek” nie nad ogniskiem, a po prostu w piekarniku. Wystarczy kawałek dobrego mięsa, trochę ziemniaków i innych warzyw oraz ser i voila!

Składniki:

  • 1 kg karkówki lub innego dość tłustego mięsa wieprzowego
  • Ok. 1,5-2 kg ziemniaków
  • Łyżka oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Papryka czerwona
  • Ok. 10 dag sera żółtego
  • Oregano
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kawałki podobnej wielkości jak pokrojone ziemniaki.
  3. Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  4. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy na nie paprykę i cebulę. Polewamy całość olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na wierzch naczynia dodajemy mięso.
  6. Pieczemy do miękkości, ok. 40 min w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C), najlepiej pod przykryciem.
  7. Gdy wszystko będzie już miękkie i gotowe, wyłączmy piekarnik i posypujemy nasze danie startym serem żółtym. Wstawiamy danie do rozgrzanego piekarnika, by ser się rozpuścił.
Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy
Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

zupa gulaszowa
walia/gotujmy.pl
Przepisy
Idealna gulaszowa? Prawdziwy sekret tkwi w tym 1 składniku. Sprawdźcie, czy o tym wiedzieliście!
Za oknem już szara jesień. Nasze organizmy domagają się czegoś gorącego i pożywnego – pyszna zupa gulaszowa będzie jak znalazł!

W wielu polskich domach gotuje się zupę gulaszową. Sęk w tym, że co dom, to inna receptura. Jedni gotują bogaty w kilka rodzajów mięs forszmak, inni wolą kwaśne, nasycone pomidorami zupy meksykańskie. Jeszcze inną grupą zawiesistych, jesiennych zup są tak zwane gulaszowe. Ich nazwa nie wzięła się z przypadku. Nam, Polakom, tego rodzaju zupa przypomina oczywiście mięsny, aromatyczny sos, który nieraz spożywamy z plackiem po węgiersku czy z różnego rodzaju kaszami. Jednak, zupa gulaszowa swój rodowód ma na Węgrzech. To właśnie w kraju papryki od setek lat narodową potrawą jest zupa gulasz (węg. gulyas). Nie, to nie błąd. Pod właśnie tą nazwą, kryje się paprykowo-pomidorowe płynne danie. Właśnie gulaszu w kartach dań najczęściej wyszukują zagraniczni klienci węgierskich restauracji. Nieraz przez przypadek zamiast drugiego dania dostają pierwsze. Tak, czy inaczej, węgierski gulasz to pierwowzór naszej zupy gulaszowej. Dzisiaj przedstawimy wam naszą wariację na ten temat. Naszym specjalnym, dodatkowym składnikiem, którego nie uświadczycie w węgierskim daniu będzie biała fasola typu Jaś. Co prawda w zupie meksykańskiej występuje fasola czerwona, ale przecież zawsze warto zadbać o patriotyczny element na naszym talerzu! Przepis na zupę gulaszową Składniki: Duży kawałek łopatki wieprzowej Seler Por 1-2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 20 dag pieczarek  3 cebule  Czosnek – kilka ząbków 2 małe papryki Koncentrat pomidorowy Kilka sporych ziemniaków Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowane: Mięso kroimy w kawałki i smażymy na patelni na oleju. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek. Po obsmażeniu, przerzucamy całość do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy wraz z...

Zapiekanka fasolowa
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Ten smak na długo pozostaje w ustach
Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa, no i właśnie – co jeszcze można ugotować z fasoli? Ten przepis na zapiekankę stworzy wam nowe możliwości.

Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli. Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować. Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie. Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant. Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki. Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy. Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Składniki: 3 szklanki fasoli 3 cebule średniej wielkości 2 średnie marchewki Papryka czerwona 40-50 dag ziemniaków Kilka łyżek masła 2 jaja 10 dag bułki tartej 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella) 2-3 ząbki czosnku Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Majeranek Bazylia Sól i pieprz Natka pietruszki Przygotowanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po...

karkówka z kociołka przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Gęste, jednogarnkowe danie na zimowy obiad. Ta soczysta karkówka z ziemniaczkami nasyci was na długo
To danie to prawdziwa petarda. Możecie je przyrządzić wedle uznania – w kociołku nad ogniskiem, piekarniku lub zwykłym garnku. Obiad robi się praktycznie sam, a smakuje naprawdę wybornie.

Zimowy obiad powinien być gorący, nieco pikantny i przede wszystkim syty. Wszystkie te wymogi z pewnością spełnia jednogarnkowe danie, w którym znajdziecie między innymi karkówkę, boczek, kiełbasę oraz ziemniaki. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że możecie je przyrządzić na różne sposoby – w kociołku nad ogniskiem, piekarniku, a nawet zwykłym garnku. W każdej odsłonie smakuje wybornie. Przepis na karkówkę z kociołka  Będziecie potrzebować 500 gramów karkówki 300 gramów boczku 50 gramów smalcu 2 lasek kiełbasy 2 kilogramów ziemniaków 4 marchewek 2 cebul 1 pęczku świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Kociołek wysmarujcie smalcem. Pamiętajcie jednak, by nie zużyć całego. Będzie wam jeszcze potrzebny. Ziemniaki i marchewkę obierzcie, a następnie pokrójcie w plastry. Cebule obierzcie i posiekajcie w pióra. Świeżą natkę pietruszki również posiekajcie drobniutko. W plastry pokrójcie także boczek oraz kiełbasę. Pamiętajcie jednak, by z tego pierwszego mięsa najpierw odkroić skórkę (nie wyrzucajcie jej, tylko odstawcie, przyda się później). Karkówkę pokrójcie w kostkę. Tak przygotowane składniki zacznijcie układać warstwami w kociołku. Na dnie połóżcie odkrojoną z boczku skórkę, na niej umieśćcie ziemniaki, następnie kiełbasę, marchewkę, cebulę, boczek, karczek, sól, pieprz, natkę pietruszki i odrobinę smalcu.  Całość powtórzcie jeszcze raz, a następnie zamknijcie garnek i upieczcie danie nad ogniskiem. Powinno to trwać ok. 1 godziny. Przed podaniem koniecznie zamieszajcie w kociołku. Serwujcie ze swojskim chlebkiem. Smacznego! Jeśli nie macie możliwości przyrządzenia potrawy w kociołku,...