Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma długą tradycję. Wywodzi się z tradycji pasterskich. Czasem przypominały gulasze, czasem zupy lub inną potrawkę.
Na ogół przygotowywano je niegdyś nad palącym się ogniskiem w zawieszonym nad ogniem kociołku. Danie musiało być pożywne i sycące – bywało, że stanowiło jedyny posiłek dla strudzonych pasterzy.
Co ciekawe, wiele kulinarnych rozwiązań narodziło się właśnie podczas takiego gotowania pod gołym niebem. Pasterze doprawiali swoje gulasze dzikimi ziołami rosnącymi na halach, łąkach i polanach.
W ten sposób do kuchni dostały się takie zioła jak cząber, czy lebiodka, dzisiaj znana również pod nazwą oregano.
Zobacz także:
Dania jednogarnkowe współcześnie
Dzisiaj, w dobie pełnych lodówek i świetnie zaopatrzonych sklepów, nie ma już obaw o to, czy złapie nas nagle głód.
Mimo wszystko dania jednogarnkowe, a także „jednonaczyniowe” wciąż są popularne. Ich zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania .
My proponujemy, by przygotować taki „kociołek” nie nad ogniskiem, a po prostu w piekarniku. Wystarczy kawałek dobrego mięsa, trochę ziemniaków i innych warzyw oraz ser i voila!
Składniki:
- 1 kg karkówki lub innego dość tłustego mięsa wieprzowego
- Ok. 1,5-2 kg ziemniaków
- Łyżka oleju roślinnego
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- Papryka czerwona
- Ok. 10 dag sera żółtego
- Oregano
- Pieprz i sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki.
- Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kawałki podobnej wielkości jak pokrojone ziemniaki.
- Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
- Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy na nie paprykę i cebulę. Polewamy całość olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na wierzch naczynia dodajemy mięso.
- Pieczemy do miękkości, ok. 40 min w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C), najlepiej pod przykryciem.
- Gdy wszystko będzie już miękkie i gotowe, wyłączmy piekarnik i posypujemy nasze danie startym serem żółtym. Wstawiamy danie do rozgrzanego piekarnika, by ser się rozpuścił.