Smak swojskiego, chrupiącego chleba Ewy Wachowicz to zasługa 1 składnika. Dodaje go już na samym początku
AdobeStock
Newsy

Smak swojskiego chleba Ewy Wachowicz to zasługa 1 składnika. Dodaje go już na samym początku

Marzy się wam chlebek z chrupiącą skórką? Przejrzyjcie listę składników w tym przepisie, dokupcie to, czego brakuje i zabierajcie się za pieczenie - z tak pysznym chlebem nie ma na co czekać.

Zapach świeżo pieczonego chleba u wielu osób przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa. Możecie znów cofnąć się w czasie i przypomnieć sobie te czasy piekąc chleb samodzielnie.

Zachęcamy was do skorzystania z przepisu Ewy Wachowicz - gwiazda wypieka swoje pieczywo w dość niecodzienny sposób. Do ciasta wlewa składnik, który odpowiada za wyjątkowy smak chleba, a całość piecze w… żeliwnym garnku. Przygotujcie więc sobie takie naczynie oraz wszystkie potrzebne składniki i bierzcie się za pieczenie. 

Przepis na domowy chleb od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej do wypieków chleba - wówczas wyjdzie jednak mniej zdrowotny)

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (typu 2000)

  • pół litra maślanki

  • pół szklanki wody

  • 30 g świeżych drożdży

  • pół łyżeczki cukru

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki soli

  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka czarnuszki

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

  • 1 łyżeczka sezamu jasnego

  • 1 łyżeczka sezamu czarnego

Oraz olej, którym należy natłuścić garnek przed pieczeniem. 

Zobacz także
Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi jak dawniej. Zamiast ciepłej wody dodaje do nich coś innego

Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi jak dawniej. Zamiast ciepłej wody dodaje do nich coś innego

Sztuka mięsa gotowana w słoiku wg Ewy Wachowicz. Takie połączenie warzyw i przypraw to poezja smaku

Sztuka mięsa gotowana w słoiku wg Ewy Wachowicz. Takie połączenie warzyw i przypraw to poezja smaku 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie maślankę do rondelka, postawcie na kuchence i lekko podgrzejcie. Możecie też skorzystać z mikrofali uważając na to, by maślanka nie wyszła zbyt gorąca - ma być tylko podgrzana.

  2. Następnie przelejcie maślankę do miski. Dodajcie świeże drożdże, pół łyżeczki cukru i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na kwadrans.

  3. W międzyczasie wymieszajcie oba rodzaje mąki. Gdy minie już 15 minut, przesiejcie mąkę do miski. Następnie wlejcie jeszcze dwie łyżki oleju oraz pół szklanki letniej wody.

  4. Wsypcie 2 łyżeczki soli oraz po łyżeczce sezamu, siemienia lnianego i czarnuszki. Wszystko razem wymieszajcie bardzo dokładnie i wyróbcie ciasto.

  5. Gdy ciasto będzie już wyrobione, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  6. Weźcie teraz duży, żeliwny garnek i włóżcie go do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.

  7. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i uformujcie z niego bochenek. Posmarujcie z wierzchu wodą i posypcie ziarnami czarnuszki. 

  8. Wysmarujcie garnek w środku olejem i ostrożnie przełóżcie do niego ciasto. Garnek przykryjcie, włóżcie do piekarnika i pieczcie w 200 stopniach przez pół godziny. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę o 20 stopni i pieczcie kolejne pół godziny.

  9. Po upieczeniu wyjmijcie chleb z garnka i połóżcie na kratce do ostygnięcia. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ten chleb pochodzi prosto z... Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ten przepis na chleb zapisano w Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną
Ten wyjątkowy chleb uwielbiany przez gwiazdy możecie zrobić sami w domu - sprawdźcie jak!

Była „spicetka” (czyli piosenkarka należąca do zespołu Spice Girls) Victoria Beckham po zakończeniu kariery na estradzie zajęła się projektowaniem ubrań. Często można ją też zobaczyć w kreacjach, które sama stworzyła. Można więc powiedzieć, że jest w pewnym sensie modelką, a to wymaga nienagannej figury. Żona Davida Beckhama znana jest z bardzo szczupłej sylwetki, której utrzymanie jest możliwe tylko dzięki trzymaniu się ścisłej diety. Jednym z jej składników jest chleb Ezechiela, popularny wśród modelek i gwiazd. Przepis na ten chleb można znaleźć w Biblii! Dieta Victorii Beckham  Victoria swoją figurę zawdzięcza m.in. ścisłej diecie, jakiej przestrzega podobno już od 25 lat! Projektantka odżywia się zgodnie z zasadami diety peskatariańskiej, czyli je głównie ryby i owoce morza. Jej mąż, piłkarz David Beckham powiedział kiedyś, że odkąd poznał Victorię rzadko widzi, by jadła coś innego niż warzywa i grillowaną rybę.  W jadłospisie Victorii poza rybami znajdują się jednak także inne produkty - w tym bardzo zdrowy chleb Ezechiela, uwielbiany przez gwiazdy. Jest niezwykle odżywczy i zaspokaja apetyt na długo. Sprawdźcie, jak go przygotować.  Przepis na chleb Ezechiela Do przygotowania chleba Ezechiela potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml letniej wody 320 g mąki pszennej typ 650 100 g gotowanego bobu 100 g gotowanej soczewicy 100 g gotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczka soli Do zaczynu: 200 ml letniej wody 150 ml zakwasu żytniego 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 pół szklanki mąki jęczmiennej  50 g mąki z prosa Przygotowanie: Wszystkie składniki na zaczyn umieśćcie w misce, wymieszajcie, przykryjcie ściereczką...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów
Sezon na grzyby trwa, dlatego to najlepszy czas do tego, by przyrządzić pyszny sos do mięsa z wykorzystaniem świeżych, leśnych grzybów. Wiecie, które z nich najlepiej się do tego nadają?

Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie. Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zalewa: kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg 2 litry octu 2 łyżki soli 1 łyżka ziaren jałowca 2 goździki łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka ziaren kolendry liście laurowe Sos grzybowy: pół kilograma borowików 1 szklanka śmietanki pół szklanki piwa jasnego pszenicznego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczenie: 100 g słoniny 3 średnie marchewki 2 cebule pół dużego selera (korzeń) pół litra bulionu warzywnego Przygotowanie: Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia.  Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie.  Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie....

Zróbcie na święta dorsza z tym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Adobe Stock
Newsy
Dorsz z 1 sekretnym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Świąteczna rybka to nie tylko karp! Dorsz również będzie się dobrze komponował z resztą potraw na wigilijnym stole - zwłaszcza zrobiony według tego przepisu Ewy Wachowicz.

Jeżeli aż wzdrygacie się na myśl o wigilijnym karpiu, przyrządźcie w tym roku inną rybę na święta - na przykład dorsza. Jest pozbawiony charakterystycznego zapachu (określanego jako „mulisty”), a do tego tańszy od karpia, którego ceny są w tym roku naprawdę rekordowe. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na dorsza z warzywami oraz ananasem - przykryty jarzynową pierzynką smakuje wprost doskonale i może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego karpia.  Przepis na dorsza z warzywami od Ewy Wachowicz Składniki: 2 filety z dorsza 1 szklanka przecieru pomidorowego pół litra wywaru z jarzyn ananas z puszki (krążki) 2 duże marchewki ćwiartka selera Papryka zielona 1 pietruszka 1 duża duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu ziołowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego masło klarowane do smażenia mąka do obtoczenia sól pieprz Przygotowanie: Pokrójcie filety z dorsza na równe kawałki. Posypcie solą oraz pieprzem, a na koniec pokropcie sokiem z cytryny i odłóżcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a czosnek posiekajcie. Paprykę zieloną pokrójcie w paski. Obraną marchew, pietruszkę oraz selera zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Roztopcie masło na patelni i podsmażcie wszystkie warzywa. Kiedy już się nieco podpieką, wlejcie wywar z jarzyn. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, curry, pieprz ziołowy oraz sól i wymieszajcie. Duście, aż część wywaru odparuje. Następnie wlejcie na patelnię przecier pomidorowy i wymieszajcie. Obtoczcie w mące dorsza i usmażcie na...