Zapach świeżo pieczonego chleba u wielu osób przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa. Możecie znów cofnąć się w czasie i przypomnieć sobie te czasy piekąc chleb samodzielnie.

Zachęcamy was do skorzystania z przepisu Ewy Wachowicz - gwiazda wypieka swoje pieczywo w dość niecodzienny sposób. Do ciasta wlewa składnik, który odpowiada za wyjątkowy smak chleba, a całość piecze w… żeliwnym garnku. Przygotujcie więc sobie takie naczynie oraz wszystkie potrzebne składniki i bierzcie się za pieczenie. 

Przepis na domowy chleb od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej do wypieków chleba - wówczas wyjdzie jednak mniej zdrowotny)

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (typu 2000)

  • pół litra maślanki

  • pół szklanki wody

  • 30 g świeżych drożdży

  • pół łyżeczki cukru

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki soli

  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka czarnuszki

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

  • 1 łyżeczka sezamu jasnego

  • 1 łyżeczka sezamu czarnego

Oraz olej, którym należy natłuścić garnek przed pieczeniem. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Wlejcie maślankę do rondelka, postawcie na kuchence i lekko podgrzejcie. Możecie też skorzystać z mikrofali uważając na to, by maślanka nie wyszła zbyt gorąca - ma być tylko podgrzana.

  2. Następnie przelejcie maślankę do miski. Dodajcie świeże drożdże, pół łyżeczki cukru i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na kwadrans.

  3. W międzyczasie wymieszajcie oba rodzaje mąki. Gdy minie już 15 minut, przesiejcie mąkę do miski. Następnie wlejcie jeszcze dwie łyżki oleju oraz pół szklanki letniej wody.

  4. Wsypcie 2 łyżeczki soli oraz po łyżeczce sezamu, siemienia lnianego i czarnuszki. Wszystko razem wymieszajcie bardzo dokładnie i wyróbcie ciasto.

  5. Gdy ciasto będzie już wyrobione, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  6. Weźcie teraz duży, żeliwny garnek i włóżcie go do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.

  7. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i uformujcie z niego bochenek. Posmarujcie z wierzchu wodą i posypcie ziarnami czarnuszki. 

  8. Wysmarujcie garnek w środku olejem i ostrożnie przełóżcie do niego ciasto. Garnek przykryjcie, włóżcie do piekarnika i pieczcie w 200 stopniach przez pół godziny. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę o 20 stopni i pieczcie kolejne pół godziny.

  9. Po upieczeniu wyjmijcie chleb z garnka i połóżcie na kratce do ostygnięcia. Smacznego!