
Zapach świeżo pieczonego chleba u wielu osób przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa. Możecie znów cofnąć się w czasie i przypomnieć sobie te czasy piekąc chleb samodzielnie.
Zachęcamy was do skorzystania z przepisu Ewy Wachowicz - gwiazda wypieka swoje pieczywo w dość niecodzienny sposób. Do ciasta wlewa składnik, który odpowiada za wyjątkowy smak chleba, a całość piecze w… żeliwnym garnku. Przygotujcie więc sobie takie naczynie oraz wszystkie potrzebne składniki i bierzcie się za pieczenie.
Przepis na domowy chleb od Ewy Wachowicz
Składniki:
-
3 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej do wypieków chleba - wówczas wyjdzie jednak mniej zdrowotny)
-
1 szklanka mąki żytniej razowej (typu 2000)
-
pół litra maślanki
-
pół szklanki wody
-
30 g świeżych drożdży
-
pół łyżeczki cukru
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżeczki soli
-
Opcjonalnie: 1 łyżeczka czarnuszki
-
1 łyżeczka siemienia lnianego
-
1 łyżeczka sezamu jasnego
-
1 łyżeczka sezamu czarnego
Oraz olej, którym należy natłuścić garnek przed pieczeniem.
Przygotowanie:
-
Wlejcie maślankę do rondelka, postawcie na kuchence i lekko podgrzejcie. Możecie też skorzystać z mikrofali uważając na to, by maślanka nie wyszła zbyt gorąca - ma być tylko podgrzana.
-
Następnie przelejcie maślankę do miski. Dodajcie świeże drożdże, pół łyżeczki cukru i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na kwadrans.
-
W międzyczasie wymieszajcie oba rodzaje mąki. Gdy minie już 15 minut, przesiejcie mąkę do miski. Następnie wlejcie jeszcze dwie łyżki oleju oraz pół szklanki letniej wody.
-
Wsypcie 2 łyżeczki soli oraz po łyżeczce sezamu, siemienia lnianego i czarnuszki. Wszystko razem wymieszajcie bardzo dokładnie i wyróbcie ciasto.
-
Gdy ciasto będzie już wyrobione, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Weźcie teraz duży, żeliwny garnek i włóżcie go do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.
-
Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i uformujcie z niego bochenek. Posmarujcie z wierzchu wodą i posypcie ziarnami czarnuszki.
-
Wysmarujcie garnek w środku olejem i ostrożnie przełóżcie do niego ciasto. Garnek przykryjcie, włóżcie do piekarnika i pieczcie w 200 stopniach przez pół godziny. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę o 20 stopni i pieczcie kolejne pół godziny.
-
Po upieczeniu wyjmijcie chleb z garnka i połóżcie na kratce do ostygnięcia. Smacznego!