Smak mięsa według ekspertów najlepiej wydobywa... kawa. Mamy przepis na pyszne mięso w kawie
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy

Smak mięsa według ekspertów najlepiej wydobywa... kawa. Mamy przepis na pyszne mięso w kawie

Mięso panierowane w kawie to prawdziwy hit. Nikt nie oprze się tak przygotowanemu mięsu.
Anna Urbańska
czerwiec 01, 2021

Pewnie słyszeliście już o wielu dziwnych potrawach. Niektórzy sypią truskawki pieprzem, a w Wielkiej Brytanii popularne jest jedzenie jabłecznika z serem cheddar. Tym razem mamy dla was propozycję z pozoru dziwną, ale jednak bardzo do siebie pasującą. Chodzi o mięso marynowane w kawie ziarnistej. Kawa nadaje mięsu niesamowity aromat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso z dodatkiem kawy

Eksperci twierdzą, że kawa świetnie podkreśla smak każdego mięsa. Szczególnie polecają oni jadanie steków marynowanych w kawie lub polędwicy. Dobrze smakuje też kurczak marynowany w kawie. Przygotowaliśmy dla was przepis na kurczaka w kawie. Sprawdźcie czy wam posmakuje.

Przepis na kurczaka w kawie

Przygotujcie tą błyskawiczną pierś z kurczaka z grilla z dodatkiem kawy. Zaskoczycie bliskich tym smakiem.

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Kilka łyżeczek oleju
  • Pól łyżeczki soli
  • Łyżeczka przyprawy do grillowanego kurczaka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Łyżeczka kawy mielonej
  • 2 czubate łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią

Zobacz także

Przygotowanie kurczaka w kawie

  1. Do oleju dodajcie sól, dwa rodzaje kawy i przyprawę d kurczaka. Możecie dodać trochę mniej lub więcej soli, w zależności od waszych upodobań.
  2. Dodajcie do marynaty też pomidory suszone z czosnkiem i bazylią lub wszystkie te przyprawy osobno, jeśli nie uda was się dostać mieszanki.
  3. Dokładnie wymieszajcie marynatę.
  4. Mięso podzielcie na porcje.
  5. Mięso dokładnie natrzyjcie przygotowaną mieszanką. Odstawcie mięso na kilka minut.
  6. Rozgrzejcie grilla do odpowiedniej temperatury.
  7. Wyłóżcie mięso na rozgrzanego grilla.
  8. Grillujcie piersi z kurczaka po kilka minut z każdej strony.
  9. Podawajcie pierś z kurczaka z dowolną sałatką.

Dodatki do piersi z kurczaka

Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj grillowane szparagi, sałatka z młodej kapusty, sałatka grecka lub pieczone ziemniaki, jeśli chcecie żeby posiłek był bardziej treściwy. Możecie wykorzystać też inne zioła do marynaty zamiast przyprawy do kurczaka, jeśli chcecie osiągnąć trochę inny efekt smakowy. Kawa pasuje do marynaty wyśmienicie. Możecie też oczywiście usmażyć lub upiec pierś z kurczaka, nie musicie robić jej na grillu.

Czytaj także:

Komentarze
Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Przeczytaj
Kurczak pieczony
beatris/gotujmy.pl
Przepisy Soczysty kurczak pieczony z boczkiem. Upiecz całego kurczaka „na jednym ogniu”
Pieczony w całości kurczak to niezwykle efektowne danie. Są sposoby, by nie stracił na soczystości podczas pieczenia. Sprawdźcie sami!
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu. To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie. Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części. Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości: Składniki: Cały kurczak (najlepiej zagrodowy) 15 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 łyżka czosnku granulowanego Szczypta soli ziołowej Pół łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki cząbru Pół łyżeczki bazylii Ćwierć łyżeczki tymianku Kilka łyżek oleju Pieprz Przygotowanie: Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem. Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy. Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka. Kurczaka pieczemy piersiami do góry. Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i...

Przeczytaj
sałatka z kurczakiem przepis
Ewelina P / gotujmy.pl
Newsy Zdrowa i kolorowa. Ta sałatka da wam prawdziwy zastrzyk energii
Po kilku dniach jedzenia tłustego i ciężkiego jedzenia czas na zdrową i sycącą sałatkę z pysznych składników!
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

W ostatni dzień świąt z pewnością macie już dosyć ciężkich, bożonarodzeniowych potraw! Niestety, choć tradycyjne, świąteczne polskie dania są bardzo smaczne, to potrafią być też dość ciężkostrawne. A do tego łatwo od nich przytyć, co w połączeniu z kilkoma porcjami ciasta dziennie sprawia, że wszyscy po świętach ważą co najmniej jeden kilogram więcej! Dlatego po świętach przychodzi czas na zmianę diety i powrót do świeżych warzyw i lekkich dań. Organizm wam za to podziękuje, a jeśli będziecie dłużej odżywiać się w ten sposób, to i zbyt ciasne spodnie zaczną się lepiej układać! Przepis na smaczną i dietetyczną sałatkę Po świętach na pewno czujecie się ospali i ociężali, dlatego świetnym pomysłem na poświąteczny posiłek jest sałatka ze świeżych warzyw! Da wam dużo energii, a do tego jest po prostu bardzo smaczna. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 filety z piersi z kurczaka 130 g makaronu penne 1 opakowanie mixu sałat 1 świeży ogórek 1 papryka czerwona 25 dag pomidorków koktajlowych 10 dag słonecznika Bazylia Curry Zioła prowansalskie Pieprz Oraz składniki na sos: 1 jogurt naturalny 150 g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Pieprz Przygotowanie Mięso z kurczaka pokrójcie w kosteczkę i doprawcie curry, ziołami, pieprzem i bazylią. Usmażcie na patelni. Do wrzątku wsypcie makaron i ugotujcie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie umyjcie i pokrójcie warzywa – pomidorki w ćwiartki, a paprykę i ogórka w kostkę. Wrzućcie do miski, a na wierzch wsypcie mieszankę sałat. W mniejszej misce wymieszajcie jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, miód i pieprz. Odstawcie do lodówki na 20-30 minut....

Przeczytaj
szaszłyk
pixabay
Przepisy Proste, aromatyczne szaszłyki z piekarnika. Obiad, który robi się sam!
Wracasz do domu, jesteś głodny a w lodówce są tylko warzywa i kawałek piersi z kurczaka? To świetnie! Do przygotowania tego obiadu będziesz potrzebować maksymalnie 30 minut.
Magdalena Kieblesz
listopad 05, 2020

Obiad musi być smaczny, pożywny i szybki do zrobienia. Zgadzacie się? Jeśli tak, to warto skorzystać z prostego przepisu, dzięki któremu wyczarujecie danie idealne czyli aromatyczne szaszłyki.  Są pyszne, sycące i zdrowe. Wcale nie potrzebujemy grilla aby je przyrządzić. Skąd wziął się szaszłyk? Teorii jest mnóstwo. I jedna tutaj pasuje.  Tatarzy krymscy jak my, nie mieli dużo czasu na przygotowanie posiłków więc nabijali kawałki mięsa na swoje szable, opiekali je nad rozpalonym ogniem i voilà.   Do zrobienia szaszłyków nie będziemy potrzebować szabli J Wystarczą drewniane patyczki o długości około 20 cm. Nasze składniki: 400 g piersi z kurczaka, odpowiednio zamarynowana i przyprawiona Cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 5 pieczarek cebula Łyżeczkę ostrej papryki chili sól pieprz 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Pierś pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: łyżeczkę ostrej papryki chili, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Całość starannie wymieszaj. Następnie pokrój papryki, pieczarki, cukinie i cebulę. Gdy mięso się zamarynuje, zacznij nabijać składniki na patyczki . Gotowe szaszłyki możesz posypać jeszcze ulubioną przyprawą. Następnie włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 25 minut. Polecam przekręcanie ich co kilka minut, wtedy będą idealnie opieczone. I gotowe! Smacznego J

Przeczytaj