Oto do czego można użyć kawy. Mamy przepis na wyjątkową kawową marynatę do mięsa
Adobe Stock
Newsy

Oto do czego można użyć kawy! Mamy przepis na wyjątkową kawową marynatę do mięsa

Kawa używana do słodkich wypieków nikogo nie dziwi, ale do mięs? Marynata do kurczaka przyprawiona kawą, to prawdziwy rarytas. Sprawdźcie.

Zdarza nam się łączyć w jednym daniu, z pozoru nie pasujące do siebie rzeczy. Pieczemy więc ciasto czekoladowe z ziemniakami lub marchewkę przyrządzamy jako ciasto marchewkowe i polewamy lukrem. Podobno niektórzy posypują truskawki pieprzem. Lody karmelowe z solą już nikogo nie dziwią. Więcej, stały się smakowym hitem ostatnich kilku sezonów. Kawa, którą kojarzymy z pobudzającym napojem, nie tylko nadaje smaku deserom, ale można jej użyć także do dań wytrawnych. A nawet potraw mięsnych. Proponujemy wam kawę w postaci marynaty do kurczaka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso z dodatkiem kawy

Kucharze nie tylko powtarzają, że kawa doskonale podkreśla smak mięsa, ale często po nią sięgają i używają jako przyprawy. Robią żeberka pieczone w kawie czy miodowo- kawową marynatę do golonki. Kawa w postaci zalewy do mięsa sprawdza się z drobiem. Można jej użyć także do zamarynowania steków przed smażeniem czy polędwicy przed pieczeniem. W każdym wydaniu jest zachwycająca.

Przepis na kurczaka w kawie

To jedno z tych dań, które nie tylko „samo się robi”, ale też szybko mamy je na talerzu. Kurczaka możecie rzucić na grilla lub na patelnię. Mięso zamarynowane w kawowej przyprawie, z powodzeniem można tez piec.

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2-3 łyżeczek oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do grillowanego kurczaka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Łyżeczka kawy mielonej
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suchej bazylii
  • 1 łyżeczka pokruszonych, suszonych pomidorów lub 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Zobacz także
Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy

Przygotowanie kurczaka w kawie

  1. Do oleju dodajemy sól, oba rodzaje kawy i przyprawę do kurczaka i mieszamy.
  2. Do mieszanki dodajemy pomidory, czosnek i bazylię, a jeśli użyliśmy koncentratu, to najpierw przecier pomidorowy łączymy z kawowym olejem, a dopiero gdy składniki dokładnie połączą się, dosypujemy czosnek i bazylię.
  3. Mieszamy i odstawiamy.
  4. Przygotowujemy mięso, myjemy, dzielimy na porcje, po czym dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na kilka minut. Możemy w tym czasie zrobić surówkę czy sałatkę.
  5. Rozgrzewamy grilla lub patelnię, wykładami mięso dopiero gdy będą gorące i smażymy po kilka minut z każdej strony.

Dodatki do piersi z kurczaka

Jesienią i zimą do tak przygotowanego kurczaka polecamy pierwsze, własnoręcznie zrobione kiszonki na przykład ogórki kiszone czy surówkę z kiszonej kapusty. Na wiosnę koniecznie podajcie do niego grillowane szparagi lub sałatkę ze szparagów. Dobra też będzie surówka z młodej kapusty. O każdej porze roku najlepszym dodatkiem będą pieczone ziemniaki.

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona karkówka z warzywami w sosie pomidorowym. To proste danie robi się niemalże samo.

Nie zawsze mamy możliwość przyrządzenia popularnej karkówki z grilla, ale z łatwością możemy zrobić ją w piekarniku. Ta w sosie cygańskim z warzywami i sosem pomidorowym jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Ma wspaniały aromat. Jeśli jesteście fanami karkówki, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Z czym podać karkówkę? W przepisie zostały użyte warzywa, dlatego nie musicie przyrządzać dodatkowej surówki czy sałatki, jeśli nie macie czasu czy ochoty. Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi w całości ziemniakami – wystarczy, że dokładnie je umyjecie i zawinie w folię aluminiową. Upieczcie je w piekarniku razem z karkówką, dojdą w podobnym czasie. Przepis na pieczoną karkówkę w sosie cygańskim Składniki ok. 700g karkówki 2 cebule 1 czerwona papryka 200g pieczarek 400g pomidorów w zalewie z puszki 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięs 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę umyjcie i potnijcie w plastry o grubości 1cm, jeśli macie mięso w całości. Możecie poprosić w mięsnym o pokrojenie karkówki na plastry. Cebulę pokrójcie w plastry lub piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę. Pomidory przelejcie do miski i rozgniećcie widelcem lub zmiksujcie blenderem. Do pomidorów dodajcie przyprawy (sól i pieprz, cukier, czosnek, liście laurowe, paprykę, bazylię i majeranek), keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszajcie. Plastry mięsa doprawcie przyprawą do karkówki i...

Sałatka
Gotujmy.pl
Newsy
Zdrowa i prosta sałatka na odporność z czosnkiem. Ten przepis musi być w waszej kuchni 
Ta prosta sałatka będzie idealna dla miłośników czosnku i nie tylko. Wszyscy domownicy z pewnością docenią jej wyrazisty smak.

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu. Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki" Składniki Połowa kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 pomidory 5 jajek 1 cebula ser feta 2 piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu kolorowego szczypta bazylii 6 ząbków świeżego czosnku 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu natka pietruszki do dekoracji świeży koperek do dekoracji  czosnek włoski w oleju czosnek z ziołami w oleju Sposób przygotowania Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski.  Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki.  Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki. Cebulę i ser feta kroimy w kostkę. Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni.  Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską.  Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.   Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół...

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Newsy
Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Szukacie najlepszej marynaty do karkówki z grilla? Ta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, sprawia, że mięso smakuje doskonale i jest bardzo miękkie.

Dobra marynata do karkówki na grilla jest tak samo ważna, co dobrej jakości mięso. To połączenie to gwarancja dobrego smaku i pysznego dania. Odpowiednie marynowanie karkówki sprawi, że będzie ona miękka, soczysta i aromatyczna. Poza sezonem grillowym taką karkówkę możecie upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Marynata do karkówki na grilla Marynowanie karczku to podstawowy sposób przygotowywania tego mięsa na grilla. Dzięki marynacie grillowana karkówka będzie miała wyjątkowy intensywny smak, nie będzie twarda lub sucha. Marynatę warto przygotować wcześniej i moczyć w niej karkówkę przez kilka-kilkanaście godzin. Marynata do karkówki z grilla: przepis Składniki Plastry karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka suszonej bazylii Łyżeczka suszonego oregano Łyżeczka mielonej słodkiej papryki Łyżeczka mielonej ostrej papryki Łyżeczka soli Łyżeczka czarnego pieprzu Pół szklanki oleju Przygotowanie marynaty do karkówki na grilla Do szklanki oleju dodajcie wszystkie przyprawy; bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plasterki. W dużej misce ułóżcie plastry karkówki, dodajcie czosnek i cebulę i wszystko zalejcie marynatą. Dokładnie wymieszajcie, aby każdy plaster karkówki pokrył się przyprawami. Miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Jak długo marynować karkówkę? Im dłużej, tym lepiej. Dobrze, jeśli przyrządzicie mięso rano albo dzień wcześniej, ale jeśli nie zdążyliście, marynujcie karkówkę przez co najmniej godzinę. Pamiętajcie, żeby po...

Mielone na ryżu
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Mielone pieczone na ryżu to najlepszy sposób na obfity obiad, który robi się sam 
Jeśli macie ochotę na kotlety mielone w trochę innej odsłonie, koniecznie zróbcie je według tego przepisu.

To danie wyczarujecie w prosty sposób z dosłownie jednego naczynia. Obiad zrobi się praktycznie sam, a gdy zjecie, będziecie w siódmym niebie. Dlaczego? Bo jeszcze tak pysznych i soczystych kotletów mielonych nie jedliście! No dobra – może u babci. Ale uwierzcie, nawet ona byłaby zachwycona tym daniem. Przygotowanie mielonych na ryżu zajmie wam dosłownie 20 minut. Kilka składników, godzinka w piekarniku i obiad gotowy. No to co, zaczynamy?  Przepis na mielone pieczone na ryżu Będziecie potrzebować: 500 g mięsa mielonego  1 czerstwa bułka 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka tymianku suszonego 3 łyżki mąki do obtoczenia 2 łyżki oleju 2 szklanki ryżu 1 starta duża marchewka 1 cebula drobno posiekana 6 szklanek gorącej wody  4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru sól  pieprz Przygotowanie: Przygotowania zacznijcie od bułki. Namoczcie ją w wodzie a następnie ją z niej odciśnijcie. Do mielonego mięsa dodajcie bułkę, jajko, czosnek, bazylię oraz tymianek. Przyprawcie solą oraz pieprzem. Masę wyróbcie na jednolitą masę. Z powstałej masy uformujcie okrągłe kotlety. Obtoczcie je w mące. Na rozgrzanym oleju usmażcie kotlety do zrumienienia z obu stron. Po smażeniu wyjmijcie je z patelni. Na patelnię dodajcie startą marchewkę i posiekaną wcześniej cebulę. Warzywa smażcie do zeszklenia. Na dno naczynia żaroodpornego wsypcie suchy, surowy ryż. Na ryż nałóżcie warstwę z podsmażonej marchewki i cebuli. Na tym warzywnym i ryżowym podkładzie ułóżcie podsmażone kotlety. Gorącą wodę wymieszajcie z koncentratem pomidorowym i cukrem. Doprawcie solą oraz pieprzem. Gotowym płynem zalejcie zawartość naczynia. Naczynie wstawcie do nagrzanego...