Paszteciki to obok uszek jeden z uwielbianych przez Polaków dodatków do czerwonego barszczu. Jest on jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw, która pojawia się na większości stołów podczas świątecznej uczty. Gorący, esencjonalny barszcz doprawiony majerankiem wspaniale smakuje z pasztecikami z poniższego przepisu.

Delikatne krucho-drożdżowe ciasto skrywa we wnętrzu przepyszny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Przed podaniem można w piekarniku odgrzać upieczone  wcześniej paszteciki.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto

  • 250 g pszennej mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szczypty soli

Składniki na farsz

  • 300 g kiszonej kapusty kiszonej
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 szczypty majeranku
  • Szczypta kurkumy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  • Suszone grzyby włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka godzin, aby zmiękły.
  • Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Dobrze odsącz.
  • Cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na złoto na patelni
  • Kapustę kiszoną możesz pokroić  na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka.
  • Po wystudzeniu odciśnij nadmiar wody.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i zmiel w maszynce do mięsa lub w blenderze na mniejsze kawałki.
  • Połącz cukier, śmietanę i drożdże. Odstaw na 15 minut.
  • Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć.
  • Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta.
  • Przełóż farsz na ciasto i zwiń je w rulon.

Zobacz także:

  • Pokrój na mniejsze kawałki – mniejsze lub większe, w zależności od tego jakie lubisz, na jeden gryz czy więcej.
  • Wyłóż paszteciki na natłuszczoną blachę lub na papier do pieczenia.
  • Paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 18- stopni przez około 35 minut. Są gotowe do wyjęcia, gdy wierzch jest złocisty i rumiany.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl