Paszteciki to obok uszek jeden z uwielbianych przez Polaków dodatków do czerwonego barszczu. Jest on jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw, która pojawia się na większości stołów podczas świątecznej uczty. Gorący, esencjonalny barszcz doprawiony majerankiem wspaniale smakuje z pasztecikami z poniższego przepisu.
Delikatne krucho-drożdżowe ciasto skrywa we wnętrzu przepyszny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Przed podaniem można w piekarniku odgrzać upieczone wcześniej paszteciki.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto
- 250 g pszennej mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szczypty soli
Składniki na farsz
- 300 g kiszonej kapusty kiszonej
- Garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 szczypty majeranku
- Szczypta kurkumy
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Suszone grzyby włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka godzin, aby zmiękły.
- Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Dobrze odsącz.
- Cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na złoto na patelni
- Kapustę kiszoną możesz pokroić na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka.
- Po wystudzeniu odciśnij nadmiar wody.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i zmiel w maszynce do mięsa lub w blenderze na mniejsze kawałki.
- Połącz cukier, śmietanę i drożdże. Odstaw na 15 minut.
- Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć.
- Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta.
- Przełóż farsz na ciasto i zwiń je w rulon.
Zobacz także:
- Pokrój na mniejsze kawałki – mniejsze lub większe, w zależności od tego jakie lubisz, na jeden gryz czy więcej.
- Wyłóż paszteciki na natłuszczoną blachę lub na papier do pieczenia.
- Paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 18- stopni przez około 35 minut. Są gotowe do wyjęcia, gdy wierzch jest złocisty i rumiany.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl