Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy

Smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne solo, jak i do barszczyku na Wigilię

Smakują wyśmienicie – ciasto jest bardzo delikatne, a wnętrze… palce lizać!

Paszteciki to obok uszek jeden z uwielbianych przez Polaków dodatków do czerwonego barszczu. Jest on jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw, która pojawia się na większości stołów podczas świątecznej uczty. Gorący, esencjonalny barszcz doprawiony majerankiem wspaniale smakuje z pasztecikami z poniższego przepisu.

Delikatne krucho-drożdżowe ciasto skrywa we wnętrzu przepyszny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Przed podaniem można w piekarniku odgrzać upieczone  wcześniej paszteciki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto

  • 250 g pszennej mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szczypty soli

Składniki na farsz

  • 300 g kiszonej kapusty kiszonej
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 szczypty majeranku
  • Szczypta kurkumy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  • Suszone grzyby włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka godzin, aby zmiękły.
  • Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Dobrze odsącz.
  • Cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na złoto na patelni
  • Kapustę kiszoną możesz pokroić  na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka.
  • Po wystudzeniu odciśnij nadmiar wody.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i zmiel w maszynce do mięsa lub w blenderze na mniejsze kawałki.
  • Połącz cukier, śmietanę i drożdże. Odstaw na 15 minut.
  • Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć.
  • Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta.
  • Przełóż farsz na ciasto i zwiń je w rulon.

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23

  • Pokrój na mniejsze kawałki – mniejsze lub większe, w zależności od tego jakie lubisz, na jeden gryz czy więcej.
  • Wyłóż paszteciki na natłuszczoną blachę lub na papier do pieczenia.
  • Paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 18- stopni przez około 35 minut. Są gotowe do wyjęcia, gdy wierzch jest złocisty i rumiany.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

bigos przepis
Wikimedia
Przepisy
Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...

pasztet świąteczny przepis
Adobe Stock
Newsy
Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Dzięki kilku trikom z powodzeniem zrobi go każdy
Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujesz rady zawarte w tym przepisie!

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Święta za pasem dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny?  Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujesz zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota! Przepis na pasztet świąteczny Będziesz potrzebować 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna) 4 duże jajka 3 czerstwe kajzerki 6 suszonych grzybów Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa Przygotowanie Grzyby dokładnie umyj i umieść w misce z wodą. Odstaw do namoczenia na całą noc. Wszystkie rodzaje mięsa umyj, a następnie pokrój na mniejsze części. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj mięso. Smaż przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóż mięso do dużego, płaskiego garnka – to właśnie pierwszy z trików, który koniecznie musi zostać dotrzymany. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik). Po upływie tego czasu w garnku umieść 3 czerstwe kajzerki i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstaw całość do wystudzenia. Wystudzoną zawartość garnka zmiel przy użyciu maszynki (3 trik). Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik).  Z kolei do żółtek dodaj majeranek, imbir i gałkę muszkatołową.  Przyprawione żółtka dodaj do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie...

bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Przepyszna kapusta z leśnymi grzybami. Klasyka wigilijnej kuchni. Godzina roboty
Tego dania nie może zabraknąć w święta! Jest bardzo proste w przygotowaniu i wymaga kilku składników.

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań jest kapusta z grzybami. Wiedzieliście, że tę potrawę przygotowuje się w Polsce od setek lat? Nic dziwnego, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, który pełen jest tradycyjnych dań! Sprawdźcie ten przepis, z którego wyczarujecie przepyszną kapustę z grzybami, taką jak u mamy. O kapuście na polskich stołach Dawniej kapusta była jednym z najpopularniejszych składników używanych w kuchni i w pewnym okresie historii naszego kraju jedzono to warzywo praktycznie na okrągło. Tanie i łatwe w uprawie stanowiło bazę większości dań. By nieco przerwać monotonię, do kapusty dodawano różne dodatki, np. groch albo grzyby okraszone smalcem. Co więcej, tak wzbogacona kapusta uchodziła za dość wykwintne danie i przyrządzano ją na różne święta i podniosłe okazje. Zwyczaj przetrwał do dziś i na Wigilię przygotowujemy postną wersję tej tradycyjnej potrawy. Przepis na kapustę z grzybami Aby kontynuować tradycję naszych przodków, przygotujcie na Wigilię jarską kapustę z grzybami! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, a jedynie nieco czasu – pamiętajcie o tym, że grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć w wodzie!  Potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 główka kapusty 200 g grzybów suszonych 4 cebule 3 ząbki czosnku Pieprz Sól Przygotowanie Włóż grzyby do naczynia z wodą i odstaw na noc, by się namoczyły. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. Przełóż ją do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj. W tym czasie ugotuj namoczone wcześniej grzyby. Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją z wody. Ugotowane grzyby pokrój drobno i dodaj do kapusty wraz z odrobiną wody po gotowaniu. Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z kapustą i grzybami. Wymieszaj, dodaj...