Skrzydełka z kurczaka
sarenka/gotujmy.pl
Newsy

Smaczne i niedrogie skrzydełka z kurczaka w fenomenalnej marynacie. Jeszcze tak dobrych nie chrupaliście

Macie ochotę na smaczny obiad? Zróbcie chrupiące skrzydełka z kurczaka, a nie pożałujecie!

Pieczone, chrupiące skrzydełka z kurczaka lubi każdy z nas. Wcześniej odpowiednio zamarynowane, daje wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięsko. Takie danie ma niewiele tłuszczu, jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze smakuje! Skrzydełka w sklepie nie są drogie, więc zrobienie obiadu dla całej rodziny będzie wyjątkowo tanie. 

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Kluski śląskie

Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że…

Magda Gessler odpowiada na pytania

O, kurczę 

O smaku mięsa decyduje odpowiednio przygotowana marynata. Aby smak marynaty wpłynął dokładnie na mięso, ważny jest czas. Pamiętajcie by jak najdłużej leżakowało w kompozycji ziół i oleju. Najlepiej od 12 do 24 godzin. Szybszym sposobem jest zostawienie zamarynowanego mięsa na noc w lodówce w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Następnego dnia będą gotowe na ruszt! ;) 

Pyszne i aromatyczne skrzydełka z kurczaka

Chrupiące skrzydełka z kurczaka idealnie pasować będą ze złocistymi frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i surówką. To, co domowe, jest najlepsze. I właśnie takie będą nasze skrzydełka z tego przepisu. Jesteście gotowi? 

Do zrobienia soczystych skrzydełek będziecie potrzebować:

  • 10 sztuk skrzydełek kurczaka
  • 125 ml oleju 
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Oregano

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. 
  2. Następnie zróbcie marynatę, łącząc wszystkie wymienione przyprawy (poza oregano), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, octem balsamicznym i olejem. 
  3. Skrzydełka dokładnie natrzyjcie marynatą, owińcie w folie i zamarynujcie przez noc w lodówce. Następnego dnia zamarynowane skrzydełka dokładnie wymieszajcie, posypcie je oregano i włóżcie je w foli do rozgrzanego piekarnika.
  4. Tak przygotowane skrzydełka pieczcie przez  godzinę w 190-200 stopniach C.

Gotowe! Smacznego 

Źródło: gotujmy.pl 


 

Chrupiący kurczak
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy sekret na chrupiącego kurczaka. Najlepsza marynata do mięs
Marynowanie to konserwowanie nie tylko przy użyciu octu. Same marynaty mają niewielką wartość odżywczą, ale ogromne walory smakowe! Zapraszamy po przepis na jedną z lepszych.

Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia.  Marynata do drobiu Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek i pałek z kurczaka . Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce! Składniki marynaty: 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej 5 średnich ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki Kalorie w marynacie Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka.  Jak zrobić marynatę do kurczaka? Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku.  Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie...

Gęsina
Gotujmy.pl/KRISTOFE
Przepisy
Jak marynować gęś? Zdradzamy przepis na znakomitą marynatę. Mięso będzie mieć chrupiącą skórkę
Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Popularność zagwarantował im ponadprzeciętny smak. Marynowane mięso z gęsi to doskonała alternatywa dla kurczaka, czy indyka. Chcecie spróbować?

Gęś wymaga odpowiedniego traktowania. Może być nim marynata, która wydobędzie z mięsa to, co najlepsze. Ale zanim o marynacie, zapoznajcie się z kilkoma sekretami dotyczącymi obchodzenia się w gęsiną. Mrożona gęś Mrożenie jako proces nie wpływa negatywnie na jakość mięsa gęsi. Należy tylko pamiętać o tym, żeby rozmrażać ją w lodówce i nie zamrażać ponownie surowego mięsa. Będziecie potrzebować około 2 dni na rozmrożenie całej gęsi w lodówce. Gęś w marynacie Przed pieczeniem gęś najlepiej zamarynować. Można zrobić to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka. Pieczenie gęsi Korzystana dla pieczenia gęsi temperatura to 160 stopni. Każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 min. pieczenia. Do pieczenia gęsi doskonała będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Gęś możemy piec z farszami jak kasza, cielęcina, czy jabłka. Z dodatkami Pieczenie gęsi zabiera dużo czasu. Możemy go wykorzystać na przygotowywanie dodatków. Do soczystej gęsi pasują następujące propozycje: modra kapusta, pieczone jabłka, jabłka z żurawiną, ziemniaki pieczone z rozmarynem. Każde kolejne zależą jedynie od waszej inwencji.  Składniki marynaty idealnej do gęsiny: 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu  Jak zrobić marynatę? Do niewielkiej miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny się dobrze...

glazurowane żeberka
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Rozpływające się w ustach glazurowane żeberka. Będą idealne na sylwestrową kolację
Zastanawialiście się może, czym zachwycić gości podczas Sylwestra? Przygotujcie te żeberka, a nie będą mogli się im oprzeć!

Co tu dużo mówić. Smak dobrze przyrządzonych żeberek jest tak spektakularny, że zachwyci nawet zajadłych wegetarian. Treściwe wieprzowe mięso, aksamitna glazura o niezrównanym smaku i przede wszystkim ten charakterystyczny sposób jedzenia rękami przywołujący na myśl pierwotne ludzkie instynkty… Kiedy przyrządzicie tego typu żeberka wieprzowe, możecie być pewni pozytywnych reakcji – takie dania podaje się w dobrych knajpach. I słono się za nie płaci. Sekretem tych żeberek będzie właśnie glazura i długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. I glazura i marynata będzie wymagała użycia sosu Worcester. Warto nabyć więc jedną buteleczkę tego specyfiku. Glazurowane żeberka – przepis Składniki: 1,5-2 kg żeberek (wybierzmy te bogate w mięso, nie zaś te tłuste) 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki sosu Worcester Łyżka oleju Łyżeczka suszonego imbiru Duża łyżka miodu Przygotowanie: Żeberka oczyszczamy i kroimy na kawałki ostrym tasakiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki sosu Worcester, łyżkę oleju, imbir, a także dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Mieszamy. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy żeberka w temperaturze 180 st. C. przez około 2,5-3 h. Co jakiś czas warto przewrócić żeberka, by wypiekły się równomiernie. Przygotowujemy glazurę. Mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki ketchupu, łyżkę sosu Worcester i miód. Smarujemy glazurę górną część żeberek i pieczemy kolejne 10 min dla uzyskania pięknego wizualnego efektu. Podajemy żeberka z sosem powstałym z marynaty. Żeberka można podać z pieczywem lub z frytkami...

kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...