Skrzydełka z kurczaka
sarenka/gotujmy.pl
Newsy

Smaczne i niedrogie skrzydełka z kurczaka w fenomenalnej marynacie. Jeszcze tak dobrych nie chrupaliście

Macie ochotę na smaczny obiad? Zróbcie chrupiące skrzydełka z kurczaka, a nie pożałujecie!

Pieczone, chrupiące skrzydełka z kurczaka lubi każdy z nas. Wcześniej odpowiednio zamarynowane, daje wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięsko. Takie danie ma niewiele tłuszczu, jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze smakuje! Skrzydełka w sklepie nie są drogie, więc zrobienie obiadu dla całej rodziny będzie wyjątkowo tanie. 

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

O, kurczę 

O smaku mięsa decyduje odpowiednio przygotowana marynata. Aby smak marynaty wpłynął dokładnie na mięso, ważny jest czas. Pamiętajcie by jak najdłużej leżakowało w kompozycji ziół i oleju. Najlepiej od 12 do 24 godzin. Szybszym sposobem jest zostawienie zamarynowanego mięsa na noc w lodówce w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Następnego dnia będą gotowe na ruszt! ;) 

Pyszne i aromatyczne skrzydełka z kurczaka

Chrupiące skrzydełka z kurczaka idealnie pasować będą ze złocistymi frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i surówką. To, co domowe, jest najlepsze. I właśnie takie będą nasze skrzydełka z tego przepisu. Jesteście gotowi? 

Do zrobienia soczystych skrzydełek będziecie potrzebować:

  • 10 sztuk skrzydełek kurczaka
  • 125 ml oleju 
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Oregano

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. 
  2. Następnie zróbcie marynatę, łącząc wszystkie wymienione przyprawy (poza oregano), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, octem balsamicznym i olejem. 
  3. Skrzydełka dokładnie natrzyjcie marynatą, owińcie w folie i zamarynujcie przez noc w lodówce. Następnego dnia zamarynowane skrzydełka dokładnie wymieszajcie, posypcie je oregano i włóżcie je w foli do rozgrzanego piekarnika.
  4. Tak przygotowane skrzydełka pieczcie przez  godzinę w 190-200 stopniach C.

Gotowe! Smacznego 

Źródło: gotujmy.pl 


 

Komentarze