Pieczone, chrupiące skrzydełka z kurczaka lubi każdy z nas. Wcześniej odpowiednio zamarynowane, daje wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięsko. Takie danie ma niewiele tłuszczu, jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze smakuje! Skrzydełka w sklepie nie są drogie, więc zrobienie obiadu dla całej rodziny będzie wyjątkowo tanie.
Jak zamarynować skrzydełka z kurczaka?
O smaku mięsa decyduje odpowiednio przygotowana marynata. Aby smak marynaty wpłynął dokładnie na mięso, ważny jest czas. Pamiętajcie by jak najdłużej leżakowało w kompozycji ziół i oleju. Najlepiej od 12 do 24 godzin. Szybszym sposobem jest zostawienie zamarynowanego mięsa na noc w lodówce w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Następnego dnia będą gotowe na ruszt.
Pyszne i aromatyczne skrzydełka z kurczaka
Chrupiące skrzydełka z kurczaka idealnie pasować będą ze złocistymi frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i surówką. To, co domowe, jest najlepsze. I właśnie takie będą nasze skrzydełka z tego przepisu. Jesteście gotowi?
Przygotowanie:
- 10 sztuk skrzydełek kurczaka
- 125 ml oleju
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka tabasco
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- Oregano
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.
- Następnie zróbcie marynatę, łącząc wszystkie wymienione przyprawy (poza oregano), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, octem balsamicznym i olejem.
- Skrzydełka dokładnie natrzyjcie marynatą, owińcie w folie i zamarynujcie przez noc w lodówce. Następnego dnia zamarynowane skrzydełka dokładnie wymieszajcie, posypcie je oregano i włóżcie je w foli do rozgrzanego piekarnika.
- Tak przygotowane skrzydełka pieczcie przez godzinę w 190-200 stopniach C.
Gotowe! Smacznego
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl