Kopytka to kluski, które same w sobie są delikatne. Chociaż kulinarne prawidła mówią, że warto łączyć ogień z wodą, w tym przypadku powinno się postąpić inaczej. Zamiast ostrego lub zdecydowanie kwaśnego sosu mięsnego, do kopytek śmiało można podać delikatny i kremowy sos pieczarkowy.
Delikatny sos pieczarkowy na bazie bulionu
Wystarczy kupić opakowanie pieczarek i w parę minut ugotować sosik, który idealnie będzie współgrał z ziemniaczanymi kluseczkami. By sos miał nieco więcej głębi w swoim smaku, warto ugotować go na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego.
W tym celu można wykorzystać także treściwy rosół z poprzedniego dnia. Wystarczy, że wcześniej nieco odparujecie z niego trochę wody poprzez wygotowanie na dużym ogniu.
Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym
Składniki na kopytka:
- 5-6 dużych ziemniaków
- Sól
- 1 jajko
- Ok. 2 szklanki mąki pszennej
Składniki na sos:
- 50 dag pieczarek
- 2 cebule;
- 0,5 l bulionu warzywnego
- Łyżka śmietany
- Łyżka mąki pszennej
- Świeża natka pietruszki
- Majeranek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie ze skórki i ugotujcie w osolonej wodzie.
- Ugotowane kartofle przeciśnijcie przynajmniej dwa razy przez praskę.
- Kiedy ziemniaki nieco wystygną, dodajcie do nich jajko i odrobinę mąki pszennej.
- Wyrabiajcie gładkie ciasto, dodając do niego co chwilę mąkę pszenną.
- Uważajcie, by ciasto nie straciło na miękkości i elastyczności – należy dodać tylko tyle mąki pszennej, ile jest konieczne, by ciasto stało się stabilne i nie rozrywało się w rękach.
- Formujcie z ciasta długie warkocze.
- Rozpłaszczcie warkocz od góry i pokrójcie go na kształt właściwych kopytek.
- Kopytka ugotujcie w osolonej wodzie wtedy, gdy będziecie mieli już gotowy sos pieczarkowy.
- Przystąpcie teraz do przygotowania sosu.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno.
- Pieczarki umyjcie i pokrójcie w małe plasterki lub kostkę.
- Podsmażcie najpierw samą cebulkę na oleju na patelni.
- Po chwili dodajcie do niej pieczarki i przez moment duście na średnim ogniu.
- Zalejcie całość bulionem.
- Doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Zagęśćcie sos mąką pszenną i na końcu śmietaną.
- Podawajcie kopytka polane sosem z odrobiną natki pietruszki.
Źródło: gotujmy.pl