Kopytka to kluski, które same w sobie są delikatne. Chociaż kulinarne prawidła mówią, że warto łączyć ogień z wodą, w tym przypadku powinno się postąpić inaczej. Zamiast ostrego lub zdecydowanie kwaśnego sosu mięsnego, do kopytek śmiało można podać delikatny i kremowy sos pieczarkowy.

Delikatny sos pieczarkowy na bazie bulionu

Wystarczy kupić opakowanie pieczarek i w parę minut ugotować sosik, który idealnie będzie współgrał z ziemniaczanymi kluseczkami. By sos miał nieco więcej głębi w swoim smaku, warto ugotować go na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego.

W tym celu można wykorzystać także treściwy rosół z poprzedniego dnia. Wystarczy, że wcześniej nieco odparujecie z niego trochę wody poprzez wygotowanie na dużym ogniu.

Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym

Składniki na kopytka:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • Sól
  • 1 jajko
  • Ok. 2 szklanki mąki pszennej

Składniki na sos:

  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule;
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • Łyżka śmietany
  • Łyżka mąki pszennej
  • Świeża natka pietruszki
  • Majeranek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i ugotujcie w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane kartofle przeciśnijcie przynajmniej dwa razy przez praskę.
  3. Kiedy ziemniaki nieco wystygną, dodajcie do nich jajko i odrobinę mąki pszennej.
  4. Wyrabiajcie gładkie ciasto, dodając do niego co chwilę mąkę pszenną.
  5. Uważajcie, by ciasto nie straciło na miękkości i elastyczności – należy dodać tylko tyle mąki pszennej, ile jest konieczne, by ciasto stało się stabilne i nie rozrywało się w rękach.
  6. Formujcie z ciasta długie warkocze.
  7. Rozpłaszczcie warkocz od góry i pokrójcie go na kształt właściwych kopytek.
  8. Kopytka ugotujcie w osolonej wodzie wtedy, gdy będziecie mieli już gotowy sos pieczarkowy.
  9. Przystąpcie teraz do przygotowania sosu.
  10. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno.
  11. Pieczarki umyjcie i pokrójcie w małe plasterki lub kostkę.
  12. Podsmażcie najpierw samą cebulkę na oleju na patelni.
  13. Po chwili dodajcie do niej pieczarki i przez moment duście na średnim ogniu.
  14. Zalejcie całość bulionem.
  15. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  16. Zagęśćcie sos mąką pszenną i na końcu śmietaną.
  17. Podawajcie kopytka polane sosem z odrobiną natki pietruszki. 

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: