Smaczne i delikatne kopytka z sosem pieczarkowym
Gotujmy.pl
Newsy

Delikatne kopytka z sosem pieczarkowym. Dodajcie 1 sekretny składnik. Wyjdą znacznie lepsze w smaku

Taki obiad dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego przepisu na sos na kopytka. Domownicy poproszą o dokładkę!

Kopytka to kluski, które same w sobie są delikatne. Chociaż kulinarne prawidła mówią, że warto łączyć ogień z wodą, w tym przypadku powinno się postąpić inaczej. Zamiast ostrego lub zdecydowanie kwaśnego sosu mięsnego, do kopytek śmiało można podać delikatny i kremowy sos pieczarkowy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Delikatny sos pieczarkowy na bazie bulionu

Wystarczy kupić opakowanie pieczarek i w parę minut ugotować sosik, który idealnie będzie współgrał z ziemniaczanymi kluseczkami. By sos miał nieco więcej głębi w swoim smaku, warto ugotować go na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego.

W tym celu można wykorzystać także treściwy rosół z poprzedniego dnia. Wystarczy, że wcześniej nieco odparujecie z niego trochę wody poprzez wygotowanie na dużym ogniu.

Zobacz także
Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny

Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym

Składniki na kopytka:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • Sól
  • 1 jajko
  • Ok. 2 szklanki mąki pszennej

Składniki na sos:

  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule;
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • Łyżka śmietany
  • Łyżka mąki pszennej
  • Świeża natka pietruszki
  • Majeranek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i ugotujcie w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane kartofle przeciśnijcie przynajmniej dwa razy przez praskę.
  3. Kiedy ziemniaki nieco wystygną, dodajcie do nich jajko i odrobinę mąki pszennej.
  4. Wyrabiajcie gładkie ciasto, dodając do niego co chwilę mąkę pszenną.
  5. Uważajcie, by ciasto nie straciło na miękkości i elastyczności – należy dodać tylko tyle mąki pszennej, ile jest konieczne, by ciasto stało się stabilne i nie rozrywało się w rękach.
  6. Formujcie z ciasta długie warkocze.
  7. Rozpłaszczcie warkocz od góry i pokrójcie go na kształt właściwych kopytek.
  8. Kopytka ugotujcie w osolonej wodzie wtedy, gdy będziecie mieli już gotowy sos pieczarkowy.
  9. Przystąpcie teraz do przygotowania sosu.
  10. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno.
  11. Pieczarki umyjcie i pokrójcie w małe plasterki lub kostkę.
  12. Podsmażcie najpierw samą cebulkę na oleju na patelni.
  13. Po chwili dodajcie do niej pieczarki i przez moment duście na średnim ogniu.
  14. Zalejcie całość bulionem.
  15. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  16. Zagęśćcie sos mąką pszenną i na końcu śmietaną.
  17. Podawajcie kopytka polane sosem z odrobiną natki pietruszki. 

Źródło: gotujmy.pl

Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie
Własne
Newsy
Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie
Zamierzacie zrobić kopytka? Zróbcie je z autorskiego przepisu Magdy Gessler. Lepszych nigdzie nie znajdziecie.

Kopytka, to obok klusków śląskich, jeden z ulubionych dodatków Polaków do obiadu, zwłaszcza w postaci mięsnego sosu. Jesteście ciekawi, jak przygotowuje je Magda Gessler i co robi, żeby zawsze były one idealne miękkie i sprężyste? Sekret idealnych kopytek Magdy Gessler Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kwestiach kulinarnych. Jakiś czas temu królowa polskiej gastronomii zdradziła swój autorski przepis na kopytka. Ich sekret tkwi w dwóch prostych trikach. Gwiazda zawsze pilnuje odpowiednich proporcji mąki i bardzo starannie wyrabia ciasto. Kopytka przygotowane według jej proporcji wychodzą miękkie i wyjątkowo apetyczne. Koniecznie sprawdźcie jak smakuje to danie. Przepis na ciasto na kopytka według Magdy Gessler Składniki: 1.5 kg ziemniaków mączystych  około 200 g mąki pszennej 2 nieduże jajka łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub maszynkę do mielenia. Do zmielonych i ostudzonych ziemniaków dodajcie jajka, pół szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną (uważajcie na ilość mąki - gdy dacie jej za dużo, ciasto na kopytka wyjdzie twarde. Jeśli ziemniaki są mocno mączyste, jak te w przepisie Magdy Gessler, warto dodać nieco mniej mąki). Ciasto wyrabiajcie, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk (róbcie to w miarę szybko, dzięki czemu kopytka będą delikatne). Stolnicę podsypcie mąką i wyłóżcie na nią ciasto podzielone na kilka części. Z każdej części wałkujcie rulon, z którego następnie wytnijcie kluseczki. Kopytka wrzućcie na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, co zapobiegnie sklejeniu się kopytek. Po wrzuceniu koniecznie mieszajcie je od dna, by nie...

Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny
Martyna12/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny
Zasmażana młoda kapusta z kiełbasą wspaniale pasuje do kopytek. Wypróbujcie poniższy przepis na to pyszne danie!

Kopytka to bardzo proste danie polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza. Przyrządza się je szybko i pasuje do nich wiele dodatków – na przykład prosty i smaczny sos pieczarkowy . Tym, co jeszcze genialnie pasuje do kopytek jest podsmażana młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy i pomidorów. Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie! Świetny przepis na kopytka z kapustą opublikowała na portalu Gotujmy.pl jedna z jego użytkowniczek, Martyna12. Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami Do przygotowania kopytek z kapustą potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju Sól 1 główka młodej kapusty 4 kiełbasy śląskie 4 duże i mięsiste pomidory 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie i ugotujcie ziemniaki. Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Przestudzone ziemniaki zmielcie, przeciśnijcie przez prasę albo ugniećcie. Dodajcie do ziemniaków 400 g mąki, jajko i wyróbcie na gładkie ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę połóżcie kawałki ciasta, uformowane w wałeczki. Każdy z nich pokrójcie w kopytka. Zagotujcie w dużym garnku wodę z solą oraz łyżką oleju. Partiamy wrzucajcie kopytka do wrzącej wody i gotujcie do momentu, aż wypłyną. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Tak samo pokrójcie kiełbasę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego i podsmażcie kiełbasę z cebulą. Sparzcie pomidory, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie na patelnię. Całość duście na średnim ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Obierzcie kapustę z wierzchnich, twardych liści, a resztę poszatkujcie drobno. Pokrojoną kapustę dodajcie do reszty...

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek . Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Pieprz 500 g pieczarek 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie....

Czym włoskie nioki (gnocchi) różnią się od polskich kopytek? Jedną z róznic są rowki w kluskach. Do czego służą?
Adobe Stock
Newsy
Czym włoskie gnocchi różnią się od naszych kopytek? Jedną z różnic są rowki w kluskach. Do czego służą?
Spójrzcie na te dwa przepisy na kopytka i gnocchi i znajdźcie różnice. Jak to możliwe, że w dwóch różnych krajach jada się to niemal identyczne danie? Choć kluski są tak podobne, mają jednak pewne różnice.

Polskie kopytka i włoskie nioki (poprawnie: gniocchi) to tylko jeden przykład potrawy, która w podobnej postaci powstała na dwóch różnych krańcach Europy. Takich dań jest znacznie więcej, jak placki ziemniaczane podawane u nas ze śmietaną, a na Węgrzech z gulaszem, czy choćby gołąbki podawane u nas z mięsem i ryżem, a na południu znane jako dolma, zawijane w liście winogron, a nie kapusty i podawane bez mięsa, a do tego na zimno.  Skąd się biorą podobne dania w różnych częściach świata? Powodów jest kilka. Trzy z nich mają największy wpływ na kuchenne podobieństwa:  Te same składniki. Ludzie z różnych stron świata używających tych samych składników dań, dochodzą często do tych samych pomysłów ich użycia w potrawach. Jeśli mamy do dyspozycji ziemniaki, nietrudno wpaść na to, żeby je zetrzeć i usmażyć z nich placki, żeby ugotować, utłuc i zrobić z nich kluski Te same techniki. Dysponując tymi samymi sposobami obróbki termicznej jak gotowanie, smażenie, pieczenie, uzyskujemy podobne efekty. Np. usmażymy starte ziemniaki, będą miały podobny smak i chrupiącą konsystencję. Jeśli dysponujemy liśćmi (kapusty lub winogron) w różnych częściach świata wpadamy na ten sam pomysł, żeby zawinąć w nie kruchy farsz Bliskość sąsiedzka. Wiele dań przekracza granice razem z jej mieszkańcami. To dlatego najwięcej, niemal identycznych potraw, można znaleźć po dwóch stronach tej samej granicy. Mieszkańcy regionów przygranicznych odwiedzają się, żenią i tworzą rodziny z sąsiadami zza granicy. Tak, w naturalny sposób przenoszą do nowych domów własne dania i przyzwyczajenia kulinarne Czym się różnią włoskie nioki od polskich kopytek? Może najpierw zapytajmy, w czym są podobne te dwa dania pochodzące z północy i południa...