Święta, święta i po świętach. Czy zostały wam po świętach resztki wędlin i mięs? Nie wyrzucajcie ich. W bardzo szybki i łatwy sposób wyczarujecie z nich przepyszne gołąbki. Kto wie, może posmakują wam o wiele bardziej niż te tradycyjne? Jak je przygotować? To banalnie proste!

Gołąbki z resztek wędlin i mięs

Zostały wam po świętach resztki wędlin i mięs? To świetnie. Nie wyrzucajcie ich do kosza – możecie z nich przyrządzić te oto przepyszne gołąbki. Wszystko czego potrzebujecie do ich przygotowania to resztki wędlin – np. szynki lub schabu, cebula, ryż oraz przyprawy. Przygotujcie te nietypowe gołąbki a być może posmakują wam o wiele bardziej niż gołąbki w tradycyjnym wydaniu – z dodatkiem mielonego mięsa.

Składniki:

  • Sparzone liście kapusty włoskiej - 8 szt
  • 4 szklanki ugotowanego ryżu
  • Schab pieczony 30 dkg
  • Szynka 30 dkg
  • Cebula
  • Olej
  • 2 jajka
  • Listek laurowy
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • 1 łyżka czubata mąki
  • Bulion warzywny 1/2 litra
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę włoską sparzyć, zdjąć liście, ściąć grube nerwy.
  2. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać pokrojone i podsmażone resztki wędlin razem z pokrojoną cebulą.
  3. Sól, pieprz , jajka wyrobić masę.
  4. Nadziewać liście farszem i zwijać ścisło.
  5. Ułożyć w garnku, zalać bulionem warzywnym, dodać listek, ziele, gotować do miękkości.
  6. Pod koniec dodać koncentrat, mąkę wymieszać z wodą, zaprawić gołąbki, gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
  7. Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: