Święta, święta i po świętach. Czy zostały wam po świętach resztki wędlin i mięs? Nie wyrzucajcie ich. W bardzo szybki i łatwy sposób wyczarujecie z nich przepyszne gołąbki. Kto wie, może posmakują wam o wiele bardziej niż te tradycyjne? Jak je przygotować? To banalnie proste!
Gołąbki z resztek wędlin i mięs
Zostały wam po świętach resztki wędlin i mięs? To świetnie. Nie wyrzucajcie ich do kosza – możecie z nich przyrządzić te oto przepyszne gołąbki. Wszystko czego potrzebujecie do ich przygotowania to resztki wędlin – np. szynki lub schabu, cebula, ryż oraz przyprawy. Przygotujcie te nietypowe gołąbki a być może posmakują wam o wiele bardziej niż gołąbki w tradycyjnym wydaniu – z dodatkiem mielonego mięsa.
Składniki:
- Sparzone liście kapusty włoskiej - 8 szt
- 4 szklanki ugotowanego ryżu
- Schab pieczony 30 dkg
- Szynka 30 dkg
- Cebula
- Olej
- 2 jajka
- Listek laurowy
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- 1 łyżka czubata mąki
- Bulion warzywny 1/2 litra
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę włoską sparzyć, zdjąć liście, ściąć grube nerwy.
- Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać pokrojone i podsmażone resztki wędlin razem z pokrojoną cebulą.
- Sól, pieprz , jajka wyrobić masę.
- Nadziewać liście farszem i zwijać ścisło.
- Ułożyć w garnku, zalać bulionem warzywnym, dodać listek, ziele, gotować do miękkości.
- Pod koniec dodać koncentrat, mąkę wymieszać z wodą, zaprawić gołąbki, gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
- Podawać posypane posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: