Smaczne gołąbki z resztek wędlin i mięs. Dawno nie jedliście lepszych
Gotujmy.pl/Anullka7
Newsy

Smaczne gołąbki z resztek wędlin i mięs. Dawno nie jedliście lepszych

Zostały wam po świętach resztki wędlin i kawałki mięsa? Nie wyrzucajcie ich, możecie z nich zrobić przepyszne gołąbki. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste!

Święta, święta i po świętach. Czy zostały wam po świętach resztki wędlin i mięs? Nie wyrzucajcie ich. W bardzo szybki i łatwy sposób wyczarujecie z nich przepyszne gołąbki. Kto wie, może posmakują wam o wiele bardziej niż te tradycyjne? Jak je przygotować? To banalnie proste!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki z resztek wędlin i mięs

Zostały wam po świętach resztki wędlin i mięs? To świetnie. Nie wyrzucajcie ich do kosza – możecie z nich przyrządzić te oto przepyszne gołąbki. Wszystko czego potrzebujecie do ich przygotowania to resztki wędlin – np. szynki lub schabu, cebula, ryż oraz przyprawy. Przygotujcie te nietypowe gołąbki a być może posmakują wam o wiele bardziej niż gołąbki w tradycyjnym wydaniu – z dodatkiem mielonego mięsa.

Zobacz także
Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka

Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste

Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste

Składniki:

  • Sparzone liście kapusty włoskiej - 8 szt
  • 4 szklanki ugotowanego ryżu
  • Schab pieczony 30 dkg
  • Szynka 30 dkg
  • Cebula
  • Olej
  • 2 jajka
  • Listek laurowy
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • 1 łyżka czubata mąki
  • Bulion warzywny 1/2 litra
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę włoską sparzyć, zdjąć liście, ściąć grube nerwy.
  2. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać pokrojone i podsmażone resztki wędlin razem z pokrojoną cebulą.
  3. Sól, pieprz , jajka wyrobić masę.
  4. Nadziewać liście farszem i zwijać ścisło.
  5. Ułożyć w garnku, zalać bulionem warzywnym, dodać listek, ziele, gotować do miękkości.
  6. Pod koniec dodać koncentrat, mąkę wymieszać z wodą, zaprawić gołąbki, gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
  7. Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenie
Gotujmy.pl/Azgotuj
Newsy
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia
Jeśli jesteście fanami odkrywania nowych smaków, koniecznie przetestujecie nasz przepis na gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne.

Gołąbki, to obok kotletów mielonych i schabowych, jedno z ulubionych dań Polaków. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, usmażonej cebulki i przypraw a następnie zawinięcie farszu w podgotowane liście kapusty. Co powiecie na małą odmianę i dodanie do farszu tarkowanych ziemniaków? Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami to prosta, pyszna i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny. Czy różnią się one w smaku od tradycyjnych gołąbków? Ich farsz jest bardziej soczysty i sycący, dzięki dodaniu tarkowanych ziemniaków. Podajcie takie gołąbki z sosem pomidorowym a zachwytom nie będzie końca. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 1 młoda kapusta 500 gram mielonego mięsa  1 cebula 1 łyżka oleju 5 ziemniaków 1 jajo Sól selerowa i pieprz Koncentrat pomidorowy 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego Koperek Kapelusz prawdziwka 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zblanszować. Wyjąć kapustę i ostudzić, po czym oddzielić liście. Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju i wystudzić. Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso i dokładnie wymieszać ze sobą składniki. Faszerować liście i zawijać w gołąbki. Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Posolić do smaku solą selerową. Dusić gołąbki ok 40 minut. Do wody, w której dusiły się gołąbki, dodać słoiczek przecieru i...

Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Lubicie tradycyjne polskie gołąbki? A co powiecie na małą „rewolucję” w klasycznym przepisie na to danie? Zróbcie gołąbki w... liściach kalafiora a nie pożałujecie!

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest to potrawa półmięsna z farszu (najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe z dodatkiem ugotowanego ryżu) zawiniętego w ugotowane liście białej kapusty głowiastej. Niektóre gospodynie przygotowują gołąbki z liści kapusty pekińskiej, kapusty czerwonej ,   płaskiej kapusty do gołąbków "coolwrap" a nawet używają kiszonych liści kapusty czy liści botwiny. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w... liściach kalafiora! Przepis na gołąbki w liściach kalafiora Jeśli uwielbiacie gołąbki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w liściach kalafiora. To eksperymentalne, ale naprawdę pyszne gołąbki. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekt smakowy z pewnością przypadnie wam do gustu. Gołąbki te wyróżnia 1 nietypowy szczegół – do ich przygotowania nie potrzebujecie mięsa mielonego. Zamiast niego farsz stanowi podsmażona na oliwie kiełbaska śląska, cebula i pieczarki. Składniki: 7 liści kalafiora 7 kiełbasek śląskich 60 dkg pieczarek 5 cebul 1 szklanka suchego ryżu sól pieprz 12 łyżek oleju 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Z liści kalafiora wyciąć grube nerwy. Umyć liście, włożyć do wrzątku i gotować przez 15 minut. Wyjąć liście i zalać zimną wodą. Ostudzone liście wyjąć na durszlak i odsączyć. Cebule obrać z łupin. 4 cebule pokroić w ćwierć krążki. Piątą drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić. Kiełbasy ponacinać z obu stron. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasy i obsmażyć z jednej strony, obrócić na drugą stronę i dodać ćwierć krążki cebuli. Kiełbasę smażyć, aż cebula się lekko zrumieni. Na drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki...

Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne. Czy próbowaliście kiedyś gołąbków przyrządzonych z młodej kapusty? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować. Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne. Smakują wybornie z sosem pomidorowym.

Gołąbki są idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Świetnie smakują zarówno z ryżem i mięsem, jak i grzybami czy ziemniakami. Obowiązkowo polane sosem pomidorowym są po prostu przepyszne. Zanim jednak je przygotujecie, koniecznie przeczytajcie nasze triki na idealne gołąbki: Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki?  Najlepsza kapusta na domowe gołąbki Babcine sposoby na kapustę do gołąbków Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki?  Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Z tego artykułu dowiecie się jak szybko to zrobić za pomocą widelca. Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Ten jest zdecydowanie najprostszy.   Gołąbki z młodej kapusty  Składniki: Gołąbki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 kajzerka 2 jajka sól  pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz cukier Sposób przygotowania: Z młodej kapusty ostrożnie wytnijcie głąb nożem. Kapustę przełóżcie do większego garnka, zalejcie wodą i gotujcie ją przez około 10 minut.  Po tym czasie wyjmijcie kapustę z wody i delikatnie oddzielcie liście. Liście ostudźcie i odkrójcie zgrubiałe ich części. Kaszę jaglaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Kajzerkę namoczcie w miseczce z wodą.  Mięso mielone przełóżcie do miski i dodajcie do niego ugotowaną kaszę jaglaną, namoczoną kajzerkę oraz 2 jajka.  Masę dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem....

Mrożenie gołąbków
Newsy
Błyskawiczne gołąbki smażone na patelni. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Podkręca smak, że hej
Gołąbki to niepozorne danie, ale ich smak oczarowuje każdego. Co jest w tym daniu tak szczególnego, że jest uwielbiane przez wszystkich?

Na pewno pyszna, zdrowa kapusta oraz aromatyczne, delikatne mielone mięso z ryżem, które tworzą razem duet doskonały. A gdy jeszcze połączymy to wszystko z aksamitnym sosem, smak jest nie do opisania. Ile razy jedząc gołąbki u kochanej babci, byliście w siódmym niebie? Na pewno zawsze. W końcu babcie to najlepsze kucharki a ich tajemne receptury i gotowanie prosto z serca nie raz wyczarowywały dania tak smaczne, że nie da się tego opisać słowami. To właśnie gotowane gołąbki są, były i będą popisowym daniem naszych babć. Pyszne gołąbki smażone na patelni  Te smażone na patelni również są przepyszne. Dlatego proponujemy wam zrobić je w swojej kuchni. Na ich przygotowanie będziecie potrzebować chwilę, ale efekt będzie warty poświęconego czasu.  Pamiętajcie: jeśli po obiedzie zostanie wam kilka sztuk gołąbków, możecie je włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować. Będą jak znalazł, gdy znów najdzie was ochota na pyszne gołąbki.  Składniki: 1 główka białej kapusty  500 g mięsa mielonego 100 g kaszy gryczanej  400 g ryżu  1 Cebula  0,5 puszki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny lub masła 1 łyżka mąki 15 ml zimnej wody 0,5 szklanki kwaśnej śmietany  Trochę cukru  Olej Sól Pieprz Kostka rosołowa Sposób przygotowania: Ostrym nożem ostrożnie wytnijcie głąb, aby nie uszkodzić liści.  W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i włóżcie do niego całą główkę kapusty. Kapustę gotujcie do miękkości. Gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni. Liście zatem muszą być prawie gotowe. Gdy liście będą miękkie, obierzcie kapustę i ułóżcie liście na głębokim talerzu. Ryż i kaszę ugotujcie...