surówka z kiszonej kapusty i buraków
Gotujmy.pl
Newsy

Smaczna surówka z buraczków i kiszonej kapusty. Będzie pasowała do kotletów mielonych i gołąbków

O zaletach jedzenia kiszonej kapusty można się rozpisywać bez końca. A co, gdyby dodać do niej równie zdrowego i pysznego czerwonego buraka? Taka sałatka to prawdziwa bomba dla zdrowia. Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie!

Lubicie jeść kiszonki? To świetnie, ponieważ są bardzo pyszne i mają mnóstwo właściwości zdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty

Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Doskonale też wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serca oraz zbawienie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Kapusta kiszona zawiera także duże ilości witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Gdy dodamy do surówki z kiszonej kapusty buraka, jeszcze bardziej zyska ona na walorach zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki zawierają mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajdziemy w nich także fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Burak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też wspaniale smakuje. Jak w smaczny sposób połączyć kapustę kiszoną z burakami? Czytajcie dalej!

Surówka z buraczków i kiszonej kapusty

Jeśli lubicie jeść kiszoną kapustę i buraczki, zróbcie tę oto przepyszną i bardzo zdrową surówkę. Na pewno wam zasmakuje i będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Jak ją przygotować? To prostsze niż wam się wydaje. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Ta surówka jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa!

Składniki:

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 3 ugotowane buraki
  • 2 łyżki oliwy
  • Cukier
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru wody.
  2. Drobno posiekać i włożyć do miski.
  3. Buraki czerwone ugotować.
  4. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Marchew i jabłko obrać.
  6. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na grubej tarce.
  7. Wszystkie składniki włożyć do miski z kapustą.
  8. Przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru.
  9. Dodać oliwę i starannie wymieszać.

Smacznego!

Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy
Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min
Kiszona kapusta to jesienno-zimowy przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatkę, którą podacie bliskim do smażonej ryby.

Drugie danie może się obyć bez dodatków. Tylko po co? Warto dopieszczać podniebienia i łączyć swoje ulubione smaki. Mamy dla was przepis na pyszną domową surówkę z kiszonej kapusty z jednym nietypowym dodatkiem, którym będzie odrobina słodkiego soku jabłkowego. Tak wzbogacona surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu - szczególnie do piątkowej smażonej ryby. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Kapusta kiszona powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Przy tłustych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Zawarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie: Kapustę kiszoną musicie pokroić na...

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

jak zrobić surówka z kapusty kiszonej
Adobe Stock
Newsy
Najprostsza surówka z kiszonej kapusty. Doskonała do smażonej ryby z ziemniaczkami
Nic nie poprawi smaku waszego obiadu tak jak ta prosta, tradycyjna polska surówka. Kapusta kiszona z dodatkiem jabłka i cebulki w sam raz będzie do wielu drugich dań.

Trzy raz naj. Najprostszy, najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie przepyszne surówki z kapusty kiszonej na obiad. Koniec zimy, wczesna wiosna  - ten okres, niegdyś czasami nazywany przednówkiem, kojarzy się z jedzeniem kapusty kiszonej i innych kiszonek. Kapusta kiszona, tak jak ogórki, przygotowywana była przed laty na wsiach jesienią. To właśnie wtedy w dużych drewnianych beczkach szykowano dawkę witamin na ciężki, zimowy czas. Kiszonki dawniej kojarzyły się także z okresem Wielkiego Postu. Kiszonki były podstawą postnej diety wraz z żurem i śledziami. Dlaczego warto przygotowywać i jeść surówkę z kapusty kiszonej? Zamiast kupować drogie, a dodatkowo niesmaczne hiszpańskie pomidory czy ogórki, lepiej wzbogacać zimą swój organizm w witaminy jedząc kiszoną kapustę. Oto zalety jedzenia kiszonej kapusty: Poprawia pracę układu trawiennego Jest niskokaloryczna Wzmacnia odporność Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi Poprawia stan skóry Kapusta kiszona sama w sobie jest dla niektórych dość kwaśna i słona. Jest na to prosty, rewelacyjny, a często zapominany sposób. Jak odkwasić zbyt kwaśną kapustę kiszoną? Tym sposobem na smaczniejsze podanie kiszonki jest oczywiście prosta, klasyczna surówka, którą nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie jadali ze smakiem nie tylko na przednówku. Wystarczy dodać do poszatkowanej kiszonej kapusty pokrojone jabłko, startą na tarce marchewkę, troszkę cebuli i świetny dodatek do mięs, kotletów mielonych czy schabowych – gotowy. Jeśli dysponujecie zbyt kwaśną w waszym przekonaniu kapustą kiszoną, nic straconego. Wcale nie musicie redukować kwasu podwójną dawką jabłek. Wystarczy przed szatkowaniem kapusty odrobinę ją odkwasić poprzez wypłukanie w wodzie. Kilka chwil w...

kapusta kiszona
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma kiszonej kapusty. Dodajcie łyżeczkę a wyjdzie o niebo lepsza
Lubicie kapustę kiszoną? To świetnie, ponieważ to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Czy wiecie, jakie przyprawy jeszcze bardziej wydobędą jej niesamowity smak? Zastosujcie się do naszych wskazówek a wasza kapusta kiszona wyjdzie o niebo lepsza.

Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Bogactwo zdrowia Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować. Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona? Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są: kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem? Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 cebula 2 jabłka cukier olej kminek sól mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony. Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.