Lubicie jeść kiszonki? To świetnie, ponieważ są bardzo pyszne i mają mnóstwo właściwości zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty

Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Doskonale też wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serca oraz zbawienie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Kapusta kiszona zawiera także duże ilości witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Gdy dodamy do surówki z kiszonej kapusty buraka, jeszcze bardziej zyska ona na walorach zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki zawierają mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajdziemy w nich także fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Burak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też wspaniale smakuje. Jak w smaczny sposób połączyć kapustę kiszoną z burakami? Czytajcie dalej!

Surówka z buraczków i kiszonej kapusty

Jeśli lubicie jeść kiszoną kapustę i buraczki, zróbcie tę oto przepyszną i bardzo zdrową surówkę. Na pewno wam zasmakuje i będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Jak ją przygotować? To prostsze niż wam się wydaje. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Ta surówka jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa!

Zobacz także:

Składniki:

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 3 ugotowane buraki
  • 2 łyżki oliwy
  • Cukier
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru wody.
  2. Drobno posiekać i włożyć do miski.
  3. Buraki czerwone ugotować.
  4. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Marchew i jabłko obrać.
  6. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na grubej tarce.
  7. Wszystkie składniki włożyć do miski z kapustą.
  8. Przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru.
  9. Dodać oliwę i starannie wymieszać.

Smacznego!