Lubicie jeść kiszonki? To świetnie, ponieważ są bardzo pyszne i mają mnóstwo właściwości zdrowotnych.
Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty
Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Doskonale też wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serca oraz zbawienie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Kapusta kiszona zawiera także duże ilości witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Gdy dodamy do surówki z kiszonej kapusty buraka, jeszcze bardziej zyska ona na walorach zdrowotnych.
Właściwości zdrowotne buraków
Buraki zawierają mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajdziemy w nich także fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Burak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też wspaniale smakuje. Jak w smaczny sposób połączyć kapustę kiszoną z burakami? Czytajcie dalej!
Surówka z buraczków i kiszonej kapusty
Jeśli lubicie jeść kiszoną kapustę i buraczki, zróbcie tę oto przepyszną i bardzo zdrową surówkę. Na pewno wam zasmakuje i będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Jak ją przygotować? To prostsze niż wam się wydaje. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Ta surówka jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa!
Zobacz także:
Składniki:
- 30 dag kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 3 ugotowane buraki
- 2 łyżki oliwy
- Cukier
- Pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru wody.
- Drobno posiekać i włożyć do miski.
- Buraki czerwone ugotować.
- Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Marchew i jabłko obrać.
- Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na grubej tarce.
- Wszystkie składniki włożyć do miski z kapustą.
- Przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru.
- Dodać oliwę i starannie wymieszać.
Smacznego!