Smaczną i chrupiącą brukselkę poznacie po 1 szczególe. Warto wytężyć wzrok w sklepie
AdobeStock
Newsy

Smaczną i chrupiącą brukselkę poznacie po 1 szczególe. Warto wytężyć wzrok w sklepie

Dzięki tej poradzie kupicie tak smaczną brukselkę, że nawet jej najwięksi przeciwnicy będą mieli problem, żeby się jej oprzeć.

Wiele osób na samą myśl o brukselce od razu się krzywi i nawet nie chce słyszeć o jedzeniu tego warzywa. Zupełnie niesłusznie! Przecież brukselka jest pełna witamin i minerałów - dostarcza nam solidnej dawki witaminy A, witamin z grupy B, a także magnezu, fosforu, żelaza i wielu innych.

Czasami jej smak może odrzucać ze względu na nieumiejętne przygotowanie lub w sytuacji, gdy wybierzemy niezbyt smaczne okazy. Sprawdźcie, po czym można poznać dobrą brukselkę, która będzie smakowała nawet największym marudom. 

Jak rozpoznać dobrą brukselkę?

Kupując brukselkę, zwróćcie przede wszystkim uwagę na jej kolor. Powinna być soczyście zielona, a jej liście muszą do siebie przylegać. To znak, że warzywo jest świeże i będzie smaczne. Jeżeli ma lekko żółty kolor, lepiej jej nie kupujcie. 

Warto też, wbrew pozorom, wybierać małe brukselki. Będą one znacznie bardziej miękkie. W przypadku dużych okazów konieczne jest ich obranie, czyli ściągnięcie wierzchniej warstwy liści podobnie jak się ma to w przypadku kapusty białej. Są one twarde i po prostu niesmaczne. 

Zobacz także
Nie kroicie brukselki w ten sposób? To dlatego może wyjść niesmaczna

Nie kroicie brukselki w ten sposób? To dlatego może wyjść niesmaczna

Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci

Przepis na chrupiącą brukselkę pieczoną. Jej słodki smak was zachwyci

Jak zrobić brukselkę, żeby nie śmierdziała?

Za niezbyt przyjemny, bardzo charakterystyczny zapach gotowanej brukselki, odpowiadają związki siarki. Te same, które możecie znaleźć w kapuście. Na szczęście można go zneutralizować na kilka prostych sposobów:

  • Mleko - wymieszajcie je z wodą i zagotujcie, a następnie wrzućcie brukselki i ugotujcie. W ten sposób nie tylko pozbędziecie się brzydkiego zapachu, ale także goryczki.

  • Cukier - pomaga on usunąć gorzki posmak z potraw i nie inaczej jest w przypadku brukselki. Wystarczy wsypać odrobinę do garnka, w którym gotujecie to warzywo.

  • Świeża woda - od razu po ugotowaniu brukselki odcedźcie ją i przelejcie świeżą wodą, by pozbyć się brzydkiego zapachu. 

Pomysły na wykorzystanie brukselki

Jeśli nie wiecie, jak przyrządzić brukselkę, skorzystajcie z kilku naszych sprawdzonych przepisów:

Magda Gessler odpowiada na pytania

brukselka na zimno przepis
Adobe Stock
Newsy
Brukselka na zimno jako sałatka do obiadu. Przepis, dzięki któremu pokochacie brukselkę
Ugotowana al dente brukselka, schłodzona i podana z dodatkiem prostego sosu winegret to najsmaczniejszy sposób na to warzywo. Jeśli brukselka kojarzy się wam z koszmarem z dzieciństwa, ten przepis to zmieni. Nawrócił już niejednego sceptyka.

Jeśli brukselka kojarzy się wam głównie z rozgotowaną gorzką ciapą w zupie, pora zmienić nawyki. Polskie gospodynie przez lata źle przygotowywały to urocze warzywo kapustne. Długie gotowanie brukselki w wodzie wydobywa z niej gorycz, a najgorsze ze wszystkiego jest jej rozgotowanie. Wystarczy jednak odpowiednio przygotować brukselkę, żeby stała się ulubionym warzywem wszystkich domowników! Jak gotować brukselkę? Brukselkę można: gotować w wodzie gotować na parze blanszować we wrzątku piec smażyć. Po ugotowaniu warto przelać brukselkę zimną wodą. W ten sposób się zahartuje, będzie jędrna i zachowa  zielony kolor. Do gotowania w wodzie oprócz soli można dodać też odrobinę cukru. Jak długo gotować brukselkę? Brukselkę w wodzie lub na parze wystarczy gotować przez ok. pięć-osiem minut. Chodzi o to, by się nie rozgotowała, była intensywnie zielona i al dente. Dobrym pomysłem jest też blanszowanie brukselki przez pięć minut we wrzątku - warto to zrobić np. przed pieczeniem warzywa w piekarniku lub smażeniem na patelni. Przepis na brukselkę na zimno Ten przepis na brukselkę na zimno przekonał już wielu. Nie sposób nie polubić brukselki, kiedy podacie ją jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Składniki: 500 g brukselki sól pieprz oliwa ocet jabłkowy, ocet winny, cytryna (do wyboru) Sposób przygotowania Brukselkę ugotujcie al dente na parze lub w wodzie Odcedźcie i przelejcie bardzo zimną wodą Przełóżcie do miski i posólcie Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia Dodajcie łyżkę oliwy i pół łyżki octu lub łyżkę soku z cytryny Dokładnie wymieszajcie i dodajcie świeżo zmielonego pieprzu Spróbujcie i ewentualnie dodajcie więcej soli lub octu/cytryny Rada:...

Brukselka
Flickr
Newsy
To warzywo budzi prawdziwy postrach. Jeden trik w mig odczaruje jego smak. Będziecie się nim zajadać
Brukselka na talerzu budzi niepokój nie tylko wśród dzieci. Wielu dorosłych także czuje awersję do tych małych kapustek. Wszystko przez ich gorycz.

Niepozorna krzyżówka jarmużu i zwykłej, białej kapusty głowiastej, czyli brukselka, ma swoje korzenie oczywiście w Belgii. Mało które warzywo budzi takie kontrowersje. Dlaczego jedni brukselki nie znoszą, a drudzy zajadają się nią w najlepsze? Jedni ją lubią, inni nie Odpowiedź na to pytanie może być dla niektórych zaskakująca. Mogłoby się wydawać, że chodzi o smakowe przyzwyczajenia z dzieciństwa, ale… To zły trop. Z brukselką sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Wasze upodobanie lub niechęć do tego warzywa bierze się z genów! W uproszczeniu można powiedzieć, że około połowa ludzkiej populacji ma zaburzone poczucie goryczy. Właśnie te osoby są mniej wrażliwe na nieco gorzkawy smak brukselek i jedzą je z uśmiechem na ustach. Sposób na gorycz Reszta to oczywiście osoby, które za brukselką nie przepadają. Mamy dla nich jednak dobrą wiadomość. Jeden trik spowoduje, że będziecie mogli delikatnie odczarować nieprzyjemny smak tego małego zielonego warzywa. Chodzi tu o sposób obróbki termicznej brukselki. Jej gorycz wzmaga długie gotowanie w wodzie. Lepiej wybrać szybkie smażenie na oleju lub gotowanie na parze. W ten sposób brukselka stanie się nieco delikatniejsza w smaku, a na pierwszy plan wybije się jej przepyszna słodycz! Brukselka to samo zdrowie Tę właśnie właściwość brukselki będziecie mogli wykorzystać w niektórych nietypowych przepisach. Takich jak na przykład naleśniki z brukselką. Brzmi nietypowo, prawda? Brukselka będzie doskonale komponowała się z serem pleśniowym i odrobiną oliwy. Jeżeli nie lubicie aż tak odważnych smaków, podsmażcie po prostu brukselkę z innymi warzywami.  Lista zdrowotnych walorów tych małych zielonych kapuste,k jest naprawdę długa. Brukselka zawiera dużo błonnika,...

Nie kroicie brukselki w ten sposób? To dlatego może wyjść niesmaczna
AdobeStock
Newsy
Nie kroicie brukselki w ten sposób? To dlatego może wyjść niesmaczna
Wiecie, jak należy przygotować brukselkę przed gotowaniem? Wiele osób pomija ten krok.

Jeżeli nie przepadaliście nigdy za brukselką, całkiem możliwe jest, że problem nie tkwi w smaku tego warzywa, a w jego błędnym przygotowaniu. W końcu brukselka jest odmianą kapusty - i choć jest od niej dużo mniejsza, to również wymaga specjalnego przygotowania przed gotowaniem, żeby była smaczna. Przecież kapustę należy obrać z wierzchnich liści i wyciąć głąb - dlaczego więc nie zrobić tego samego z brukselką?  Jak pokroić brukselkę? By zagwarantować dobry smak gotowanej brukselki, koniecznie trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować. Należy, podobnie jak w przypadku kapusty, wyciąć spód. Nie musicie usuwać całego głąbu brukselki - wystarczy odciąć jej podstawę. Zróbcie to ostrożnie, żeby nie wyciąć za dużo liści. W końcu brukselka jest mała, także zbyt nieostrożne cięcie sprawi, że niepotrzebnie wyrzucicie część tego warzywa do śmieci.  Gdy już odetniecie spód, delikatnie oderwijcie wierzchnie liście brukselki. Wraz z nimi pozbędziecie się zabrudzeń i ewentualnych insektów. I gotowe! Jeżeli jednak wolicie ugotować brukselkę w całości bez obierania i przycinania, natnijcie ją przynajmniej przed gotowaniem na spodzie - to sprawi, że równomiernie się ugotuje.  Przepis na zapiekankę z brukselki  Do przygotowania prostej zapiekanki z brukselki będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 250 g brukselki 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka natki pietruszki starta skórka z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania brukselki. Odetnijcie spód i oczyśćcie ją z wierzchnich liści.  Następnie do gotującej się w dużym garnku osolonej wody wrzućcie...

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo
Flickr
Newsy
Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo
Gotowanie brukselki nie musi kończyć się gorzkim i nieprzyjemnym smakiem tego warzywa. Przeczytajcie nasz poradnik na temat tego jak gotować brukselkę, a wasze dzieci już nigdy nie odmówią jej zjedzenia.

Niejedna mama stara się prośbą i groźbą przekonać swoje dzieci do jedzenia brukselki. Sami dobrze wiecie, że często takie próby kończą się po prostu porażką. Samo przekonanie najmłodszych o tym, że brukselka jest zdrowa, zwykle nie wystarcza. Trzeba ją jeszcze odpowiednio ugotować i przyrządzić. Utarło się przeświadczenie, że brukselka jest niesmaczna. Kapuściany, ostry, nieprzyjemny posmak to coś, co skutecznie zniechęca od gotowania tego zielonego i zdrowego warzywa w domu. Wiemy jak sobie z tym poradzić. Oto nasz sposób na to, by pokochać brukselkę! Jak ugotować brukselkę, by nie była gorzka? Obierzcie brukselki z pomarszczonych, zewnętrznych liści. Obetnijcie małe, twarde końcówki – głąby – brukselki . Tak przygotowaną brukselkę włóżcie do zamrażalnika na 1 godzinę. Ten nietypowy manewr sprawi, że brukselka straci swój gorzki, nieprzyjemny smak. Po godzinie wlejcie wodę na do garnka do ok. 1/4 wysokości. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzućcie zmrożoną brukselkę do cedzaka lub innego naczynia do gotowania na parze. Włóżcie brukselkę do garnka z gorącą woda. Przykryjcie brukselkę pokrywką i gotujcie przez ok. 10 min. Po tym czasie brukselka powinna być idealnie miękka. Z kolei po ok. 7 min brukselka będzie ugotowana al dente, czyli na ząb. Pamiętajcie, że ten czas gotowania dotyczy brukselek zmrożonych wcześniej w zamrażarce! Jeżeli pominiecie ten krok, brukselka ugotuje się szybciej o ok. 2-3 min. Z kolei w przypadku tradycyjnego gotowania brukselki w osolonym i posłodzonym wrzątku, czas gotowania będzie oscylował wokół 5 min. W przypadku gotowania brukselki w wodzie nie przykrywajcie garnka i wrzucajcie warzywa do wrzącej wody. Po ugotowaniu brukselki sprawdźcie ją jeszcze poprzez wbicie noża w zielone warzywo. Jeśli wchodzi lekko, a warzywo jest miękkie,...