Słyszeliście, że w upały trzeba jeść dużo słonego? Sprawdziliśmy, czy to prawda
AdobeStock
Newsy

Słyszeliście, że w upały trzeba jeść dużo słonego? Sprawdziliśmy, czy to prawda

Wiele osób sądzi, że w upalne dni trzeba jeść więcej soli niż zazwyczaj. To fakt czy mit? Sprawdziliśmy, czy zapotrzebowanie na sól zmienia się w zależności od temperatury otoczenia.

Wiele stron internetowych i powtarzanych z ust do ust teorii głosi, że najlepszy napój na upalne dni, to woda ze szczyptą soli. To prawda? Okazuje się, że wszystko zależy od sytuacji. Spożycie soli w ciepłe dni powinno ulec zmianie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sól w diecie Polaków

Znaczna większość Polaków jada codziennie zdecydowania za dużo soli. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by jadać dziennie maksymalnie 5 g soli. Niestety przeciętny Polak jada codziennie ponad dwa razy więcej soli i posiłków zawierających ten składnik. Prowadzi to do poważnych problemów zdrowotnych. Nie ma wątpliwości, że nadmierne spożycie sodu (głównego składnika soli) przyczynia się do podwyższania ciśnienia krwi.

Ograniczanie podaży soli to jedna z ważniejszych strategii poprawy zdrowia, szczególnie w kontekście zdrowia układu krwionośnego. Sprawa ta nie zmienia się przy upałach.

Zobacz także
Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

Spożycie soli a upały

Wiele osób w trakcie ciepłych dni dodaje do wody szczyptę soli mając nadzieję, że płyn będzie lepiej nawadniał. Dla większości osób nie jest to dobra strategia. Faktycznie, sól jest wydalana z potem. Jeśli więcej się pocicie, organizm usunie więcej sodu w ten sposób. Jak już wspominaliśmy, przeciętny Polak i tak jada tej soli za dużo, więc nie ma sensu nadrabiać tych strat poprzez dodatkowe zwiększanie spożycia soli!

Inna sytuacja ma miejsce u sportowców. W tym przypadku stosowanie napojów izotonicznych lub po prostu zwiększenie spożycia różnych minerałów (w tym sodu obecnego w soli) ma większy sens. Sportowcy czynnie uprawiający sport taki jak:

  • Bieganie
  • Jazda na rowerze
  • Jazda na rolkach

I inne aktywności o długiej intensywności trwającej ponad 60 minut, powinni faktycznie uzupełniać dietę o elektrolity w czasie upałów.

Większość z was nie powinna jednak zwiększać podaży soli, w dalszym ciągu dążcie do jej ograniczenia, aby nie powodować problemów z ciśnieniem i sercem.

Dosalacie potrawy na talerzu? Nie róbcie tego, to może skrócić wam życie
Adobe Stock
Newsy
Dosalacie potrawy na talerzu? Nie róbcie tego, to może skrócić wam życie
Często dosalacie jedzenie na talerzu? Czy robicie to nawet bez jego spróbowania? Uważajcie - to niebezpieczny nawyk, który może prowadzić do wielu ciężkich chorób? Sprawdźcie, co wam grozi.

Jak tu żyć bez soli? Wszystko wydaje się mdłe i bez smaku. Musicie jednak pamiętać, że sól to sód, a jego nadmiar prowadzi do chorób, które potencjalnie mogą skrócić wasze życie. Według ostatnich badań solenie (a właściwie dosalanie) gotowego jedzenia na talerzu zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 28 proc. Zaciekawieni?  Sód pochodzący z soli kuchennej to pierwiastek, którego zarówno nadmiar, jak i niedobór mają negatywny wpływ na organizm. Sól kuchenna to 97-99 proc. chlorku sodu. Jeśli jemy za dużo soli, to dostarczamy do organizmu zbyt dużo sodu, a to nie jest korzystne dla zdrowia. Z tego właśnie powodu specjaliści zalecają ograniczenie w diecie ilości soli.    Do czego prowadzi nadmiar soli w diecie?  Dzienna dawka sodu dla dorosłego zdrowego człowieka powinna wynosić ok. 2000 mg. Tyle znajduje się mniej więcej w płaskiej łyżeczce soli (ok. 5-6 g).  Nadmiar soli, a więc sodu może powodować zatrzymywanie wody w organizmie i powstawanie obrzęków z tym związanych. Może skutkować również niebezpiecznym wzrostem ciśnienia krwi. W długotrwałej perspektywie zwiększa ryzyko raka żołądka, niewydolności nerek oraz chorób serca i przedwczesnej śmierci. Wysokie ciśnienie, choroby serca, niewydolność nerek, rak żołądka - nie chcielibyście mieć z nimi do czynienia.  Dlaczego akurat dosalanie jest tak niebezpieczne?  Zagadnienie to sprawdzili naukowcy z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie. Badanie przeprowadzono na ponad 500 tys. uczestników z Wielkiej Brytanii, z których część dosalała posiłki, a część nie. Dane były zbierane przez 9 lat.   Według naukowców ok 70 proc. dziennego spożycia sodu pochodzi z przetworzonej żywności i jest dodawana na etapie jej przygotowywania, ale nawet 20 proc....

Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu
AdobeStock
Newsy
Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu
Puchną wam nogi? Wiemy jakie mogą być przyczyny tej sytuacji. Dokładnie przyjrzyjcie się waszej diecie.

Fala upałów w Polsce powiększa bardzo popularny problem. Chodzi o puchnięcie nóg. Wiele osób zmaga się z puchnięciem kończyn, a w upały szczególnie to doskwiera. Jaka jest tego przyczyna? Najczęściej nie chodzi tylko wysokie temperatury. Duże znaczenie ma również dieta. Żywieniowe przyczyny puchnięcia nóg Jeśli puchną wam nogi, koniecznie musicie spojrzeć na własny talerz oraz do swojego… kubka. Najczęstszą przyczyną puchnięcia kończyn jest bowiem odwodnienie. Organizm zatrzymuje wodę wewnątrz, a wy widzicie to jako puchnięcie. Najlepszą receptą na puchnięcie jest po prostu odpowiednie nawadnianie się . Wraz z wiekiem zmniejsza się uczucie pragnienia , nie będziecie zatem odczuwać konieczności picia, ale mimo wszystko musicie uzupełniać płyny. Wypijajcie minimum 2 litry wody dziennie. Oprócz tego, koniecznie przyjrzyjcie się swojej podaży soli w diecie. Większość Polaków je jej zdecydowanie za dużo . Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, a to objawia się między innymi puchnięciem. Wykorzystajcie nasze wskazówki na ograniczenie spożycia soli , ale limitujcie też te produkty: Gotowe sosy Wędliny Kiełbasy Żółte i pleśniowe sery Kiszonki i soki z kiszonek Kostki rosołowe i mieszanki przyprawowe Przyny puchnięcia nóg Wiele przypadków pchnięcia to właśnie problem z nagromadzeniem wody w organizmie z powodu małej podaży płynów lub zbyt dużego spożycia soli. Puchnięcie nóg może być jednak bardzo ważnym objawem innych chorób. Nie bagatelizujcie go i koniecznie skonsultujcie to z lekarzem. Przyczyną puchnięcia nóg może być także: Zapalenie osierdzia Choroby nerek Obrzęki limfatyczne Ciąża i zmiany hormonalne z tym związane Różnorodne choroby serca: niewydolność serca,...

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez? Co to jest majonez? Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego). Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe. Zmniejszenie ryzyka udaru....

W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep
Adobe Stock
Newsy
W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep
Czasem trudno zorientować się, czy produkt, który chcecie kupić zawiera cukier. Sprawdźcie jakich trików używają producenci, żeby ukryć niezdrowy skład.

Normy spożycia cukru dla dorosłego człowieka, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), to 5 łyżeczek, czyli 25 g cukru dziennie. Nie uwierzycie ile cukru zjada przeciętny Polak: 25 łyżeczek, czyli 125 g. To 5 razy więcej niż wynosi zapotrzebowanie dzienne. Nic dziwnego, że już 60% naszego społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość. 20 mln z nas boryka się z problemem otyłości, a 3 miliony choruje na cukrzycę. Powodami tych problemów jest nieodpowiednia dieta i nadmiar cukru spożywanego każdego dnia. Skąd się bierze tyle cukru w codziennym jadłospisie? Średnie spożycie cukru na poziomie 25 łyżeczek dziennie nie oznacza, że każdy z nas wypija ponad 12 herbat osłodzonych dwiema łyżeczkami cukru. Cukier, jaki zjadamy, w najmniejszym stopniu pochodzi ze słodkiej herbaty. Spożywamy go najczęściej w tych produktach: Słodycze: ciasta, ciastka, batony Białe pieczywo, w tym bułki. Słodzony jest też chleb czy inne wyroby piekarnicze Nabiał i przetwory mleczne. Twarożki, jogurty, nie tylko smakowe są dosładzane Wędliny. Wyroby garmażeryjne, parówki, kiełbasy mogą mieć zawierać stosunkowo dużą zawartość cukru.  Fast foody: do burgerów, hot dogów, pizzy też dodawany jest cukier Soki  i nektary owocowe. One także poza naturalnym cukrem z owoców, są dosładzane Napoje gazowane Dania gotowe Po co producenci dodają tyle cukru? Cukier uzależnia. Im więcej jecie słodkich czy dosładzanych potraw, tym większą macie ochotę na kolejne. Producenci o tym wiedzą, dodają więc zbyt dużo cukru z dwóch powodów: Słodkie jest smaczniejsze. Takie produkty klienci chwalą i chętniej po nie sięgają. Przyzwyczajeni do słodkich potraw i produktów chętnie po nie wracają. Do tego dochodzą względy ekonomiczne. Dodawanie naturalnych owoców czy soków...