Słyszeliście o zupie z 60 ząbków czosnku? Poprawia odporność i pomaga w odchudzaniu
Flickr
Newsy

Słyszeliście o zupie z 60 ząbków czosnku? Poprawia odporność i pomaga w odchudzaniu

To, że czosnek jest zdrowy jest sprawą oczywistą. Tym bardziej zdrowa musi być zupa, którą przygotowuje się z aż 60 ząbków czosnku. Jak smakuje?

Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw świata. Może pomóc w leczeniu niektórych typowych problemów zdrowotnych, w tym niestrawności, problemów z wątrobą, przeziębienia i grypy. Dlaczego warto włączyć do diety czosnek?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne czosnku

Czosnek nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Jakie skrywa w sobie walory?

  • Czosnek pomaga w lepszym trawieniu. Jest to również bardzo pomocne w zmniejszaniu wagi.
  • Czosnek odtruwa organizm. Czy wiedzieliście, że połączenie surowego czosnku i wody pomaga w detoksykacji organizmu?
  • Oczyszcza organizm ze wszystkich szkodliwych toksyn i zapobiega chorobom, takim jak depresja i różne rodzaje raka.
  • Czosnek pomaga zapobiegać cukrzycy. Spożywanie surowego czosnku pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi.
  • Czosnek zapobiega chorobom serca obniżając zły cholesterol w organizmie. 
  • Czosnek pomaga w poprawie funkcjonowania ważnych narządów ciała, dzięki czemu zwiększa długowieczność. 
  • Czosnek jest źródłem cennych antyoksydantów i siarki, które mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy.

Zobacz także
Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów

Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów

jak szybko obrać i posiekać czosnek

Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety

Jak zrobić zupę z 60 ząbków czosnku?

Czosnek jest też ceniony w kuchni ze względu na jego wspaniały smak. Jeśli chcecie cieszyć się wyrazistym smakiem czosnku i jego licznymi walorami zdrowotnymi, przygotujcie pyszną, kremową zupę z 60 ząbków czosnku. Zupa ta nie tylko doskonale rozgrzewa, ale też świetnie podnosi odporność w chłodne, jesienno-zimowe dni. Jak się za to zabrać?

Na TikToku furorę robi przepis na zupę z 60 ząbków czosnku z grzankami. Jak ją przygotować? To bardzo proste. Wystarczy wam kilka prostych składników, chwila roboty i gotowe. Na pewno zastanawiacie się jak obrać aż 60 ząbków czosnku? Wystarczy upiec całe główki i potem wycisnąć czosnek do garnka. Całość możecie zobaczyć na poniższym filmiku.

@foodwithliz Reply to @teekeatz 60 whole cloves of garlic for this creamy garlic soup 🧄 #garlicbread #foodtok #goodsoup #veganrecipes #soup #fyp ♬ original sound - Tru Blume

Przepis na zupę z 60 ząbków czosnku

Składniki:

  • 6 główek czosnku
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 ziemniak
  • gałązka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • świeża bagietka
  • siekana natka pietruszki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Z każdej główki czosnku zetnijcie wierzch.
  2. Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C.
  3. Główki czosnku ułóżcie na płacie folii aluminiowej i skropcie oliwą od strony ściętego wierzchołka.
  4. Zawińcie w folię i pieczcie przez 45 minut.
  5. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w plastry, a cebulę w kostkę.
  6. Ziemniaki gotujcie do miękkości w osolonej wodzie, a cebulę podsmażcie na patelni na złoty kolor.
  7. Do misy blendera wrzućcie podsmażoną cebulkę i ugotowane ziemniaki.
  8. Upieczone główki czosnku wyciśnijcie, a całość zblendujcie na gładką masę.
  9. Przełóżcie ją do garnka i zalejcie bulionem.
  10. Dodajcie tymianek, białe wino i mleko.
  11. Wszystko dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  12. Każdą porcję posypcie z wierzchu tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
  13. Zupę podawajcie z bagietką.

Źródło: haps.pl

Sałatka
Gotujmy.pl
Newsy
Zdrowa i prosta sałatka na odporność z czosnkiem. Ten przepis musi być w waszej kuchni 
Ta prosta sałatka będzie idealna dla miłośników czosnku i nie tylko. Wszyscy domownicy z pewnością docenią jej wyrazisty smak.

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu. Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki" Składniki Połowa kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 pomidory 5 jajek 1 cebula ser feta 2 piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu kolorowego szczypta bazylii 6 ząbków świeżego czosnku 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu natka pietruszki do dekoracji świeży koperek do dekoracji  czosnek włoski w oleju czosnek z ziołami w oleju Sposób przygotowania Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski.  Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki.  Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki. Cebulę i ser feta kroimy w kostkę. Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni.  Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską.  Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.   Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół...

zupa gulaszowa
walia/gotujmy.pl
Przepisy
Idealna gulaszowa? Prawdziwy sekret tkwi w tym 1 składniku. Sprawdźcie, czy o tym wiedzieliście!
Za oknem już szara jesień. Nasze organizmy domagają się czegoś gorącego i pożywnego – pyszna zupa gulaszowa będzie jak znalazł!

W wielu polskich domach gotuje się zupę gulaszową. Sęk w tym, że co dom, to inna receptura. Jedni gotują bogaty w kilka rodzajów mięs forszmak, inni wolą kwaśne, nasycone pomidorami zupy meksykańskie. Jeszcze inną grupą zawiesistych, jesiennych zup są tak zwane gulaszowe. Ich nazwa nie wzięła się z przypadku. Nam, Polakom, tego rodzaju zupa przypomina oczywiście mięsny, aromatyczny sos, który nieraz spożywamy z plackiem po węgiersku czy z różnego rodzaju kaszami. Jednak, zupa gulaszowa swój rodowód ma na Węgrzech. To właśnie w kraju papryki od setek lat narodową potrawą jest zupa gulasz (węg. gulyas). Nie, to nie błąd. Pod właśnie tą nazwą, kryje się paprykowo-pomidorowe płynne danie. Właśnie gulaszu w kartach dań najczęściej wyszukują zagraniczni klienci węgierskich restauracji. Nieraz przez przypadek zamiast drugiego dania dostają pierwsze. Tak, czy inaczej, węgierski gulasz to pierwowzór naszej zupy gulaszowej. Dzisiaj przedstawimy wam naszą wariację na ten temat. Naszym specjalnym, dodatkowym składnikiem, którego nie uświadczycie w węgierskim daniu będzie biała fasola typu Jaś. Co prawda w zupie meksykańskiej występuje fasola czerwona, ale przecież zawsze warto zadbać o patriotyczny element na naszym talerzu! Przepis na zupę gulaszową Składniki: Duży kawałek łopatki wieprzowej Seler Por 1-2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 20 dag pieczarek  3 cebule  Czosnek – kilka ząbków 2 małe papryki Koncentrat pomidorowy Kilka sporych ziemniaków Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowane: Mięso kroimy w kawałki i smażymy na patelni na oleju. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek. Po obsmażeniu, przerzucamy całość do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy wraz z...

żurek
Gotujmy.pl
Newsy
Smakowity staropolski żurek. To danie kosztuje mniej niż 10 zł i powstaje w mig
Pyszny, polski żurek to uwielbiana przez wiele osób bardzo sycąca zupa. Zrobiona z tego przepisu smakuje niesamowicie!

Choć do świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, warto je sobie przypomnieć przygotowując pyszny, polski żurek! To danie o bardzo charakterystycznym smaku jest niezwykle aromatyczne i sycące – gwarantujemy, że żurek z tego przepisu smakuje każdemu i do tego jest bardzo tani! Polski żur Danie to bywa nazywane żurkiem staropolskim, ponieważ jest to jedna z bardzo tradycyjnych polskich potraw. Nie bez powodu przygotowuje się ją na Wielkanoc – dawniej przed świętami chłopi wyjadali kończące się zimowe zapasy i nierzadko cierpieli głód, a żurek był bardzo tanią zupą. Paradoksalnie w przeszłości nikt na Wielkanoc żurku jeść nie chciał i nic dziwnego – kto miałby ochotę kolejny dzień jeść zupę, którą gotował codziennie od kilku miesięcy? Dziś jednak na pamiątkę żurek jest nieodłączną częścią wiosennego świętowania. Przepis na staropolski żurek W tym przepisie wykorzystamy gotowy zakwas do żurku. Potrzebujecie poniższych składników: 1 butelka zakwasu na żurek 4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 kostka rosołowa Majeranek Ziele angielskie Liść laurowy Śmietana 30% Biała kiełbasa Sól Pieprz Przygotowanie Postępuj zgodnie z instrukcją podaną na butelce gotowego zakwasu. Przelej odpowiednią ilość do garnka z wodą. Kiełbasę potnij w plastry i podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Całość dodaj do garnka z wodą i zakwasem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój bardzo drobno i wymieszaj z solą. Dodaj do zupy. Jeżeli chcesz, możesz też wrzucić 1 kostkę rosołową. Dorzuć siekaną cebulę i dużo majeranku. Całość gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj śmietany wedle uznania i dopraw solą oraz pieprzem. Smacznego!  ...

pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy
Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie - ta domowa wędlina bije na głowę wszystkie inne
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej...