Słyszeliście o zupie z 60 ząbków czosnku? Poprawia odporność i pomaga w odchudzaniu
Flickr
Newsy

Słyszeliście o zupie z 60 ząbków czosnku? Poprawia odporność i pomaga w odchudzaniu

To, że czosnek jest zdrowy jest sprawą oczywistą. Tym bardziej zdrowa musi być zupa, którą przygotowuje się z aż 60 ząbków czosnku. Jak smakuje?

Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw świata. Może pomóc w leczeniu niektórych typowych problemów zdrowotnych, w tym niestrawności, problemów z wątrobą, przeziębienia i grypy. Dlaczego warto włączyć do diety czosnek?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne czosnku

Czosnek nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Jakie skrywa w sobie walory?

  • Czosnek pomaga w lepszym trawieniu. Jest to również bardzo pomocne w zmniejszaniu wagi.
  • Czosnek odtruwa organizm. Czy wiedzieliście, że połączenie surowego czosnku i wody pomaga w detoksykacji organizmu?
  • Oczyszcza organizm ze wszystkich szkodliwych toksyn i zapobiega chorobom, takim jak depresja i różne rodzaje raka.
  • Czosnek pomaga zapobiegać cukrzycy. Spożywanie surowego czosnku pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi.
  • Czosnek zapobiega chorobom serca obniżając zły cholesterol w organizmie. 
  • Czosnek pomaga w poprawie funkcjonowania ważnych narządów ciała, dzięki czemu zwiększa długowieczność. 
  • Czosnek jest źródłem cennych antyoksydantów i siarki, które mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy.

Zobacz także
Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów

Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów

jak szybko obrać i posiekać czosnek

Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety

Jak zrobić zupę z 60 ząbków czosnku?

Czosnek jest też ceniony w kuchni ze względu na jego wspaniały smak. Jeśli chcecie cieszyć się wyrazistym smakiem czosnku i jego licznymi walorami zdrowotnymi, przygotujcie pyszną, kremową zupę z 60 ząbków czosnku. Zupa ta nie tylko doskonale rozgrzewa, ale też świetnie podnosi odporność w chłodne, jesienno-zimowe dni. Jak się za to zabrać?

Na TikToku furorę robi przepis na zupę z 60 ząbków czosnku z grzankami. Jak ją przygotować? To bardzo proste. Wystarczy wam kilka prostych składników, chwila roboty i gotowe. Na pewno zastanawiacie się jak obrać aż 60 ząbków czosnku? Wystarczy upiec całe główki i potem wycisnąć czosnek do garnka. Całość możecie zobaczyć na poniższym filmiku.

@foodwithliz Reply to @teekeatz 60 whole cloves of garlic for this creamy garlic soup 🧄 #garlicbread #foodtok #goodsoup #veganrecipes #soup #fyp ♬ original sound - Tru Blume

Przepis na zupę z 60 ząbków czosnku

Składniki:

  • 6 główek czosnku
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 ziemniak
  • gałązka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • świeża bagietka
  • siekana natka pietruszki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Z każdej główki czosnku zetnijcie wierzch.
  2. Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C.
  3. Główki czosnku ułóżcie na płacie folii aluminiowej i skropcie oliwą od strony ściętego wierzchołka.
  4. Zawińcie w folię i pieczcie przez 45 minut.
  5. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w plastry, a cebulę w kostkę.
  6. Ziemniaki gotujcie do miękkości w osolonej wodzie, a cebulę podsmażcie na patelni na złoty kolor.
  7. Do misy blendera wrzućcie podsmażoną cebulkę i ugotowane ziemniaki.
  8. Upieczone główki czosnku wyciśnijcie, a całość zblendujcie na gładką masę.
  9. Przełóżcie ją do garnka i zalejcie bulionem.
  10. Dodajcie tymianek, białe wino i mleko.
  11. Wszystko dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  12. Każdą porcję posypcie z wierzchu tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
  13. Zupę podawajcie z bagietką.

Źródło: haps.pl

Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis
Instagram/danbuettner
Newsy
Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis
Jeżeli myśleliście, że najzdrowszą zupą na świecie jest rosół, to byliście w błędzie. Oto najzdrowsza zupa świata! Sprawdziliśmy – smakuje przepysznie!

Powszechnie uważa się, ze to rosół jest najzdrowszą zupą na świecie. Dobrej jakości bulion mięsno-warzywny dostarcza naszemu organizmowi zdrowego białka, witamin B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku, rozgrzewając nasz organizm, świetnie podnosząc odporność i zmniejszając ryzyko chorób. Jest jeszcze inna  bardzo zdrowa zupa , która jest nawet uznawana za o wiele zdrowszą niż rosół. To zupa soczewicowa z dodatkiem ziół. Zupa soczewicowa zmniejsza ryzyko nowotworów Dan Buettner, ekspert od długowieczności twierdzi, że zupa na bazie ziół i soczewicy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ale to nie jedyna jej zaleta. Ta pyszna i zdrowa zupa obniża również poziom cholesterolu i wspiera działanie układu trawiennego, a wszystko to dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Czym są antyoksydanty? Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to substancje, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki, które organizm wytwarza w reakcji na czynniki środowiskowe i inne. Dan Buettner od lat przygląda się rejonom, których mieszkańcy osiągają ponadprzeciętną długość życia, a także bacznie śledzi ich dietę. Zupa soczewicowa z dodatkiem ziół to częsty element w ich menu. Jej największą zaletą jest nie tylko wyrazisty i bogaty smak, ale także wysoka zawartość antyoksydantów. Jarmuż jest bogatym źródłem witamin K, A i C, a także magnezu, kwasu foliowego i żelaza. Czosnek i cebula odżywiają dobre bakterie w jelitach i poprawiają pracę układu trawiennego. Imbir natomiast obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a kurkuma zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Soczewica zaś to wspaniałe źródło białka. Dla mieszkańców niebieskich stref jest ona podstawą...

Jak przechowywać czosnek? Mało kto wpadłby na taki pomysł
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Mało kto wpadłby na taki pomysł
Znaliście wcześniej ten sposób na przechowywanie czosnku? Jest świetny i bardzo może wam ułatwić gotowanie.

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych warzyw w kuchni. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i po upieczeniu, usmażeniu czy ugotowaniu. Zwykle używamy czosnku do przyprawiania różnych dań, takich jak sosy do sałatek, marynaty, warzywa, mięso, zupy i gulasze. Możemy też wykorzystać go do zrobienia masła czosnkowego i tostów czosnkowych.  Jak przechowywać czosnek? Wykorzystajcie ten trik Szukacie sprytnego sposobu na przechowywanie czosnku? Dzięki tej metodzie nie tylko zabezpieczycie czosnek przed zepsuciem, ale też ułatwicie sobie przyszłe gotowanie.  Pewna TikTokerka pokazała, jak przechowuje czosnek. Na początku obiera czosnek i dzieli go na mniejsze części. Następnie mieli go blenderem na gęstą pastę, po czym pakuje do zamykanego woreczka na żywność. Pod koniec bierze nóż i delikatnie zaznacza równe porcje i umieszcza torebkę w zamrażarce. Zobaczcie, sami na czym polega ten trik. Tak zabezpieczony czosnek nie straci ani odrobiny smaku! @thefeedfeed @feelgoodfoodie is hooking us UP with this #garlic hack! 🤩 #kitchenhacks #hacks #tipsandtricks #foodie #foodtiktok #homemade #learnontiktok #learnwithme #plantbased #cookingtiktok #FEEDFEED ♬ original sound - The Feedfeed Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek od wieków jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma właściwości lecznicze. Swoje dobroczynne walory czosnek zawdzięcza związkowi o nazwie allicyna. Czosnek jest bogaty w minerały, takie jak: fosfor, cynk, potas, magnez, witaminę C, K, kwas foliowy, niacynę i tiaminę. Czy wiecie, że czosnek: Chroni przed kaszlem i przeziębieniem. Surowy czosnek pomaga zapobiegać kaszlowi i infekcjom. Wspiera zdrowie serca. Allicyna, związek znajdujący się w czosnku, zatrzymuje...

Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
własne
Newsy
Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki
Jeśli do ułatwienia sobie pracy w kuchni można użyć urządzeń kuchennych, zamiast męczyć się nożem, trzeba to robić. Dziś wykorzystamy mikrofalówkę do….. obrania czosnku.

Choć czosnek jest zdrowy i często wykorzystywany jako przyprawa do mięs i ciężkostrawnych potraw, w których ułatwia ich trawienie, to może być też przyczyną dolegliwości żołądkowych. Jeśli należycie do grupy osób, które po zjedzeniu potraw mocno czosnkowych skarżą się na wzdęcia, mamy dla was doskonały sposób na czosnkowe potrawy bez grama samej przyprawy w daniu: Natrzyjcie obranym ząbkiem czosnku patelnię, na której usmażycie danie Zanurzcie ząbek czosnku w oliwie, a następnie wyjmijcie go przed użyciem oliwy W każdym przypadku ząbek czosnku trzeba jednak obrać. Podpowiadamy jak to zrobić w dość niecodzienny, ale skuteczny sposób. Jak szybko obrać czosnek? Doskonale wiecie, że obieranie czosnku bywa żmudne. Szczególnie jeśli macie do obrania 40 czy 60 ząbków na rozgrzewającą zupę czosnkową. Możecie to zrobić błyskawicznie, nie mozoląc się z wyłuskiwaniem każdego ząbka z osłonki. Dowolną ilość obierzecie błyskawicznie, niemal nie brudząc rąk. Potrzebna wam będzie do tego mikrofalówka. Sposób na szybkie obranie czosnku: Wyjmijcie z główki pojedyncze ząbki. Ostrym nożem natnijcie każdy ząbek przy nasadzie. Tak przygotowany czosnek włóżcie na kilka sekund do mikrofalówki.   @sidneyraz i didn’t know this was possible #inmy30s #garlic #tipsandtricks #learnontiktok #cookingtips ♬ original sound - sidneyraz Czy czosnek jest zdrowy? Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych: Zapobiega infekcjom, przyspiesza leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego Chroni przez zawałem i udarem Ma właściwości przeciwzakrzepowe, zmniejszając lepkość krwi jak aspiryna Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych Obniża...

zupa ziemniaczana przepis
Gotujmy.pl/Agnieszka Rec
Newsy
Dodajcie 1 składnik do tej ziemniaczanej zupy z kiełbasą, a zachwycicie całą rodzinę. Będą chcieli dokładkę
Niezwykle prosta w przyrządzeniu zupa ziemniaczana najlepiej smakuje z... dodatkiem chili. Ta przyprawa sprawi, że danie niesamowicie rozgrzeje was od środka. Przepis jest dziecinnie prosty. Wszystkie potrzebne składniki na pewno macie w swojej kuchni.

Po zjedzeniu zupy ziemniaczanej z kiełbasą i chili żaden mróz wam nie straszny. W końcu taki obiad jest nie tylko niezwykle zdrowy i pożywny, ale również fantastycznie rozgrzewający. Jeśli zostało wam trochę bulionu, koniecznie zabierzcie się za jego przygotowanie. Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 300 gramów kiełbasy Warzyw: 5 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku 1 łyżki mąki pszennej 1 łyżki śmietany 1 łyżki oleju Świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, chili Przygotowanie Bulion umieśćcie w średniej wielkości garnku i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę.  Tak przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem umieśćcie w gotującym się bulionie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażcie aż do zarumienienia. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z bulionem. Z zimnej wody i mąki stwórzcie zawiesinę, a następnie dodajcie ją do gotującej się zupy. Po ok. 2 minutach całość doprawcie solą oraz chili, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia. W niewielkim pojemniku umieśćcie chochlę gorącej zupy i dodajcie do niej śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z resztą wywaru. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl