Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw świata. Może pomóc w leczeniu niektórych typowych problemów zdrowotnych, w tym niestrawności, problemów z wątrobą, przeziębienia i grypy. Dlaczego warto włączyć do diety czosnek?
Właściwości zdrowotne czosnku
Czosnek nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Jakie skrywa w sobie walory?
- Czosnek pomaga w lepszym trawieniu. Jest to również bardzo pomocne w zmniejszaniu wagi.
- Czosnek odtruwa organizm. Czy wiedzieliście, że połączenie surowego czosnku i wody pomaga w detoksykacji organizmu?
- Oczyszcza organizm ze wszystkich szkodliwych toksyn i zapobiega chorobom, takim jak depresja i różne rodzaje raka.
- Czosnek pomaga zapobiegać cukrzycy. Spożywanie surowego czosnku pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi.
- Czosnek zapobiega chorobom serca obniżając zły cholesterol w organizmie.
- Czosnek pomaga w poprawie funkcjonowania ważnych narządów ciała, dzięki czemu zwiększa długowieczność.
-
Czosnek jest źródłem cennych antyoksydantów i siarki, które mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy.
Jak zrobić zupę z 40 ząbków czosnku?
Czosnek jest też ceniony w kuchni ze względu na jego wspaniały smak. Jeśli chcecie cieszyć się wyrazistym smakiem czosnku i jego licznymi walorami zdrowotnymi, przygotujcie pyszną, kremową zupę z 40 ząbków czosnku. Zupa ta nie tylko doskonale rozgrzewa, ale też świetnie podnosi odporność w chłodne, jesienno-zimowe dni. Jak się za to zabrać?
Na TikToku furorę robi przepis na zupę nie z 40, ale nawet z 60 ząbków czosnku z grzankami! Liczbę ząbków wybierzcie sami, od tego będzie zależał aromat i smak potrawy.
Zobacz także:
Jak ją przygotować? To bardzo proste. Wystarczy wam kilka prostych składników, chwila roboty i gotowe. Na pewno zastanawiacie się jak obrać aż tyle ząbków czosnku? Wystarczy upiec całe główki i potem wycisnąć czosnek do garnka. Całość możecie zobaczyć na poniższym filmiku.
@foodwithliz Reply to @teekeatz 60 whole cloves of garlic for this creamy garlic soup 🧄 #garlicbread #foodtok #goodsoup #veganrecipes #soup #fyp ♬ original sound - Tru Blume
Przepis na zupę z 40 ząbków czosnku
Składniki:
- 4 główki czosnku
- 1/2 żółtej cebuli
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 ziemniak
- gałązka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- świeża bagietka
- siekana natka pietruszki
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Z każdej główki czosnku zetnijcie wierzch.
- Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C.
- Główki czosnku ułóżcie na płacie folii aluminiowej i skropcie oliwą od strony ściętego wierzchołka.
- Zawińcie w folię i pieczcie przez 45 minut.
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w plastry, a cebulę w kostkę.
- Ziemniaki gotujcie do miękkości w osolonej wodzie, a cebulę podsmażcie na patelni na złoty kolor.
- Do misy blendera wrzućcie podsmażoną cebulkę i ugotowane ziemniaki.
- Upieczone główki czosnku wyciśnijcie, a całość zblendujcie na gładką masę.
- Przełóżcie ją do garnka i zalejcie bulionem.
- Dodajcie tymianek, białe wino i mleko.
- Wszystko dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Każdą porcję posypcie z wierzchu tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
- Zupę podawajcie z bagietką.