Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw świata. Może pomóc w leczeniu niektórych typowych problemów zdrowotnych, w tym niestrawności, problemów z wątrobą, przeziębienia i grypy. Dlaczego warto włączyć do diety czosnek?

Właściwości zdrowotne czosnku

Czosnek nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Jakie skrywa w sobie walory?

  • Czosnek pomaga w lepszym trawieniu. Jest to również bardzo pomocne w zmniejszaniu wagi.
  • Czosnek odtruwa organizm. Czy wiedzieliście, że połączenie surowego czosnku i wody pomaga w detoksykacji organizmu?
  • Oczyszcza organizm ze wszystkich szkodliwych toksyn i zapobiega chorobom, takim jak depresja i różne rodzaje raka.
  • Czosnek pomaga zapobiegać cukrzycy. Spożywanie surowego czosnku pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi.
  • Czosnek zapobiega chorobom serca obniżając zły cholesterol w organizmie. 
  • Czosnek pomaga w poprawie funkcjonowania ważnych narządów ciała, dzięki czemu zwiększa długowieczność. 
  • Czosnek jest źródłem cennych antyoksydantów i siarki, które mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy.

Jak zrobić zupę z 40 ząbków czosnku?

Czosnek jest też ceniony w kuchni ze względu na jego wspaniały smak. Jeśli chcecie cieszyć się wyrazistym smakiem czosnku i jego licznymi walorami zdrowotnymi, przygotujcie pyszną, kremową zupę z 40 ząbków czosnku. Zupa ta nie tylko doskonale rozgrzewa, ale też świetnie podnosi odporność w chłodne, jesienno-zimowe dni. Jak się za to zabrać?

Na TikToku furorę robi przepis na zupę nie z 40, ale nawet z 60 ząbków czosnku z grzankami! Liczbę ząbków wybierzcie sami, od tego będzie zależał aromat i smak potrawy. 

Zobacz także:

Jak ją przygotować? To bardzo proste. Wystarczy wam kilka prostych składników, chwila roboty i gotowe. Na pewno zastanawiacie się jak obrać aż tyle ząbków czosnku? Wystarczy upiec całe główki i potem wycisnąć czosnek do garnka. Całość możecie zobaczyć na poniższym filmiku.

@foodwithliz Reply to @teekeatz 60 whole cloves of garlic for this creamy garlic soup 🧄 #garlicbread #foodtok #goodsoup #veganrecipes #soup #fyp ♬ original sound - Tru Blume

Przepis na zupę z 40 ząbków czosnku

Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 ziemniak
  • gałązka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • świeża bagietka
  • siekana natka pietruszki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Z każdej główki czosnku zetnijcie wierzch.
  2. Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C.
  3. Główki czosnku ułóżcie na płacie folii aluminiowej i skropcie oliwą od strony ściętego wierzchołka.
  4. Zawińcie w folię i pieczcie przez 45 minut.
  5. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w plastry, a cebulę w kostkę.
  6. Ziemniaki gotujcie do miękkości w osolonej wodzie, a cebulę podsmażcie na patelni na złoty kolor.
  7. Do misy blendera wrzućcie podsmażoną cebulkę i ugotowane ziemniaki.
  8. Upieczone główki czosnku wyciśnijcie, a całość zblendujcie na gładką masę.
  9. Przełóżcie ją do garnka i zalejcie bulionem.
  10. Dodajcie tymianek, białe wino i mleko.
  11. Wszystko dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  12. Każdą porcję posypcie z wierzchu tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
  13. Zupę podawajcie z bagietką.