Tradycyjny polski rosół to nasze narodowe dobro. Zupa ta gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis na klasyczny polski rosół jest prosty, ale wymaga odrobiny czasu.

Cała sztuka polega na użyciu dobrej jakości mięsa, które należy długo wygotowywać w wodzie oraz na dodaniu aromatycznych warzyw – przypalonej nad ogniem cebuli, odpowiedniej ilości marchewki, pietruszki, selera, pora oraz ziół – liści laurowych, lubczyku i ziela angielskiego.

Zwykle polskie gospodynie domowe gotują rosół na kilku rodzajach surowego drobiowego i wołowego mięsa. Świetnie się tu sprawdza zarówno korpus kurczaka, jak i skrzydełka, szyje oraz niezastąpiony wołowy szponder. A czy słyszeliście kiedyś o rosole na bazie pieczonego kurczaka?

Skąd wziął się pomysł gotowania rosołu na pieczonym kurczaku?

Taki rosół to doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników kuchni zero waste. Nie musicie od razu piec w tym celu kurczaka. Wystarczą pozostałości po waszym obiedzie, a konkretnie kości z nie do końca obgryzionym mięsem. Wrzućcie je do wody i dodajcie pozostałe składniki, a wyczarujecie naprawdę pyszną zupę. Jak to robić?

Zobacz także:

Przepis na rosół na pieczonym kurczaku 

Składniki:

  • kości po pieczonym kurczaku (udka i skrzydełka lub całą tuszka)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • mały por
  • kawałek selera
  • gałązki natki pietruszki
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka czarnego pieprzu
  • owoc jałowca
  • listek laurowy
  • suszony podgrzybek lub prawdziwek
  • łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Kości z kurczaka wkładamy do dużego garnka a następnie zalewamy dwoma litrami zimnej wody.
  2. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę obieramy i dodajemy do garnka.
  3. Dodajemy przyprawy, sos sojowy i natkę pietruszki.
  4. Całość doprawiamy do smaku solą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny.
  5. Jeśli to konieczne, rosół doprawiamy do smaku solą, zmielonym pieprzem i odrobiną sosu sojowego.
  6. Zupę przecedzamy.
  7. Podajemy rosół z makaronem.
  8. Smacznego!

Źródło: msn.com