Tradycyjny polski rosół to nasze narodowe dobro. Zupa ta gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis na klasyczny polski rosół jest prosty, ale wymaga odrobiny czasu.
Cała sztuka polega na użyciu dobrej jakości mięsa, które należy długo wygotowywać w wodzie oraz na dodaniu aromatycznych warzyw – przypalonej nad ogniem cebuli, odpowiedniej ilości marchewki, pietruszki, selera, pora oraz ziół – liści laurowych, lubczyku i ziela angielskiego.
Zwykle polskie gospodynie domowe gotują rosół na kilku rodzajach surowego drobiowego i wołowego mięsa. Świetnie się tu sprawdza zarówno korpus kurczaka, jak i skrzydełka, szyje oraz niezastąpiony wołowy szponder. A czy słyszeliście kiedyś o rosole na bazie pieczonego kurczaka?
Skąd wziął się pomysł gotowania rosołu na pieczonym kurczaku?
Taki rosół to doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników kuchni zero waste. Nie musicie od razu piec w tym celu kurczaka. Wystarczą pozostałości po waszym obiedzie, a konkretnie kości z nie do końca obgryzionym mięsem. Wrzućcie je do wody i dodajcie pozostałe składniki, a wyczarujecie naprawdę pyszną zupę. Jak to robić?
Zobacz także:
Przepis na rosół na pieczonym kurczaku
Składniki:
- kości po pieczonym kurczaku (udka i skrzydełka lub całą tuszka)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 średniej wielkości cebula
- mały por
- kawałek selera
- gałązki natki pietruszki
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka czarnego pieprzu
- owoc jałowca
- listek laurowy
- suszony podgrzybek lub prawdziwek
- łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
- Kości z kurczaka wkładamy do dużego garnka a następnie zalewamy dwoma litrami zimnej wody.
- Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę obieramy i dodajemy do garnka.
- Dodajemy przyprawy, sos sojowy i natkę pietruszki.
- Całość doprawiamy do smaku solą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny.
- Jeśli to konieczne, rosół doprawiamy do smaku solą, zmielonym pieprzem i odrobiną sosu sojowego.
- Zupę przecedzamy.
- Podajemy rosół z makaronem.
- Smacznego!
Źródło: msn.com