Słyszeliście kiedyś o „pijanych truskawkach”? Ten przepis to prawdziwy hit na TikToku!
AdobeStock_
Newsy

Słyszeliście kiedyś o „pijanych truskawkach”? Ten przepis to prawdziwy hit na TikToku!

„Pijane truskawki”, czyli tzw. drunken strawberries, to prawdziwy hit na TikToku. Do ich wykonania potrzebujecie tylko 3 składników!

Zwykle zjadamy je na surowo, ugniatamy i dodajemy do naleśników, robimy z nich zupę owocową lub smaczne desery. Ale czy słyszeliście kiedyś o przekąsce znanej jako „pijane truskawki”?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są „pijane truskawki”?

„Pijane truskawki”, czyli tzw. drunken strawberries, to prawdziwy hit na TikToku. To nic innego, jak truskawki skąpane w musującym białym winie Prosecco i obtoczone cukrem.

„Pijane truskawki” z pewnością nie są przekąską dla najmłodszych. Z uwagi na obecność alkoholu, to danie, które powinni spożywać tylko i wyłącznie dorośli.

Zobacz także
Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić

Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić

Oglądnęła truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje

Obejrzała truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje!

Jak zrobić „pijane truskawki”?

To bardzo proste! Do przygotowania tego deseru będziecie potrzebować tylko 3 składników!

Do przyrządzenia „pijanych truskawek” zaopatrzcie się w:

  • kilogram truskawek
  • butelkę białego wina musującego typu prosecco
  • cukier do obtaczania owoców

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyjcie i przełóżcie do miski.
  2. Zalejcie owoce białym winem musującym Prosecco i pozostawcie na godzinę.
  3. Po upływie tego czasu odcedźcie truskawki i wytrzyjcie je ręcznikiem papierowym.
  4. Wrzućcie truskawki do miski wypełnionej cukrem i dokładnie je w nim obtoczcie.

W naszym przepisie do zrobienia „pijanych truskawek” wykorzystano białe wino musujące Prosecco, ale równie dobrze możecie użyć każdego innego alkoholu. W sieci krążą przepisy na „pijane truskawki” z wódką, ginem, rumem, a nawet whisky.

Jak jeszcze można wykorzystać truskawki?

Z truskawek możemy zrobić nie tylko drunken strawberries, ale również deser o nazwie strawberry smash. Co to takiego? Jest to koktajl, który bardzo przypomina „pijane truskawki”, ale różni się od nich tym, że owoce zostały w nim zmiażdżone.

Jeśli chcecie przygotować strawberry smash, weźcie szklankę i umieśćcie w niej 2/3 truskawek, cukier i zioła, takie jak np. mięta i bazylia, a następnie wszystko dokładnie rozgniećcie.

Dodajcie do środka sok z limonki i 50 ml rumu i wymieszajcie. Następnie dolejcie wodę gazowaną, wrzućcie do środka kilka kostek lodu oraz 2 całe truskawki do dekoracji.

Tytułowe „pijane truskawki” to bardzo elegancki deser, który świetnie sprawdzi się na randce. Skusicie się, by go spróbować?

Źródło: msn.com, cosniecosblog.pl

Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu
AdobeStock
Newsy
Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu
Będziecie mrozili tegoroczne truskawki? Sprawdźcie, jak to zrobić, by owoce były smaczne jak najdłużej.

Sezon na truskawki w pełni! Niestety, jest on dość krótki, a w ciągu roku bardzo trudno jest kupić świeże truskawki, które będą dobrze smakować. Często owoce te są pozbawione aromatu, a ich smak jest dość mdły. Do tego kosztują krocie! Dlatego, jeżeli chcecie się cieszyć smakiem dobrych  polskich truskawek , warto je po prostu zamrozić i wykorzystać za kilka miesięcy. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak mrozić truskawki? Wbrew pozorom prawidłowe zamrożenie truskawek wymaga odpowiedniej techniki, dzięki której owoce zachowają swój smak, jędrność i konsystencję. Poniżej prezentujemy wam instrukcję mrożenia truskawek krok po kroku: Mycie – bardzo ważne jest, by umyć truskawki w zimnej wodzie i nie obierać ich z szypułek! Dzięki temu do środka owoców nie dostanie się woda. Dopiero po umyciu i odsączeniu truskawek z nadmiaru wody, można obrać je z szypułek . Należy jednak poczekać, aż owoce całkowicie wyschną. Jeżeli jesteście bardzo niecierpliwi, możecie użyć w tym celu papierowego ręcznika i nim osuszyć truskawki. Obieranie z szypułek – gdy owoce będą już suche, można bezpiecznie usunąć szypułki. Jeżeli macie bardzo dużo truskawek do obrania, warto wykorzystać ciekawy trik na szybkie i wygodne usuwanie szypułek. Mrożenie – ogromnie ważny jest sposób ułożenia owoców przed wstawieniem ich do zamrażarki. Nie można ich po prostu wrzucić do foliowej torebki lub pudełka, ponieważ się posklejają i wyjdzie wam zamrożona breja z truskawek. Zamiast tego, wyłóżcie tackę papierem do pieczenia i ułóżcie truskawki tak, by się nie stykały. Włóżcie do zamrażarki i poczekajcie, aż się zamrożą. Zamrożone owoce należy przełożyć do torebek na mrożonki lub woreczków strunowych i włożyć z powrotem do zamrażarki. Rozmrażanie – truskawki należy...

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Bardzo proste i bajecznie pyszne tiramisu z truskawkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem. Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje! Przepis na tiramisu z truskawkami Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka 100g cukru 30ml śmietanki kremówki 500g truskawek Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm Przygotowanie Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało. Smacznego! Źródło:...

Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały
monim/Gotujmy.pl
Newsy
Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały
Owocowe koktajle to świetny pomysł na orzeźwienie, kiedy temperatura zaczyna przekraczać 25 stopni. Najlepiej wykorzystać do nich pełne witamin owoce sezonowe.

Truskawki i rabarbar to częste składniki letnich deserów takich jak smoothies (koktajle), ciasta czy dżemy. To doskonałe zestawienie – słodycz truskawek i lekka, orzeźwiająca kwaskowość rabarbaru tworzą wyjątkowo świeże połączenie smaków.  Truskawki i rabarbar – właściwości Zarówno truskawki, jak i rabarbar, są bogate w witaminy z grup A, B, C, E i K. Mają właściwości detoksykujące, odkwaszające i oczyszczające organizm. Obniżają ciśnienie krwi, łagodzą stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. I truskawki i rabarbar są wyjątkowo niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się w dietetycznych daniach i napojach. W 100 g truskawek znajduje się ok. 30 kcal, a w 100 g rabarbaru – zaledwie 21 kcal. Przepis na smoothie z truskawek, rabarbaru i porzeczek Ten zdrowy koktajl to niskokaloryczna propozycja na przekąskę lub deser – zwłaszcza dla osób, które chcą zachować szczupłą figurę. Jeśli dodatkowo zastąpicie cukier erytrytolem, napój będzie zawierał same korzystne dla zdrowia składniki! Składniki: 0,5 kg truskawek 4 łodygi rabarbaru 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru (można zastąpić erytrytolem) 300 ml wody 50 ml mleka Przygotowanie: Rabarbar razem z porzeczką wrzućcie do garnka i zasypcie cukrem, odstawcie na godzinę.  Po godzinie zalejcie wodą rabarbar z porzeczką i gotujcie pod przykryciem przez około 30 minut. Całość przelejcie przez sitko i odstawcie powstały kompot do wystygnięcia. Zmiksujcie truskawki i dodajcie do nich kompot i mleko, a całość wymieszajcie i rozlejcie do szklanek. Smacznego! Czytaj także: Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok. Ohyda?...

Najlepszy deser z truskawkami na świecie. Prosty w wykonaniu, a jadają go elity
mycha/Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy deser z truskawkami na świecie. Prosty w wykonaniu, a jadają go elity
Eton mess to deser, który jadają nawet królowie! Jest niedrogi i błyskawiczny w przygotowaniu.

Eton mess to pokruszone bezy wymieszane z bitą śmietaną i truskawkami. Prostota tego deseru sprawia, że jest on często niedoceniany – nie bez powodu jednak był serwowany na dworach królewskich i na najbardziej elitarnych ucztach. Intrygująca nazwa odnosi się do bardzo prestiżowej szkoły średniej w Anglii – Eton College to męska szkoła z internatem, do której uczęszczało wielu arystokratów m.in. książęta William i Harry czy brat księżnej Diany – Charles Spencer. Elitarna szkoła gościła w swoich progach także wielu byłych oraz obecnego premiera Wielkiej Brytanii - Boris Johnson czy wybitnych ludzi ze świata sztuki i kultury takich jak Hugh Laurie („Dr. House”), George Orwell czy  Eddie Redmayne. Pierwsze wzmianki o „bałaganie z Eton” pojawiły się już pod koniec XIX wieku. Historyk Arthur Beavan napisał, że deser ten pojawił się na ogrodowym przyjęciu poprzedzającym dzień ślubu króla Jerzego V (dziadka Elżbiety II ). Przepis na Eton mess z truskawkami Ten kultowy deser z pewnością zrobi furorę na każdym letnim przyjęciu. Można go pięknie podać w kryształowych pucharkach lub kieliszkach. Prosty, wyjątkowo elegancki i idealny na tę porę roku, kiedy truskawki w końcu tanieją ! Składniki na 3 porcje: 200 ml śmietany 30 proc. 9 - 12 bez garść świeżych listków mięty 300 g dojrzałych truskawek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Umyte truskawki pozbawcie szypułek, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do miski. Wsypcie cukier, dodajcie ocet balsamiczny i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. Schłodzoną śmietanę ubijcie na sztywno. Umyte i osuszone listki mięty pokrójcie na mniejsze części. Do...