Słoik z ogórkami kiszonymi syczy wniebogłosy, a woda jest okropnie mętna? Winna jest ta częsta pomyłka
Własne
Newsy

Słoik z ogórkami kiszonymi syczy wniebogłosy, a woda jest okropnie mętna? Winna jest ta częsta pomyłka

W większości domów choć jeden słoik z ogórkami kiszonymi jest zawsze pod ręką. Czasami wygląd warzyw może wzbudzać wątpliwości. W końcu jednak w teorii, dzięki fermentacji, są dobre nawet po kilkunastu miesiącach. Sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę.

Można się zgodzić, że ogórki kiszone to jedna z bardziej udanych, typowo polskich przekąsek. Bardzo łatwo się je robi, są tanie, a do tego można je przechowywać miesiącami. Co odważniejsi zajadają się nawet ogórkami, które stoją już w piwnicy po kilka lat.

Wówczas dobrze jest przyjrzeć się dokładnie zawartości słoika, by oszczędzić sobie bólu brzucha po spałaszowaniu takich „wiekowych” ogórków. Tym, co daje często powody do niepokoju, jest mętna woda i biały nalot oraz głośny syk przy otwieraniu słoika. Sprawdźcie, czy jest się czym martwić. 

Co oznacza nalot na ogórkach i syczące słoiki?

Gdy woda w słoiku z ogórkami jest mętna, a na warzywach pojawił się jasny nalot, nie ma powodów do niepokoju. To naturalne zjawisko, które jest wynikiem działania bakterii kwasu mlekowego, odpowiadających za fermentację. To właśnie one tak korzystnie działają na układ trawienny, odpornościowy, a nawet mogą przynieść trochę ulgi w przypadku dolegliwości spowodowanych nietolerancją laktozy.

Z kolei grubszy, biały nalot przypominający kożuch to pleśń - takich ogórków absolutnie nie wolno spożywać. 

Natomiast głośny syk towarzyszący otwieraniu słoika z ogórkami kiszonymi to nic innego, jak gaz, który powstaje podczas fermentowania warzyw. Jeśli nakrętka słoika jest wręcz wybrzuszona, a syk jest bardzo głośny, oznacza to, że wlaliście za dużo wody robiąc ogórki. Koniecznie trzeba zostawić przestrzeń między powierzchnią wody, a nakrętką.

Zobacz także
Zajrzeliście do słoika z kapustą kiszoną i zobaczyliście w nim to? Sprawdźcie, co to oznacza

Zajrzeliście do słoika z kapustą kiszoną i zobaczyliście w nim to? Sprawdźcie, co to oznacza

Z piwnicy przynieśliście takie ogórki? Dwa razy się zastnaówcie, zanim ich skosztujecie

Z piwnicy przynieśliście takie ogórki? Dwa razy się zastanówcie, zanim ich skosztujecie

Jak rozpoznać zepsute ogórki kiszone?

Trzeba też nauczyć się odróżnić dobre, choć lekko mętniejące ogórki, od zepsutych. Zwróćcie uwagę na poniższe objawy:

  • Kolor - psujące się ogórki będą miały dziwny, mało apetyczny kolor. Mogą stać się bladozielone albo brązowe.

  • Kożuch - opisany wyżej kożuch to nic innego, jak pleśń tworząca się na powierzchni zalewy w słoiku. Może być biała i wtedy łatwo ją pomylić z nieszkodliwym nalotem, ale też szara, niebieska czy zielona.

  • Zapach - zwykle ogórki wystarczy powąchać, by sprawdzić, czy jeszcze nadają się do jedzenia. Jeśli ich zapach wzbudza wasze wątpliwości, lepiej wyrzucić ogórki do kosza. 

  • Faktura - zdrowe ogórki kiszone to oczywiście te twarde. Miękkość ogórków kiszonych zazwyczaj wskazuje na ich zepsucie.

Kotlety mielone

Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na rdzawy? Zobaczcie, czy można je jeść
Adobe Stock
Newsy
Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na brązowy? Zobaczcie, czy można je jeść
Podziwiając swoje przetwory i słoiki z ogórkami kiszonymi, możecie się nieco zdziwić... kolorem ich zalewy. Co oznacza rudy czy brązowy kolor zalewy ogórkowej?

Lato to czas zbiorów ogórków i wzmożonego ich kiszenia. Ogórki tak przygotowane to smaczna i zdrowa przekąska. Układa się je ściśle obok siebie w słojach wraz z odpowiednimi dodatkami i zalewa solanką. Podczas procesu kiszenia zalewa ogórkowa powinna stać się nieco mętna, ale czasem zdarza się również, że zmienia kolor na rudawo-brunatny. Czy powinniście się tym niepokoić?   Jak powinna wyglądać zalewa w ogórkach kiszonych?  Zalewa w ogórkach kiszonych z czasem traci klarowność. Dzieje się tak w wyniku procesu fermentacji. To zupełnie naturalne i nie powinno nikogo odwodzić od zjedzenia pysznej kiszonki.  Biały osad na dnie słoika i nalot pojawiający się na kiszonych ogórkach to bardzo dobry znak! Białawe ślady to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego powstające podczas kiszenia. Mają one doskonały wpływ na zdrowie.  Dlaczego zalewa ogórkowa zmieniła kolor?  Wiele osób zapewne zadawało sobie to pytanie. Co zawiniło w całym procesie kiszenia? Czy jest to problem ogórków, niewłaściwego zawekowania, a może przypraw użytych do kiszenia? Winowajcą jest tu zbyt dojrzały koper, którego ziarenka zabarwiają wodę na rudawy i brązowy kolor przypominający wodę z rdzą.  Na szczęście nie wpływa on zupełnie na proces kiszenia i smak ogórków. Oprócz innych niż zazwyczaj wrażeń estetycznych takie kiszonki pozostają nadal smaczne. Można je też bez obaw jeść, pod warunkiem, że upewnicie się, że ogórki nie są zepsute. Nie będzie to jednak zepsucie spowodowane dojrzałością kopru.  Jak rozpoznać zepsute ogórki kiszone?  Jeżeli ogórki są twarde, mają odpowiedni zapach (który wszyscy na pewno znacie) i białawy nalot, a słoik po otwarciu lekko musuje – to oznacza, że nadają się do jedzenia. Jak zatem...

Ogórki z białym nalotem
Adobe Stock
Newsy
Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Sprawdźcie, czy nadają się jeszcze do zjedzenia
Zima w pełni. Ze spiżarek powoli znikają kolejne słoiczki z zapasami. Co zrobić gdy na ogórkach kiszonych odkryjecie biały nalot?

Stawiacie słoik na stole, odkręcacie, a spod nakrętki wydobywa się charakterystyczne syknięcie. Czas na wypróbowanie ogórka. Czasem zdarzy się, że na powierzchni ogórków kiszonych pojawia się biały nalot. W takich wypadkach niektórzy nawet odmawiają sobie degustacji i od razu wyrzucają słoiczek. Nic bardziej mylnego. Jasny osad na powierzchni ogórków to oznaka, że proces kiszenia przebiegł we właściwy sposób! Biały nalot na ogórkach kiszonych Biała warstewka to nic innego jak po prostu bakterie kwasu mlekowego, które podczas kiszenia zamieniają cukier właśnie w kwas mlekowy. Groźnie brzmiące pałeczki lactobacillusa i bifidobacterium paradoksalnie mają doskonały wpływ na ludzki organizm. Zjadane przez was w postaci ogórków bakterie aktywnie wspierają florę bakteryjną jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie jelita w dużej mierze odpowiadają za odporność człowieka. Naturalny probiotyk zawarty w ogórkach kiszonych ułatwia także trawienie, zapobiega zaparciom, a nawet wspiera organizm w walce z nadwagą i cukrzycą. Czy można jeść ogórki z białym nalotem? Mało apetyczny biały nalot w waszych słoiczkach nie jest więc niczym niepożądanym. Wręcz przeciwnie, jest znakiem, że z waszymi ogórkami wszystko w porządku. Gorzej, gdy podczas otwierania słoika nie ma żadnego oporu, a ze środka wydostaje się na zewnątrz niezbyt przyjemny zapach. Kiedy okaże się, że ogórki są dodatkowo całkiem miękkie, wtedy wiadomo już jedno. Macie do czynienia z ogórkami, które nie ukisiły się w prawidłowy sposób. Kiszeniu przeszkodziło dostające się do wewnątrz powietrze. I to właśnie takich ogórków powinniście się wystrzegać!

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...