Słodziutkie pączki z orzechami. Zamiast lukrem, polejcie je tym
Flickr
Newsy

Przepis na słodziutkie pączki z orzechami. Zamiast lukrem, polejcie je tym

Tłuste, słodkie i lekko chrupiące z zewnątrz - dokładnie takie powinny być pączki. Gdy znudzi się wam ich klasyczna wersja, zróbcie je z poniższego przepisu.

Podczas karnawału, oprócz tradycyjnych pączków i faworków, warto poznać przepisy na inne łakocie. Mamy dla was propozycję receptury na pączki prosto z Grecji.

Są to loukoumades, czyli małe, okrągłe pączusie, polane miodem i posypane orzechami. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, ponieważ nie trzeba ich niczym nadziewać ani sklejać. Wystarczy zrobić ciasto, usmażyć i gotowe! Wypróbujcie poniższy przepis.

Przepis na greckie pączki loukoumades

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki letniej wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • olej do smażenia

Do dekoracji:

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy lub cytryny

  • pół szklanki cukru

  • 1 płaska łyżka cynamonu

  • garść orzechów włoskich 

Zobacz także
Przepis na pączki przyjacielskie sprzed 170 lat. Nie może obyć się bez tej 1 nietypowej przyprawy

Przepis na pączki przyjacielskie sprzed 170 lat. Nie może obyć się bez tej 1 nietypowej przyprawy

Nie spirytus i nie ocet. Ta prosta sztuczka sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu

Nie spirytus i nie ocet. Ta prosta sztuczka sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od sporządzenia zaczynu. W misce wymieszajcie świeże drożdże z 1 łyżką mąki, cukru i ok. 50 ml mleka. Odstawcie na 10 minut. 

  2. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodajcie do niego resztę mleka, mąki i wodę (koniecznie letnią, a nie gorącą). Do tego 1 łyżka cukru, 1 szczypta soli oraz 1 łyżka oleju. Wszystko razem wymieszajcie i wyróbcie ciasto. Wyjdzie rzadkie, dlatego warto w tym przypadku skorzystać z robota kuchennego. Jeśli będziecie wyrabiać ciasto ręcznie, starajcie się nie dosypywać już do niego mąki.

  3. Po wyrobieniu przykryjcie miskę z ciastem i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce. 

  4. W garnku rozgrzejcie olej. Kiedy ciasto już wyrośnie, nie przebijajcie go. Zamiast tego, zamoczcie łyżkę w zimnym oleju i za jej pomocą nabierajcie kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Pojedynczo kładźcie je na rozgrzanym w garnku oleju.

  5. Smażcie pączki na średnim ogniu na złoto z obu stron. Gotowe odkładajcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.

  6. Gdy pączki będą stygnąć, przygotujcie polewę i posypkę. Do rondelka wlejcie 3 łyżki miodu, 2 łyżki wody oraz 2 łyżeczki soku z pomarańczy lub cytryny. Zagotujcie. Gdy syrop lekko ostygnie, można nim polewać pączki. Od razu po polaniu syropem, posypcie je posiekanymi drobno orzechami. 

  7. Drugim sposobem dekorowania pączków jest posypka. Wystarczy, że wymieszacie pół szklanki cukru z jedną płaską łyżką cynamonu i w tak przygotowanej mieszance obtoczycie pączki, gdy będą jeszcze ciepłe. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...

Kluczowego składnika chlebka watykańskiego nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj
AdobeStock
Newsy
Kluczowego składnika chlebka szczęścia nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj
Ta niezwykła tradycja chlebowego łańcuszka to piękny symbol przyjaźni, którego owocem jest przepyszny wypiek. Znacie chlebek watykański zwany także chlebkiem szczęścia?

W niektórych społecznościach praktykowany jest piękny zwyczaj nazywany „łańcuszkiem szczęścia”. Polega on na przekazywaniu sobie zaczynu do ciasta i pieczenia z niego słodkiego chlebka. Zjedzenie tego wypieku ma przynieść szczęście. Nazywa się go chlebkiem watykańskim, chlebkiem przyjaźni albo chlebkiem Hermana. Jego najważniejszy składnik to właśnie przyjaźń i życzliwość, bez których nie mógłby w ogóle powstać. Poznajcie przepis na ten niezwykły wypiek.  Przepis na chlebek szczęścia  Do przygotowania chlebka będziecie potrzebowali przede wszystkim zaczynu. Weźcie go od osoby, która go wam przekazała lub zróbcie go sami i rozpocznijcie łańcuszek! Składniki: Na zaczyn: szklanka mąki pszennej szklanka mleka o temperaturze pokojowej szklanka cukru pół łyżeczki drożdży Na chlebek: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki soli  ⅔ szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny, wanilii albo pomarańczy zaczyn (ćwierć z ilości, jaka wyjdzie z podanego przepisu na zaczyn) Przygotowanie zaczynu: Składniki umieśćcie w misce i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 4 dni. Przez te 4 dni raz dziennie wymieszajcie zaczyn.  Piątego dnia dodajcie do zaczynu szklankę mąki, szklankę mleka i szklankę cukru. Wymieszajcie, odstawcie na kolejne 4 dni.  Podobnie jak wcześniej, raz dziennie mieszajcie zaczyn.  Jeszcze raz dodajcie do zaczynu te same składniki, by go „dokarmić” (mleko, makę i cukier, wszystkiego po szklance). Wymieszajcie i podzielcie zaczyn na 4 części. Jedną...

marokańskie naleśniki
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Marokańskie naleśniki to hit na polskich stołach. Koniecznie dodajcie do nich ten sos
Marokańskie naleśniki polane przepysznym sosem, to idealny pomysł na śniadanie oraz zaskoczenie swoich bliskich. Mimo iż potrzebują trochę więcej czasu do przygotowania, to zdecydowanie są tego warte!

Naleśniki to idealny pomysł na leniwy, weekendowy poranek. Kojarzą się z błogim lenistwem, na który można sobie pozwolić w sobotę lub niedzielę. Słyną dzięki swojej uniwersalności, gdyż można je podać praktycznie ze wszystkim. Najczęściej goszczą z twarożkiem na słodko, dżemem czy kremem czekoladowym. Jednak jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, to koniecznie zaserwujcie im marokańskie naleśniki z tym przepysznym sosem! Marokańskie naleśniki z sosem  To trochę inny przepis na naleśniki niż tradycyjny, aczkolwiek są równie pyszne. Wyróżnia je zdecydowanie ciasto, gdyż przyrządza się je z dodatkiem drożdży. Dzięki nim są delikatne i puszyste. Całość je okraszona pysznym sosem maślano-miodowym z dodatkiem soku z limonki, który nadaje mu delikatnej kwasowości. Tak przygotowane naleśniki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim! Przepis na marokańskie naleśniki z sosem maślano- miodowym z dodatkiem limonki Składniki: 1 ½ szklanki mąki 00 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie suszonych drożdży lub ½ opakowania świeżych 1 jajko 4 szklanki ciepłej wody olej do smażenia Sos: 3 łyżki masła 1 ½ łyżki miodu sok z ¼ limonki Przygotowanie: Świeże drożdże rozkruszcie i zasypcie cukrem. Odstawcie je w ciepłe miejsce na 10 minut by zaczęły pracować. W większej misce połączcie ze sobą obie mąki wraz z łyżeczką soli oraz proszku do pieczenia. Do suchych składników wbijcie jajko oraz dodajcie drożdże. Wszystko razem mieszajcie za pomocą miksera, jednocześnie ostrożnie wlewając ciepłą wodę. Całość miksujcie do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikową. Tak przygotowaną masę...

"Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek....więźniów. Podajemy przepis
Adobe Stock
Newsy
„Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek więźniów ze Stargardu. Oto przepis
Orzechowiec, beza czy ciasto marchewkowe, którego z tych wypieków spróbowalibyście? Więźniowie ze Stargardu upiekli je wszystkie.

Wydaje wam się, że osadzeni w więzieniach całymi dniami nic nie robią i bezczynnie czekają aż minie im kara, po czym wyjdą na wolność? Może gdzieś tak jest, ale na pewno nie w więzieniu w Stargardzie. Tam więźniowie mają możliwość uczenia się i w czasie odsiadywania wyroku zdobycia nowego zawodu i umiejętności. Na terenie więzienia działa Centrum Kształcenia Ustawicznego, organizujące kursy dla więźniów. Niektórzy z nich zainteresowali się cukiernictwem, a na koniec kursu wzięli udział w konkursie. Konkurs cukierniczy w więzieniu. Zwyciężył orzechowiec Słuchacze kursów cukierniczych w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Stargardzie wzięli udział w konkursie „Jesienne słodkości”. W konkursie pierwsze miejsce zajęła „Orzechowa Jadzia”. Wyróżnienia dostało też ciasto ze śliwkami i bezą oraz ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że konkurs odbył się w więzieniu, a uczestnikami cukiernikami byli więźniowie, którzy okazali się świetnymi cukiernikami.  Przepis na proste ciasto orzechowo-migdałowe Składniki: 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 jajek 1,5 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 3/4 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 tabliczka białej czekolady Kilka dowolnych orzeszków i migdałów do przybrania Składniki na poncz: Sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 szklanka wody Składniki na polewę: 120 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Przygotowanie: Żółtka oddzielcie od białek. Z białek ubijcie sztywną pianę. Masło utrzyjcie z cukrem na puch. Stopniowo dodawajcie...