Podczas karnawału, oprócz tradycyjnych pączków i faworków, warto poznać przepisy na inne łakocie. Mamy dla was propozycję receptury na pączki prosto z Grecji.

Są to loukoumades, czyli małe, okrągłe pączusie, polane miodem i posypane orzechami. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, ponieważ nie trzeba ich niczym nadziewać ani sklejać. Wystarczy zrobić ciasto, usmażyć i gotowe! Wypróbujcie poniższy przepis.

Przepis na greckie pączki loukoumades

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki letniej wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • olej do smażenia

Do dekoracji:

Zobacz także:

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy lub cytryny

  • pół szklanki cukru

  • 1 płaska łyżka cynamonu

  • garść orzechów włoskich 

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od sporządzenia zaczynu. W misce wymieszajcie świeże drożdże z 1 łyżką mąki, cukru i ok. 50 ml mleka. Odstawcie na 10 minut. 

  2. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodajcie do niego resztę mleka, mąki i wodę (koniecznie letnią, a nie gorącą). Do tego 1 łyżka cukru, 1 szczypta soli oraz 1 łyżka oleju. Wszystko razem wymieszajcie i wyróbcie ciasto. Wyjdzie rzadkie, dlatego warto w tym przypadku skorzystać z robota kuchennego. Jeśli będziecie wyrabiać ciasto ręcznie, starajcie się nie dosypywać już do niego mąki.

  3. Po wyrobieniu przykryjcie miskę z ciastem i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce. 

  4. W garnku rozgrzejcie olej. Kiedy ciasto już wyrośnie, nie przebijajcie go. Zamiast tego, zamoczcie łyżkę w zimnym oleju i za jej pomocą nabierajcie kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Pojedynczo kładźcie je na rozgrzanym w garnku oleju.

  5. Smażcie pączki na średnim ogniu na złoto z obu stron. Gotowe odkładajcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.

  6. Gdy pączki będą stygnąć, przygotujcie polewę i posypkę. Do rondelka wlejcie 3 łyżki miodu, 2 łyżki wody oraz 2 łyżeczki soku z pomarańczy lub cytryny. Zagotujcie. Gdy syrop lekko ostygnie, można nim polewać pączki. Od razu po polaniu syropem, posypcie je posiekanymi drobno orzechami. 

  7. Drugim sposobem dekorowania pączków jest posypka. Wystarczy, że wymieszacie pół szklanki cukru z jedną płaską łyżką cynamonu i w tak przygotowanej mieszance obtoczycie pączki, gdy będą jeszcze ciepłe.