
Podczas karnawału, oprócz tradycyjnych pączków i faworków, warto poznać przepisy na inne łakocie. Mamy dla was propozycję receptury na pączki prosto z Grecji.
Są to loukoumades, czyli małe, okrągłe pączusie, polane miodem i posypane orzechami. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, ponieważ nie trzeba ich niczym nadziewać ani sklejać. Wystarczy zrobić ciasto, usmażyć i gotowe! Wypróbujcie poniższy przepis.
Przepis na greckie pączki loukoumades
Składniki:
-
2,5 szklanki mąki
-
pół szklanki mleka
-
pół szklanki letniej wody
-
20 g świeżych drożdży
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżka oleju
-
sól
-
olej do smażenia
Do dekoracji:
-
3 łyżki miodu
-
2 łyżki wody
-
2 łyżeczki soku z pomarańczy lub cytryny
-
pół szklanki cukru
-
1 płaska łyżka cynamonu
-
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
-
Rozpocznijcie od sporządzenia zaczynu. W misce wymieszajcie świeże drożdże z 1 łyżką mąki, cukru i ok. 50 ml mleka. Odstawcie na 10 minut.
-
Gdy zaczyn już wyrośnie, dodajcie do niego resztę mleka, mąki i wodę (koniecznie letnią, a nie gorącą). Do tego 1 łyżka cukru, 1 szczypta soli oraz 1 łyżka oleju. Wszystko razem wymieszajcie i wyróbcie ciasto. Wyjdzie rzadkie, dlatego warto w tym przypadku skorzystać z robota kuchennego. Jeśli będziecie wyrabiać ciasto ręcznie, starajcie się nie dosypywać już do niego mąki.
-
Po wyrobieniu przykryjcie miskę z ciastem i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce.
-
W garnku rozgrzejcie olej. Kiedy ciasto już wyrośnie, nie przebijajcie go. Zamiast tego, zamoczcie łyżkę w zimnym oleju i za jej pomocą nabierajcie kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Pojedynczo kładźcie je na rozgrzanym w garnku oleju.
-
Smażcie pączki na średnim ogniu na złoto z obu stron. Gotowe odkładajcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
-
Gdy pączki będą stygnąć, przygotujcie polewę i posypkę. Do rondelka wlejcie 3 łyżki miodu, 2 łyżki wody oraz 2 łyżeczki soku z pomarańczy lub cytryny. Zagotujcie. Gdy syrop lekko ostygnie, można nim polewać pączki. Od razu po polaniu syropem, posypcie je posiekanymi drobno orzechami.
-
Drugim sposobem dekorowania pączków jest posypka. Wystarczy, że wymieszacie pół szklanki cukru z jedną płaską łyżką cynamonu i w tak przygotowanej mieszance obtoczycie pączki, gdy będą jeszcze ciepłe.