Bajaderki to doskonały trik na wykorzystanie nie tylko resztek ciast, ale także tych, które nie wyszły przy pieczeniu. Wypiek ma w środku zakalec albo zbyt długo leżał na powietrzu i stał się suchy? Nawet z takich ciast możesz przygotować pyszną bajaderkę! Do tego deseru można dodać także dowolne dodatki, które lubimy: bakalie, wiórki kokosowe czy orzechy. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia! To błyskawiczny sposób na wyczarowanie świeżego, imponującego deseru, kiedy wpadają niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego poza skrawkami ciast.

Sposób na resztki ze świąt? Bajaderki!

Chociaż przepis na bajaderki wziął się właśnie z chęci wykorzystywania resztek ciast i ciasteczek, często serwują je nawet najlepsze cukiernie. I ty możesz nauczyć się przyrządzać je prawdziwie profesjonalnie. Doskonałą okazją do przetestowania tego przepisu jest okres poświąteczny, kiedy zostają nam resztki własnych wypieków, a także tych, które przynieśli goście. Jeśli rodzina jest już przejedzona babkami i biszkoptami – przerób je na bajaderki!

Przepis na bajaderki

Składniki:

  • 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp.
  • 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast)
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie)
  • 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella
  • dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp.

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek

Przygotowanie:

  1. Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać.
  2. Masło zagotować z kakao, cukrem oraz mlekiem. Jeszcze ciepłą mieszankę dodać do masy ciasteczkowej wraz z dżemem/powidłami oraz kremem czekoladowym. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie zagnieść w kulę (w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę dżemu lub dosypać troszkę pokruszonych ciast) Z masy uformować 10-15 kulek. Schłodzić w lodówce.
  3. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy polewa lekko przestygnie maczać w niej schłodzone bajaderki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:


Czytaj też: