Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
akrobatka2/Gotujmy.pl
Newsy

Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie

Chociaż bajaderki często tworzone są z resztek innych ciast, dla niektórych są prawdziwymi delicjami! Warto je przygotować, kiedy zostało nam dużo świątecznych ciast, których nie chcemy zmarnować, ale nie mamy już ochoty ich kończyć. 
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 07, 2021

Bajaderki to doskonały trik na wykorzystanie nie tylko resztek ciast, ale także tych, które nie wyszły przy pieczeniu. Wypiek ma w środku zakalec albo zbyt długo leżał na powietrzu i stał się suchy? Nawet z takich ciast możesz przygotować pyszną bajaderkę! Do tego deseru można dodać także dowolne dodatki, które lubimy: bakalie, wiórki kokosowe czy orzechy. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia! To błyskawiczny sposób na wyczarowanie świeżego, imponującego deseru, kiedy wpadają niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego poza skrawkami ciast.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sposób na resztki ze świąt? Bajaderki!

Chociaż przepis na bajaderki wziął się właśnie z chęci wykorzystywania resztek ciast i ciasteczek, często serwują je nawet najlepsze cukiernie. I ty możesz nauczyć się przyrządzać je prawdziwie profesjonalnie. Doskonałą okazją do przetestowania tego przepisu jest okres poświąteczny, kiedy zostają nam resztki własnych wypieków, a także tych, które przynieśli goście. Jeśli rodzina jest już przejedzona babkami i biszkoptami – przerób je na bajaderki!

Zobacz także

Przepis na bajaderki

Składniki:

  • 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp.
  • 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast)
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie)
  • 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella
  • dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp.

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek

Przygotowanie:

  1. Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać.
  2. Masło zagotować z kakao, cukrem oraz mlekiem. Jeszcze ciepłą mieszankę dodać do masy ciasteczkowej wraz z dżemem/powidłami oraz kremem czekoladowym. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie zagnieść w kulę (w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę dżemu lub dosypać troszkę pokruszonych ciast) Z masy uformować 10-15 kulek. Schłodzić w lodówce.
  3. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy polewa lekko przestygnie maczać w niej schłodzone bajaderki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl


Czytaj też:

Komentarze