galaretkowiec
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy

Słodki galaretkowiec bez pieczenia. To łatwe ciasto kochają wszyscy

Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Delikatny galaretkowiec to idealny pomysł na deser. Prosty w przygotowaniu zaskoczy waszych bliskich. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Nieraz chcąc wrócić do czasów dzieciństwa, wiele osób decyduje się na przygotowanie dań z tego okresu. Przypominają one nie tylko beztroskie dni, zabawę od rana do wieczora, ale przede wszystkim potrawy przygotowywane przez mamę lub babcię. Wśród tych smaków jest delikatny galaretkowiec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Galaretkowiec jako smak dzieciństwa

Ten deser ma wiele różnych nazw. Najczęściej można spotkać się z śmietanowcem bądź galaretkowcem. To ciasto jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje jak deser z najlepszej kawiarni.

Dla wielu jest wspomnieniem dzieciństwa. Galaretkowiec jest przyrządzany jak sama nazwa wskazuje na bazie galaretek, serka homogenizowanego, mleka bądź śmietany. Stanowi idealny deser zarówno dla mniejszych, jak i większych. 

Składniki:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka różowa
  • 250 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Cztery wybrane galaretki wsypcie do oddzielnych miseczek. Każdą z nich rozpuśćcie w około 300 ml gorącej wody. Gdy będą dobrze rozpuszczone odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Schłodźcie je by dobrze stężały.
  2. Kiedy cztery galaretki stężeją, wyjmijcie je z miseczek i pokrójcie je w niewielką kostkę. Przełóżcie je do większego naczynia.
  3. Proszek piątej galaretki wymieszajcie z jedną płaską łyżeczką żelatyny. Zalejcie je 250 ml gorącej wody. Całość dokładnie wymieszajcie do rozpuszczenia. Później odstawcie je do ostudzenia, jednak nie może ona stężeć.
  4. Skondensowane mleko niesłodzone przelejcie do oddzielnej miski. Zmiksujcie je za pomocą miksera do podwojenia objętości.
  5. Do mleka dodajcie homogenizowany serek waniliowy. Połączcie ze sobą składniki. Następnie dodajcie dobrze ostudzoną piątą galaretkę. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowaną masę przelejcie do pokrojonych galaretek i dobrze je wymieszajcie.
  7. Formę o wymiarach 25x17 cm wyłóżcie folią spożywczą. Do przygotowanej blachy przelejcie masę z galaretkami i wstawcie do lodówki do całkowitego stężenia.
  8. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję wyjmijcie je z formy oraz pokrójcie w kawałki. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Kolorowy galaretkowiec, w którego środku kryją się... ciepłe lody - totalna rozpusta. Każdy będzie pod jego wrażeniem
Wygląda nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje!

Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół. Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji. Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Składniki na spód 24 okrągłe biszkopty Niebieska galaretka 250 ml wody Składniki na środek ciasta 24 ciepłe lody oblane czekoladą Szafirowa galaretka Rubinowa  galaretka Ametystowa galaretka 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę) 600 ml śmietany 30% Składniki na wierzch 2 galaretki o tym samym smaku 700 ml wody Dekoracja 200 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru-pudru Przygotowanie Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego. Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów. Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty. Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne. Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie. Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż...

ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

sernik cytrynowy bez pieczenia
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy i delikatny w smaku sernik bez pieczenia. Sekretem jest 1 składnik. Dodajcie go na samym początku
Jeśli zdecydowaliście się, by przygotować na niedzielę sernik na zimno, zapomnijcie o „przepisach z torebki”.

Zamiast wydawać krocie na sztuczne serniki od znanych producentów, zróbcie własny, cudowny sernik na zimno z sera białego i serków homogenizowanych! Wystarczy wziąć do ust jeden kęs tego sernika, by raz na zawsze zrezygnować z wybierania „gotowców” i półproduktów. Jak zrobić pyszny sernik na zimno? Sernik będzie idealnie gładki i puszysty, jeśli zmielicie twaróg 2-3 razy w maszynce. Z kolei wspaniały smak zapewni mu sok z cytryny. Słodki, lekko kwaśnawy, z finiszem w postaci efektownej, żółtawej galaretki w kolorach cytryny. Ach, aż ślinka cieknie! Spód możecie przyrządzić z biszkoptu własnej roboty lub ciasteczek – biszkoptów czy herbatników. Wszystko gotowe? Nie pozostaje już nic innego, jak zakasać rękawy i brać się do pracy! Przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia Składniki: 50 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki twarogu) 50 dag serka homogenizowanego waniliowego (ok. 3-4 opakowania) Niecałe 2 szklanki wody 25 dag okrągłych biszkoptów (zamiast biszkoptów możecie użyć także herbatników lub krakersów) 15 dag cukru pudru 12 dag galaretki cytrynowej 50 ml soku z cytryny (sok z ok. 1 cytryny) 30 g żelatyny Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Im mocniej ser będzie zmielony, tym bardziej kremowy i puszysty będzie wasz sernik. Dodajcie do sera cukier puder. Zmiksujcie ser z cukrem i dodawajcie stopniowo serek homogenizowany. Na koniec pierwszej fazy przygotowania sera, dodajcie do masy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. W ok. 1/4 szklanki zimnej wody rozpuśćcie żelatynę i odstawcie do napęcznienia. Gotową żelatynę lekko podgrzejcie i dodajcie ostrożnie do masy serowej, cały czas mieszając łyżką całość. Przygotujcie tortownicę o średnicy 22...