galaretkowiec
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy

Słodki galaretkowiec bez pieczenia. To łatwe ciasto kochają wszyscy

Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Delikatny galaretkowiec to idealny pomysł na deser. Prosty w przygotowaniu zaskoczy waszych bliskich. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Nieraz chcąc wrócić do czasów dzieciństwa, wiele osób decyduje się na przygotowanie dań z tego okresu. Przypominają one nie tylko beztroskie dni, zabawę od rana do wieczora, ale przede wszystkim potrawy przygotowywane przez mamę lub babcię. Wśród tych smaków jest delikatny galaretkowiec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Galaretkowiec jako smak dzieciństwa

Ten deser ma wiele różnych nazw. Najczęściej można spotkać się z śmietanowcem bądź galaretkowcem. To ciasto jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje jak deser z najlepszej kawiarni.

Dla wielu jest wspomnieniem dzieciństwa. Galaretkowiec jest przyrządzany jak sama nazwa wskazuje na bazie galaretek, serka homogenizowanego, mleka bądź śmietany. Stanowi idealny deser zarówno dla mniejszych, jak i większych. 

Składniki:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka różowa
  • 250 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Cztery wybrane galaretki wsypcie do oddzielnych miseczek. Każdą z nich rozpuśćcie w około 300 ml gorącej wody. Gdy będą dobrze rozpuszczone odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Schłodźcie je by dobrze stężały.
  2. Kiedy cztery galaretki stężeją, wyjmijcie je z miseczek i pokrójcie je w niewielką kostkę. Przełóżcie je do większego naczynia.
  3. Proszek piątej galaretki wymieszajcie z jedną płaską łyżeczką żelatyny. Zalejcie je 250 ml gorącej wody. Całość dokładnie wymieszajcie do rozpuszczenia. Później odstawcie je do ostudzenia, jednak nie może ona stężeć.
  4. Skondensowane mleko niesłodzone przelejcie do oddzielnej miski. Zmiksujcie je za pomocą miksera do podwojenia objętości.
  5. Do mleka dodajcie homogenizowany serek waniliowy. Połączcie ze sobą składniki. Następnie dodajcie dobrze ostudzoną piątą galaretkę. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowaną masę przelejcie do pokrojonych galaretek i dobrze je wymieszajcie.
  7. Formę o wymiarach 25x17 cm wyłóżcie folią spożywczą. Do przygotowanej blachy przelejcie masę z galaretkami i wstawcie do lodówki do całkowitego stężenia.
  8. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję wyjmijcie je z formy oraz pokrójcie w kawałki. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy Kolorowy galaretkowiec, w którego środku kryją się... ciepłe lody - totalna rozpusta. Każdy będzie pod jego wrażeniem
Wygląda nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje!
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół. Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji. Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Składniki na spód 24 okrągłe biszkopty Niebieska galaretka 250 ml wody Składniki na środek ciasta 24 ciepłe lody oblane czekoladą Szafirowa galaretka Rubinowa  galaretka Ametystowa galaretka 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę) 600 ml śmietany 30% Składniki na wierzch 2 galaretki o tym samym smaku 700 ml wody Dekoracja 200 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru-pudru Przygotowanie Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego. Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów. Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty. Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne. Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie. Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż...

Przeczytaj
ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

Przeczytaj
ciasto rajski ptak
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy Rajski ptak - ciasto proste w zrobieniu, ale tak efektowne, że goście będą zbierać szczęki z podłogi
Proste, choć nieco czasochłonne ciasto, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Zachwyci każdego!
Magda Borucińska
grudzień 06, 2020

Ciasto rajski ptak swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym kolorom, które można osiągnąć dzięki galaretkom. To od ciebie zależy jak będzie wyglądało ciasto – my proponujemy wersję niebieską, ale śmiało eksperymentuj. Różowa masa z zieloną galaretką, a może żółta z fioletową? Wszystko w twoich rękach. Przepis na ciasto Rajski ptak Składniki na biszkopt 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru Pół szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową Pół kilograma twarogu z wiaderka (lub zwykłego dokładnie zmielonego) Ćwierć szklanki cukru pudru 1 galaretka szafirowa Pół szklanki śmietanki 30% Pół szklanki wody 1 opakowanie Ptasiego mleczka (kokosowego lub waniliowego) Składniki na masę kokosową 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na warstwę wierzchnią 1 galaretka niebieska Półtorej szklanki wody Przygotowanie biszkoptu Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż białka staną się lśniące. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do ubitych jajek – dzięki tej metodzie dodasz lekkości biszkoptowi. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką. Formę 21x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjmij ciasto i upuść razem z formą na podłogę lub blat. Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół. Przygotowanie masy serowej...

Przeczytaj
mintaj w galarecie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy Lubisz rybę w galarecie? Wypróbuj ten przepis - już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Galareta z dodatkiem białej ryby i warzyw podana w ten sposób zrobi wrażenie na wszystkich gościach.
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Ryba w galarecie to niezwykle popularna przekąska, która często gości na świątecznych stołach. Zazwyczaj używamy do niej karpia, ale w poniższym przepisie znajdziecie dodatek delikatnego mintaja. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna, dzięki fantazyjnie wyciętym warzywom. Z pewnością zrobi wrażenie i każdy spyta o to, jak osiągnęliście taki efekt. Jak przygotować galaretkę z rybą? Najlepiej w jednakowych plastikowych pudełeczkach, na przykład po jogurcie, serku lub musztardzie. Dzięki temu wszystkie galaretki będą miały ten sam rozmiar i kształt. Mintaj w galarecie Składniki Pół kilograma mrożonego mintaja 2 marchewki 2 pietruszki Pół selera Puszka groszku konserwowego 3 łyżki żelatyny Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Kilka ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Pieprz i sól do smaku Przygotowanie Rozmroźcie rybę, a następnie dobrze osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. Pokrójcie mintaja na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa obierzcie, dokładnie umyjcie i zalejcie wodą w dużym garnku. Dodajcie wszystkie przyprawy do smaku i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Wywar przecedźcie przez gęste sitko. Zagotujcie go ponownie i włóżcie pokrojonego mintaja. Gotujcie przez mniej więcej 3 minuty i delikatnie wyjmijcie rybę za pomocą łyżki cedzakowej. Na dno plastikowych pojemniczków połóżcie plasterki marchewki – możecie wykrawać w ich środku różne wzory i wypełniać je np. selerem lub pietruszką. Wsypcie po łyżeczce przepłukanego wodą i odsączonego groszku konserwowego. Na warzywach ułóżcie kawałki mintaja. Ponownie ułóżcie warstwę warzyw. Wywar zagotujcie, dodajcie żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie do...

Przeczytaj