Nieraz chcąc wrócić do czasów dzieciństwa, wiele osób decyduje się na przygotowanie dań z tego okresu. Przypominają one nie tylko beztroskie dni, zabawę od rana do wieczora, ale przede wszystkim potrawy przygotowywane przez mamę lub babcię. Wśród tych smaków jest delikatny galaretkowiec.

Galaretkowiec jako smak dzieciństwa

Ten deser ma wiele różnych nazw. Najczęściej można spotkać się z śmietanowcem bądź galaretkowcem. To ciasto jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje jak deser z najlepszej kawiarni.

Dla wielu jest wspomnieniem dzieciństwa. Galaretkowiec jest przyrządzany jak sama nazwa wskazuje na bazie galaretek, serka homogenizowanego, mleka bądź śmietany. Stanowi idealny deser zarówno dla mniejszych, jak i większych. 

Składniki:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka różowa
  • 250 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Cztery wybrane galaretki wsypcie do oddzielnych miseczek. Każdą z nich rozpuśćcie w około 300 ml gorącej wody. Gdy będą dobrze rozpuszczone odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Schłodźcie je by dobrze stężały.
  2. Kiedy cztery galaretki stężeją, wyjmijcie je z miseczek i pokrójcie je w niewielką kostkę. Przełóżcie je do większego naczynia.
  3. Proszek piątej galaretki wymieszajcie z jedną płaską łyżeczką żelatyny. Zalejcie je 250 ml gorącej wody. Całość dokładnie wymieszajcie do rozpuszczenia. Później odstawcie je do ostudzenia, jednak nie może ona stężeć.
  4. Skondensowane mleko niesłodzone przelejcie do oddzielnej miski. Zmiksujcie je za pomocą miksera do podwojenia objętości.
  5. Do mleka dodajcie homogenizowany serek waniliowy. Połączcie ze sobą składniki. Następnie dodajcie dobrze ostudzoną piątą galaretkę. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowaną masę przelejcie do pokrojonych galaretek i dobrze je wymieszajcie.
  7. Formę o wymiarach 25x17 cm wyłóżcie folią spożywczą. Do przygotowanej blachy przelejcie masę z galaretkami i wstawcie do lodówki do całkowitego stężenia.
  8. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję wyjmijcie je z formy oraz pokrójcie w kawałki. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: