galaretkowiec
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy

Słodki galaretkowiec bez pieczenia. To łatwe ciasto kochają wszyscy

Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Delikatny galaretkowiec to idealny pomysł na deser. Prosty w przygotowaniu zaskoczy waszych bliskich. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Nieraz chcąc wrócić do czasów dzieciństwa, wiele osób decyduje się na przygotowanie dań z tego okresu. Przypominają one nie tylko beztroskie dni, zabawę od rana do wieczora, ale przede wszystkim potrawy przygotowywane przez mamę lub babcię. Wśród tych smaków jest delikatny galaretkowiec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Galaretkowiec jako smak dzieciństwa

Ten deser ma wiele różnych nazw. Najczęściej można spotkać się z śmietanowcem bądź galaretkowcem. To ciasto jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje jak deser z najlepszej kawiarni.

Dla wielu jest wspomnieniem dzieciństwa. Galaretkowiec jest przyrządzany jak sama nazwa wskazuje na bazie galaretek, serka homogenizowanego, mleka bądź śmietany. Stanowi idealny deser zarówno dla mniejszych, jak i większych. 

Składniki:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka różowa
  • 250 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Cztery wybrane galaretki wsypcie do oddzielnych miseczek. Każdą z nich rozpuśćcie w około 300 ml gorącej wody. Gdy będą dobrze rozpuszczone odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Schłodźcie je by dobrze stężały.
  2. Kiedy cztery galaretki stężeją, wyjmijcie je z miseczek i pokrójcie je w niewielką kostkę. Przełóżcie je do większego naczynia.
  3. Proszek piątej galaretki wymieszajcie z jedną płaską łyżeczką żelatyny. Zalejcie je 250 ml gorącej wody. Całość dokładnie wymieszajcie do rozpuszczenia. Później odstawcie je do ostudzenia, jednak nie może ona stężeć.
  4. Skondensowane mleko niesłodzone przelejcie do oddzielnej miski. Zmiksujcie je za pomocą miksera do podwojenia objętości.
  5. Do mleka dodajcie homogenizowany serek waniliowy. Połączcie ze sobą składniki. Następnie dodajcie dobrze ostudzoną piątą galaretkę. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowaną masę przelejcie do pokrojonych galaretek i dobrze je wymieszajcie.
  7. Formę o wymiarach 25x17 cm wyłóżcie folią spożywczą. Do przygotowanej blachy przelejcie masę z galaretkami i wstawcie do lodówki do całkowitego stężenia.
  8. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję wyjmijcie je z formy oraz pokrójcie w kawałki. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Kolorowy galaretkowiec, w którego środku kryją się... ciepłe lody - totalna rozpusta. Każdy będzie pod jego wrażeniem
Wygląda nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje!

Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół. Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji. Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Składniki na spód 24 okrągłe biszkopty Niebieska galaretka 250 ml wody Składniki na środek ciasta 24 ciepłe lody oblane czekoladą Szafirowa galaretka Rubinowa  galaretka Ametystowa galaretka 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę) 600 ml śmietany 30% Składniki na wierzch 2 galaretki o tym samym smaku 700 ml wody Dekoracja 200 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru-pudru Przygotowanie Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego. Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów. Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty. Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne. Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie. Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż...

Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
Słodki syrop można wykorzystać na wiele smacznych sposobów - wypróbujcie jeden z nich!

Brzoskwinie i inne owoce z puszki stanowią świetny składnik ciast i tortów - zwłaszcza wtedy, gdy nie można dostać świeżych owoców lub po prostu gdy preferujecie słodki smak i charakterystyczną strukturę tych z puszki. Syrop, w którym znajdują się owoce najczęściej ląduje później w odpływie. Wielka szkoda, ponieważ można go z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia smacznego deseru! Przepis na galaretkę z soku z brzoskwiń Świetnym pomysłem na wykorzystanie takiego soku z brzoskwiń z puszki (lub z ananasów czy innych owoców) jest zrobienie galaretki. Taki deser doskonale sprawdzi się w trakcie upałów i zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: szklanka soku z brzoskwiń z puszki pół szklanki wody 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Do małego garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę żelatyny. Mieszajcie do rozpuszczenia i zagotujcie.  Kiedy wodą z żelatyną zacznie już wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na inny palnik. Cały czas mieszając, powoli wlewajcie sok z brzoskwiń. Wymieszajcie.  Wlejcie płyn do miseczek i odstawcie je do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała. Gotowe! Pomysły na wykorzystanie soku po brzoskwiniach z puszki Galaretka to nie jedyny pomysł na wykorzystanie soku po owocach z puszki. Możecie zrobić z niego na przykład domowe lody na patyku - wystarczy wlać syrop do formy na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamiast do formy, syrop można wlać także do formy na kostki do lodu. Wówczas wyjdą wam słodkie i kolorowe kostki lodu, które będą stanowiły ciekawy dodatek do napojów i drinków. Wreszcie, sok możecie po prostu wymieszać z zimną wodą, dodać kilka...

Śmietanowiec nie chce wam stężeć w lodówce? Na pewno przez ten 1 błąd
Flickr
Newsy
Śmietanowiec nie chce wam stężeć w lodówce? Wszystko przez ten 1 błąd
Śmietanowiec z galaretkami to ukochany deser wszystkich dzieci i dużej części dorosłych. Kolorowy jak tęcza, przyjemnie słodki i o zmiennej konsystencji. Niestety czasami właśnie konsystencja bywa problemem podczas jego przygotowywania.

To ciasto wygląda wprost spektakularnie i jest wspaniałą wariacją na temat sernika na zimno i galaretki z bitą śmietaną. Niektórym gospodyniom jednak się po prostu nie udaje. Błąd może pojawić się już na samym początku.  Jak przygotować galaretki do śmietanowca?  Galaretkę do tego deseru warto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Już na tym etapie niektórzy popełniają błędy, choć samo jej przygotowanie wydaje się proste... jeżeli trzymacie się instrukcji na opakowaniu.   Pamiętajcie także, aby galaretkę przeznaczoną do krojenia schłodzić w lodówce. Jeżeli pozostawicie ją na blacie, może mieć problem z zastygnięciem.   Wszyscy ignorujący wytyczne dotyczące ilości wody, muszą liczyć się z tym, że galaretka nie stężeje. To samo dotyczy wsypania zawartości opakowania do wrzącej wody. Temperatura gotowania jest zbyt wysoka dla żelatyny. Tak rozpuszczona galaretka nie zda egzaminu podczas łączenia jej z ubitą śmietaną. Galaretka powinna być przestudzona, lecz wciąż płynna. Nie wlewajcie jeszcze ciepłej galaretki, bo nie spodoba wam się to, co wówczas powstanie.   Jak ubić śmietanę, by była sztywna?  Odpowiednia temperatura jest również kluczowa w przypadku ubijania śmietany. Znani kucharze uczulają na to, by porządnie schłodzić śmietanę przed ubijaniem. To samo dotyczy wszystkich naczyń i urządzeń, które będą miały z nią styczność. Jeżeli tego nie zrobicie, zapomnijcie o sztywnej bitej śmietanie.   Źle ubita, a może raczej przebita śmietana to kolejny problem występujący przy tworzeniu śmietanowca. Zbyt gorliwe miksowanie może doprowadzić do warzenia się śmietanki i pojawiania się w niej grudek. Gdy zauważycie, że wyraźnie podwaja ona swoją objętość i zachowuje kształt, wówczas wyłączcie mikser. ...