Ślepe ryby to przysmak w Wielkopolsce. Reszcie kraju apetyt przechodzi na samą myśl
GettyImages
Newsy

Ślepe ryby to przysmak w Wielkopolsce. Reszcie kraju apetyt przechodzi na samą myśl

Fantazyjna nazwa tego dania może początkowo odstraszać, ale nie ma się czego bać. Ślepe ryby to bardzo smaczna i tania w przygotowaniu potrawa, która do dziś ma swoich miłośników. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

W różnych regionach naszego kraju skrywają się niezwykłe przepisy na pyszne dania. Część z nich na pewno dobrze znacie lub przynajmniej o nich słyszeliście - jak choćby wodziankę, zupę nic czy męcybuły.

Charakterystyczną cechą regionalnych potraw jest to, że zwykle mają dość ciekawe nazwy, które niewiele mówią. Dopiero po skosztowaniu można się przekonać, czym tak naprawdę jest choćby „zupa nic”.

Warto jednak podjąć takie ryzyko, by poznać nowe smaki. Do grupy regionalnych specjałów o fantazyjnych nazwach można zaliczyć też pochodzące z Wielkopolski ślepe ryby. Słyszeliście o takim daniu?

Ślepe ryby - co to jest?

Wbrew pozorom, w tym daniu nie znajdziecie nawet grama ryby ani innego mięsa. Ślepe ryby to warzywna zupa postna, którą przyrządzali tradycyjnie raczej ludzie ubodzy. Główny składnik tego dania stanowią ziemniaki, do których dodaje się też inne warzywa korzeniowe, jak seler, pietruszkę i marchewkę.

Tradycyjne ślepe ryby są gotowane bez mięsa, więc nie ma w nich nawet oczek z tłuszczu, typowych dla większości zup, skąd jak można się domyślać pochodzi jej nazwa. Nieco „bogatsza” wersja tego dania zawiera w sobie zasmażkę - wówczas są to ślepe ryby z myrdyrdą. Tego, jak zrobić tę wielkopolską zupę, dowiecie się z poniższego przepisu. 

Zobacz także
Babcia robiła naleśniki “kresowiaki” z ziemniakami i serem. Lepsze niż z dżemem

Babcia robiła naleśniki „kresowiaki” z ziemniakami i serem. Lepsze niż z dżemem

Zupa wodzianka

Znacie wodziankę, najprostszą zupę za grosze? To legendarne danie kuchni śląskiej

Przepis na ślepe ryby z myrdyrdą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2-3 marchewki

  • kawałek selera korzeniowego

  • 1 mały por

  • 1 pietruszka

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obierzcie ze skórki. Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę pokrójcie w drobną kostkę i włóżcie z resztą warzyw do garnka. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. 

  2. Zalejcie je 2 litrami wody i podgrzejcie. Gdy zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień do średniego i gotujcie warzywa, aż zmiękną. 

  3. Cebulę pokrójcie drobno i podsmażcie ją osobno na patelni na maśle. Po chwili zaprawcie ją mąką i odstawcie. 

  4. Następnie wyjmijcie z garnka por, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajcie przygotowaną zasmażkę i wymieszajcie.

  5. Doprawcie jeszcze zupę majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Smacznego!