Śledziowa bajedera Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik tych śledzi robi całą robotę.
ONS.pl, Instagram
Newsy

Śledziowa bajedera Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik tych śledzi robi całą robotę

Jak w słodkiej bajaderce, składniki mieszają się w tym przepisie i na koniec ujawniają całkowicie nowy smak bajadery śledziowej.

Czy znacie inny produkt spożywczy, z którego można przyrządzić zwykłą przystawkę na tak wiele sposobów? Śledzie są lubiane przez Polaków, dlatego producenci gotowych dań i restauratorzy wymyślają coraz to nowe sposoby podania.

W sklepach możecie kupić całe wiadra śledzi dla rodziny lub „śledziki na raz”. W restauracjach można zacząć posiłek od śledzi korzennych, śledzi po żydowsku, śledzi pod pierzynką, śledzi po japońsku, czy właśnie bajadery śledziowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składnik bajadery śledziowej Magdy Gessler

Z pewnością próbowaliście przyrządzać słone śledzie ze słodkimi dodatkami. Tak podana ryba z rodzynkami, znana jest jako śledź po żydowsku. Także śledź pod pierzynką jest połączeniem słodkich i słonych smaków. Możecie go przyrządzić nie tylko z cebulką, ale także z jabłkiem i przykryć całość kwaśną śmietaną.

W bajaderze śledziowej Magdy Gessler, pomysłowym dodatkiem jest słodki piernik. Wysuszony i starty na drobnej tarce kawałek piernika doda nie tylko słodyczy, ale też korzennych aromatów, z którymi jak wiadomo z przepisów na korzenne śledzie, ryba także świetnie się komponuje.

Bajadera śledziowa Magdy Gessler została publicznie zaprezentowana w programie kulinarnym „Kuchenne rewolucje”. Została dobrze przyjęta przez gości restauracji poddanej telewizyjnej rewolucji.

Zobacz także
Śledź po skandynawsku Jakuba Kuronia. Poznajcie rytuał klanu Kuroniów

Śledzie po skandynawsku Jakuba Kuronia. Zróbcie je wcześniej, by składniki się „przegryzły”

Śledzie z pomidorami i kaparami

Te śledzie podbijają podniebienia wszystkich. Sekretem ich fenomenalnego smaku jest ten jeden składnik

Przepis na śledziową bajaderę Magdy Gessler

Składniki:

  • 6 szt. płatów śledziowych
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 100 g piernika wysuszonego i startego na tarce
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka startego imbiru

Przygotowanie:

  1. Piernik odstawcie do wysuszenia, a następnie zetrzyjcie na drobnej tarce.
  2. Śledzie odsączcie z zalewy i pokrójcie w szerokie paski lub drobną kostkę.
  3. Wymieszajcie w misce śledzie, posiekaną cebulę, jabłko i starty piernik.
  4. Dodajcie orzechy, kapary, rodzynki, miód, ocet, olej i starty imbir. Ponownie, dokładnie wymieszajcie całość i odstawcie, żeby składniki się „przegryzły”.
  5. Wyłóżcie na talerz w postaci kopczyku i od razu podawajcie.
  6. Smacznego!

Źródło: Haps,pl

Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu dań ze śledzi zawsze jest wymoczenie ich z nadmiaru soli. Możecie użyć wody lub mleka. Magda Gessler proponuje moczyć je w wodzie i kilkakrotnie ją wymienić.

Śledzie od lat królują na polskich stołach. Najczęściej podajemy je klasycznie, w oleju z cebulą. Polacy kochają też śledzie w korzennych marynatach, pochodzące ze Szwecji śledzie w sosie musztardowym, czy pod pierzynką, przykryte śmietaną lub tartymi burakami i jajkiem. Jeśli lubicie połączenie ryby i pomidorów, przygotujcie śledzie po kaszubsku. Po co dodawać cukier do śledzi? W śledziach po kaszubsku Magdy Gessler jedną z ważniejszych przypraw jest cukier. Dzięki niemu ryba nabiera delikatności i ma lekko słodkawy smak. Cukier nie tylko nie przeszkadza w potrawie. W towarzystwie octu i oleju nadaje słodyczy i głębi. Nie bójcie się go dodawać, choć oczywiście ważny jest umiar. Śledzi nie podajecie przecież na deser, nie powinny więc być przesadnie słodkie. Cukier jest bardzo ważnym składnikiem także wielu innych, wytrawnych dań. Dodanie go to potraw powoduje, że smak wydaje się pełniejszy. Dzięki tej przyprawie podkreślane też są smaki wszystkich innych ziół i przypraw w daniu. Magda Gessler do swojego śledzia po kaszubsku dodaje dwie łyżki na 500 g śledzi. Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki gorczycy         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Przygotowanie: Pierwszym krokiem do przygotowana każdych śledzi jest wypłukanie i...

Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbucie ich z gorącymi ziemniakami
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbujcie ich z gorącymi ziemniakami
Najprostszą wersją śledzia pod pierzynka, jest kilkuskładnikowy śledź w śmietanie. Oto jak robi go Magda Gessler.

W polskiej kuchni mamy wiele sposobów przygotowania śledzia. Od najprostszego śledzia z cebulką w oleju, poprzez różne korzenne dania ze śledziem jak śledź po żydowsku, po kaszubsku, po japońsku, do różnych odmian sałatek śledziowych. Także tych wieloskładnikowych i wielopiętrowych jak śledź pod pierzynką. Kolejne warstwy takiej sałatki składają się z lubianych składników, z których każdy osobno jest przysmakiem. Mogą to być drobno pokrojone ziemniaki, ugotowane i starte buraki, poszatkowane jajko na twardo. To wszystko połączone śmietaną lub majonezem tworzy niemal tort śledziowy, który dla dopełnienia smaku, posypany bywa żółtym, tartym serem. Prostszą wersją jest śledź w śmietanie. Śledź uwielbiany był w Polsce od średniowiecza Już w XII w. o śledziach pisał Gall Anonim. Gdy w XIII w. rozpowszechnił się w Polsce transport lądowy, śledź z wybrzeża Morza Bałtyckiego, powędrował w głąb lądu. Wielbicielem śledzi był Władysław Jagiełło. Pokazuje to odnaleziony przez historyków rachunek wystawiony królowi przez handlarza zaopatrującego nadworną kuchnię. Rachunek pochodzi z 1389 r. i zawiera pozycje „sześć beczek śledzi” Zwyczaje postne panujące w dawnej Polsce, doprowadziły do zwiększenia popularności śledzi. Ludzie powstrzymujący się od jedzenia mięsa i nabiału, uzupełniali białko jedząc ryby, w tym śledzie. Na biednej polskiej wsi, śledź był wartościowym pożywieniem, bo uniezależniał wieśniaków od słabego urodzaju. Ryba rozwożona po kraju była tania i pożywna. W czasach PRL-u pojawiło się w naszym kraju danie, które, choć w nazwie miało Japonię, to nikt w Japonii nawet nie słyszał o takiej potrawie. Chodzi o śledzia po japońsku. To jajko ugotowane na twardo owinięte płatem śledzia, podane z cebulką oraz łyżką sałatki...

Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy
Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

śledź pod pierzynką przepis
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka śledziowa "jak pod śniegiem" to prawdziwy hit tych świąt. Goście aż przyklasną z wrażenia
Ta sałatka ze śledzi była przebojem w PRLu i wciąż ma wielu zwolenników!

Kto wychował się w PRLu, ten doskonale zna śledzia pod pierzynką – jedno z typowych dań tamtych czasów! Wszystko dzięki Związkowi Radzieckiemu, który miał duży wpływ także na polską kuchnię. Charakterystyczna sałatka ze śledzi jest jednym z tradycyjnych dań w Rosji i stała się popularna w innych krajach należących dawniej do ZSRR, np. na Ukrainie. Również w Polsce zdobyła ona uznanie i zwłaszcza w PRLu śledź pod pierzynką często pojawiał się na stołach podczas świąt, imienin i innych uroczystości. To smaczna zakąska do zjedzenia na zimno, która sprawdza się w takich sytuacjach! Rosyjski śledź Oficjalnie sałatka ze śledzi została wymyślona w Rosji w drugiej połowie XX. wieku. Jednak jeden z czołowych rosyjskich ekspertów kulinarnych twierdzi, że danie to serwowano w karczmach i restauracjach jeszcze przed wybuchem rewolucji. Podobno dodanie do śledzi warzyw miało ukryć wątpliwy smak tej ryby – wówczas używane do niej śledzie były marnej jakości. Przepis na śledzia pod pierzynką Ten stary sposób na przyrządzanie śledzi z pewnością wielu z was przypadnie do gustu! Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników: 200 g śledzi w oleju 3-4 łyżki majonezu 2 czerwone cebule 3 ogórki konserwowe 5 jaj Ser żółty w kostce I oczywiście salaterka! Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki mieszczącej się w naczyniu średniej wielkości. Przygotowanie Odsączcie dokładnie śledzie z zalewy i pokrójcie w wąskie paski. Cebule obierzcie i posiekajcie w półplasterki, a ogórki pokrójcie w kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie z łupinek, a następnie pokrójcie drobno osobno żółtka i białka. Ser żółty zetrzyjcie na tarce – zależnie od waszych...