
Czy znacie inny produkt spożywczy, z którego można przyrządzić zwykłą przystawkę na tak wiele sposobów? Śledzie są lubiane przez Polaków, dlatego producenci gotowych dań i restauratorzy wymyślają coraz to nowe sposoby podania.
W sklepach możecie kupić całe wiadra śledzi dla rodziny lub „śledziki na raz”. W restauracjach można zacząć posiłek od śledzi korzennych, śledzi po żydowsku, śledzi pod pierzynką, śledzi po japońsku, czy właśnie bajadery śledziowej.
Sekretny składnik bajadery śledziowej Magdy Gessler
Z pewnością próbowaliście przyrządzać słone śledzie ze słodkimi dodatkami. Tak podana ryba z rodzynkami, znana jest jako śledź po żydowsku. Także śledź pod pierzynką jest połączeniem słodkich i słonych smaków. Możecie go przyrządzić nie tylko z cebulką, ale także z jabłkiem i przykryć całość kwaśną śmietaną.
W bajaderze śledziowej Magdy Gessler, pomysłowym dodatkiem jest słodki piernik. Wysuszony i starty na drobnej tarce kawałek piernika doda nie tylko słodyczy, ale też korzennych aromatów, z którymi jak wiadomo z przepisów na korzenne śledzie, ryba także świetnie się komponuje.
Bajadera śledziowa Magdy Gessler została publicznie zaprezentowana w programie kulinarnym „Kuchenne rewolucje”. Została dobrze przyjęta przez gości restauracji poddanej telewizyjnej rewolucji.
Przepis na śledziową bajaderę Magdy Gessler
Składniki:
- 6 szt. płatów śledziowych
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 100 g piernika wysuszonego i startego na tarce
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2-4 łyżki oleju
- 1 łyżka startego imbiru
Przygotowanie:
- Piernik odstawcie do wysuszenia, a następnie zetrzyjcie na drobnej tarce.
- Śledzie odsączcie z zalewy i pokrójcie w szerokie paski lub drobną kostkę.
- Wymieszajcie w misce śledzie, posiekaną cebulę, jabłko i starty piernik.
- Dodajcie orzechy, kapary, rodzynki, miód, ocet, olej i starty imbir. Ponownie, dokładnie wymieszajcie całość i odstawcie, żeby składniki się „przegryzły”.
- Wyłóżcie na talerz w postaci kopczyku i od razu podawajcie.
- Smacznego!
Źródło: Haps,pl