Czy znacie inny produkt spożywczy, z którego można przyrządzić zwykłą przystawkę na tak wiele sposobów? Śledzie są lubiane przez Polaków, dlatego producenci gotowych dań i restauratorzy wymyślają coraz to nowe sposoby podania.

W sklepach możecie kupić całe wiadra śledzi dla rodziny lub „śledziki na raz”. W restauracjach można zacząć posiłek od śledzi korzennych, śledzi po żydowsku, śledzi pod pierzynką, śledzi po japońsku, czy właśnie bajadery śledziowej.

Sekretny składnik bajadery śledziowej Magdy Gessler

Z pewnością próbowaliście przyrządzać słone śledzie ze słodkimi dodatkami. Tak podana ryba z rodzynkami, znana jest jako śledź po żydowsku. Także śledź pod pierzynką jest połączeniem słodkich i słonych smaków. Możecie go przyrządzić nie tylko z cebulką, ale także z jabłkiem i przykryć całość kwaśną śmietaną.

W bajaderze śledziowej Magdy Gessler, pomysłowym dodatkiem jest słodki piernik. Wysuszony i starty na drobnej tarce kawałek piernika doda nie tylko słodyczy, ale też korzennych aromatów, z którymi jak wiadomo z przepisów na korzenne śledzie, ryba także świetnie się komponuje.

Zobacz także:

Bajadera śledziowa Magdy Gessler została publicznie zaprezentowana w programie kulinarnym „Kuchenne rewolucje”. Została dobrze przyjęta przez gości restauracji poddanej telewizyjnej rewolucji.

Przepis na śledziową bajaderę Magdy Gessler

Składniki:

  • 6 szt. płatów śledziowych
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 100 g piernika wysuszonego i startego na tarce
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka startego imbiru

Przygotowanie:

  1. Piernik odstawcie do wysuszenia, a następnie zetrzyjcie na drobnej tarce.
  2. Śledzie odsączcie z zalewy i pokrójcie w szerokie paski lub drobną kostkę.
  3. Wymieszajcie w misce śledzie, posiekaną cebulę, jabłko i starty piernik.
  4. Dodajcie orzechy, kapary, rodzynki, miód, ocet, olej i starty imbir. Ponownie, dokładnie wymieszajcie całość i odstawcie, żeby składniki się „przegryzły”.
  5. Wyłóżcie na talerz w postaci kopczyku i od razu podawajcie.
  6. Smacznego!

Źródło: Haps,pl