
Wojciech Modest Amaro zniknął w ostatnim czasie z celebryckich radarów. Wycofał się z udziału w programach telewizyjnych i skupił się na rozwijaniu własnej nowatorskiej inicjatywy.
Słynny szef kuchni postanowił przyjmować gości nie w swojej restauracji, ale w swojej posiadłości pod Warszawą. Klienci Amaro płacą za taką przyjemność słono, ale jest za co. Pan Wojciech raczy ich najlepszymi produktami własnej produkcji w najwykwintniejszych kulinarnych aranżacjach.
Być może szczęśliwcy będą mogli spróbować śledzia z cebulką i jabłkami w wykonaniu Wojciecha Modesta Amaro. Jeżeli jednak nie wybieracie się na turnus kulinarny pod przewodnictwem Amaro, możecie odtworzyć jego przepis według naszych wskazówek.
Jak Wojciech Modest Amaro przyrządza śledzie?
Kucharz zamieścił tę recepturę w swojej książce „Kuchnia polska XXI wieku”. Na pierwszy rzut oka przepis ten może odstraszyć zwolenników tradycyjnego śledzika z cebulką w oleju. Amaro nie byłby sobą, gdyby zrezygnował bowiem z wymyślnej prezencji dania w stylu fine dining.
My jednak specjalnie dla was uprościliśmy odrobinę recepturę znanego restauratora. Spróbujecie? Zachęcamy, a już nigdy nie wrócicie do nudnych oklepanych koreczków.
Przepis na śledzie z jabłkiem i cebulką inspirowany recepturą Wojciecha Modesta Amaro
Składniki:
- 4 filety śledziowe (najlepiej typu Bismarck)
- 1 cebula dymka
- 3-4 łyżki śmietany (najlepiej słodkiej 36%, ale można wykorzystać też kwaśną 18%)
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- Łyżeczka cukru
- 1 soczyste, lekko kwaśne jabłko
- Łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego nierafinowanego
- Czarny pieprz
Przygotowanie:
- Posiekajcie drobno cebulkę i jabłko w równą kostkę.
- Dodajcie do nich odrobinę oliwy lub oleju i chrzan.
- Doprawcie do smaku pieprzem.
- W razie potrzeby wymoczcie śledzia w wodzie.
- Ułóżcie śledzie na talerzach i podajcie z sosem cebulowo-jabłkowym.
- Podawajcie z plastrami cebuli i posypcie wszystko z góry jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.
- Smacznego!