Zdrowotne właściwości śledzia są w zasadzie niezliczone. Śledź działa m.in. bardzo dobrze na skórę i wzrok. Właśnie dzięki niemu macie mocniejsze kości. Ta ryba to prawdziwa bomba witaminowa.

Śledzie własnej roboty

Do zrobienia smacznych śledzi nie potrzeba specjalnych, kulinarnych umiejętności. Wystarczy podstawowa wiedza jak je przyrządzić. Śledzie to także stosunkowo tania ryba. Można z niej wyczarować pyszne, domowe przysmaki, które na Sylwestra przydadzą się jak znalazł.

Korzyści z jedzenia śledzi

Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ta tania ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na dodatkową produkcję serotoniny. Hormon jest o tyle ważny, że odpowiada za wasze dobre samopoczucie i radosny humor.

W śledziu znajdziecie też kwasy tłuszczowe omega-3. Właśnie one zwiększają metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może także przeciwdziałać nowotworom. Ryby w codziennej diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność i pomagają na choroby układu krążenia.

Zobacz także:

Śledź na wiele sposobów

Śledzia możecie przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem. My proponujemy śledzia z korniszonem!

Jeżeli lubicie kwaśny smak, powinniście być zachwyceni połączeniem tej smacznej ryby z popularnym ogórkiem. Korniszon jest na dodatek chrupiący i octowy. Doskonale komponuje się nie tylko ze śledziem, ale też świeżym pieczywem i napojami wysokoprocentowymi, o które w Sylwestra nie trudno.

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe a'la matjas

  • 1 cebula czerwona 

  • 3-4 ogórki konserwowe 

  • ok. 1/2 szklanki zalewy octowej od ogórków 

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka białej gorczycy 

  • 1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku 

  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe na początku płuczecie. Jeśli są bardzo słone to trzeba je trochę wymoczyć i pokroić na zgrabne kawałki.

  2. Cebulę obieracie i siekacie w drobną kostkę. Tak samo kroicie ogórki konserwowe, razem ze skórką.

  3. Do warzyw dodajecie gorczycę, koperek, trochę pieprzu, olej i zalewę od ogórków. Całość należy dokładnie wymieszać.

  4. W słoiku układacie warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników. Na wierzchu mają być warzywa, a całość powinna być przykryta płynem.

  5. Słoik szczelnie zakręcacie i odstawiacie do lodówki na 2 dni.

  6. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Smacznego!