Które śledzie są zdrowe
Flickr.com/stu_spivack
Newsy

Śledzie solone czy śledzie z solanki? Które z nich są zdrowsze?

Jak wybrać najzdrowsze śledzie? Są pewne zasadnicze różnice między tymi rodzajami.
Anna Urbańska
marzec 06, 2021

W przeszłości można było zakupić praktycznie tylko śledzie solone. Od kilku lub kilkunastu lat, śledzie z solanki wyparły solone śledzie prawie całkowicie. Sprawdzamy, które rodzaje śledzi są najlepsze dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne śledzi

Śledzie są w naszym kraju bardzo popularne. Niewiele osób wie, że prócz tego, że są uwielbiane, są też naprawdę zdrowe! Śledzie są co prawda tłuste, ale w przypadku ryb morskich, wyższa zawartość tłuszczu jest wręcz pożądana! Tłuste ryby morskie mają więcej zdrowych kwasów omega 3 i witaminy D. Śledzie są więc w praktyce prawie równie zdrowe, co modny łosoś!

Jak typ konserwacji wpływa na wartość zdrowotną śledzia?

Niezdrowym elementem w śledziach jest niestety sól, w której są one konserwowane. Świeże śledzie, które są trudnodostępne, są najzdrowszą formą jadania tych ryb.

Od ponad tysiąca lat, świeżo złowione śledzie konserwuje się szybko w soli. Kiedyś zasypywano je po prostu solą już bezpośrednio na statkach rybackich. Zabezpiecza to ryby przed rozwojem bakterii. Solenie wyciąga wodę z tkanki mięśniowej, a to uniemożliwia szybki rozwój bakteriom. Aby śledzie były zdatne do spożycia, kilka lub kilkadziesiąt dni po złowieniu, trzeba je koniecznie konserwować. 

Śledzie z beczki

Śledzie z beczki są bardzo mocno solone. Solanka, w której pływają ma stężenie ok. 25%. Można je bardzo długo przechowywać, ale też najtrudniej usunąć z nich sól. Moczenie śledzi z beczki trwa ok. 2 do 5 dni. Wiele osób uważa ten rodzaj śledzi za najsmaczniejszy. Im krócej moczony jest dany śledź, tym więcej soli będzie zawierać. Im więcej soli w śledziu, tym mniej jest on zdrowy.

Matiasy

Matiasy to śledzie, które są już wyfiletowane. Przechowywane w słabszej solance, o stężeniu ok. 16%. Można je moczyć krócej, bo ok. 1 do 2 godzin. Często używa się do ich konserwacji też innych substancji. Niekoniecznie są one niebezpieczne dla zdrowia. Ocet, którym często konserwowane są takie śledzie, zmienia też trwale ich smak i konsystencję. 

Które śledzie są najzdrowsze?

Najzdrowsze byłyby świeże śledzie, które faktycznie można czasami dostać w sklepach rybnych. Najczęściej takie śledzie można kupić nad morzem.

Jeśli kupujecie zakonserwowane śledzie kryterium, którym powinniście się kierować przy rozważaniach odnośnie tego, które śledzie są zdrowsze, będzie ilość soli w finalnym produkcie, który zjecie. Śledzie z soli, czyli z popularnej beczki, mogą być zdrowym wyborem, jeśli odpowiednio długo będziecie je moczyć i wypłuczecie odpowiednio dużą ilość soli ze śledzi. 

To właśnie zawartość soli jest kryterium, które najlepiej klasyfikuje śledzie pod względem ich właściwości prozdrowotnych. Nie ma znaczenia czy śledzie były moczone w solance, czy soli. To wy, dzięki dostosowaniu długości moczenia, zdecydujecie o tym, jak zdrowe będą śledzie, które zjecie.

 

Komentarze
moczenie śledzi
Wikipedia Commons
Newsy W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak i ile? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź śledziowi nie...

Przeczytaj
Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Przeczytaj
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
anulkadh/gotujmy.pl
Newsy Świąteczna uczta. Tych fantastycznych w smaku śledzi w sosie słodko-kwaśnym nie może zabraknąć na waszym stole   
Pomysłów na wigilijne śledzie jest co niemiara. Czas zerwać z rutyną i wypróbować tej niezwykle ciekawej, słodko-kwaśnej odsłony.
Hubert Rój
grudzień 16, 2020

Śledzie wszyscy dobrze znamy i uwielbiamy. Świetny smak, charakterystyczna struktura surowego, rybiego mięsa, a także walory zdrowotne – to wszystko możemy powiedzieć o tym gatunku ryb. Zachowajmy czujność podczas zakupu śledzi. W sklepach często sprzedaje się po droższych cenach tzw. matiasy albo śledzie a’la matias. Co to tak naprawdę oznacza? Matias to samiec śledzia przed osiągnieciem dojrzałości płciowej. Bałtyckie śledzie „osiągają pełnoletność” w wieku 2-3 lat, a te oceaniczne nieco później, bo w wieku 5-8 lat. Matiasy zawierają w sobie więcej tłuszczu, mają także nieco inną barwę od śledzi dorosłych – są lekko różowawe. Ich połów odbywa się przez krótki okres w roku. To sprawia, że są drogie i mało dostępne na rynku. Co tu dużo mówić. Producenci często robią klientów w butelkę. Inaczej nie można nazwać procederu sprzedawania zwykłych śledzi pod nazwą matiasów. Tak czy owak, ta ryba wciąż zasługuje na miejsce w naszym jadłospisie. Na święta polecamy szczególnie ciekawsze odsłony śledzia – np. w sosie słodko kwaśnym. Przepis na śledzie w sosie słodko-kwaśnym Składniki: Pół kg filetów śledziowych solonych Pół papryki czerwonej Pół małej papryki żółtej 1 niewielka marchewka 25 g rodzynek 1 mała cebula 75 g ketchupu pikantnego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Olej Przygotowanie: Śledzie moczymy, w razie potrzeby kilka razy zmieniamy wodę. Kroimy filety na dość drobne kawałki. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, obieramy marchewkę i cebulę. Wszystko kroimy w kostkę o podobnych rozmiarach. Na oleju smażymy nasze warzywa. Zaczynamy smażyć od najtwardszej marchewki, następnie dodajemy paprykę i...

Przeczytaj
Śledź w zalewie octowej
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy Najlepsze śledzie w occie z przepisu babci Bożenki. Zakochacie się w ich smaku
Zima to pora na śledzie. Wigilia, sylwester, karnawał – co chwila pojawia się okazja, by na stole wylądował półmisek z klasycznym śledziem.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Śledzie w tradycyjnej zalewie octowej są doskonałe same w sobie. Można bez strachu dać je gościom do jedzenia jako odrębne danie. Najważniejsze, by ryba, którą potraktowaliśmy zalewą była dobrej jakości, a także by była świeża. Śledzie w occie mogą być także świetną bazą do innych śledziowych sałatek. Jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu zalewy octowej do śledzi, musimy robić to ostrożnie, zgodnie ze wskazaniami z przepisu. Chodzi o to, że łatwo możemy pomylić się z ilością octu. Jeżeli „przeholujemy” z tym składnikiem, łatwo możemy uszkodzić strukturę ryby, która nie nada się już do niczego. Jak przygotować śledzie w zalewie octowej? Zwykle śledzie przed włożeniem ich do zalewy octowej należy wymoczyć z nadmiaru soli. Robimy to tak długo, jak będzie to konieczne. Zwykle wystarczyć powinna 1 godzina. W razie potrzeby wymieniamy wodę i moczymy ponownie. Na smak naszych śledzi w zalewie octowej wpływ będzie miał rodzaj octu, który wybierzemy. Najpopularniejszy ocet spirytusowy nada naszej rybie mocnego, zdecydowanego smaku. Delikatniejszy otrzymamy, gdy użyjemy np. octu jabłkowego. Składniki: 1 kg filetów śledzi a’la matjas 2-3 duże cebule 200 ml octu spirytusowego 800 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 5 płaskich łyżeczek cukru Przygotowanie: Śledzie w miarę potrzeby moczymy w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy do zagotowanej mieszanki przyprawy i cukier. Zostawiamy zalewę do wystygnięcia. Układamy śledzie i cebulę warstwami w naczyniu lub w słoiku. Następnie zalewamy śledzie i cebulę ostudzoną zalewą z przyprawami. Delikatnie dociskamy zawartość słoika. Zostawiamy...

Przeczytaj