W przeszłości można było zakupić praktycznie tylko śledzie solone. Od kilku lub kilkunastu lat, śledzie z solanki wyparły solone śledzie prawie całkowicie. Sprawdzamy, które rodzaje śledzi są najlepsze dla zdrowia.

Właściwości zdrowotne śledzi

Śledzie są w naszym kraju bardzo popularne. Niewiele osób wie, że prócz tego, że są uwielbiane, są też naprawdę zdrowe! Śledzie są co prawda tłuste, ale w przypadku ryb morskich, wyższa zawartość tłuszczu jest wręcz pożądana! Tłuste ryby morskie mają więcej zdrowych kwasów omega 3 i witaminy D. Śledzie są więc w praktyce prawie równie zdrowe, co modny łosoś!

Jak typ konserwacji wpływa na wartość zdrowotną śledzia?

Niezdrowym elementem w śledziach jest niestety sól, w której są one konserwowane. Świeże śledzie, które są trudnodostępne, są najzdrowszą formą jadania tych ryb.

Od ponad tysiąca lat, świeżo złowione śledzie konserwuje się szybko w soli. Kiedyś zasypywano je po prostu solą już bezpośrednio na statkach rybackich. Zabezpiecza to ryby przed rozwojem bakterii. Solenie wyciąga wodę z tkanki mięśniowej, a to uniemożliwia szybki rozwój bakteriom. Aby śledzie były zdatne do spożycia, kilka lub kilkadziesiąt dni po złowieniu, trzeba je koniecznie konserwować. 

Zobacz także:

Śledzie z beczki

Śledzie z beczki są bardzo mocno solone. Solanka, w której pływają ma stężenie ok. 25%. Można je bardzo długo przechowywać, ale też najtrudniej usunąć z nich sól. Moczenie śledzi z beczki trwa ok. 2 do 5 dni. Wiele osób uważa ten rodzaj śledzi za najsmaczniejszy. Im krócej moczony jest dany śledź, tym więcej soli będzie zawierać. Im więcej soli w śledziu, tym mniej jest on zdrowy.

Matiasy

Matiasy to śledzie, które są już wyfiletowane. Przechowywane w słabszej solance, o stężeniu ok. 16%. Można je moczyć krócej, bo ok. 1 do 2 godzin. Często używa się do ich konserwacji też innych substancji. Niekoniecznie są one niebezpieczne dla zdrowia. Ocet, którym często konserwowane są takie śledzie, zmienia też trwale ich smak i konsystencję. 

Które śledzie są najzdrowsze?

Najzdrowsze byłyby świeże śledzie, które faktycznie można czasami dostać w sklepach rybnych. Najczęściej takie śledzie można kupić nad morzem.

Jeśli kupujecie zakonserwowane śledzie kryterium, którym powinniście się kierować przy rozważaniach odnośnie tego, które śledzie są zdrowsze, będzie ilość soli w finalnym produkcie, który zjecie. Śledzie z soli, czyli z popularnej beczki, mogą być zdrowym wyborem, jeśli odpowiednio długo będziecie je moczyć i wypłuczecie odpowiednio dużą ilość soli ze śledzi. 

To właśnie zawartość soli jest kryterium, które najlepiej klasyfikuje śledzie pod względem ich właściwości prozdrowotnych. Nie ma znaczenia czy śledzie były moczone w solance, czy soli. To wy, dzięki dostosowaniu długości moczenia, zdecydujecie o tym, jak zdrowe będą śledzie, które zjecie.