Które śledzie są zdrowe
Flickr.com/stu_spivack
Newsy

Śledzie solone czy śledzie z solanki? Które z nich są zdrowsze?

Jak wybrać najzdrowsze śledzie? Są pewne zasadnicze różnice między tymi rodzajami.

W przeszłości można było zakupić praktycznie tylko śledzie solone. Od kilku lub kilkunastu lat, śledzie z solanki wyparły solone śledzie prawie całkowicie. Sprawdzamy, które rodzaje śledzi są najlepsze dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne śledzi

Śledzie są w naszym kraju bardzo popularne. Niewiele osób wie, że prócz tego, że są uwielbiane, są też naprawdę zdrowe! Śledzie są co prawda tłuste, ale w przypadku ryb morskich, wyższa zawartość tłuszczu jest wręcz pożądana! Tłuste ryby morskie mają więcej zdrowych kwasów omega 3 i witaminy D. Śledzie są więc w praktyce prawie równie zdrowe, co modny łosoś!

Jak typ konserwacji wpływa na wartość zdrowotną śledzia?

Niezdrowym elementem w śledziach jest niestety sól, w której są one konserwowane. Świeże śledzie, które są trudnodostępne, są najzdrowszą formą jadania tych ryb.

Od ponad tysiąca lat, świeżo złowione śledzie konserwuje się szybko w soli. Kiedyś zasypywano je po prostu solą już bezpośrednio na statkach rybackich. Zabezpiecza to ryby przed rozwojem bakterii. Solenie wyciąga wodę z tkanki mięśniowej, a to uniemożliwia szybki rozwój bakteriom. Aby śledzie były zdatne do spożycia, kilka lub kilkadziesiąt dni po złowieniu, trzeba je koniecznie konserwować. 

Śledzie z beczki

Śledzie z beczki są bardzo mocno solone. Solanka, w której pływają ma stężenie ok. 25%. Można je bardzo długo przechowywać, ale też najtrudniej usunąć z nich sól. Moczenie śledzi z beczki trwa ok. 2 do 5 dni. Wiele osób uważa ten rodzaj śledzi za najsmaczniejszy. Im krócej moczony jest dany śledź, tym więcej soli będzie zawierać. Im więcej soli w śledziu, tym mniej jest on zdrowy.

Matiasy

Matiasy to śledzie, które są już wyfiletowane. Przechowywane w słabszej solance, o stężeniu ok. 16%. Można je moczyć krócej, bo ok. 1 do 2 godzin. Często używa się do ich konserwacji też innych substancji. Niekoniecznie są one niebezpieczne dla zdrowia. Ocet, którym często konserwowane są takie śledzie, zmienia też trwale ich smak i konsystencję. 

Które śledzie są najzdrowsze?

Najzdrowsze byłyby świeże śledzie, które faktycznie można czasami dostać w sklepach rybnych. Najczęściej takie śledzie można kupić nad morzem.

Jeśli kupujecie zakonserwowane śledzie kryterium, którym powinniście się kierować przy rozważaniach odnośnie tego, które śledzie są zdrowsze, będzie ilość soli w finalnym produkcie, który zjecie. Śledzie z soli, czyli z popularnej beczki, mogą być zdrowym wyborem, jeśli odpowiednio długo będziecie je moczyć i wypłuczecie odpowiednio dużą ilość soli ze śledzi. 

To właśnie zawartość soli jest kryterium, które najlepiej klasyfikuje śledzie pod względem ich właściwości prozdrowotnych. Nie ma znaczenia czy śledzie były moczone w solance, czy soli. To wy, dzięki dostosowaniu długości moczenia, zdecydujecie o tym, jak zdrowe będą śledzie, które zjecie.

 

Śledzie w słoiku wybieranie
Newsy
Dobrego śledzia wcale nie jest tak łatwo kupić. Na to koniecznie zwróćcie uwagę w sklepie
Umiecie z łatwością odróżnić dobre i świeże śledzie od tych gorszej jakości? Koniecznie sprawdźcie jak to się robi.

Przy przyrządzaniu wszystkich ryb, w tym śledzi, najważniejszy jest zakup dobrego produktu. Jeśli kupicie niesmaczne śledzie, nie uratuje ich nawet najlepszy przepis. To właśnie śledź musi być bohaterem każdego dania, w którym występuje. Upewnijcie się, że wiecie jak rozpoznać w sklepie śledzie najlepszej jakości. Różne rodzaje śledzi W ofercie jest naprawdę wiele rodzajów śledzi. Na półkach znajdziecie między innymi: Świeże śledzie – nieczęsto dostępne na terenach oddalonych od morza Matiasy – młode śledzie konserwowane w lekkiej solance Bismarcki – podwójne filety śledziowe w zalewie z octu, cebuli, gorczycy i liści laurowych Rolmopsy – znane, zrolowane pojedyncze filety śledziowe marynowane przez kilkadziesiąt dni w occie i soli. Zazwyczaj występują z dodatkiem kiszonych, czy konserwowych ogórków lub cebuli w środku Uliki – śledzie podobne do matiasów, ale konserwowane w solance o wyższej zawartości soli Piklingi – śledzie wędzone z wnętrznościami Moskaliki – marynowane tusze śledziowe. Znacznie mniejsze od innych rodzajów śledzi Kipery – śledzie wędzone ze skórą, ale bez głowy i wnętrzności Smokie – różowe matiasy wędzone na zimno Oprócz tego można dostać gotowe już smażone śledzie lub śledzie usmażone i zamarynowane w zalewie octowej. Poznanie rodzajów śledzi występujących w sprzedaży to pierwszy krok w dokonaniu właściwego wyboru. Wybieranie właściwych śledzi Świeże śledzie - jak wybrać? Przy wyborze świeżych śledzi kierujcie się zasadami, jakie stosuje się przy wybieraniu wszystkich innych świeżych ryb. Kierujcie się zapachem i wyglądem ryby. Solone śledzie - jak wybrać? Jeśli kupujecie śledzie z beczki, zerknijcie na...

jakie śledzie do oleju
AdobeStock
Newsy
Jaki rodzaj śledzi będzie najlepszy z olejem i cebulą? Wybierzcie te, a zachwycą smakiem wszystkich
Będziecie przygotowywali śledzie w oleju z cebulką? Sprawdźcie, który rodzaj śledzi dostępnych w sklepach nadaje się do tego najlepiej.

Marynowane śledzie to klasyka polskiej kuchni. Dawniej w naszym kraju często jadano różne ryby, jednak śledź do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych. Co ciekawe, raczej rzadko przyrządza się go na ciepło – najczęściej można spotkać śledzie w marynacie, choć i te smażone są bardzo smaczne. Czy wiecie, jaki rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do marynowania w oleju z dodatkiem cebulki? Jakie rodzaje śledzi można kupić w sklepie? Ponieważ wybór ryb w supermarketach jest ograniczony, po śledzie najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu rybnego. Tam dużo łatwiej o mniej popularne gatunki ryb, a nawet, jeśli dana ryba nie jest aktualnie w sprzedaży, zawsze możecie ją zamówić u sprzedawcy. Poniżej zebraliśmy dla was informacje o tym, jakie rodzaje śledzi są dostępne w sklepach w Polsce: Śledź solony To ryby już wypatroszone i pozbawione głowy, które konserwuje się w soli. Zawierają mniej konserwantów i są podobno lepsze w smaku niż popularne matjasy, jednak przyrządzenie ich wymaga sporo roboty! Solone śledzie trzeba wcześniej moczyć, usunąć skórę i kręgosłup. Śledź surowy Jego niska popularność wynika z dwóch rzeczy. Po pierwsze, dobre i świeże śledzie tak naprawdę zdobędziecie tylko nad morzem. Im więcej czasu mija od połowu, tym ryba jest gorszej jakości. A po drugie, śledzie są bardzo ościste i nawet smażenie niewiele na to pomaga. Matiasy (matjasy) Filety śledziowe pozbawione skóry, konserwowane w solance o mniejszej ilości soli niż w przypadku śledzi solonych. To najczęściej spotykane śledzie w sklepach. Można je kupić na wagę albo paczkowane na tackach. W przypadku ryb pakowanych warto zwrócić uwagę na etykietę podaną na opakowaniu, ponieważ część producentów poza solą dodaje do matiasów ocet! Śledź wędzony Ryby podzielone...

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Własne
Newsy
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym moczyć śledzie? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak długo moczyć śledzie? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź...

Czym się różni śledź od matiasa? Mięso jednego z nich jest zdecydowanie delikatniejsze
Własne
Newsy
Czym się różni śledź od matiasa? Mięso jednego z nich jest zdecydowanie delikatniejsze
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zwykłego śledzia i matiasa różni o wiele więcej niż smak. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Po ich ujawnieniu nie będziecie mieć wątpliwości, który z nich jest lepszy.

Nie od dziś wiadomo, że ryby posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów waszej diety. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim śledzie. Niestety, większość osób nie zna się na ich rodzajach. Uliki, piklingi czy matiasy, które są najlepsze? Skąd pochodzą śledzie? Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim. To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniecie w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może pieścić wasze podniebienia nawet przez cały rok. Cenne wartości odżywcze śledzi Śledzie stanowią źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Ich regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, kości oraz metabolizm. Przysmak ten zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze mają pozytywny wpływ na pracę waszego serca, obniżają ciśnienie, rozwiązują problemy z niedokrwistością, zmniejszają uczucie senności i pozytywnie wpływają na wasz nastrój.  Nie można również zapomnieć, że śledzie zawierają niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży. Rodzaje śledzi Uliki to pełnotłuste, młode śledzie pochodzące z połowów dalekomorskich. Są konserwowane w solance o bardzo wysokim stężeniu oraz wędzone w gorącym dymie. Piklingi to inaczej śledzie wędzone w całości (wraz z wnętrznościami) w dymie o temperaturze przekraczającej 40 st. C. Choć pochodzą one z kuchni niemieckiej bardzo często spożywa się je również w Holandii, Norwegii oraz Polsce.  Matiasy to bardzo młode śledzie,...