
Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć śledzie proboszcza. Na ich przygotowaniu spędzisz maksymalnie 15 minut. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt niesamowity.
Przepis na śledzie proboszcza
Składniki:
- 700 gramów płatów śledziowych
- 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków
- 1 średnia cebula
- 80 ml oleju
- natka pietruszki
- pieprz
Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml.
Przygotowanie:
- W średniej wielkości misce umieść zimną wodę, a następnie wymocz w niej płaty śledziowe. Czynność powtórz 3 razy, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą.
- Śledzie osusz przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Cebulę obierz, pokrój w pióra i umieść w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
- Marynowane grzybki umieść na desce i pokrój w niewielką kosteczkę.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Wszystkie składniki: śledzie, grzyby, cebulę i natkę pietruszki umieść w czystej misce, a następnie dodaj do nich oleju. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowane śledzie proboszcza umieść w wyparzonych słoikach i odstaw na 24 godziny.
Gotowe!
Takie śledzie możesz przechowywać w lodówce przez okres maksymalnie 5 dni. Jeśli chcesz, żeby dłużej zachowały świeżość, podczas ich przygotowywania pomiń natkę pietruszki. Wtedy ich termin przydatności wydłuży się aż do 4 tygodni.