Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć śledzie proboszcza. Na ich przygotowaniu spędzicie maksymalnie parę minut. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt niesamowity.

Jak zrobić śledzie z marynowanymi grzybami?

Na czym polega cała moc śledzi proboszcza? Prostota w ich przygotowaniu aż rzuca się w oczy. Cały pomysł zasadza się na połączeniu klasycznych śledzi w oleju z marynowanymi grzybami. Kwaśny, octowy smak grzybków sprawia, że nie ma potrzeby dolewania dodatkowego octu do śledzi. Całość zwieńczcie świeżą pietruszką.

W ten sposób otrzymacie  tak dobre śledziki, że na jednej degustacji na świętach na pewno się nie skończy! Mocne, zdecydowane smaki śledzi, cebuli i octowych grzybków sprawiają, że nie trzeba dodawać do nich niezliczonej ilości przypraw i dodatków

Przepis na śledzie proboszcza

Składniki:

  • Ok. 700 gramów płatów śledziowych
  • Ok. 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków
  • 1 cebula
  • Ok. 80 ml oleju
  • natka pietruszki
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości misce umieśćcie zimną wodę, a następnie wymoczcie w niej płaty śledziowe. Czynność powtórzcie trzy razy, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą.
  2. Śledzie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na średniej wielkości kawałki.
  3. Cebulę obierzcie, pokrój w pióra i umieśćcie w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalejcie wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Jeżeli lubicie ostry smak cebuli w śledziach, zrezygnujcie z jej parzenia.
  4. Marynowane grzybki umieśćcie na desce i pokrójcie w niewielką kosteczkę.
  5. Natkę pietruszki posiekajcie.
  6. Wszystkie składniki: śledzie, grzyby, cebulę i natkę pietruszki umieśćcie w czystej misce, a następnie dodajcie do nich oleju. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszajcie.

Gotowe!

Zobacz także:

Takie śledzie możecie przechowywać w lodówce przez okres maksymalnie 5 dni. Jeśli chcecie, żeby dłużej zachowały świeżość, podczas ich przygotowywania pomińcie natkę pietruszki. Wtedy ich termin przydatności wydłuży się aż do 4 tygodni.