śledzie proboszcza przepis
Adobe Stock
Newsy

Śledzie proboszcza to idealny przepis dla śledziomaniaków. Znikają z talerza w sekundę

Śledzie to świetny pomysł na przekąskę. Śmiało można je spożywać nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzą się również na co dzień. Te zwane śledziami proboszcza wychodzą naprawdę pyszne! W mig znikną z każdego talerza.

Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć śledzie proboszcza. Na ich przygotowaniu spędzisz maksymalnie 15 minut. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt niesamowity.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na śledzie proboszcza

Składniki:

  • 700 gramów płatów śledziowych
  • 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków
  • 1 średnia cebula
  • 80 ml oleju
  • natka pietruszki
  • pieprz

Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml.

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości misce umieść zimną wodę, a następnie wymocz w niej płaty śledziowe. Czynność powtórz 3 razy, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą.
  2. Śledzie osusz przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrój na średniej wielkości kawałki.
  3. Cebulę obierz, pokrój w pióra i umieść w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
  4. Marynowane grzybki umieść na desce i pokrój w niewielką kosteczkę.
  5. Natkę pietruszki posiekaj.
  6. Wszystkie składniki: śledzie, grzyby, cebulę i natkę pietruszki umieść w czystej misce, a następnie dodaj do nich oleju. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  7. Tak przygotowane śledzie proboszcza umieść w wyparzonych słoikach i odstaw na 24 godziny.

Gotowe!

Takie śledzie możesz przechowywać w lodówce przez okres maksymalnie 5 dni. Jeśli chcesz, żeby dłużej zachowały świeżość, podczas ich przygotowywania pomiń natkę pietruszki. Wtedy ich termin przydatności wydłuży się aż do 4 tygodni.

Jak długo moczyć śledzie?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo należy moczyć śledzie? Niektórym wystarczy tylko 15 minut
Moczenie śledzi to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Niektóre z nich powinny spędzić w wodzie nawet 18 godzin, podczas gdy inne tylko 15 minut.

Jeśli często sięgacie po śledzie, ale do tej pory zawsze moczyliście je „na oko”, popełnialiście duży błąd. Aby ich smak za każdym razem był idealny, musicie poznać kilka zasad, które pomogą wam zrozumieć jak i dlaczego moczyć śledzie. Jak długo trzeba moczyć śledzie? Najkrócej moczy się matiasy, czyli bardzo młode i najmniej słone śledzie. Z reguły wystarczy im 15 minut w zimnej wodzie. Niektóre z nich wystarczy tylko przepłukać. Płaty śledziowe powinno się moczyć 1 godzinę. Jednak jeśli po upływie tego czasu sól wciąż jest bardzo mocno wyczuwalna w rybie, należy wymienić jej wodę i odstawić jeszcze na 2-3 godziny (co godzinę wymieniać wodę). Śledzie w całości wymagają najdłuższego czasu moczenia. Potrzebują aż 12-18 godzin (w tym czasie należy co najmniej 2 razy wymienić im wodę). Jeśli chcecie nieco skrócić ten czas, wypatroszcie wcześniej rybę. Przepis na śledzie z grzybami Skoro już wiecie jak moczyć rybę, teraz możecie śmiało przygotować przepyszne śledzie z marynowanymi grzybami. Smakują nieziemsko. Będziecie potrzebować: 700 gramów płatów śledziowych 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków 80 ml oleju 1 cebuli 1 natki pietruszki pieprzu Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml. Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie zimną wodę, a następnie wymoczcie w niej płaty śledziowe.  Śledzie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na średniej wielkości kawałki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i umieśćcie w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalejcie wrzątkiem i odstawcie na kilka minut. Marynowane grzybki umieśćcie na desce i pokrójcie w niewielką...

śledzie z grzybami przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przysmak jakich mało. Śledzie gajowego. Z dodatkiem grzybów wyczarujesz wykwintny smak
Obok tradycyjnych śledzi w oleju i śmietanie podczas wigilijnej kolacji możesz zaserwować również wersję z grzybami. Ryba z ich dodatkiem z pewnością podbije serce każdego smakosza i kto wie, być może na stałe zagości w twoim świątecznym menu.

Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się lekko dziwny to w rzeczywistości śledzie gajowego smakują naprawdę wybornie! Połączenie darów morza i lasu z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich najbliższych. Niejeden poprosi o dokładkę! Przepis na śledzie gajowego Będziesz potrzebować 4 filety śledziowe 10 gramów suszonych grzybów 30 ml oleju 30 ml octu 1 cebulę 1 łyżkę koncentratu pomidorowego Szczyptę cukru Przypraw i ziół: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka jałowca Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Do średniej wielkości miski wlej wodę, a następnie wymocz w niej śledzie. Proces powtórz 3 razy (3 razy wlej świeżą wodę i wymocz śledzie). Tak przygotowane pokrój pod skosem na paski i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na rozgrzanym oleju. Namoczone przez noc grzyby odsącz z wody (ale jej nie wylewaj), pokrój w paski, a następnie dodaj do smażącej się cebuli. Na patelni umieść także przyprawy i zioła: liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Całość smaż jeszcze przez ok. 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu na patelni umieść ocet, koncentrat pomidorowy, wodę pozostałą z moczenia grzybów, cukier oraz pieprz. Całość zamieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia. Pokrojone wcześniej śledzie połącz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowane umieść w wyparzonym słoiku i schowaj w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy, bądź spiżarni. Po 3 dniach śledzie są gotowe do spożycia. Smacznego!

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy
Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...